![]() |
|
Вселена |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 8> |
Автор | ||||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Ајде девојки,одиме на Нептун по дијаманти
![]() |
||||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
||||
![]() |
||||
ManushkA ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Април.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 499 |
|||
Интересно ова со дијамантиве
![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
|||
Нептун и Уран кријат океани од дијаманти
![]() Првите детални мерења на точката на топење на дијамантите во лабораториски услови покажаа дека тие се однесуваат како вода во процесот на замрзнување и топење и оти нивните кристали, исто како мразот, плутаат по дијаманти во течна состојба. Ова откритие овозможи подобро познавање на дијамантите како и условите кои владеат на најодалечените планети од нашиот систем. Научниците веруваат дека Нептун и Уран кријат големи дијамантски океани што би можело да објасни зошто ниту една од овие две гигатнтски гасни планети, за разлика од Земјата, нема магнетски полови кои се совпаѓаат со нивните географски полови. - Дијамантите се релативно чест материјал на земјата, но нивната точка на топење никогаш не е измерена, изјави Џон Егерт од лабораторијата „Лоренс Ливермор нешанел“ во Калифорнија. Неговиот тим со ласер стопил мал дијамант широк само пола милиметар, под притисок сличен на оној кој владее на Уран и Нептун. Малиот дијамант е претворен во течна состојба под притисок кој е 40 милиони пати поголем од оној на нивото на морето на Земјата, а потоа со постепено намалување на температурата и притисокот на површината на течоста почнале да се појавуваат кристали. Како што притисокот паѓал, на површината на течноста плутале се повеќе такви цврсти формации. Кај поголемиот дел елементи цврстата состојба е погуста од течната. Водата е еден од исклучоците, а истражувањето на калифорниските научници покажале дека истото важи и за дијамантите. ___________________________________________ Znaci zatoa se trudat ovie sto pobrzo da stignat do niv ![]() ![]() |
||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||||
![]() |
||||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
|||
E aj da ne prasas ama koj da ti kaze ... i jas se prasuvam istoto ![]() Tuku zosto bas na Andromeda, si slusnal nesto interesno? ![]() Koj znae moze veke i se spustile kaj nas ... ![]() ![]() |
||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||||
![]() |
||||
agent_007 ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 21.Март.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 31 |
|||
Da ve prasam nesto ima li zivot vo galaksijata Andromeda?
Dali postoi ziv svet? Pzdrav Krste |
||||
![]() |
||||
sasebt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
|||
hmmm, bas sea citav po forumi za ovaa masinata so napraila da se dvizat em branovi so pogolema brzina od c, i kako so gleam, ne e nisto novo, nego toa bilo nekoja fazna brzina, taka da, barem sea zasea, ne gleam nesto novo ili "cudno"
|
||||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||||
![]() |
||||
|||
Oh mori majko jas sega gledam deka si me prozval ![]() ![]() Niso sega moram nova castenka da pravam ![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
Petkovsky ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
|||
Може лошо се изразив ама ајде...еве да се дообјаснам:
Photon: a quantum of electromagnetic radiation; an elementary particle that is its own antiparticle Изменето од Petkovsky - 16.Јули.2009 во 15:24 |
||||
![]() |
||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||
Чекај сега Петковски, ме буниш! ![]() ![]() ![]()
И ти траеш, а? Ќе те убијааааам! ![]() ![]() Нема ништо останато од честењето. Се испиле ... ![]() ![]() ![]() |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
![]() |
||||
|||
Da pogodam, na Elektro?
![]() Kako i da e ti blagodaram za cestitkite, cestitki i za tebe i mnogu uspesi ponataka ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
Petkovsky ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
|||
Епа честитки. Јас во четвртокот го положив последниот...ама од прва година
![]() Директни врски со физиката....ехем...официјално, еден семестар (ако не рачунаме средно и основно) ![]() Инаку вака си читкам од време на време списанија, си гледам документарки и така... Подфорумот наука е запоставен ![]() |
||||
![]() |
||||
|||
Cetvrtokot go polozhiv posledniot ispit (vo Razno chastev, pa ako ostanalo nesho slobodno posluzhise, a ako nema kazhi sho da te pochastam)
![]() ![]() ![]() Inache si vo pravo deka "fizikata" e izostavena, megutoa so ogled na toa kakvi luge odat na Astronomija, poveketo ne se ni so osnovni fizichki poznavanja, mislam deka namerno e izostaveo toa, povekje e od informativen nego od edukativen karakter, ama vredno za diskusija e, shteta shto podforumot Nauka e slabo poseten tuka, a bash fino mesto za zbogatuvanje i prodlabochuvanje na znaenjata... ama nema so kogo ![]() p.s. Ti imash nekoi direktni vrski so fizikata? ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
Студираш физика некаде? Не, озбилно.
Секоја чест. Мило ми е што некој се интересира.
Еве вака значи. Во физиката, поточно кај брановите, постои нешто што се вика фазна брзина. Директно од википедија: The phase velocity of electromagnetic radiation may, under certain circumstances, (for example anomalous dispersion) exceed the speed of light in a vacuum, but this does not indicate any superluminal information or energy transfer. Значи, да, веќе е познато дека фазната брзина на електромагнетен бран може да е поголема од с. Во статијата, она што не ми се допаѓа, воопшто не се спомнува за каква брзина се зборува. Впрочем целиот феномен доаѓа во втор план, повеќе се зборува за можните технолошки достигнувања. Со други зборови, John Singleton останува недоречен, а не кажав дека не го бива.
Ете, погоре напишав што е возможно. |
||||
![]() |
||||
|||
Znachi za lugeto so go ureduvaat ovoj sajt i nivnata struchna podgotvenost ne sporam niso bar ako ne za site bar za 2-3 so sigurnost znam deka se izvrsni fizichari zatoa shto i mene mi predavale fizika
![]() Drugo statijata mi se vide za interesna i zatoa ja staviv da si naprajme muabet, koga moze da se zbori po cel mesec za "vechnata" mashina na g. Vojo zsh da ne i za ova ![]() Drugo jas nikade ne rekov deka toa shto go pishe vo statijata e tochno, v prochem i mojot komentar na ova bese prashane: Dali ova znachi deka sepak ima nesto pobrzo od svetlinata ![]() ![]() Duri i lugeto shto si go objavile ova vo eden del od svojata statija vikaat: Од друга страна, пак, знаеме дека не постои квантен полнеж кој патува побрзо од светлината. I ushte ova, chovekot koj stoi zad sevo ova John Singleton voopshto ne e naivno ime vo naukata ![]() Ti blagodaram shto se povrotuvash, ne znam shto sakash da mi ukazhesh: Еве ке се повторам. Светлина и радиобранови е еден ист феномен. Разликата е само во брановата должина. Znam deka svetlinata se odnesuva i kako elektormagneten bran ![]() I ne znam tebe shto ne ti jasno vo vrska so statijata, ne zboruvamn za nejzinata verodostojnost, bidejki osven ovaa statija nemam poglednato ni eden drug materijal vo vrska so ova ne se zavzemam ili ograduvam, megutoa taa vika deka uspeale da gi zabrzaat elektormagnetnite branovi od redot na radiobranovite do brzini pogolemi od 300 000 km/s i zatoa tvojot del od postot za toa kako svetlinata e pobrza od svetlinata go sfakam deka ne si ja razbral statijata ![]() Bi bilo podobro da se kazat prichini zasho ne bi bilo vozmozhno ili bi bilo vozmozhno toa (bar jas taka si ja zamisluvav diskusijata ko go postorav linkot) nego da se fakas za prevodot i da se trudish da lovish jazichni greshki Svetlinata odsekogas bila problem za tie shto ja prouchuvale, tokmu radi nejzinata dualna priroda, toa shto ne mozheme da ja klasificirame vo svoja (makar i nekoja nova) grupa, tuku si ja setame vo zavisnost od poterebite te vamu te tamu t.e. vo zavisnost od toa shto ni treba si se povikuvame na nekoja od "nejzinata prirodi", a za moment ne ja gledame drugata, jasno ni kazhuva deka neshto propushtame, deka neshto ni izmaknuva ![]() ... ama zatoa pak aktivno se raboti na nejzino prouchuvanje, prouchuvanjeto na crnite dupki, silnite gravitacii od masivnite tela, odnesuvanjeto na svetlinata pod takvi okolnosti (vo prostorvremeto) i red drugi raboti (pak vo tie granici) se ona shto se vika moderna fizika, toa ke vleze vo "Ajnshtajnovata fizika" ilii Fizkika posle Ajnshtajn, kako sakas ![]() Za zhal ne sum sigurna deka nashata generacija ke gi vidi nejzinite blagodeti, mozhebi posle 100-tina godini ![]() p.s. Jas se izinuvam za off-topicot ![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |