|
Математика |
Внеси реплика | страница <1 34567 23> |
Автор | |||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vo zbirkata kaj sto e dadena zadacava e so 6 topcinja i takvo e resenieto, tri so tri topcinja, so ogled na to sto drugite dve topcinja ne se zemeni vo predvid, t.e. ne e zemen slucaj kaj sto se tie 3x3 topcinja vo ramnoteza, mi dojde nekako sablonski zemena zadacata, da ne recam prepisano resenieto
T.E. sto ako poteskoto topce e vo tie dve sto se nadvor |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
am 2te topki sa nadvor be ako pri prvoto merene partisipirat 6te ednakvi topki znachi poteshklata e pomegu dvete nadvor i togava pravish vtoroto merene - stavash dvete koi bea nadvor na vagta i gledahs koja e po teshka elementarno rabota nemash potreba od PhD po kvantna fizika Изменето од d4 b3 - 05.Август.2010 во 11:50 |
|||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa neli 8 topki bile, a ne 6 |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|||
vladob
Нов член Регистриран: 05.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Упс, откога го напишав се ова подолу, забележав дека родот не е добар. Ова заради тао што цело време размислував за парички (женски род) а не за топчиња (среден род). Но ова не го менува резултатот. !
Делам на три групи по 4. Мерам 2 групи (прво мерење). 1.)Ако се еднакви лошата е во 3 група. 1 и 2 група исправни. 2.)Ако не се еднакви 3 група исправна, а прва и втора група утврдувам кои се полесни а кои потешки. Нека се десно потешки лево полесни (не се губи на општост). Ако е 1) тогаш земам 3 од 3 -та група и три исправни. Мерам (втор пат). 1.1)Ако се еднакви тогаш е таа што не ја мерев. Ја мерам (трет пат) со било кола исправна и утврдувам полесна или потешка. 1.2)Ако не се еднакви, гледам дали се полесни или потешки. Земам две од полесните(односно потешките) и мерам (трет пат). Ако се едакви тогаш е третата и тоа полесна(односно потешка). Ако не се еднакви тогаш е полесната (односно потешката). Ако е 2) тогаш земам лево 2 од лесните и една од тешките, а десно една од лесните една од тешките и една исправна. Ми остануваат една од лесните и две од тешките. Мерам 2 пат. Ако не се еднакви и лево полесно => една од двете од лесната група лево е полесна или десната од тешките е потешка. Ги споредувам двете од полесните (трет пат) и ако има полесна тогаш таа е фалш, а ако се еднакви потешката од десно од второто мерење е фалш. Ако не се еднакви и лево потешко => или левата од потешките е потешка или десната од полесните е полесна. Ја споредувам десната од потешките со исправна (трет пат). Ако е потешка тогаш е фалш. Ако е еднаква тогаш десната од полесните во второто мерење е фалш. Ако во второто мерење се еднакви => од групата на потешките од првото мерење кои не се земени во второто ги земам двете потешки и ги мерам (трет пат). Ако не се еднакви потешката е фалш. Ако се еднакви тогаш преостанатата една од групата на полесни од првото мерење што не е мерена во второто е полесна. Изменето од vladob - 06.Август.2010 во 08:52 |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ene sega ima logika
neka ja resava sega poteshkata zadaca |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ја незнам што е финтава со темава.
Кога ја отвори, кога даде одговор. |
|||
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
aj som tolku dobro go resi
resi go ova ima 12 topcinja, edno ne e isto ne znaeme dali e potesko ili e polesno ama znaeme deka e razlicno po tezina od drugite 11 so 3 merenja odredi koe e i kakvo e pa so srekja Изменето од anakin - 13.Јуни.2010 во 10:38 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
gorgi_butel
Нов член Регистриран: 27.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ставам 3 на едниот тас, 3 на другиот. Тој тас што ќе претегне во него е топчето. Потоа ставам по едно топче на двата таса. Каде ќе претегне тоа е топчето. Ако вагата е во рамнотежа бараното топче е третото. Ако во првиот случај вагата е во рамнотежа во вториот случај ги ставаме двете топчиња и натака јасно е...
|
|||
gorgi_butel
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не не тие тежат исто, таа е потешка од нив а сите осум се со иста големина
|
|||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Со такво условие според мене нема како
п.с.потешката тежи ли колку останатите 7 ?
|
|||
gorgi_butel
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имаш 8 топки со иста големина. 7 од нив тежат исто додека само една е потешка од останатите. Како да откријам која топка е потешка од останатите ако имам вага за мерење и ако имам право само на две мерења????????????
|
|||
Dhany
Нов член Регистриран: 08.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zdravo Matematicari,
Ima li nekoj koj sto ke znae da mi objasni kako e dobiena ravenkava: V=√((b∙ts)^2+2∙b∙Ss)-b∙ts od ravebkata: Ss=ts∙V+V^2/(2∙b) Inace: ts=t1+t2+0.5∙t3 V=∆V+V1=(b∙t3)/2+√(2∙b∙S4) Jas se obidov ama ne uspeav. |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бидејќи дропките се природни броеви, следува дека броевите 3a5b и 4c7d се деливи со 36 и 45 соодветно. 1. За бројот 3a5b да биде делив со 36 потребно е тој да е делив со 4 и со 9 (4*9=36). Признак за деливост со 4 е бројот 5b да е делив со 4, а за деливост со 9 потребно е збирот на цифрите на целиот број да е делив со 9. Бројот 5b да е делив со 4 доколку b={2,6}. Доколку b=2, збирот на цифрите на 3a5b е еднаков на 10+а и за да биде овој број делив со 9 потребно е а=8. Доколку b=6, збирот на цифрите на 3a5b е еднаков на 14+а и за да биде овој број делив со 9 потребно е а=4. Значи ги имаме следниве можно комбинации (a,b)=(8,2) и (4,6), и ако овие вредности ги замениме во горните дропки ги добиваме броевите: 3852/36 = 107 3456/36 = 96 2. Аналогна е постапката за бројот 4c7d. Еден број е делив со 45 доколку тој број е делив со 5 и 9 (5*9=45). Понатаму потапката е иста како погоре. Потоа само ги подредуваш по големина добиените броеви. Поздрав! |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Zaqmjua
Нов член Регистриран: 07.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Задачата гласи "Дропките 3а5b/36 и 4c7d/45 се природни броев,каде a,b,c,d се цифри. Подреди ги по големина сите вакви броеви. Ве молам ако знае некој нека ми даде решение. |
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |