IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За бракот и интимноста...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За бракот и интимноста...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2009 во 00:19
Мараната, од контекстот на мојот коментар очигледно е дека зборувам за сексуалната интимност, но ако толку ситничариш, еве на твое задоволство ќе го корегирам коментарот:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Месинџер, јалова е оваа дискусија затоа што во православниот брак нема сексуална интимност ни пред ни по бракот (збориме за православието проповедано од мнозинството православни членови на форумов, а не за она православие што го проповедаше Asya на пример). Сексуалната интимност таму се сведува на „правење деца“, а се што е надвор од тоа (уживање во еротската љубов) се смета за грев, за грешна страст, производ на гревот. (немој случајно да си ја допрел жената дококу при тој акт не планираш да и направиш дете, инаку заглави на митарствата среќа)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2009 во 00:11
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Месинџер, јалова е оваа дискусија затоа што во православниот брак нема интимност ни пред ни по бракот (збориме за православието проповедано од мнозинството православни членови на форумов, а не за она православие што го проповедаше Asya на пример).Интимноста таму се сведува на „правење деца“, а се што е надвор од тоа (уживање во еротската љубов) се смета за грев, за грешна страст, производ на гревот. (немој случајно да си ја допрел жената дококу при тој акт не планираш да и направиш дете, инаку заглави на митарствата среќа)

Месинџер, барам да реагираш на вакви клевети!!! Овој пат навистина се претера! Неколку пати овие неколку дена беше посочено дека ЕвАнгелос безобразно забегува, а на тоа не реагирате вие модераторите.

Зошто коментарите каде јас, Тетратка и Марко ви напоменуваме за несоодветните коментари на ЕвАнгелос, се избришани, а вакви глупости се оставени? Или пак зошто не се избришани спамовите за „дуел“ со мене, на темата за Богородица, и покрај веќе твојата опомена, а ова е оставено? Ова што е прави сега не само што е поддржување на клевети и лаги, туку и двоен аршин!

EvAngelos se povikuva na neshto shto verojatno tebe ne ti e poznato.

Imeno, imavme edna mnogu slichna tema na koja, osven Asya, site pravoslavni hristijani zastanaa zad onoa sto toj go akcentira so ovoj komentar. Jas sum svedok na taa polemika.

Dokolku ne se slozhuvash so stavot prezentiran od strana na pravoslavnite hristijani objaveni vo taa tema, togash dadi soodveten odgovor.

Колку што ме држи меморијата, ЕвАнгелос се повикува на темата за сексот во бракот. Ако си ти сведок на тоа, ќе беше сведок дека и јас пишував на таа тема, а не да велиш „веројатно тебе не ти е познато“ (ова испадна како некни со Спирос работата...).

Јас се согласувам со ставот презентиран од православните на таа тема, ама тебе доколку интимноста ти се сведува само на секс, тогаш изгледа дека проблемот не е во мене!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 23:57
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Месинџер, јалова е оваа дискусија затоа што во православниот брак нема интимност ни пред ни по бракот (збориме за православието проповедано од мнозинството православни членови на форумов, а не за она православие што го проповедаше Asya на пример).Интимноста таму се сведува на „правење деца“, а се што е надвор од тоа (уживање во еротската љубов) се смета за грев, за грешна страст, производ на гревот. (немој случајно да си ја допрел жената дококу при тој акт не планираш да и направиш дете, инаку заглави на митарствата среќа)

Месинџер, барам да реагираш на вакви клевети!!! Овој пат навистина се претера! Неколку пати овие неколку дена беше посочено дека ЕвАнгелос безобразно забегува, а на тоа не реагирате вие модераторите.

Зошто коментарите каде јас, Тетратка и Марко ви напоменуваме за несоодветните коментари на ЕвАнгелос, се избришани, а вакви глупости се оставени? Или пак зошто не се избришани спамовите за „дуел“ со мене, на темата за Богородица, и покрај веќе твојата опомена, а ова е оставено? Ова што е прави сега не само што е поддржување на клевети и лаги, туку и двоен аршин!

EvAngelos se povikuva na neshto shto verojatno tebe ne ti e poznato.

Imeno, imavme edna mnogu slichna tema na koja, osven Asya, site pravoslavni hristijani zastanaa zad onoa sto toj go akcentira so ovoj komentar. Jas sum svedok na taa polemika.

Dokolku ne se slozhuvash so stavot prezentiran od strana na pravoslavnite hristijani objaveni vo taa tema, togash dadi soodveten odgovor.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 23:52
Бракот, интимноста и вистинската Љубов, е многу повеќе од емотивната (романтичната) љубов, против која немам баш ништо доколку не е обжавана повеќе од сè друго!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 23:50

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 16:34
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Има потреба да се полемизираат зборовите на Павле...има..оти чинам ти не си разбрал што значат....

Абе Меси...Кога Исус бил тука на Земјата и ги објаснувал односите маж-жена тогаш не бил познат облик на предбрачно живеење како денес што има....Мислам двајцата да си живеат, да си општат сексуално, да се однесуваат како да се во формален брак, а не се....Затоа во неговите зборови се подразбира дека сите упатства што ги дал се однесуваат на луѓето во брак. Како да објасни дали треба луѓето да живеат вонбрачно, кога во тоа време ваквата практика не постоела?????? Затоа Бог не објаснил во каква форма да биде заедницата (оти се подразбирало) Тоа е измишљотина на современоста. Јас не реков дека постои современа и архаична љубов...љубовта е љубов, ДА....но постои современо и традиционално сфаќање на љубовта...А современово (за кое зборуваме нели) е поприлично изместено од вистинското значење.....Ај објасни ги (ако сакаш) зборовите на Павле, по твое.....зошто вели ако не можеме да се воздржуваме, да се жениме/мажиме....???.

Ako zborovite na Pavle ne gi razbirash vo harmonija so Bozjata volja, togash ne gi gi interpretirash kako shto treba. Pavle ne mozhe da go revidira Boga. Za zhal, toj taka odamna e tolkuvan zatoa shto opshtestvoto sekogash sakalo da ja kontrolira brachnata zaednica.

Bog veli nemoj da pravish preljuba, a "dushegrizhnicite" toa go tolkuvaat kako nemoj da bidesh intimen ako ne si formalno vo brak.

Pavlovite zborovi znachat - ako ne si vljuben togash ne si stavaj grev na dushata i ne formiraj zaednica, tuku ostani sam onaka kako shto zhivee i toj zatoa shto toa e pobogoljubivo otkollku da go napravish sprotivnoto. No dokolku si vljuben i ne mozhesh da go izdrzhish samotniot zhivot, togash bogoljubivo e da oformish zaednica koja kje se temeli na taa ljubov. Pavle ne veli "ako sakash intimnost i seks togash najdi si zhena so koja kje stapish vo formalen brak". Kako mozhe da stapish vo brak samo za da imash seks!!! Pavle toa ne go veli i nikako ne mozhel da go kazhi bidejki LJUBOVTA e onaa shto odreduva dali nekoi kje zhiveat zaednio ili ne! Te molam, razberi ja pravilno ovaa fundamentalna rabota i ne se ponesuvaj po nekakvi krivi interpretacii bez obzir od kogo gi imash slushnato ili prochitano.

Site drugi raboti koi gi naveduvash kako "podrazbiranje" na kazhanoto ne e nishto drugo tuku teoloshki improvizacii na zadadenata tema. Demek, ako rekol deka ova e arno, togash nie kje go napravime da bide ushte poarno. Kako shto mozhesh da vidish, premnogu arno ne e na arno, zatoa shto koga se odi taka togash se gubi osnovnata Bozhja preporaka i rabotite dobivaat sosem drugo znachenje.

Kamen na sopnuvanjeto i prichinata za nerazbiranjeto e shto lugjeto gi zamenuvaat terminite "brak (od ljubov)" so "formalen brak (kako opshtestvena institucija)".

Формализацијата на која толку инсистираш погрешно ја претставуваш...демек заради традицијата, мора да го трпиш партнерот иако повеќе не сакаш...а слободната љубов (ослободена од формализирачи стеги)за која ти зборуваш овозможува ако не ти чини тој, да си најдеш друг.....Меси, Меси...многу погрешно сфаќање..многу погрешно...Значи јас ќе се омажам. Мажот ми (не дај Боже) ќе добие некоја болест што многу тешко ќе ми падне (ќе треба да го чувам, негувам и сл.) Тогаш можам слободно да му речам „ај чао, не можам веќе“.....Те сакав ама веќе не те сакам оти „ми скисна“...љубовта е слободна(Меси ми кажа :))))), ќе си барам нов партнер.....И Бог на ова ќе рече..„Ако деца, штом љубовта исчезна..барајте друга „вистинска љубов“......................Ова важи и за во врска, не само во брак. Така би било со „слободната љубов“............Но не и со вистинската љубов.....Ако го напуштам маж ми, значи јас не сум го ни сакала доволно....Значи вистинската љубов трпи, простува, издржува, не се ГОРДЕЕ......И да не е болест во прашање...друго нека е...ЈАС од гордост заминувам од партнерот..оти заслужувам нешто подобро од него...Тој не ме заслужува мене повисоката од него....ПФффффф.....

Samata se prasha i samata mnogu ispravno si odgovori.

Tochno, ako go napushtish mazh ti toa znachi deka ti navistina ne si go ljubela. Vazhi i obratnoto. So teranjeto na sila, od inaet ili od neshto drugo da zhiveesh so nego ne samo sto nema da dokazhesh nishto, tuku kje zhiveesh sprotivno na Bozhjata Volja koja veli deka treba da zhiveeme brachno samo od ljubov.

Primerot so mazhot koj se razboluva ti e POTPOLNO POGRESHEN. Tokmu takvite momenti ja dokazhuvaat LJUBOVTA dokolku taa postoi megju onie koi zhiveat zaedno. Kako mozhesh da go napushtish chovekot koj go ljubish zatoa shto se razbolil, imal soobrakjajna nesrekja, mora da otsustvuva za podolgo vreme i t.n.???

Ako razmisluvash taka polzavche, togash ti voopshto ne zboruvash za ljubov. Za zhal, taka razmisluvaat i zboruvaat site onie koi se obiduvaat po sekoja cena da ja opravdaat FORMALNATA brachna zednica shto vo osnova e dijametralno sprotivno od Bozhjata volja.

Vistinski primer bi bilo, dali i natamu kje bidesh vo zaednica so nekoj koj povekje ne te ljubi, pa zatoa ne te respektira kako bozhje chedo, te maltretira, te potcenuva, te mrazi, te tepa, te ostava gladna, bosa i gola, gi maltretira i tvoite deca i t.n. Toa e vistinskiot primer na zhiveenje vo FORMALNA brachna zednica vo koja ne postoi nitu bukvata L od LJUBOV.

Dali takvata zaednica e opravdana od Boga i dali ako i natamu ostanuvash vo nea pravish neshto sto e preporachano i blagosloveno od Nego???

Изменето од Messenger - 01.Декември.2009 во 18:43
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 16:13

Ljubovta ne e strast.- Ljubovta e bilka od nebesno poteklo. Taa ne e nerazumna , nitu slepa. Taa e cista i sveta No strasta na telesnoto srce e nesto sosema drugo. Dodeka cistata ljubov go vklucuva Boga vo site svoi planovi i e vo sovrsen sklad so Bozjiot Duh , strasta e tvrdoglava , bara , nerazumna, bezobrazna na sekakva vozdrzanost,i od predmetot na svojot izbor pravi idol.

Vo celokupnoto vladeenje na onoj koj ja poseduva vistinskata ljubov se pokazuva Bozjata blagodet . Skromnost, ednostavnost, iskrajnost , moralnost i vera ke go odlikuva sekoj cekor kon bracniot sojuz.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 15:42
Има потреба да се полемизираат зборовите на Павле...има..оти чинам ти не си разбрал што значат....

Абе Меси...Кога Исус бил тука на Земјата и ги објаснувал односите маж-жена тогаш не бил познат облик на предбрачно живеење како денес што има....Мислам двајцата да си живеат, да си општат сексуално, да се однесуваат како да се во формален брак, а не се....Затоа во неговите зборови се подразбира дека сите упатства што ги дал се однесуваат на луѓето во брак. Како да објасни дали треба луѓето да живеат вонбрачно, кога во тоа време ваквата практика не постоела?????? Затоа Бог не објаснил во каква форма да биде заедницата (оти се подразбирало) Тоа е измишљотина на современоста. Јас не реков дека постои современа и архаична љубов...љубовта е љубов, ДА....но постои современо и традиционално сфаќање на љубовта...А современово (за кое зборуваме нели) е поприлично изместено од вистинското значење.....Ај објасни ги (ако сакаш) зборовите на Павле, по твое.....зошто вели ако не можеме да се воздржуваме, да се жениме/мажиме....???

Формализацијата на која толку инсистираш погрешно ја претставуваш...демек заради традицијата, мора да го трпиш партнерот иако повеќе не сакаш...а слободната љубов (ослободена од формализирачи стеги)за која ти зборуваш овозможува ако не ти чини тој, да си најдеш друг.....Меси, Меси...многу погрешно сфаќање..многу погрешно...Значи јас ќе се омажам. Мажот ми (не дај Боже) ќе добие некоја болест што многу тешко ќе ми падне (ќе треба да го чувам, негувам и сл.) Тогаш можам слободно да му речам „ај чао, не можам веќе“.....Те сакав ама веќе не те сакам оти „ми скисна“...љубовта е слободна(Меси ми кажа :))))), ќе си барам нов партнер.....И Бог на ова ќе рече..„Ако деца, штом љубовта исчезна..барајте друга „вистинска љубов“......................Ова важи и за во врска, не само во брак. Така би било со „слободната љубов“............Но не и со вистинската љубов.....Ако го напуштам маж ми, значи јас не сум го ни сакала доволно....Значи вистинската љубов трпи, простува, издржува, не се ГОРДЕЕ......И да не е болест во прашање...друго нека е...ЈАС од гордост заминувам од партнерот..оти заслужувам нешто подобро од него...Тој не ме заслужува мене повисоката од него....ПФффффф.....

Изменето од polzavce - 01.Декември.2009 во 15:44
МИР со сите
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 15:02

Што е формален брак значи се согласуваме..институционализацијата на врската со потпишување договор во матично е формален брак...да, така е....

Се согласуваме и во тоа дека овој брак нема значење за Бога, туку е општествено полезен и има значење за државата и општеството....

Но...

Za Boga "brak" znachi zaednichko zhiveenje na dve vljubeni srca. Tolku. Bog go znae chuvstvoto vo nash*te srca i Nemu ne mu treba nikakvo parche hartija, maftanje so kandilo, peenje psalmi ili potvrda od sveshtenik, pastor, Papa, rabin, odzha, Petko ili Stanko, zatoa shto NIKOJ nema pravo da odobruva ili zabranuva LJUBOV I INTIMNOST MEGJU DVE BOZHJI CHEDA, megju dve vljubeni srca koi reshile da ja spodelat LJUBOVAT megju sebe so intimnost koja samo TIE mozhat da ja odredat kakva kje bide...........За ова не се согласувам....Зошто?

Имам чувство дека бракот го сфаќаш во духот на современото доба или поинаку кажано имаш модерно сфаќање за љубовта и бракот. Може да си се сакаат двајца и ако им се сака да си живеат вонбрачно, тоа на Бог не му пречи....Но... Што ако на тие двајца им текне дека не се за заедно па се разделат по некое време. Си бараат нов партнер и со новиот си општат секуално. И пак сфаќаат дека и тој не е вистинскиот наоѓаат нов итн итн...сите ли овие „љубови“ се благословени од Бог и не го лутат,а? Освен тоа психолошки е докажано дека ние луѓето често пати не сме сигурни дали станува збор за љубов или за страст, привлечност..како сакаш кажи ја..Е, што ако мислејќи дека некого сакаме си имаме односи со него, па после сфаќаме минлива страст било....тоа ми е зборот..Дали Бог ќе рече пу, пу не важи..си згрешил, ај терај сега....најди нов....ами секуалните односи што ги имаше со претходниот.??? Нема да се бројат??? Бог ни заповеда да бидеме свети...да се трудиме барем. како ќе сме свети ако не ја чуваме чистотата на телото, туку се препуштаме на страстите??????

Povtorno ispomesha nekoi raboti, ama taka pravat skoro site... toa e nasha tradicija, neshto sto se prenesuva od koleno na koleno.   

Vo ljubovat nema moderno i starachko sfakjanje. Taa sekogash bila i kje istane ista - LJUBOV.

Moderno ili tradicionalno postoi samo vo FORMALIZACIJATA na taa ljubov. Taa forma, spored tradicijata i potrebite na vremeto, odreduva dali formalniot brak kje bide skluchen na ovoj ili onoj nachin, dali mazhot mozhe da ima edna ili povekje zheni, dali mozhat da se razvedat (gledash deka i porano formalniot brak ne bil vechen), dali mazhot mozhel da ja zeme zhenata na negoviot brat i t.n.

Sigurno deka na Boga mu e vazhno dali lugjeto zhiveat zaedno od ljubov, a ne od formalno ispolnuvanje na tradicijata kako shto pravat denes. Zatoa shto vrvniot kvalitet e LJUBOVTA i na nea se podreduva s'e ostanato.

Za Boga BRAK E SOZDAVANJE ZAEDNICA OD LJUBOV i toj podrzhuva samo takva druzhba. Dolkolku ne postoi povekje LJUBOV megju dvete srca, togash BOG NEMA DA PRISILUVA NIKOGO i ponatamu da bide vo bilo kakva druga zaednica koja samo kje formalizira nechii tradicii.

Prashuvash deka ponekogash lugjeto ne se sigurni dali chuvstvuvaat ljubiv ili strast. Mnogu dobro se znae koga se chuvstvuva strast, a nema ljubov , kako shto mnogu dobro se znae deka vo ljubovta neodbegliv element e i strasta. E tokmu za ova govori sedmata Bozhja preporaka - ne vrshi preljuba.

Bog ne veli "ne se zaljubuvaj", tuku ako se zaljubish i oformish zaednica (gledash deka ne diktira vo koja forma kje bide taa zaednica, tuku toa im go ostava na zaljubenite) od ljubov, togash nemoj da se poveduvash od strastite kon drugi mazhi ili zheni. Znachi taa rabota Bog ja ima regulirano.

I ushte ednash, Bog ne zabranuva strasti, Bog ne zabranuva chovek da se zaljubuva, nitu pak mu nareduva na choveka kolku pati smee da se zaljubi. Bog duri ne diktira deka ako ednash se zaljubish i oformish zaednica od ljubov, deka mora po sekoja cena da ostanesh vo takvata zaednica dokolku povekje nema ljubov vo nea.

Site ovie neshta se izmisleni od lugjeto koi se obiduvale na nekoj nachin da gi kontroliraat neshtata vo nivnite zaednici.

Нели Св. апостол Павле вели на неженетите дека добро ќе им биде ако останат како него, НО ако не можат да се воздржат (меѓу другото да се воздржат и од потребата за жена/маж во сексуална смисла) нека се женат и мажат...во превод нека склопат брак...

Зошто би им препорачал да склопуваат бракови ако тоа не е неопходно и ако љубовта е единствено важна како што велиш ти?

Ako go razbra prethodno kazhanoto nema da ima potreba od polemiziranje so zborovite na Pavle.

За мафтањето со кандило дали Му треба на Бог или не....Знаеш веќе дека за православните верници венчавањето во црква е света тајна во која Бог директно учествува во стварањето од двајцата едно тело....Венчавката не е ритуал, егзотика, занимливост, традиција, ами ВИСТИНА.....Вистинскиот Бог ја благословува заедницата на двајцата луѓе...Од тука е заклучокот дека формалниот брак во матично е секундарно важен за разлика од бракот склучен во црква (со мавтање кандило
)

Sekoj mozhe da si stava svoi rituali, tajni, metanii, tradicii i akcenti vo aktot na potpishuvanjeto na formalniot brak i toa apsolutno ne igra nikakva uloga vo sushtinata na brachnoto zhiveenje. Pravoslavnite maftaat so kandilo i si stavaat kruni na glavite, evreite krshat chasha, muslimanite chitaat od k*ranot, protestantite chitaat od Biblijata, hindusite chitaat od Vedite i t.n.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 12:16
Месинџер, јалова е оваа дискусија затоа што во православниот брак нема интимност ни пред ни по бракот (збориме за православието проповедано од мнозинството православни членови на форумов, а не за она православие што го проповедаше Asya на пример).
Интимноста таму се сведува на „правење деца“, а се што е надвор од тоа (уживање во еротската љубов) се смета за грев, за грешна страст, производ на гревот. (немој случајно да си ја допрел жената дококу при тој акт не планираш да и направиш дете, инаку заглави на митарствата среќа)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 12:04
Што е формален брак значи се согласуваме..институционализацијата на врската со потпишување договор во матично е формален брак...да, така е....

Се согласуваме и во тоа дека овој брак нема значење за Бога, туку е општествено полезен и има значење за државата и општеството....

Но...

Za Boga "brak" znachi zaednichko zhiveenje na dve vljubeni srca. Tolku. Bog go znae chuvstvoto vo nash*te srca i Nemu ne mu treba nikakvo parche hartija, maftanje so kandilo, peenje psalmi ili potvrda od sveshtenik, pastor, Papa, rabin, odzha, Petko ili Stanko, zatoa shto NIKOJ nema pravo da odobruva ili zabranuva LJUBOV I INTIMNOST MEGJU DVE BOZHJI CHEDA, megju dve vljubeni srca koi reshile da ja spodelat LJUBOVAT megju sebe so intimnost koja samo TIE mozhat da ja odredat kakva kje bide...........За ова не се согласувам....Зошто?

Имам чувство дека бракот го сфаќаш во духот на современото доба или поинаку кажано имаш модерно сфаќање за љубовта и бракот. Може да си се сакаат двајца и ако им се сака да си живеат вонбрачно, тоа на Бог не му пречи....Но... Што ако на тие двајца им текне дека не се за заедно па се разделат по некое време. Си бараат нов партнер и со новиот си општат секуално. И пак сфаќаат дека и тој не е вистинскиот наоѓаат нов итн итн...сите ли овие „љубови“ се благословени од Бог и не го лутат,а? Освен тоа психолошки е докажано дека ние луѓето често пати не сме сигурни дали станува збор за љубов или за страст, привлечност..како сакаш кажи ја..Е, што ако мислејќи дека некого сакаме си имаме односи со него, па после сфаќаме минлива страст било....тоа ми е зборот..Дали Бог ќе рече пу, пу не важи..си згрешил, ај терај сега....најди нов....ами секуалните односи што ги имаше со претходниот.??? Нема да се бројат??? Бог ни заповеда да бидеме свети...да се трудиме барем. како ќе сме свети ако не ја чуваме чистотата на телото, туку се препуштаме на страстите??????

Нели Св. апостол Павле вели на неженетите дека добро ќе им биде ако останат како него, НО ако не можат да се воздржат (меѓу другото да се воздржат и од потребата за жена/маж во сексуална смисла) нека се женат и мажат...во превод нека склопат брак...

Зошто би им препорачал да склопуваат бракови ако тоа не е неопходно и ако љубовта е единствено важна како што велиш ти?

За мафтањето со кандило дали Му треба на Бог или не....Знаеш веќе дека за православните верници венчавањето во црква е света тајна во која Бог директно учествува во стварањето од двајцата едно тело....Венчавката не е ритуал, егзотика, занимливост, традиција, ами ВИСТИНА.....Вистинскиот Бог ја благословува заедницата на двајцата луѓе...Од тука е заклучокот дека формалниот брак во матично е секундарно важен за разлика од бракот склучен во црква (со мавтање кандило
)

Објаснувањето на поимот „интимност“ го дадов како забелешка, а не со намера да го одвлечам вниманието. Чисто сакав да укажам дека во нашиот јазик зборот интимност погрешно го употребуваме (сите ние) како синоним на зборот сексуалност. Еве на пример, ако ти речам јас и Александар сме интимни пријатели...што ќе помислиш? Дека сме: - многу блиски пријатели или - секуални пријатели???? На тоа мислев..значењето што доминира за овој поим во нашиот јазик е сексуалното значење.....Го пишав оти ми се виде значајно да се забележи
МИР со сите
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2009 во 17:16

Dali tebe seto toa ti pravi nekoja logika? Dali ako spokojno i bez pedrasudi meditirash na ovaa tema kje prifatish lugjeto nikogash da ne dozhiveat intimnost so onoj so koj toa go posakuva nivnoto srce samo zatoa shto ne se formalno vo brak? Dali se pomiruvash so istoto tvrdenje koga se raboti i za nekoi koi reshile ili bile primorani nikogash da ne oformat formalna brachna zaednica?

Меси си земам за право да дадам свое мислење за ова прашање, ако?

Дали е прфатливо човек никогаш да не доживее интимност со некој со кого би сакал да доживее, само затоа што тие двајца не се во ФОРМАЛЕН БРАК?
- Имам чувство дека кога велиш формален брак, мислиш на брак во матично. Во право ли сум? Бракот во матично е граѓански брак, а за православните верници венчавањето во црква кога се бара од Бога да ја благослови заедницата на двајца луѓе е вистинскиот брак. Е сега, не би сакала да се повторувам со претходноизнесените православни причини зошто сексот пред брак не би требало да се практикува.

- Како тоа луѓето решиле да не стапат во брак? Многу е важно зошто така решиле. Ние луѓето можеме да донесуваме какви ќе ни текне решенија за нашиот живот, но дали тие ќе бидат во согласност со Божјите заповеди е друга работа. Може не им се стапува во брак од „напредни сфаќања“ дека бракот е институција која во 21 век има намалена важност; може не им се стапува во брак оти уште не купиле куќа, не го дозавршиле образованието, не се вработиле (набројувам едни од најчестите оправдувања на младите денеска), но дали овие причини се суштински (зборувам суштински од духовен, а не од егзистенцијален аспект)? Значи, ако толку се сакаат тие двајца, ќе стапат во брак. Во спротивни ќе треба да се воздржуваат од сексуални односи.

- Сметам и дека зборот интимност погрешно е да се сфаќа како сексуалност. Интимноста е многу повеќе од сексуалност. може да се биде интимен, без да вклучува тоа сексуални односи. интимен си со некого кога си му ја отворил душата своја да влезе во неа и обратно. кога си му достапен 24/7, кога го љубиш без оглед на неговите недостатоци, кога му се наоѓаш во неволја, кога се радуваш на неговите успеси..тоа е интимност.....сексуалноста е второстепена и би било добро да се практикува во брак...сепак...СЕ ни е дозволено но НЕ ни е СЕ корисно, нели?????

Sekako deka mozhesh da dadesh svoe mislenje polzavche.

Vo ovaa replika zamesha nekolku raboti i mislam deka se obide nekako da gi pretstavish kako seto toa da e edna celina. Ama ne e taka...

Znaesh koj e evrejskiot termin za potpishuvanje brachen dokument vo sinagogata? Ne e venchanica, tuku dogovor. Toa e originalniot biblijski termin, toj e terminot koj s'e ushte go koristat i toj zbor tochno go oznachuva chinot na venchanjeto koe nie, hristijanite, so vreme go imame ispolirano so sekakvi drugi termini i mozhni znachenja samo da ne zvuchi onaka trgovski.

Oficijalnoto skluchuvanje brak vo crkva ili opshtina e dogovor megju mazh i zhena so koi se obvrzuvaat i so koj objavuvaat "crno na belo", za da ostane ovekovecheno kako pishan dokument dostapen sekomu, deka tie reshile da zhiveat zaedno i deka se obvrzuvaat da gi spodeluvaat site verski i opshtestveni normi i zakoni.

Zatoa toj dogovor e formalen brak.

Za Boga toa ne znachi nishto.

Ne znachi zatoa shto takvi brakovi imalo, ima i kje ima, koi ne se sklucheni od ljubov tuku od interes, pod prisila, zatoa shto bile dogovoreni od roditelite na mladite, od milosrdie i t.n.

Za Boga "brak" znachi zaednichko zhiveenje na dve vljubeni srca. Tolku. Bog go znae chuvstvoto vo nash*te srca i Nemu ne mu treba nikakvo parche hartija, maftanje so kandilo, peenje psalmi ili potvrda od sveshtenik, pastor, Papa, rabin, odzha, Petko ili Stanko, zatoa shto NIKOJ nema pravo da odobruva ili zabranuva LJUBOV I INTIMNOST MEGJU DVE BOZHJI CHEDA, megju dve vljubeni srca koi reshile da ja spodelat LJUBOVAT megju sebe so intimnost koja samo TIE mozhat da ja odredat kakva kje bide.

Bilo kakva formalizacija na LJUBOVTA, koja po defolt e blagoslovena od Boga, e samo nejzino otugjuvanje i prisvojuvanje od strana na nekoj tret koj nema nikakvo pravo da se mesha vo nea.

Dali toa e soglasno so Bozhite zapovedi? Sekako da e vo soglasnost. Sedmata Bozhja zapoved veli "Ne vrshi preljuba". Toa znachi ako si vo brak (znachi zhiveesh vo zaednica od ljubov), togash nemoj da vodish ljubov i so nekoj drug. Toa e kazhano jasno i ednostavno.

Poslednoto, kako se sfakja intimnosta i objasnuvanjeto deka taa ne e samo seksulnost, mislam deka samo pretstavuva beganje od davanje konkreten odgovor na postavenoto prashanje. Pa, sekomu e jasno deka intimnosta e mnogu povekje od seksulanost, no nie tuka se fokusirame tokmu na toj nejzin element koj e neodbegliv od intimnosta megju dve zaljubeni srca. I ne polemizirame "ama koi se pricinite tie da ne ja formaliziraat nivnata ljubov?" bidejki toa voopshto ne e relevantno nitu za LJUBOVTA, a nitu za postavenoto prashanje.

Изменето од Messenger - 30.Ноември.2009 во 20:42
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2009 во 15:15

- Сметам и дека зборот интимност погрешно е да се сфаќа како сексуалност. Интимноста е многу повеќе од сексуалност. може да се биде интимен, без да вклучува тоа сексуални односи. интимен си со некого кога си му ја отворил душата своја да влезе во неа и обратно. кога си му достапен 24/7, кога го љубиш без оглед на неговите недостатоци, кога му се наоѓаш во неволја, кога се радуваш на неговите успеси..тоа е интимност.....сексуалноста е второстепена и би било добро да се практикува во брак...сепак...СЕ ни е дозволено но НЕ ни е СЕ корисно, нели?????

Останав без зборови по целиот пост на Полжавче.,посебно за ова погоре.
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2009 во 15:10

Dali tebe seto toa ti pravi nekoja logika? Dali ako spokojno i bez pedrasudi meditirash na ovaa tema kje prifatish lugjeto nikogash da ne dozhiveat intimnost so onoj so koj toa go posakuva nivnoto srce samo zatoa shto ne se formalno vo brak? Dali se pomiruvash so istoto tvrdenje koga se raboti i za nekoi koi reshile ili bile primorani nikogash da ne oformat formalna brachna zaednica?

Меси си земам за право да дадам свое мислење за ова прашање, ако?

Дали е прфатливо човек никогаш да не доживее интимност со некој со кого би сакал да доживее, само затоа што тие двајца не се во ФОРМАЛЕН БРАК?
- Имам чувство дека кога велиш формален брак, мислиш на брак во матично. Во право ли сум? Бракот во матично е граѓански брак, а за православните верници венчавањето во црква кога се бара од Бога да ја благослови заедницата на двајца луѓе е вистинскиот брак. Е сега, не би сакала да се повторувам со претходноизнесените православни причини зошто сексот пред брак не би требало да се практикува.

- Како тоа луѓето решиле да не стапат во брак? Многу е важно зошто така решиле. Ние луѓето можеме да донесуваме какви ќе ни текне решенија за нашиот живот, но дали тие ќе бидат во согласност со Божјите заповеди е друга работа. Може не им се стапува во брак од „напредни сфаќања“ дека бракот е институција која во 21 век има намалена важност; може не им се стапува во брак оти уште не купиле куќа, не го дозавршиле образованието, не се вработиле (набројувам едни од најчестите оправдувања на младите денеска), но дали овие причини се суштински (зборувам суштински од духовен, а не од егзистенцијален аспект)? Значи, ако толку се сакаат тие двајца, ќе стапат во брак. Во спротивни ќе треба да се воздржуваат од сексуални односи.

МИР со сите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.