|
Рецепти за зимница |
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Автор | ||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Апетитка со везени пиперки
Состојки
Подготовка
|
||||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
dajte nekoj ubav recept za pidjurce, nekoj doza za na sporet
blagodaram
|
||||
vivi
|
||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Jas koga stavam zimnica ili gi stavam vo relna ama na 50-80 stepeni ili gi varam na shporet.
No vo sekoj sluchaj smetam deka 150 stepeni se premnogu za teglite :) |
||||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
епа,читаш рерна напишала.ако ги ставев на плоча,ќе беше сум требал во рерна..вака.. ма ајде,па и јас најдов од кај да препишам. |
||||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kakva rerna?!?
Na shporet, vo lonec, sherpa, golemo tendzere (koj kako go vika) :)) |
||||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ти вчера си правела..ама мене вчера по овој твој "рецепт" ми испукаа сите тегли во рерната..!лом се сторија и тегли и шпорет..!ај за зајрето не ми е жал! какви бре 150 степени...!!! те тужам за ова..мајке ми. Изменето од zagor - 02.Ноември.2011 во 10:29 |
||||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Модри патлиџани во тегла Потребно: |
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ѓувеч во тегла Потребно: |
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мешана салата
Потребно: |
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Пиперки со прелив Потребно: |
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Некој става и ова...
Резанец Потребно 5 килограми свежа зелка сол буре Начин на подготовка Зелката ја миеме и ја ставаме да се исцеди. Потоа ја земаме зелката и ја ставаме на даска за сецкање, ја сечеме на половина и почнуваме да ја дробиме како за салата и веднаш ја ставаме во буре. Кога ќе имаме убава количина издробено врз зелката ставаме сол и убаво ја натапкуваме со рака или со некој потврд предмет, и се така по ред . Секоја зелка ја сецкаме на истиот начин се додека не ја исецкаме цела. Така подготвената зелка ја викаме резанец, таа стасува за 2 недели. Вака приготвената зелка може да се подготвува на разни начини. Како на пример за пита, подварок, и многу други јадења. Пиперки со урда Потребно 10 килограми урда 6 килограми пиперки жолти сол 1 литар млеко кеси за во фрижидер неколку тегли поголеми од 5 кгр, може и помали Начин на подготовка Урдата ја истураме во голема вангла ја посолуваме ако не е солена и го истураме млекото. Потоа убаво промешуваме. Пиперките ги миеме и ги вадиме рачките па ги оставаме да се ицедат. Потоа земаме тегла и во теглата ставаме еден слој од урдата убаво набиваме со рака па потоа пиперките ги ставаме цели ако не ни ги собира ги сечеме на половина а може и поситно. Врз пиперките ставаме сол. Постапката ја повторуваме се додека не ни се наполни теглата. Најодозгора сечеме коцка или круг од една кесичка и ја ставаме врз урдата, а врз кесичката ставаме сол. Потоа ја затвараме теглата, така се со ред додека не се потроши урдата. Кога е готова сместена во теглите, теглите ги оставаме во просторија каде што ја чуваме зимницата. Компот од дуњи Потребно 5 кгр дуњи Шеќер Вода тегли Начин на поготвување Дуњите ги миеме ги лупиме една по една како што ќе ја излупиме дуњата ја сечеме на кришки и веднаш ја ставаме во тегла.Кога ке се напуни теглата се става 4 супени лажици шеќер и во теглата се става вода се затавара капачето.Теглите се ставаат во тепсија а во тепсијата се става малку вода, тепсијата се става во рерна и се уклучува најпрво на помала температура а потоа се зголемува температурата се додека не почне да врие водата а потоа се намалува.И се остава да вријат 20 минути.Кога се готови се оставаат во рерната убаво да се изладат. |
||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Се сум ставила во тефтер
|
||||
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |