IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Како изгледа Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како изгледа Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака Обратен редослед
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 14:18
ОК вака да го поставиме прашањето: Дали кога се крсти-моли еден верник пред икона на која е насликан Исус, тој се крсти на Исус или на Бога. Ако телото на исус било само привремен храм во кој бог се отелотворил, тогаш зошто да се користи тој лик за да се молиме во него? Или најпросто кажано- прашано: кого замислува еден верник кога стои пред таа икона?
Кон врв
Karamazov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2008
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Karamazov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 14:05
Ovaa tema za nas lugjeto e nepoimliva. Toa e isto kako nekoj sto e slep od ragjane da se potrudi da objasni kako izgleda belata boja.
tre, tri, tra
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 14:04
Аллах нема лик. Ама Исус има и прашањето е јасно. Ти си модератор и тоа не значи дека треба да го знаеш одговорот,остави да одговори некој кој знае.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 13:58
Ako si odgovorish na prashanjeto: Dali Alah ima lik? ke si odgovorish i na onoa sto si go postavil na temava.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 13:18
Да те разбирам ама сепак има лик нели? Тоа за духовното и материјалното ми е јасно но дали тоа што насекаде го има ликот на Исус не значи и дека се претставува ликот на бога. Ако исус е бог тогаш неговиот лик е ликот божји нели?
Кон врв
Protestant Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Септември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 24
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Protestant Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 13:13
Vaka...
1.Bog e duh...toa pisuva vo Biblijata t.e ne e materijalen
2.Bog ja sozdal materijata od nisto...ex nihilo...
3.Dokolku sakame da Boga da dademe lik znaci deka nie defacto ja stavame materijata pred Boga...Sto ne e bibliski
4.Isus e isto taka i 100% covek 100% Bog...t.e otelotvoren Bog...i kako takov vo telo toj mora da ima lik,bilo kakov,no na Isusa likot ne Bozji,nego covecki,zatoa sto Bog e duh,a Isus bil i covek kako sto spomnav pogore...
5.Vo biblijata stoi isto taka deka nikoj nikogas ne go videl Boga...t.e Duhot...zatoa sto e nevidliv...i paradox e da se tvrdi deka toa na ikonite e likot Bozji (sum slusnal takvo tolkuvanje od mnogu lugje) ...
No sepak ova e moja teologija i moe razmisluvanje...Moze ima nekoj drug sto ke znae povekje ili sto nema da se slozi so ova...Pa moze da se razvie diskusija vo Duhot na Hristijanstvoto se razbira....

POZZ
"Koj so srce veruva i so usta ispoveda kje bide spasen". Amin
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 11:43
ОК, да ја прифатиме тезата дека Исус е бог и дека бог е претставен во три форми т.е отец, син и свет дух. Еве да речеме дека е така. Сега ме интересира уште нешто. Дали бог има лик? Дали неговиот лик е токму оној на Исус? Дали на иконите го гледаме ликот на Бога? Ме интересира што вели христијанството за ова?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.