|
ПРИЗНАВАЊЕ НА М П Ц |
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Автор | |
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сум чул за џими, поентата беше дека не работи за ниедна црква, туку си е некој слободен стрелец, башка и странец, и сеа од кај стан и кола...
а иначе факт е дека сме офф топик, дај да се вратиме на проблематиката....
кажи ми, зашто за тебе е толку важно мПЦ да биде признаена?
|
|
Vlade
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
So Dzimi ne go znaes? epten si off topic! P.S. gledaj ja vecer reklamata za Gorska voda na K15 |
|
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Del odat kako prihod za popot, del kako taksa za crkvata, a del za literatura. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мислев на приход шо директно иде у џеб, да не се правиме наивни ок?
п.с. кој ти е тој џими бе? за која црква работи??? и ако не се лажам, да не е случајно тој џими странец некој?
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A KADE ODAT PARITE OD POMENI,OD ZADUSHNICI I SVETENJE STANOVI?
|
|
|
|
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas ja kazav vistinata, zboruvav za celiot prihod na popovite, ne znam za koi dopolnitelni prihodi mislis (mozebi za toa deka nekoj ima niva, pa ne kupuva na pazar zelencuk i ovosje). P. S. Prasaj go Dzimi (kaj si be rasist!) od kaj mu e taa kola i stan? (Od plata sigurno ne e). |
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pA KOJ GI PLAKAI NIV VERNICITESKRZAVI VERNICI KOLKU MALKU PARI IM DAVAAT
|
|
|
|
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas rabotam vo sediste na edna Eparhija i dobro znam deka popovite ne se pod Drzavniot budzet, kako i nikoj od MPC (Ovde spagjaat i vladicite). |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
прво, затоа што е офф топик
второ затоа што не да си утнал брат, него си утнал дебело... Дај кажете стварно, кај има такви работни места за пастори, со такви платички, па ќе поучиме богословија и ние, ќе се вработиме...
трето, платата на попоите е само МАЛ дел од нивние приходи, тоа добро го знаеме нели...
п.с. од сите намери кои ги имав со цитатот, ни на КРАЈ ПАМЕТ не ми беше тебе да те импресионирам...
|
|
oblachinja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aBE VERNICITE GI PLAKAAT...a POPOVITE SE NA BUDZET...OVA E VISTINA NE SE ZEZAM
E SEGA E PRASHANJETO ZOSHTO VERNICITE GI SAKAAT TOLKU SVOITE SVESHTENICI I IM DAVAAT PLATI OD ILJADNICI EVRA Изменето од beleg - 20.Јуни.2007 во 10:07 |
|
|
|
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
No, zosto ne odgovoris koj im kupuva kukji na pastorite, im gi plaka smetkite, im kupuva koli i im dava plata od iljadnici evra? Ni eden pop vo Makedonija ne zema tolkava plata. Ako sakas da ti otkrijam, gradski pop vo vnatresnosta zema plata kolku i eden nastavnik vo uciliste (isklucok e samo Veligden ili hramoviot praznik koga polatata im se zgolemuva trokratno). Toa e vistinata, ako sakas veruvaj mi. P.S. znam deka znaes mnogu citati od Biblijata, ne mora postojano da me impresioniras! |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ме радува ако е така...
ама еве boogie досега не налетал на такви книги... може негов минус...
|
|
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo sekoj pogolem grad vo Makedonija (se razbira i vo nekoi sela, kade ima poaktiven svestenik) postoi organizirana pravoslavna veronauka po crkvite. Site eparhii vo Makedonija imaat svoi spisanija i posebni izdavacki dejnosti, cija rabota e da spremaat brosuri i da preveduvaat knigi od poznati pravoslavni avtori. Vo nekolku eparhii vo vnatresnosta na Makedonija na nekoi privatni televizii i radija ima emisii koi gi ureduvaat pravoslavni teolozi. Pri nedelnite i praznicnite liturgii crkvite se polni so mladi lugje i semejstva koi avtenticno go praktikuvaat hristijanstvoto vo svoite zivoti (tokmu pod vlijanie na literaturata koja ja podgotvuvaat eparhiskite izdavastva). Toa e vistinata. Crkvata vo Makedonija poleka se razviva i napreduva, bidejki e zakrilena od blagiot Bog. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
информациите ти се од селскиот поп така?
статистиката кажува нешто друго. Кажува дека меѓу религиозниот клир, поповите се најбогати (материјално се разбира) во споредба со стандардот каде созлужуваат. А црквата, исто така, факт е дека е најсиромашна. Зошто?
затоа што парите си ги трошат на своите куќи, а не на Божјата. Може некој ќе се сети на Давид, Стар завет. Кога виде царот дека живее во куќа со кедари и луксуз, првото нешто шо му дојде на памет беше „како можам јас да живеам во ваков луксуз, а Божјиот храм да биде во шатор?“ и веднаш почна да подготвува изградба на храмот...
А кај нас попоите, обратно: „како може у црквава да има злато, куполи, итн., а јас дома да имам само едно џакузи?“
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |