|
Библиски христијани |
Внеси реплика | страница <1 34567 15> |
Автор | |||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во разговорот со еден српски студент по православна теологија, ми објасни дека треба да се прави разлика помеѓу зборовите евангелисти кои се верници на Евангелистичката црква на пр. во Германија, Словачка, верата на словаците во Војводина... и верниците на Евангелска Црква(Јеванђеоска црква на српски јаѕик). Првите имаат статус на државна религија во некои Европски земји, а другите невкусно ги нарече „секта“ велејчи дека тие се повеќе мисионерски активни и дека потеклото(или централата) им е од Шведска(молам слободно корегирајте ме ако има тука членови на Евангелска црква, ако е поинаку) и веројатно последниве би биле според некоја дефиниција Библијски христијани. |
|||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kakvi se tie 'bibliski' hristijani?
ima li i 'ne-bibliski' hristijani? ili 'anti-bibliski' hristijani? ne, se razbira deka ima samo vistinski i lazni hristijani. vistinskite koi ja slusaat Bozjata volja, koi go ljubat i poslusuvaat Negoviot Zbor, i onie koi zabegale, i koi imeto hristijani lazno go koristat, ne slusajki go Bozjiot Zbor, tuku zborot covecki, koi ne ja slusaat Negovata volja, tuku si izmisluvaat svoi pravila, obicai, propisi, itn. |
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Razlikata e vo nacinot na administrativnata organizacija(mozebi)zatoasto sekoja crkva ima svoj staresina a nemaat i nekoj staresina na nekolku crkvi (zaednicki). Ova e moe mislenje a pak ti ako imas informaacii za nivnite megusebni razliki prezentiraj gi pa ke diskutirame i za toa. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не е точна споредбата Изворен! Воопшто.
Во било која од тие цркви да влезеш, црквата се вика "Македонска Православна Црква - Свети Илија, Георги итн..." (пример). Додека овие цркви секоја има свое име, но истотака се групирани во различни деноминации, кои имаат меѓусебни разлики. Зошто има разлики, и зошто едните се водат како евангелисти, другите како баптисти, трети како конгрешани (а плус, секој објект има свое име, како и во Православието, затоа реков дека споредбата не е точна), ако е тоа една иста црква?! |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pak ke povtoram ne se sosema razlicni crkvi. MPC e edna crkva ama e podelena na poveke crkvi so razlicni iminja sv.Gorgi,sv.Petka,sv.Ilija itn sto ne znaci deka se raboti za razlicen tip na vernici. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изворен, благодарам за одговорот (Конгрешаните не ми се познати, ако може некој да каже нешто повеќе за нив).
Тогаш... повторно - конкретно прашање, и се надевам на конкретен одговор (иако беше ова неколку пати поставено). Зошто тие библиски христијани се разделени на повеќе сосема различни цркви, доколку имаат апсолутно идентично учење? Зошто постојат разлики меѓу нив, доколку имаат идентична идеја и се придржуваат само до Библијата и до ништо друго? |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
Cinik
Група Регистриран: 24.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dobar zaklucok Изменето од Cinik - 14.Октомври.2008 во 16:11 |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Togas ne e bibliska crkva, odma prefrlija vo fleksibilni crkvi. |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Аманте бре со тоа неверување...Ете и спирос вчера ви кажа и дури посочи конкретен пример, претходно јас во неколку наврати зборува за тоа, па мислам ако дебатираме треба и да си веруваме, та не сме овде да се лажеме. Можеби во твојата Библиска не проповедаат, но во другите ДА, распрашај се па ќе видиш. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Aj ke go razgledame toa utre - sega nemam vreme. Iako i samiot fakt vo podelba na iminjata kazuva deka ucenjeto ne im e isto - sekoj si go tolkuva Svetoto Pismo razlicno! |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Maran Ata !
Mozes da bides siguren deka imaat isto ucenje zatoa sto ucat od edna ista KNIGA. |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne veruvam niti pak imam slusnato deka vo vakvi crkvi propovedaat zeni. |
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Po sekoja zdrava logika, smetam deka ako ovie denominacii, sto bea nabroeni od tvoja strana, se biblijski hristijani, site tie ke imaa isto ucenje i nemase da bidat podeleni na, kako sto sam kaza, evangelci, baptisti, kongresanci.... |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изворен, велиш дека на овие деноминации кои ги наведе, а и јас претходно, темел им е Библијата.
Како го објаснуваш тогаш проповедањето на жените в црква-забрането во Библијата? Зошто никој не ми одговори на тоа прашање? |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |