|
Зен приказни |
Внеси реплика | страница <1 23456 15> |
Автор | |
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако сакаш,сакај отворено
Дваесет монаси и една монахиња,што се- викала Ешун,учеле за медитацијата кај некој зенистички учител.Иако со избричена глава,во едноставни алишта,Ешун била многу убава.Не- колку монаси тајно се вљубиле во неа.Еден од нив и напишал писмо во кое изразил желба да се сретнат насамо. Ешун не му одговорила.Следниот ден,кога учителот завршил со предавањето,станала и му се обратила на монахот што и го напишал пис- мото со следните зборови:"Ако навистина тол- ку ме сакаш,дојди сега и прегрни ме". А колку ја сакал во погорната приказна се гледа |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Заминувањето на Ешун
Кога Ешун зенистичка монахиња,ја помина- ла шеесетатта година,почуствувала дека наб- лижува времето да го напушти овој свет,па за- молила некои калуѓери во дворот да наредат куп дрва. Решително седнала на погребната клада и на- редила на нејзината периферија да се запали оган. "О Ешун!"викнал некој од монасите,"жеш- ко ли е горе?" "Тоа може да загрижува единствено некој глупак како тебе",одговорила Ешун. Пламењата вивнале нагоре и Ешун издив- нала. |
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eden uchenik go prashal Sozana, kineskiot zen uchitel:
- Shto e najdragocenoto neshto na svetot? - Glavata na mrtvata machka, odgovoril Sozana. - Kako toa glavata na mrtvata machka, najdragocenoto neshto na svetot? se zachudil uchenikot. - Samo na glavata na mrtvata machka nemozhe nikoj da ja odredi cenata, mu odgovoril Sozana.
Изменето од viktorija123 - 01.Март.2013 во 09:56 |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еден ученик го прашал зен-учителот: - Колку време треба да учам за да се просветлам? Овој му одговорил: - Десет години. - Ама јас ќе се трудам пет пати повеќе ! - рекол ученикот - Тогаш... 50 години ! - мирно одговорил учителот. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Spremen sum da pojdam bilo kade za da dojdam do vistinata” - mu veli uchenikot na uchitelot. “I koga imash namera da trgnesh po potraga po vistinata?”-go prashuva uchitelot. “Vednash otkako kje mi kazhete kade da odam.” “Predlagam da odish onamu kade shto ti pokazhuva smerot na tvojot nos-mu odgovara uchitelot.” “Dobro – no kade da zastanam?” “Kade shto sakash.” “I kje bide li tamu vistinata?” “Da, kje bide- tochno pred tvojot nos, gledajki te pravo v ochi – koi nishto ne gledaat.” I nemozhat da vidat se dodeka e prisuten onoj "gordeliviot" bez kogo sme” jadni i bedni….” i kuj znae… bez kogo mozhe i da ne “snema” a toa mozhe i da zaboli... Изменето од viktorija123 - 22.Февруари.2013 во 10:10 |
|
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Meditacijata nema da pomogne mnogu, ako ne se pravi so "otvoreni ochi" ako ne si "buden", ama mozhe da pomogne eden zen majtorski shamar, vednash kje gi otvorish ochite - duri mozhe i da se prosvetlish Eden uchenik go prashal svojot zen uchitel - shto treba da storam za da se prosvetlam...i dobil shamar- kako odgovor... zoshto?? pa postavil glupavo prashanje... Kako mozhesh da se prosvetlish - ti vekje si prosvetlen. Изменето од viktorija123 - 28.Декември.2012 во 20:06 |
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако го гледате Ошо кога зборува ќе забеелжите дека човеков постојано е во медитивна состојба, а говори само кога за миг ќе излезе од неа. До сега немам видено некој друг како него... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ветерот и Сонцето Се расправале еднаш Сонцето и Ветерот кој од нив е посилен. По долга расправија, решиле да ја испробаат својата сила на еден патник, кој во тоа време јавал по патот. - Пази, - рекол Северниот Ветер, - кога ќе се спуштам на него, веднаш ќе му ја соборам наметката. Почнал да дува со сета сила, но што повеќе дувал Северецот, патникот толку посилно ја стегал својата наметка. Го проколнувал невремето, но сепак јавал се' понатаму и понатаму. Северецот се лутел, беснеел, фрлал на сиротиот патник и снег и дожд. Но овој, проколнувајќи го Северецот, ја облекол наметката и цврсто го стегнал појасот околу неа. Северецот, бесен, сам се уверил дека не може да ја тргне наметката од патникот. Тогаш Сонцето, гледајќи ја немоќта на својот противник, се насмеало, излегло од зад облаците, силно огреало и ја исушило земјата и кутриот полусмрзнат патник. Штом ја почувствувал топлината на сончевите зраци, патникот сам ја слекол наметката, ја предиплил и ја врзал на седлото. -Гледаш ли, - му рекло Сонцето на суровиот Ветер, - со милост и добрина може многу повеќе да се направи, отколку со лутина и бес. |
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13934 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,,go prashuva zen uchenikot ,,zen uchitelot,,,,uchitele zoshto postoi mesechinata,,,,a uchitelot zen,,,bez razmisluvanje ,,,,temninata nikogash da ne zavladee,,,,
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Doshol eden profesor, kaj zen uchitelot Nan-in, da go prasha shto e to zen.
Nan-in posluzhil so chaj. No ne prestanal da stava od chajot vo sholjata... Na profesorot toa mu bilo mnogu chudno i zaprashal:"Zarem ne gledate deka nema povekje mesto za chajot , sholjata e prepolna!" Na toa Nan-in odgovoril:"A kako da ti go objasnam zenot, ako ti tvojata sholja ne ja ispraznish".
Изменето од viktorija123 - 06.Мај.2012 во 11:48 |
|
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13934 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
-:))) za nedorazbiranjeto,,,,,<>dokolku<>
shto pomalku deluvaj., dodeka ne go usovrshish nedeluvanjeto,koga se raboti so nedeluvanje., nishto nedopraveno ne ostanuva,, svetlinata e vechna ,,,,,,i e svetlina temninata e taa shto katamig treba da se samodokazhuva |
|
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Jas mislev... na prodolzhuvanje na aktivnost(pat) ne vo umot, tuku "aktivnost vo miruvanje" (ti samiot vo edna prilika ja spomna), togash taa aktivnost e direktno od "svetlosta" a za temninata... ako ne se pojavuva kako li kje ja primetime svetlinata?
|
|
|
|
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
lichnosta e ogromna realnost,,zenot e prisaten,,,aktivnostite sami po sebe se veke minato,,,, bambusot , i shljachkata veke pominale ,,i i lichnosta pred sebe ima chista idnina a dokolku ja krie sopstvenata aktiv nost ja upropastuva i idninata ,zatoa e tuka zenot da raskazhe po neshto pa i na smeenje zaushi da povleche,,,a dokolku lichnosta prodolzhi po patot aktivnosta ke prodolzhi da zhivee vo negoviot um, pa duri i vo forma na vina,dokolku lichnosta ja priznae aktivnosta i e spremna da ja prifati neophodnata kazna., ke dozhivee celosno prochistuvanje i elem elem prosvetluvanje taka da idninata ostanuva chista ,,,,,,,,,a za temninata koj vo tekot na zhivotot baral i naogjal parchinja na svetlost ni temninata nema da mu izgleda tolku strashna
Изменето од pajser - 07.Март.2012 во 08:38 |
|
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zenot mozhe da ne odvede do "spasenie".
Meditacijata e korisna, no ako ne nauchime da ja praktikuvame i so otvoreni ochi, nema mnogu da pomogne. Zatoa se tuka, sekogash pri raka; po nekoj drven stap i ponekoja shlakanica.Da ne pratat kon "prazninata"...Togash koga kje gi gi otvarish ochite(neminovno e haha), kje uvidish dali si na praviot pat, dali si spremen da prodolzhish i konechno dali ti e uspeshna meditacijata? Proverka si e proverka! |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |