IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што не’ учи библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што не’ учи библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
Автор
Порака Обратен редослед
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:11
Треба да се разлистувам по книгите, одамна ми фатија прашина, а можеби и пајажина? збунетост
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:06
Originally posted by makarios makarios напиша:

Светото Писмо, какво што денес го знаеме, за прв пат се појавува во 327та година, кадешто во Пасхалното послание, Свети Атанасиј Александриски ги набројува книгите кои би требале да се содржав во Светото Писмо, а таквиот состав на Светото Писмо било потврдено на еден од Вселенските Собори (не се сеќавам точно кој, чинам дека е првиот).

kako za nov clen, mnogu mi deluvas upaten.

ke te molam seti se na koj vselenski sobor. bitno e. mnogu.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:03
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

a koj tebe te lazel deka ne bilo vo sklop na sv. pismo otkrovenieto? ti veruvas vo sekakvi prikazni sto raskazuvaat pravoslavnite?

alal da ti e.

Па за време на Литургијата, не се читаат делови од Откровението, од проста причина што, Откровението било додадено кон Светото Писмо после создавањето на Златоустовата Литургија.

Како и да е, овде можеме да го најдеме одговорот на моето прашање: Светото Писмо, какво што денес го знаеме, за прв пат се појавува во 327та година, кадешто во Пасхалното послание, Свети Атанасиј Александриски ги набројува книгите кои би требале да се содржат во Светото Писмо, а таквиот состав на Светото Писмо било потврдено на еден од Вселенските Собори (не се сеќавам точно кој, чинам дека е првиот).

Со други зборови, сакам да кажам, дека, според неденоминативните христијани, Светото Писмо отстапува од „изворното“ христијанско учење, затоа што е усвоено како такво во 4тиот век (најрано!!), на еден православен собир од Патријарси, додека „изворното“ христијанство се појавува цели 3 века порано. Исто така, за кои книги да бидат вклучени во Светото Писмо (зарем Свети апостол Павле напишал онолку посланија колку што се во Писмото, зарем и другите апостоли не пишувале посланија!), а кои да не бидат вклучени, е одлучено токму на еден од Вселенските Собори.

Изменето од makarios - 20.Октомври.2008 во 19:06
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:15
Златник - ти дадов објаснување за тоа - Бог знае се, но Бог дал Слободна Воља на сите. И соодветно самиот ја понесува целата мака која произлегла од тоа.

Изменето од zidarski - 20.Октомври.2008 во 18:22
Do what is right, come what may...
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:05
sto ubavo kaza kratko i jasno blazeniot, i ima argumenti veruvam!

A ti stevompc, mozes slobodna da se proiznesesh, koga kakde bilo sklopeno a ne da NE osuduvash nas pravoslavnite!
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:57
a koj tebe te lazel deka ne bilo vo sklop na sv. pismo otkrovenieto? ti veruvas vo sekakvi prikazni sto raskazuvaat pravoslavnite?

alal da ti e.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:52
Да, ама Откровението не било во склоп на Светото Писмо доста време. Затоа ме интересира, кој го склопил Светото Писмо, такво, какво што е денес (со истите книги), и во кој век тоа настанува.
Ако случајно е тоа утврдено на некој од Вселенските собори, во кои веруваме дека одлуките се донесени под вдахновение на Светиот Дух, зошто тогаш се бодеме против истите тие Вселенски Собори кога зборуваме за иконите, Символот на верата, устројствата, апостолското преемство, Светото Предание, светителите и сл?

Како може да се дразнуваме да толкуваме Свето Писмо, поинаку, отколку што е одлучено на Вселенските Собори, а подоцна и потврдено повеќе пати од разните Свети Отци - дури до денеска? И како може, некои деноминации изникнати од 18ти век, па навака, да се сигурни, дека Господ ги оставил луѓето во заблуда толку многу векови, и туку одеднаш, кај нив е правата вистина?
збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:45
poslednite bibliski zapisi se napraveni vo 1 vek, nekolku decenii posle voskresenieto Hristovo.
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:38

Повеќе мислев, на тоа, од кој век потекнува Библијата оваква каква шо ја знаеме денеска.

Колку што можам да забележам на другите теми тоа прашање многу пати е поставено на најразлични теми, само одговор чекаме уште...

не знам ... можеби “динамична“ е денес
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:33
Повеќе мислев, на тоа, од кој век потекнува Библијата оваква каква шо ја знаеме денеска.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:18

Можда веќе сте праеле муабет, али нов сум на форумов и ме интересира ова:Што значи зборот Библија, и од кој век потекнува Библијата?

biblija znaci kniga ili vo mnozina knigi, bidejki e sostavena od mnogu pomali knigi koi ja socinuvaat.

ne moze da se prasa od koj vek postoi biblijata, bidekji taa e pisuvana iljadnici godini. prvite bibliski tekstovi mislam deka se stari okolu 3,5 mileniumi.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:49
Можда веќе сте праеле муабет, али нов сум на форумов и ме интересира ова:
Што значи зборот Библија, и од кој век потекнува Библијата?
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:03
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

... и тоа со незауздан инцест (читај: групен секс) редоследно во секоја генерација.

Верувам дека во желбата што подетално да ми го пренесеш твоето знаење, ненамерно си направил уште една грешка. Групниот секс можеби е грев, но доколку во него не учествуваат некои блиски роднини, тоа не е инцест. И btw. ако ова е незауздан инцест, тогаш кој е зауздан инцест?не%20знам

Кога го прочитав ова што подолу го цитирам ...

...
А што се однесува на библискиот модел на создавањето на човекот во спрега со инцесот, дозволи ми малку да те едуцирам...

... навистина очекував да ми го објасниш „библискиот модел на создавање на човекот во спрега со инцестот“

Но, наместо тоа, ти од петни жили се обидуваш да ми ја објасниш генетиката и тоа од научен аспект! Навистина те бивало и за оваа тема - генетика. Колку што јас се сеќавам, мојата професорка по генетика М.Н. (apropo, од која добив оцена 8 задоволство) воопшто не ги делеше гените на добри и лоши или правилни и неправилни, како што тоа го правиш ти во овој твој цитат:

... Добриот (доминантен) ген во парот има тенденција да го потисне неправилниот (рецесивниот) ген така што деформитетот нема да се пројави...

Колку да знаеш, на пр. црната боја на очите е доминантна во однос на сината. Но, во никој случај сината боја не е „полоша“ или „понеправилна“ во однос на црната, според објаснувањето што го наведе ти.
Дали можеби во последниве 25-6 години има некои измени во класификацијата на гените, а јас тоа да не го знам? изненадувањеголема%20насмевка

...Каин си земал за жена една од нив...

И така среќно и безгрешно си живееле...среќа

... Бог испланирал се!...

Аха, добро. Верувам дека е така! Дека бог однапред се испланирал! А следствено на тоа, и го направил она што го планирал, нели?
Може ли во кратки црти да резимираме што тоа бог испланирал?
Бог знаел дека Луцифер ќе се одметне од него, но сепак го создал.
Бог знаел дека кога на човекот му оставил право да избира по сопствена воља, дека тој ќе направи грев, а сепак го создал.
Бог знаел дека и понатаму сите луѓе ќе грешат и затоа уште многу поодамна го испланирал потопот (само што му биле криви растенијата и животните, незнам. И, не ми е јасно како тоа рибите и другите морски животни се удавиле во потопот?)
Бог знаел дека и после Ное луѓето повторно ќе грешат, но сепак го оставил Ное да го продолжи истиот човечки род.
Бог знаел дека ќерките на Лот ќе затруднат од сопствениот татко, но сепак „ги извлекол“ од Содома, која ја уништил поради блудничење на народот.
Бог знаел што ќе се случи со неговиот народ во Египет. Тој испланирал да го испрати на 400 годишно ропство во Египет, а потоа да ги казни египјаните.
Бог знаел што ќе се случи и со кутрите ханаанци кога нивната земја ќе му ја даде на Авраам.
Бог знаел дека Исмаил, синот на слугинката Агара и Аврам, ќе биде убиец, но сепак дозволил да се роди.
Бог знаел дека, и покрај тоа што ќе го прати на Голгота својот единороден син Исус, луѓето и понатаму ќе грешат.
Бог знаел, односно така му било во план, да Јуда го предаде Исуса. Само не ми е јасно зошто го напаѓаат Јуда и го клеветат за предавство. Па тој само ја исполнил божјата замисла. Што требало да направи? Да не го предаде? Како тогаш ќе се остварел божјиот план?
...
Да не должам. Заклучуваме дека сите овие работи бог намерно, смислено ги прави. Само, морам да признаам, навистна не ми е јасна поентата на сета оваа негова работа!
Немојте да ми речете дека бог, макар и само во еден миг незнаел што прави или дека незнаел што би можеле луѓето да направат. Тој знае дури и што мисли човекот, а не што ќе направи!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:00
i ne samo da se ima vremenskiot kontekst, tuku da se ima vo predvid i motivot, celta i interesot na biblijata.

da se potsetime, nejzinata cel ne e da ja zadovoli ljubopitnosta na covekot za nastanokot na fotonite, tuku da go spasi od pekolot vo onoj i 'pekolot' vo ovoj svet.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.