![]() |
|
ХРИСТИЈАНСКО РОДОЉУБИЕ??? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 9> |
Автор | ||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Templarius - без непотребно драматизирање на ситуации...
![]() Изменето од zidarski - 05.Август.2008 во 02:24 |
||
Do what is right, come what may...
|
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Ne mi e jasno sto bre filozofirate...
Ne treba da se ubiva - kazna za toa e pekol... No ako si vojnik ti ce odis i ce ubivas i ce znaes deka za toa ce odis vo pekolot, toa go pravis za svojata zemlja za Hristijastvoto i kraj nema sto drugo da se filozofira....od druga strana ako te e strav da odis i da pogines (mozeb nema :)) ne filozofiraj i ne se zanesuvaj nego ednostavno kazi jas nemam m..a za toa i pak mnogu ednostavno kraj.... Vo slucaj da vidis deka nekoj ti go ubiva semejstvoto go pali tvojot dom i ja siluva tvojata zena - ne veruvam deka ce imas vreme da ides na idividi.com i da isfilozofiras dali e ispravno da go ubies neprijaelot , nego ce go ubies ili toj tebe ce te ubie tebe ... Изменето од Templarius - 05.Август.2008 во 01:49 |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
|
Драги браќа и сестри,
никого јас не осудувам ниту пак имам своја вистина. Волјата БОЖЈА (ИСУС) е моја ВИСТИНА! Вечниот и чист ДУХ БОЖЈИ / Отецот на Животот / во своето Свето Тело се моли дури за своите убици. Тој е поголем и од Рим, иод Константинопел, и од Витенберг, и од Бруклин, и од стариот Ерусалим, и од Мека, и од Лаза, ...! ОД ИСТОК ПОИСТОЧНО Е УЧЕЊЕТО ТОЧНО ПОВИСОКО ОД ХИМАЛАЈА Се што живее нека го слави Спасителот ХАЛЕЛУЈА! Човековиот ден на раѓање и оној на умирање е во БОЖЈА РАКА! Но човекот преку МИЛОСТА БОЖЈА може да се реши кого ќе го следи во животот и во смртта. Јас се молам прво за себе потоа за сите други луѓе да се решат за Патот БОЖЈИ:ИСУС! АМИН! Изменето од zidarski - 04.Август.2008 во 19:19 |
||
![]() |
||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|
Токму е тука проблемот! Токму од тие причини постојат и ден денес конфликти меѓу дел од припадниците на овие две вери. Имено убиените без разлика на која страна и припаѓале(таа која напаѓа или таа која се брани) постојано тежнеат кон освета. Тие се сретнуваат во наредните инкарнации наново и наново дур не си подадат рака и си простат едни на други.
Но тука би било важно да се постави прашањето на кој живот ние мислиме? На земскиот или духовниот кој за физичките очи е невидлив и продолжува по смртта на телото? Нашиот вистински живот е во Духот - врвната реалност, не во минливата материја. Исус велеше: „Моето Царство не е од овој свет!„ и упати „Тежнејте најпрвин кон царството Небесно...„ Зошто? Бидејќи таму е нашиот вечен живот, а не на Земјата. Изменето од Majkl - 04.Август.2008 во 14:48 |
||
![]() |
||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|
Има разлика и во македонскиот јазик. Имено: усмртува и убива. Но дали за тебе - и за сите нас - има реално разлика помеѓу убива и усмртува? Имено, што би сме сакале ние повеќе да бидеме? Усмртени или убиени? Веројатно ниедно од двете, бидејќи мртов си е мртов! - тој не може повеќе да го врви патот на земјата и да ги ужива или да се откажува од земските радости. Изменето од Majkl - 04.Август.2008 во 14:49 |
||
![]() |
||
rabani ![]() Сениор ![]() Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
|
SPIROS bez navreda no trebalo da zapishish politichki studii otsek megunarodna diplomatija i filozofija
ke se obidam da ti uprostam nestata za da ti bidat pojasni ochigledno e deka imas edna ODNAPRED OFICIJALNA I DEFINIRANA VISTINA , A NESAKASH DA JA VIDISH VISTINATA DLABOKO VO SEBE, MOZEBI ZATOA SHTO SE PLASHISH OD ODGOVOROT NA VISTINATA edna rabota e fakt BOG E LJUBOV, A LJUBOVTA PODRAZBIRA ZRTVUVAJNE NE UBIVAJ od staro hebrejski na evrejski pa na angliski pa na mekedonski prevedeno bi znachelo NE POMISLUVAJ DA UBIVASH ili NE OSUDUVAJ SE DA UBIVASH, dodeka od evrejski na gdcki pa na glagolica pa na kirilica pa na makedonski i taka se gubi smislata vo prevodot za ISUS vo biblijata pishuva deka pravel chuda , megutoa zborovite koi na razni mesta se upotrebeni ukazuvaat na poimot znak , predznak ili mok . vprochem ISUS imal mok da ja zastiti marija magdalena od kamenuvajne, ja smenil vodata vo vino i toa se definira kako chudo, megutoa toj faktichki ja smenil hemiskata struktura na vodata. da se vratam na temata:ISUS ja zastitil marija magdalena od kamenuvajne , gi zastitil negovite uchenici od zatvor nokta pred raspnuvajneto koga vojnicite zaedno so juda doshle po nego vo maslinovata gora, gi zastitil siromavite od sobirachite na danok i od prodavachite na tezgi vo crkvenite dvorovi i mnogu slichni primeri zatoa gospod e gospod zastitnik, sekoj sto saka da odi po bozjiot pat treba da go ima toa vo predvid, a onoj shto misli deka gi nema tie predispozicii neka se obrati preku molitva do boga a bog ke my dade sila za da gi zastiti svoite blizni, isto onaka kako shto bog gi stiteshe svoite blizni i obespraveni, vprochem i vo biblijata pishuva BARAJTE I KE VI BIDE DADENO,TROPNETE I KE VI BIDE OTVORENO, da se meshat nekoi evrejski razbojnici i deelikventi so BOZJIOT ZASTITNICHKI DUH e isto kako da se meshaat BABI SO ZABI |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
![]() |
||
rabani ![]() Сениор ![]() Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
|
zdravo
inteligenten zakluchok vo sekoj sluchaj NE UBIVAJ od staro hebrejski na evrejski pa na angliski pa na mekedonski prevedeno bi znachelo NE POMISLUVAJ DA UBIVASH ili NE OSUDUVAJ SE DA UBIVASH, dodeka od evrejski na gdcki pa na glagolica pa na kirilica pa na makedonski i taka se gubi smislata vo prevodot za ISUS vo biblijata pishuva deka pravel chuda , megutoa zborovite koi na razni mesta se upotrebeni ukazuvaat na poimot znak , predznak ili mok . vprochem ISUS imal mok da ja zastiti marija magdalena od kamenuvajne, ja smenil vodata vo vino i toa se definira kako chudo, megutoa toj faktichki ja smenil hemiskata struktura na vodata. da se vratam na temata:ISUS ja zastitil marija magdalena od kamenuvajne , gi zastitil negovite uchenici od zatvor nokta pred raspnuvajneto koga vojnicite zaedno so juda doshle po nego vo maslinovata gora, gi zastitil siromavite od sobirachite na danok i od prodavachite na tezgi vo crkvenite dvorovi i mnogu slichni primeri zatoa gospod e gospod zastitnik, sekoj sto saka da odi po bozjiot pat treba da go ima toa vo predvid, a onoj shto misli deka gi nema tie predispozicii neka se obrati preku molitva do boga a bog ke my dade sila za da gi zastiti svoite blizni, isto onaka kako shto bog gi stiteshe svoite blizni i obespraveni, vprochem i vo biblijata pishuva BARAJTE I KE VI BIDE DADENO,TROPNETE I KE VI BIDE OTVORENO, da se meshat nekoi evrejski razbojnici i deelikventi so BOZJIOT ZASTITNICHKI DUH e isto kako da se meshaat BABI SO ZABI SRDECHEN POZDRAV |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Имено - наметнувањето на сопственото верување како единствено исправно е доста суетен потег. Тоа е израз на месијанство - и како такво е само по себе погрешно. Освен тоа - го обвинува (и суди) другиот на чисто духовно ниво, а тоа како што знаеме не е нешто што треба ние да го правиме.
|
||
|
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
И да не ги осудува другите кои мислат спротивно се разбира...не мора да значи дека тие се следбеници на Варнава.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
|
Се разбира - јас уште одамна се изјаснив на таа тема - секој има право да постапи како што смета дека е исправно.
|
||
|
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Да, имало голема разлика, благодарам што ми кажа. Но и
во двата случаја, на крајот на краиштата, ако некој чувствува дека не
може да земе оружје в раце макар и за одбрана, ако тоа се коси со
неговите верувања, и тоа е во ред.
|
||
|
||
![]() |
||
|
Има еден проблем со преводот на заповедта "Не убивај".
Оригиналот на еврејски, кога би се превел на англиски би бил "Thou shall not commit murder", а не "Thou shall not kill". На македонски за жал и едниот и другиот збор се преведуваат како убива. |
||
|
||
![]() |
||
|
Spiros, поздрав и Мир Божји врз тебе, бидејќи токму тој мир е единствениот “кој надвишува секаков човечки ум и разум“
Мислам дека дури сега ми се разјасни што сакаш да кажеш. Но што мислиш, во една воена ситуација, нели некој треба да ја брани државата? Што ќе се случи ако нема бранители? Од друга страна, и не секој може да земе оружје врака и да пука, па макар и по противникот, знаејќи дека со тоа ај нарушува заповедта “Не убивај“. Едноставно, се коси со неговите убедувања. Јеховините сведоци на пример не служат ни војска. Од друга страна, познавам лица со завршен теолошки факултет кои за време на воениот конфликт доброволно се пријавија како бранители. Ете, тие поаѓале од тоа дека со убиство на непријателот-ти спасуваш многу животи, ако убиеш само еден волк ќе спасиш цело трло... Но исто така верувам и дека не секој го може тоа. Оваа работа е предмет на поголема теолошка дискусија, но мое мислење е дека доколку некој чувствува дека не треба да земе оружје в рака, ако Духот во него му го зборува тоа-да не му се налага, да не биде принудуван на тоа. |
||
|
||
![]() |
||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
|
Духот Божји, Отецот на Животот кој во Исус како човек се отелотвори, за тие што повеќе од се Му веруваат, една нова епоха отвори Исус и сите негови вистински следбеници, живееја и ги дадоја своите животи на НАЈСВЕТЛИОТ МОЖЕН НАЧИН! Тие се жртвуваа за сите луѓе, дури и за оние противниците на Мирот БОЖЈИ кои за жал до ден денес го одат патот на Варнава и им штетат дури и на сопствените деца!
Поздрав до сите ЧЕДА на Мирот БОЖЈИ! Изменето од spiros - 03.Август.2008 во 23:36 |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |