IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование > Наука
  Активни теми Активни теми RSS - Математика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Математика

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 23>
Автор
Порака Обратен редослед
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 12:04
vo zbirkata kaj sto e dadena zadacava e so 6 topcinja i takvo e resenieto, tri so tri topcinja, so ogled na to sto drugite dve topcinja ne se zemeni vo predvid, t.e. ne e zemen slucaj kaj sto se tie 3x3 topcinja vo ramnoteza, mi dojde nekako sablonski zemena zadacata, da ne recam prepisano resenieto голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

T.E. sto ako poteskoto topce e vo tie dve sto se nadvor голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 11:49
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Originally posted by gorgi_butel gorgi_butel напиша:

Имаш 8 топки со иста големина. 7 од нив тежат исто додека само една е потешка од останатите. Како да откријам која топка е потешка од останатите ако имам вага за мерење и ако имам право само на две мерења????????????

Ставам 3 на едниот тас, 3 на другиот. Тој тас што ќе претегне во него е топчето. Потоа ставам по едно топче на двата таса. Каде ќе претегне тоа е топчето. Ако вагата е во рамнотежа бараното топче е третото. Ако во првиот случај вагата е во рамнотежа во вториот случај ги ставаме двете топчиња и натака јасно е...

Pa neli 8 topki bile, a ne 6 збунетост

am 2te topki sa nadvor be

ako pri prvoto merene partisipirat 6te ednakvi topki znachi poteshklata e pomegu dvete nadvor

i togava pravish vtoroto merene - stavash dvete koi bea nadvor na vagta i gledahs koja e po teshka

elementarno rabota nemash potreba od PhD po kvantna fizikaглупчо

Изменето од d4 b3 - 05.Август.2010 во 11:50
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 11:03

Имаш 8 топки со иста големина. 7 од нив тежат исто додека само една е потешка од останатите. Како да откријам која топка е потешка од останатите ако имам вага за мерење и ако имам право само на две мерења????????????

Ставам 3 на едниот тас, 3 на другиот. Тој тас што ќе претегне во него е топчето. Потоа ставам по едно топче на двата таса. Каде ќе претегне тоа е топчето. Ако вагата е во рамнотежа бараното топче е третото. Ако во првиот случај вагата е во рамнотежа во вториот случај ги ставаме двете топчиња и натака јасно е...

Pa neli 8 topki bile, a ne 6 збунетост
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
vladob Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 05.Август.2010
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vladob Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 09:45
Упс, откога го напишав се ова подолу, забележав дека родот не е добар. Ова заради тао што цело време размислував за парички (женски род) а не за топчиња (среден род). Но ова не го менува резултатот. !

Originally posted by anakin anakin напиша:

aj som tolku dobro go resiresi go ovaima 12 topcinja, edno ne e isto ne znaeme dali e potesko ili e polesnoama znaeme deka e razlicno po tezina od drugite 11so 3 merenja odredi koe e i kakvo eголема%20насмевкаpa so srekja газење%20од%20смеење

Делам на три групи по 4.
Мерам 2 групи (прво мерење).
1.)Ако се еднакви лошата е во 3 група. 1 и 2 група исправни.
2.)Ако не се еднакви 3 група исправна, а прва и втора група утврдувам кои се полесни а кои потешки. Нека се десно потешки лево полесни (не се губи на општост).

Ако е 1) тогаш земам 3 од 3 -та група и три исправни. Мерам (втор пат).

1.1)Ако се еднакви тогаш е таа што не ја мерев. Ја мерам (трет пат) со било кола исправна и утврдувам полесна или потешка.
1.2)Ако не се еднакви, гледам дали се полесни или потешки. Земам две од полесните(односно потешките) и мерам (трет пат). Ако се едакви тогаш е третата и тоа полесна(односно потешка). Ако не се еднакви тогаш е полесната (односно потешката).

Ако е 2) тогаш земам лево 2 од лесните и една од тешките, а десно една од лесните една од тешките и една исправна. Ми остануваат една од лесните и две од тешките. Мерам 2 пат.

Ако не се еднакви и лево полесно => една од двете од лесната група лево е полесна или десната од тешките е потешка. Ги споредувам двете од полесните (трет пат) и ако има полесна тогаш таа е фалш, а ако се еднакви потешката од десно од второто мерење е фалш.
Ако не се еднакви и лево потешко => или левата од потешките е потешка или десната од полесните е полесна. Ја споредувам десната од потешките со исправна (трет пат). Ако е потешка тогаш е фалш. Ако е еднаква тогаш десната од полесните во второто мерење е фалш.

Ако во второто мерење се еднакви => од групата на потешките од првото мерење кои не се земени во второто ги земам двете потешки и ги мерам (трет пат). Ако не се еднакви потешката е фалш. Ако се еднакви тогаш преостанатата една од групата на полесни од првото мерење што не е мерена во второто е полесна.

Изменето од vladob - 06.Август.2010 во 08:52
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 10:49
ene sega ima logika
neka ja resava sega poteshkata zadaca
газење%20од%20смеење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 10:47
Ја незнам што е финтава со темава.
Кога ја отвори, кога даде одговор.
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 10:38
aj som tolku dobro go resi
resi go ova

ima 12 topcinja, edno ne e isto ne znaeme dali e potesko ili e polesno
ama znaeme deka e razlicno po tezina od drugite 11
so 3 merenja odredi koe e i kakvo e

голема%20насмевка

pa so srekja  газење%20од%20смеење

Изменето од anakin - 13.Јуни.2010 во 10:38
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
gorgi_butel Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Април.2009
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gorgi_butel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 13:14
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gorgi_butel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 13:01
не не тие тежат исто, таа е потешка од нив а сите осум се со иста големина
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 12:59
Со такво условие според мене нема како не%20знам 

п.с.потешката тежи ли колку останатите 7 ?збунетост 
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gorgi_butel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 12:46
Кон врв
Dhany Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 08.Мај.2010
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dhany Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 17:46
Zdravo Matematicari,

Ima li nekoj koj sto ke znae da mi objasni kako e dobiena ravenkava:

V=√((b∙ts)^2+2∙b∙Ss)-b∙ts

od ravebkata:

Ss=ts∙V+V^2/(2∙b)

Inace:

ts=t1+t2+0.5∙t3

V=∆V+V1=(b∙t3)/2+√(2∙b∙S4)

Jas se obidov ama ne uspeav.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 13:22
Originally posted by Zaqmjua Zaqmjua напиша:

Задачата гласи "Дропките 3а5b/36 и 4c7d/45 се природни броев,каде a,b,c,d се цифри. Подреди ги по големина сите вакви броеви.

Ве молам ако знае некој нека ми даде решение.

Бидејќи дропките се природни броеви, следува дека броевите 3a5b и 4c7d се деливи со 36 и 45 соодветно.

1. За бројот 3a5b да биде делив со 36 потребно е тој да е делив со 4 и со 9 (4*9=36). Признак за деливост со 4 е бројот 5b да е делив со 4, а за деливост со 9 потребно е збирот на цифрите на целиот број да е делив со 9.
Бројот 5b да е делив со 4 доколку b={2,6}.
Доколку b=2, збирот на цифрите на 3a5b е еднаков на 10+а и за да биде овој број делив со 9 потребно е а=8.
Доколку b=6, збирот на цифрите на 3a5b е еднаков на 14+а и за да биде овој број делив со 9 потребно е а=4.
Значи ги имаме следниве можно комбинации (a,b)=(8,2) и (4,6), и ако овие вредности ги замениме во горните дропки ги добиваме броевите:
3852/36 = 107
3456/36 = 96

2. Аналогна е постапката за бројот 4c7d. Еден број е делив со 45 доколку тој број е делив со 5 и 9 (5*9=45).
Понатаму потапката е иста како погоре.

Потоа само ги подредуваш по големина добиените броеви.
Поздрав!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Zaqmjua Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 07.Април.2010
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zaqmjua Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 16:10

Задачата гласи "Дропките 3а5b/36 и 4c7d/45 се природни броев,каде a,b,c,d се цифри. Подреди ги по големина сите вакви броеви.

Ве молам ако знае некој нека ми даде решение.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.