IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 14>
Автор
Порака Обратен редослед
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 17:53
Ne mislev na tebe, James, koga rekov deka nekoi gi stavaat zivotnite pred lugeto! Ednostavno izreagirav emotivno, zatoa sto primerot sto go dadov e vistinska slucka, gi ima mnogu, eve eden skoro se sluci vo Italija, i toa bas domasno milenice koe lugeto go cuvale so godini, go ottrgnuva bebeto od pregratkite na babata i go izeduva (strucnjacite velat se pojavila ljubomora kaj kuceto??..sto znaci toa, se prasuvam??!). Sakav da kazam deka ne treba nikogas da izgubime od predvid deka sepak se raboti za ZIVOTNI, sto ne znaci deka treba da gi maltretirame, no ne treba ni da gi izdignuvame nad nas... Pa koj kako ke me svati, i taka malku zabegavme od temata..намигнување
"Za nivoto na moralot na eden narod moze da se sudi spored nacinot na koj gi TRETIRA zivotnite".
Sto li mislel Mahatma Gandhi so ova?!..збунетост
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 17:23

Апсолутно те разбирам Анастеа! Па и јас самиот веднаш си кажав дека не сум вегетаријанец, а целава тема всушност ја отворив само заради тоа сите да се преиспитаме дали е тоа во ред или не. Не сум јас некаков борец за правата на животните или пак некој нивни заштитник. Никако не ги ставам животните пред луѓето. Јас дури и бев многу револтиран од случаите кога сопствениците на кучињата реагирале со тужба против оние кои им ги убиле нивните љубимчиња, бидејќи биле нападнати од нив. А да не зборувам за случаите со фатални последици по луѓето, кога сопствениците се уште ги бранат своите животни.
Значи, пак ќе кажам, дури и да продолжам да користам месо во мојата исхрана, ќе знам дека тоа на некој начин не е во ред и нема да ми биде баш многу пријатно заради тоа!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:45
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 16:48
Originally posted by james dean james dean напиша:

Споредбите за исхраната и постапките на животните и на луѓето воопшто нема да ги коментирам. Само ќе кажам дека, ако се ставаме на исто ниво со животните, тогаш подобро да им кажеме на научниците да го избишат она Homo Sapiens од еволутивната скала и тогаш за каква свест и за каков морал зборуваме овде воопшто.

Човекот денес се наоѓа на ниво кога ја има еволуцијата во своите раце. Од нас зависи во кој правец ќе го продолжиме човековиот развој. Па затоа не ми држи тоа дека опстанокот на цивилизацијата зависи од нашата исхрана со месо. Ние не можеме да одлучиме и од утре, како со нож пресечено, никој да јаде месо. Тоа и теоретски е незамисливо.
Но во секој случај, кога ќе седнам да ручам некое бутче и кога ќе ми текне дека со тоа нешто некое суштество одело, нема да ми биде баш сé едно и ако ништо друго барем ќе знам дека не е во ред и дека е неморално.

James, primerot sto go dadov za "mentalna gimnastika" (koga veke pocnaa da se davaat primeri), voopsto ne bese za sporedba na postapkite i ishranata na zivotnite i covekot, uste pomalku da gi stavam na isto ramniste!.. Togas sama bi si se izbrisala od spisokot na Homo sapiens-ite i bi se vbrojala vo Homo Neanderthalensis-ite!.. Toa bese edno kontraprasanje za site onie sto neguvaat pogolema (ili PREGOLEMA) ljubov kon zivotnite vo odnos na lugeto, sto e i nivniot motiv za pristapuvanje kon vegetarijanstvo (ke povtoram: samo za onie sto gi pretpocitaat zivotnite pred covekot),.. ili onie sto toa go pravat od pomodarstvo.. da si gi preispitaat NIVNITE moralni vrednosti... Site ostanati vegetarijanci gi pozdravuvam, mora dobro da razmislile stom se resile na takov nacin na ishrana bez meso ili ednostavno mesoto ne im e POTREBA, kako sto e za nas ostanatite (barem sega-za-sega za mene, ostavam otvoren prostor za promeni).. Kako sto kazav, sigurno NEMA DA UMREME ili da ni propadne civilizacijata ako ne jademe meso, no tesko e da se presecat nekoi raboti sto gi pravime od pamtivek taka naednas i da se eliminiraat nekoi potrebi kako i da ne bile.. potrebno e vreme i za toa pa da vidime.. 
I jas gi sakam zivotnite (ne samo deklarativno), i mene mi minat istite misli niz glava dodeka si zamisluvam kakvi oci imalo i kakvi krici ispustalo dodeka umiralo TOA sto go jadam... Od druga strana sepak ne mozam da odam protiv mojata priroda, jadam meso i smetam deka iako mozebi ne e vo red i ne e moralno, sepak e COVECKI... I ako e nemoralno, togas zosto Gospod gi stavil nasite praprapraroditeli na takvo iskusenie?..  збунетост
Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 03:53

А тоа за паганските обичаи, реков дека е најголема глупост... не знам што треба друго да кажам за да бидам разбран!

...edini paganski obichaj sho mi se sviga od porano, e onoj koa prvata brachna nok se deshava,трепкање i sea mladava izlaga na terasa so razbushavena kosa po bela spavakica i so bosi nodzinja i u rukite drzi charshav bel poprskan so krv(hiihihhii), i go pokazue so sramezliva faca i srveneti obrazi ko na selska moma, i site nadvor polupijani ili pijani chekaat da vidat, i posle toa vikaat...AJDEEEEE MASHALA OJDE ...ovacii choeche znachiголема%20насмевка...плазењегазење%20од%20смеење
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:46
znam

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:42

Originally posted by IQ IQ напиша:

ne be sho pa vie, ne dokazuvam nishto samo si kazuvam so imam prochitano

Фала ти, тоа ми иде мене у прилог!!!!!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:41
ne be sho pa vie, ne dokazuvam nishto samo si kazuvam so imam prochitano

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:40

Originally posted by anakin anakin напиша:

vo biblijata pisuva: "NE UBIVAJ!", a ne NE UBIVAJ LUGJE, kratko i jasno
lele konciznaaaaaaaaaaaaaaaaaaизненадување

Концизноста и е врлина! Не ја предизвикувај, ќе извади сега некој текст у два тома!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:44
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:38

А тоа за паганските обичаи, реков дека е најголема глупост... не знам што треба друго да кажам за да бидам разбран!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:44
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:38

lele konciznaaaaaaaaaaaaaaaaaaизненадување
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:36

Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Сакаш да ти кажам јас зошто удри гром у котлите???!!!

(извинете стварно е ова надвор од тема)
James, povtrono ke ja otvorime temata,ima li mesto za tvorecot...!!!!!Ke ne brisat, off topic..!!!

Има место, Којсумјас, не се секирај.... само прашање е каде... во универзумот или во мултиверзумот или пак надвор и од двата!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:43
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:35
grom neudara dva pati na isto mesto--- SLADEголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:35

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:34

Сакаш да ти кажам јас зошто удри гром у котлите???!!!

(извинете стварно е ова надвор од тема)

James, povtrono ke ja otvorime temata,
ima li mesto za tvorecot...!!!!!

Ke ne brisat, off topic..!!!

P.S. Za gromot u redu e, ne sum slusnal dodusa,
ama veruvam deka e toa sto kazuvas...!!!

Изменето од којсумјас - 02.Мај.2008 во 00:36
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.