|
Како се чита Библијата? |
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Автор | |||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Gledam, skoro site se nafateni da dokazhat ili pobijat nekakvi istoriski momenti, a ne gledam nikoj da napishi neshto okolu Isusovite uchenja.
Mozheme tamu da ja navedeme diskusijava? Mene lichno voopshto ne me interesira dali prenesenoto od apostolite e egzaktno tochno so vremeto na zbidnuvanjata. Mozhelo da bide i ovaka i onaka. Ne mi e voopshto vazhno dali neshtata se istoriski precizno navedeni vo saati i minuti ili ne. Vprochem toa se sekjavanja koi se podlozhni na nesakani promeni. Onoa sto mislam deka na site vi bega od vid e UCHENJETO HRISTOVO. Zarem se vi e pointeresno i povazhno od toa? Ako Isus toa go zasluzhil od vas, togash vie ne go zavrednuvate onoa za sto bil toj razapnat. Navistina ne vi ja razbiram poentata. Изменето од Messenger - 14.Јануари.2008 во 23:38 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Lolita
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Bi sakala da si vo pravo sard, ama objasnuvanjevo ti e... cudno
Marko veli: "А беше третиот час, кога Го распнаа." Tuka stanuva zbor za minato svrsheno vreme, svrshen cin. Da bese tamu "Go raspnuvaa" ili "vo 3-ot cas zapocna raspnuvanjeto" ili slicno kje imase prostor za takvo objasnuvanje, ama vaka kako sto stoi na sekoj covek so trezven um mu e jasno deka stanuva zbor za svrshen cin, svrsheno minato vreme.
"А беше третиот час, кога Го распнаа.", znaci Marko ni kazuva deka vo 3-ot cas go raspnale Isus t.e. togas mu gi zakovale racete i nozete na krstot i go ostavile tamu da visi.
Potoa Marko, a i Matej i Luka velat deka od 6-ot do 9-ot cas (dodeka Isus bil na krstot) nastanala temninata. No Isus seuste visi na krstot.
A Jovan veli deka Isus vo 6-ot cas bil pred rezidencijata na Pontij Pilat.
Kako e ova mozno?
|
|||
Your sweetest nightmare
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ова е преголема радост што ве гледам вас двајца овде....Сард и аааааааааааа според мене најдобрите членови во вероисповед. секоја чест брака
Изменето од blueprayer - 14.Јануари.2008 во 21:35 |
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
aaaaaaaaaaaaa
Нов член Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 10 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бидеки не сте го прочитале sard.Во три точки ке ви објаснам:
1.додека не ги проверите сите преводи тогаш читајтеја.Бидеки така во вашиот живот до сега ништо не успеавте. 2.кога ке направите 70 години тогаш, тогаш е времето.Ако даде Господ да доживеете нема да знаете за што ја држите таа книга 3.А тоа сето нај добро е да го започните од понеделник.Бидеки сите тоа го велат а никој не знае колку вие сте јаки АПСУРД. вака се чита библијата во нашиот рафт за книги (каде беше) |
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas seuste od tebe Sard go cekam odgovorot na prasanjeto: DALI BIBLIJATA IMA VERODOSTOEN LANEC NA PRENESUVACI?-nekako kako namrno da mi go preskoknuvas prasanjevo! |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
VD... prochitaj ubavo shto imash napishano vo pogorniov tekst... Od edna strana povikuvash da ne se chitaat anti-islamski tekstovi (sajtovi) kako izvor na informacija za Islamot, no od druga strana go davash Bernard Shaw kako relevanten izvor na tema Hristijanstvo!? Prvo mislam deka pogreshno imash razbrano, Sard go dade samo kako primer od kade ne treba da se crpi informacija. Vtoro - Bernard Shaw VOOPSHTO ne e relevanten izvor na informacija. Toj e ednostavno pisatel (relativno dobar pri toa) koj e kraen socijalist po ubeduvanje i e krajno anti-hristijanski nastroen. Toa shto toj veli deka Sokrat e povisoko od Isus od aspekt na mislitel e samo i edinstveno negovo lichno viduvanje. No - so ogled na toa shto Shaw ne vleguva ni vo vrvnite 20 misliteli na zapadot, ne bi se oslonuval na negovite tezi, samo zatoa shto vi odgovara toa shto go pishuva. |
|||
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eve kako pravilno razmisluva covek koj znae da ja koristi mokta na razumot!!!!
Sekoja cest batka!!!! |
|||
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
|||
R-C-F
Сениор Регистриран: 22.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nacinot na citajne na biblijata e da ja prifatis sekoja teorija* sto e napisana vo nea odnosno da i dozvolis da ti go isperi mozokot
|
|||
M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
|
|||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И да, не ми одговори, дали во темава даваш совети како да ја читам Католичката Верзија на Библијата?
|
|||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sard, тоа што луѓето го критикуваат Исламот е вистина, некои од нив остануваат со тие критики, а некои други го критикуваат, го запознаваат вистински Исламот, гледаат дека критиките се неосновани, сите критики паѓаат во вода, ги разгледуваат критиките за Библијата и Христијанството, ги анализираат и тие критики, гледаат дека критиките за Библијата и Христијанството се основани (како критиката на George Bernard Shaw) и . . . го напуштаат Христијанството, ја напуштаат Библијата и преминуваат во Ислам, го прифаќаат Исламот со двете раце Значи, тоа е разликата. Тебе, наместо да пребаруваш вакви анти исламски веб страници по интернет и од нив да учиш Ислам, обрати се кај ДАИЈА во Студентски Клуб и запрашај и поразговарај за Исламот со некого кој навистина го познава Исламот. Значи, не се обраќај на погрешно место да учиш за Ислам, лекови не се купуваат во месара, побарај професионалец муслиман и со него поразговарај.
Ова со Верзиите го знаеме сите ние, дека Верзии на Библијата постојат, значи постојат повеќе верзии на Библии, не е една. Некои го признаваат тоа, некои не го признаваат, некои го знаат и признаваат за себеси . . си имаат своја верзија на БИблијата која ја користат . . . но тоа го сокриваат од другите и не го кажуваат во јавноста. Значи, ова со верзиите е факт кој постои, и една од причините за луѓето да ја отфрлат Библијата и да го прифатат к*ранот. Би сакал да разговараме, можеби ќе отидеш во Студентски Клуб, ќе разговараш со некого тамо, можеби ќе се сретнеме некогаш и во живо ќе ги поразговараме овие работи. На форумов сум критикуван за анти-христијанство, за напаѓање на Христијанството, омаловажување . . . и за придонес некои членови христијани да го напуштаат форумот поради мене! Поради ова, нема да продолжам да дискутирам со тебе, ова е накратко, подолго во живо. Со почит, vd. |
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас мислам дека бев јасен, почетокот на страдањата Марко ги нарекува распнување уште пред Господ да биде поставен на крстот. Целината на сите страдања е распнување. Почетокот на измачувањата е во три часот. Почетокот на крусификација е во три часот, самиот акт на поставување на крстот е подоцна. Изменето од sard - 14.Јануари.2008 во 13:30 |
|||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||
BidiFit
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 454 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Читајте библија пред спиење. позитивно делува.
|
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Независно од употребата на зборовите Бог подоцна преку апостолите се изјаснил дека несреќите се случуваат како последица на нашите гревови, а не со Божја наредба да се случат. При говорот дека Тој ќе пушти потоп или ќе истури сулфурен оган сеуште зборовите не се грешни бидејќи може да се каже дека казните доаѓаат од Бога бидејќи се последица на Божјите закони во природата, причинска праведна последица на погазувањето на Божјата светост. Така што Бог ги казнува, но со нивното допуштање да се случат кое долго време го задржувал. Повторувам дека не давам свој измислен став, пренесувам учење на Православната теологија. Бог подоцна со Новиот Завет ја открил својата природа. Господ е светлина, во Бога нема темнина, нема казна, казната ја предизвикува отфрлањето на Бога, празнината без неговата светлина повикува несреќа. Бог од љубов може и наспроти грешноста да ја испраќа и пополнува празнината на ништавилото се додека има можност за поправање без Себе си да се отстрани. Ако нема повеќе таква можност се отстранува Себе си од нив и „ги казнува“ да доживеат несреќа која однапред знае каква е. |
|||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||
Lolita
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Znam deka Isus e kaj Pilat poveke vreme, no jas te prasuvam kade bil Isus vo petokot vo 6-ot cas?
Na krstot?
Марко
25 А беше третиот час, кога Го распнаа. (znaci od 3-ot cas pa natamu si bil na krstot)
Ili kaj Pilat?
Јован
14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”
Kako e mozno vo 3-ot cas da go raspnale, a vo 6-ot da e kaj Pilat? Da ne se simnal od krstot pa otisol kaj Pilat?
|
|||
Your sweetest nightmare
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |