|
Дали патриотизмот е христијанска наука? |
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Автор | ||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ubavo prasanje... Patriotizmot vo Hristijanstvoto ne isklucuva patriotizam vo ramki na drzavata i narodot,no i ne go ogranicuva, spored mene duri i go potiknuva - Patriotizmot vo Hristijanstvoto od druga strana se ogranicuva samo na Hristijanstvorto znaci predanost kon site hristijanski drzavi i site hrisitjani bez ogled na toa vo koj del na svetot ziveat - bitno e da se hristijani...Ako na Hristijanstvoto gledame kako na drzava normalno e deka ce ima patriotizam kon taa drzava.... Za primer ce gi zemam Templarite i ce pastiram nekoi osnovni postulati za niv.. Nasleđe drevnih Templara obavezuje današnje vitezove i dame da se drže jedinog postulata u životu - da služe viteškim ciljevima hrišćanstva. Svaki rad Templara počinje molitvom a krstovi koje nose isti su od osnivanja Templarskog reda. U čin viteza ili dame novi članovi uzdižu se u crkvama, uz liturgiju i tada članovi oblače bele plašteve i ogrtače sa crvenim krstovima. Pored krstića, obeležja Templara su lenta i prsten sa crnim kamenom. Ako se pokaže da je vitez prekršio osnovna načela vezana za čast, moral ili dobrobit drugih, sleduje izopštavanje iz reda. Međunarodna organizacija Vitezova templara, registrovana u Ženevi, kao nevladina i nepolitička, u svetu ima oko 5.000 članova. Među najistaknutijim svetskim templarima, koji su dobili savetodavni status pri UN, nalaze se i pojedini članovi američkog senata, neki evropski političari, ali ima i pravih plemića. Nedoumice o ulozi i pravoj prirodi ove međunarodne organizacije izaziva upotreba samog imena Templara, jer mnoge grupe u svetu neovlašćeno pretenduju na to ime. Templari imaju specijalni savetodavni status kao nevladina organizacija pri UN. Nazivi funkcionera preuzeti su iz tradicije, međutim rad organizacije je savremen i moderan. Rad je potpuno javan, a svaka mistifikacija vitezova je suvišna. Nismo nikakvo tajno društvo. Templari nisu aristrokratski viteški red, kao što su na primer Malteški vitezovi. Mi ne pretendujemo na to da smo direktni potomci drevnih templara, pa ni njihovog konkretnog nasleđa, ali nastavljamo tradiciju zaštite hrišćanstva i visokih moralnih postulata viteštva drevnog Reda templara. Otvoreni smo za sve hrišćane, bez želje za menjanjem i prilagođavanjem bilo koje veroispovesti, uključujući i pravoslavnu. Spored mene toa e Hritijanski patriotizam na nivo na vera ...Hristijanstvoto e onaa sto se broi drugoto ne e bitno.... |
||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дали патриотизмот во Христијанството, исклучува патриотизам во рамки на државата и народот?
|
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Евангелос според мене даде нај добар одговор. Јас ќе додадам само дека треба да бидеме патриоти во Христијанството. Сето другото е релативна и минлива работа.
Со почит, Госпел. |
||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не гледам пречка Христијанинот да биде патриот. Националист - не може, но патриот, зошто да не?
Патриотизмот не исклучува љубов кон останатите луѓе, нации, држави. Истотака не значи нивно негирање, омаловажување и исклучување. |
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Патриотизмот не е наука туку збир на чувства кон својот народ, традиција, обичаи и јазик. Патриот е човек кој го сака својот народ, но не го велича. Величањето на сопствениот народ, прикажувањето како најсилен, најмудар, најинтелигентен е главната карактеристика на националистот а не на патриотот. Секој чувствува приврзаност кон својот народ и кон родната грутка.
Дали е возможно Христијанинот да биде патриот? Па поинаку и не е возможно да биде! Ако разгледаме етимолошки зборот патриотизам доаѓа од латинскиот збор патер што значи татко, следствено патритизмот би бил љубов кон таткото и неговиот род. Нашиот Татко е Бог и јас ги сакам сите Негови чеда без разлика каде живеат и каков е нивниот генетски код. |
||||
KGB
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Евангелос мизерен одговор. Не го очекував ова од тебе. Евангелос разликата помегу Евреите и Македонците е во тоа што древните Македонци биле многубошци се бавеле со врачање спиритизам. А тебе точно ти е познато која личност стои позади тие ритуали. Дамнешните пагански религиозни системи имале силна улога при форимрање на нациите и развивањето на колективната национална свест. Господ решил да се родиш во Македонија за да го шириш Христијанството...ЦЦЦЦЦЦ Кои небулози. Според твојава логика Павле требал само на Евреите да им проповеда. ЦЦЦЦЦЦЦЦ |
||||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ne e ispravno da se veat nacionalni znaminja na crkvite kako sto denes mozeme da vidime. ako e taa crkva pravoslavnan ( katolicka, protestantska ,muslimanska dzamija ), togas vernikot treba da vleze vo nea i da se cuvstvuva kako vo svoe mesto. nacionalnoto zname go narusuva toj moment.
|
||||
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
По дефиниција патриот е човек што ја сака својата земја, а не човек што ја сака својата земја повеќе од другите. Така што во тој случај нема ништо лошо ако верникот е патриот.
|
||||
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
KGB - Bog gi kaznuva lugjeto koga gi pushta razlichnite jazici od Kulata Vavilonska... no Toj go pravi toj izbor.
Da go sakash svojot narod, ne znachi deka ne mozhesh da gi sakash i drugite narodi i ushte pomalku deka treba da mrazish nekogo. Naprotiv... Bozhjeto Delo chovekot go sproveduva kon tie shto se najblisku okolu nego, pa potoa kon site ostanati. Mnogu pati sme zboruvale tuka za razgranichuvanjeto na drzhavata i Hristijanstvoto i mislam deka vo ovoj sluchaj toa se primenuva. |
||||
KGB
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да бидеш патриот не значи да ги мразиш и другите народи или да си ограничен само во својот народ.
Evangelos vo eden post vikash "go sakam svojot narod" vo vtor vikash glupo e da si ogranicen na eden narod. Ako bilo dobro da ima nacii na zemjava Bog u samiot start na sozdavanjeto ke gi sozdal istite. Изменето од KGB - 21.Март.2008 во 01:44 |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На повеќе народи. Каква врска има тоа? Да бидеш патриот не значи да ги мразиш и другите народи или да си ограничен само во својот народ.
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A koj ti tebe dava pravo da zboruvas vo imeto na Isus i da odreduvas sto e patriotsko a sto ne e. Od tie takvi kako tebe se otide u (se znae na sto mislam). Od tie kako tebe i verata i drzavata ce ni se sotre.... |
||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||
KGB
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spored Isus. |
||||
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |