|
Специјалитети од мелено месо |
Внеси реплика | страница <1 234 |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофтиња со сос од печуркиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ќофтиња со сос од печурки ПОДГОТОВКА:
100 г. печурки исечкајте и пропржете на маслиновио
масло. Во длабок сад убаво измешајте го меленото месо со испржените
печурки, кромид, лук, црвен пипер, оригано, босилок, сол, црн пипер и
кришките леб (убаво исцедени и изронети откако отстоеле во вода). Убаво
измесете ја смесата, проверете го вкусот на првите ќофтиња кои ќе ги
исприжите во загреано масло. Испржените ќофтиња оставете ги на топло.
Во садот од пржените ќофтиња ставете ги исечканите преостанати печурки, додајте 1 сечкан кромид и динстајте 15 минути на средна температура, додека печурките омекнат и немаат течност. Зачинете со сол и црн пипер и послужете со подготвените ќофтиња. Послужете со пире од компири. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шампињони со мелено месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Шампињоните се ретка растителна храна која може да
подготви на најразлични начини. Има добар вкус, го поттикнува апетитот а
воедно има и висока хранлива вредност. Бидејќи печурките се богати
протеини можат да ја збогатат исхраната особено на лицата кои не
конзумираат месо или на они кои ретко го комбинираат. ПОДГОТОВКА:
Шампињоните ставете ги околу 30 минути во 350 мл. топла вода, да набабрат.
Тост лебот исецкајте го на коцки и потопете го во млеко. Младото кромитче и кромидот ситно исецкајте ги. Меленото месо измешајте го со лукот, кората од лимон, коцките тост, жолчката, лутиот сенф и сецканото младо кромитче. Зачинете со сол и црн пипер, а потоа смесата убаво соединете ја. Со влажни раце правете топчиња од добиената смеса. Потоа загрејте лажица масло во тава, па испржете ги топчињата мелено месо за да добијат кафена боја. Добро загрејте една лажица маслиново масло, динстајте го преостанатото младо кромитче. Извадете ги шампињоните од водата и исецкајте ги, па додадете ги на кромидчето и се заедно динстајте. Исцедете ја супата и во неа додадете го преливот од месо. Оставете ја добиената смеса да се вари најмалку 5 минути. Послужете со пржените топчиња од мелено месо. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уште една интересна и вкусна тема
Постирајте Ваши рецепти за секаков вид на специјалитет од мелено месо Мелено месо со целерПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Мелено месо со целер ПОДГОТОВКА:
Лебот се натопува во млеко или вода и добро се цеди. Потоа добро се меша со меленото месо и јајцата.
Исчистениот и измиен целер се брише и ситно се ренда, а потоа се додава на месото и повторно добро се меша. На крајот се додава сол, црн пипер и малку морско орeвче. Во подмачкан и со брашно посипан калап се става месото и се пече во загреана рерна на 225 степени околу 50 минути. Се служи сечено на парчиња со обарен прокељ прелиен со стопен путер. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Луто еже
Потребни состојки: · 500 г мелено месо · 3 јајца · 3 парчиња бајат бел леб · 1 главица кромид · 5 лажици варен морков ( сечкан) · 5 лажици варен грашок · 1 сечкана феферонка · 200 г кашкавал со Знак за квалитет · 1 лажиче сол, Зачинал · масло Начин на приготвување: Се замесува тесто од месото, јајцата, лебот претходно натопен во ладна вода, сечканиот кромид, морковот, грашокот, феферонката и од Зачиналите. Во подмачкана тава се моделира еж и се пече на тивок оган околу 2 часа. Кога е печено, над ежето се ставаат парчиња кашкавал, се закачуваат со чепкалки и се враќа во топла рерна да се стопи и разлее кашкавалот за да се добие оклоп. На крајот се боцкаат сечканите феферонки да имитираат боцки. Се служи ладно. Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:14 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |