IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали патриотизмот е христијанска наука?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали патриотизмот е христијанска наука?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака Обратен редослед
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 22:56
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Дали патриотизмот во Христијанството, исклучува патриотизам во рамки на државата и народот?

Ubavo prasanje...
Patriotizmot vo Hristijanstvoto ne isklucuva patriotizam vo ramki na drzavata i narodot,no i ne go ogranicuva, spored mene duri i go potiknuva - Patriotizmot vo Hristijanstvoto od druga strana se ogranicuva samo na Hristijanstvorto znaci predanost kon site hristijanski drzavi i site hrisitjani bez ogled na toa vo koj del na svetot ziveat - bitno e da se hristijani...Ako na Hristijanstvoto gledame kako na drzava normalno e deka ce ima patriotizam kon taa drzava....
Za primer ce gi zemam Templarite i ce pastiram nekoi osnovni postulati za niv..

Nasleđe drevnih Templara obavezuje današnje vitezove i dame da se drže jedinog postulata u životu - da služe viteškim ciljevima hrišćanstva. Svaki rad Templara počinje molitvom a krstovi koje nose isti su od osnivanja Templarskog reda. U čin viteza ili dame novi članovi uzdižu se u crkvama, uz liturgiju i tada članovi oblače bele plašteve i ogrtače sa crvenim krstovima. Pored krstića, obeležja Templara su lenta i prsten sa crnim kamenom. Ako se pokaže da je vitez prekršio osnovna načela vezana za čast, moral ili dobrobit drugih, sleduje izopštavanje iz reda.
Međunarodna organizacija Vitezova templara, registrovana u Ženevi, kao nevladina i nepolitička, u svetu ima oko 5.000 članova. Među najistaknutijim svetskim templarima, koji su dobili savetodavni status pri UN, nalaze se i pojedini članovi američkog senata, neki evropski političari, ali ima i pravih plemića.
Nedoumice o ulozi i pravoj prirodi ove međunarodne organizacije izaziva upotreba samog imena Templara, jer mnoge grupe u svetu neovlašćeno pretenduju na to ime. Templari imaju specijalni savetodavni status kao nevladina organizacija pri UN. Nazivi funkcionera preuzeti su iz tradicije, međutim rad organizacije je savremen i moderan. Rad je potpuno javan, a svaka mistifikacija vitezova je suvišna. Nismo nikakvo tajno društvo.
Templari nisu aristrokratski viteški red, kao što su na primer Malteški vitezovi. Mi ne pretendujemo na to da smo direktni potomci drevnih templara, pa ni njihovog konkretnog nasleđa, ali nastavljamo tradiciju zaštite hrišćanstva i visokih moralnih postulata viteštva drevnog Reda templara. Otvoreni smo za sve hrišćane, bez želje za menjanjem i prilagođavanjem bilo koje veroispovesti, uključujući i pravoslavnu.
Spored mene toa e Hritijanski patriotizam na nivo na vera ...Hristijanstvoto e onaa sto se broi drugoto ne e bitno....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 21:07
Дали патриотизмот во Христијанството, исклучува патриотизам во рамки на државата и народот?
Do what is right, come what may...
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 21:05
Евангелос според мене даде нај добар одговор. Јас ќе додадам само дека треба да бидеме патриоти во Христијанството. Сето другото е релативна и минлива работа.

Со почит, Госпел.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 21:00
Не гледам пречка Христијанинот да биде патриот. Националист - не може, но патриот, зошто да не?
Патриотизмот не исклучува љубов кон останатите луѓе, нации, држави. Истотака не значи нивно негирање, омаловажување и исклучување.
Do what is right, come what may...
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 20:54
Патриотизмот не е наука туку збир на чувства кон својот народ, традиција, обичаи и јазик. Патриот е човек кој го сака својот народ, но не го велича. Величањето на сопствениот народ, прикажувањето како најсилен, најмудар, најинтелигентен е главната карактеристика на националистот а не на патриотот. Секој чувствува приврзаност кон својот народ и кон родната грутка.
Дали е возможно Христијанинот да биде патриот? Па поинаку и не е возможно да биде! Ако разгледаме етимолошки зборот патриотизам доаѓа од латинскиот збор патер што значи татко, следствено патритизмот би бил љубов кон таткото и неговиот род. Нашиот Татко е Бог и јас ги сакам сите Негови чеда без разлика каде живеат и каков е нивниот генетски код.
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 17:31
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зависно од тоа како ќе го дефинираш зборот "патриот".

Јас сум патриот во смисла на тоа дека го сакам мојот народ и сакам што е можно повеќе од нив да видам во Рајот. Бидејќи Бог ме поставил во Македонија, тој ми дал задача да го ширам евангелието меѓу македонците.

Авраам бил патриот кога се "ценкал" со Бог застапувајќи се за својот народ.

Мојсеј бил патриот кога се откажал од сиот раскош во фараоновата палата задари љубовта кон својот народ кој потоа верно го доведе во ветената земја.

Пророците биле патриоти кога го опомеувале својот народ да се одвратат од злите постапки и да му се вратат на Бог.

Значи пак ќе речам, зависно од тоа како го дефинираш зборот "патриот".

Евангелос мизерен одговор.
Не го очекував ова од тебе.
Евангелос разликата помегу Евреите и Македонците е во тоа што древните Македонци биле многубошци се бавеле со врачање спиритизам.
А тебе точно ти е познато која личност стои позади тие ритуали.
Дамнешните пагански религиозни системи имале силна улога при форимрање на нациите и развивањето на колективната национална свест.
Господ решил да се родиш во Македонија за да го шириш Христијанството...ЦЦЦЦЦЦ
Кои небулози.
Според твојава логика Павле требал само на Евреите да им проповеда. ЦЦЦЦЦЦЦЦ
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 14:59
ne e ispravno da se veat nacionalni znaminja na crkvite kako sto denes mozeme da vidime. ako e taa crkva pravoslavnan ( katolicka, protestantska ,muslimanska dzamija ), togas vernikot treba da vleze vo nea i da se cuvstvuva kako vo svoe mesto. nacionalnoto zname go narusuva toj moment.
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 11:37
По дефиниција патриот е човек што ја сака својата земја, а не човек што ја сака својата земја повеќе од другите. Така што во тој случај нема ништо лошо ако верникот е патриот.
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 05:52
KGB - Bog gi kaznuva lugjeto koga gi pushta razlichnite jazici od Kulata Vavilonska... no Toj go pravi toj izbor.
Da go sakash svojot narod, ne znachi deka ne mozhesh da gi sakash i drugite narodi i ushte pomalku deka treba da mrazish nekogo.
Naprotiv... Bozhjeto Delo chovekot go sproveduva kon tie shto se najblisku okolu nego, pa potoa kon site ostanati.
Mnogu pati sme zboruvale tuka za razgranichuvanjeto na drzhavata i Hristijanstvoto i mislam deka vo ovoj sluchaj toa se primenuva.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 01:39
Да бидеш патриот не значи да ги мразиш и другите народи или да си ограничен само во својот народ.

Evangelos vo eden post vikash "go sakam svojot narod" vo vtor vikash glupo e da si ogranicen na eden narod.

Ako bilo dobro da ima nacii na zemjava Bog u samiot start na sozdavanjeto ke gi sozdal istite.

Изменето од KGB - 21.Март.2008 во 01:44
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 01:36
Originally posted by KGB KGB напиша:

Evangelos vo potpisot go imash sledniot tekst:

Посветен на евенгелието и на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Kazi mi Evangelos, Pavle na kolku narodi im go propovedal Evangelieto?(prasjanjeto e retoricnko)

На повеќе народи. Каква врска има тоа? Да бидеш патриот не значи да ги мразиш и другите народи или да си ограничен само во својот народ.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 01:33
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

DA ISPRAVNO E

Naprotiv krajno neispravno e.

Sledekji.

Spored kogo,spored tebe???
Znaes nie hristijanite imame izreka deka, treba sekogas da go zavrtime drugiot obraz e jas toa ne go pocituvam go vrtam drugiot obraz samo koga se bricam...
toa go pravime vec'ina i toa e grev no site sme greshnici treba da se izbegava gordosta koja najmalku ja izbegavame
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 01:32

DA ISPRAVNO E

Sledekji.

Znaes nie hristijanite imame izreka deka, treba sekogas da go zavrtime drugiot obraz e jas toa ne go pocituvam go vrtam drugiot obraz samo koga se bricam...

Spored Isus.

A koj ti tebe dava pravo da zboruvas vo imeto na Isus i da odreduvas sto e patriotsko a sto ne e. Od tie takvi kako tebe se otide u (se znae na sto mislam). Od tie kako tebe i verata i drzavata ce ni se sotre....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 01:29

DA ISPRAVNO E

Sledekji.

Spored Isus.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.