Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
AVITAS
Нов член
Регистриран: 29.Мај.2015
Статус: Офлајн
Поени: 31
|
Опции за коментарот
Благодарам(1)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Јуни.2015 во 21:13 |
nekolku mnogu ednostavni garniri:)MORKOV: iseckajte go morkovot na trkalca, i varete gi okolu 15min. vo vodata neka ima dodadeno 1 kocka za supi od zelencuk. iscedete gi, i vo tavce rastopete puter , edno cesne luk isturete gi veke svarenite morkovcinja potprzete gi vo puterot.. porosete malku sol, crn piper i po zelba malku ruzmarin.. se posluzuvaat vednas .. no da zaostanat vo fizider mozat da stojat tak podgotveni ili nekogas koga ste vo frka, samo izvadete potprzete gi veke podgovtenite morkovcinja.. m milina po zelba i rendan parmezan.. na ist nacin go podgotvuvam i spanakot, i boranijata .. ednostavno prekrasnoo.. decata go obozavaaat bidejki ima ednostaven vkus:)
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Јуни.2015 во 19:55 |
ЦЕЗАР ТЕСТЕНИНИ СО ПИЛЕШКОСостојки- 1 пакетче тестенини во форма на машнички
- 1 супена лажица путер
- 6 пилешки крилца без коски, исечени на коцкички
- ½ малечка лажичка црн бибер
- ¼ малечка лажичка сол
- 250 милилитри дресинг за цезар салата
- ½ шолја рендан пармезан
- 1 марула исечена на парчиња
- 1 голем домат исечен па мали коцки
Начин на подготовкаСварете ги тестенините и испржете го месото на растопен путер. Во голем сад за салата ставете ги марулата и доматот. Потоа додадете ја пастата и месото. Наросете со сол и бибер и прелијте со дресингот за цезар салата. Доколку не можете да најдете во маркетите ваков сос, наравете сами од неутрална павлака, оцет балсамико и малку сол. Промешајте ја целата смеса и на крај наросете со рендан пармезан.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Јуни.2015 во 07:57 |
Ако немате идеја што да подготвите за ручек, тогаш бидете сигурни дека нема да погрешите доколку ја направите оваа сочна лазања со пилешко месо. Начинот на подготовка е лесен и едноставен, а е вкусот е вистинско уживање: Состојки: - 700g пилешко бело месо
- Тесто за лазањи
- 230g крем сирење
- 1 коцка пилешка супа
- ¼ чаша зовриена вода
- 230g моцарела
- 700ml сос од домати
Подготовка: 1. Во големо тенџере загрејте посолена вода и гответе го тестото за лазањи околу 10 минути. Потоа измијте го со ладна вода и оставете го на страна. 2. Во друго тенџерче варете го пилешкото со малку вода, колку да го покрие месото, околу 20-тина минути. 3. Во ¼ веќе зовриената вода изматете ја коцката супа, а потоа помешајте ја со исечканото пилешко, крем сирењето и половина моцарела. 4. Во плех ставете тесто за лазањи, па сосот од домати, одозгора додајте ја мешавината со пилешкото, а потоа повторно тесто за лазањи. Повторувајте го таквиот редослед сѐ додека имате материјал. Кога ќе стигнете до последниот ред на тесто за лазањи над него ставете го остатокот од моцарелата. Лазањите печете ги во рерна загреана на 175 степени околу 45 минути.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 23.Мај.2015 во 07:54 |
Без разлика на тоа кои сме, во кој дел од светот се наоѓаме, без разлика на нашите вкусови, дома или во ресторан, пастата не изостанува од нашата трпеза. Кога би се запрашале зошто е тоа така можеби би требале малку да се осврнеме на мометнтот како таа се нашла таму... Може да се каже дека пастата е неизбежен дел од италијанската кулинарска историја. Каде и да оделе Италијанците ја носеле својата паста со себе, така што денес веќе може да се смета за столб на светската кујна. Но, за разлика од другите продукти од италијанската кујна како пицата или томато сосот кои имаат многу понова историја, пастата влече многу подлабоки корени. Постојат докази за етрурско-римска тестенина направена на истиот принцип како денешната паста, но овој тип на храна за првпат, споменат во 1. век пред нашата ера, не бил варен како што тоа е случај денес, туку бил подготвуван со печење, иако има сличности со денешната паста не можеме во целост да се каже дека била иста. Првата форма како што ја познаваме денес, барем на нашите простори се јавува во 9. век со доаѓањето на Арапите кога за првпат се појавува сушената паста (pasta secca). Оваа форма како таква настанала поради неможноста за нејзино транспортирање на подолги релации во свежа состојба. За првпат пред да го освои светот, пастата во Италија го зема својот замав во 1600 година кога почнува помасовно да се произведува во свежа, а подоцна и во сушена состојба. Од тука започнува вечната дилема која и до денес опстојува, свежа или сушена паста? Всушност, секоја паста започнува како свежа паста (pasta fresca). Првата и основна ралика помеѓу овие два вида е употребата на јаца и дополнителна количина вода за да се добие пофина и поделикатна текстура. Според тоа, свежата паста добива едно ниво на сосема поинакво доживување. Тука мора да го споменеме и моментот дека при подготвување на свежа паста можат да се додадат и една низа состојки и зачини кои ја ароматизираат и бојат, кои не можеме да ги имплементираме при изработката на сушената паста каде почеста е употребата на конзерванси и вештачки бои. Свежата паста бара многу пократко време за подготвување наспроти сушената, која бара двојно време и значително се зголемува при варењето, затоа по консумирање на свежа паста се чуствуваме многу помалку подуени. Исто така не смееме да го занемариме фактот дека свежата паста многу подобро ги впива сосовите со кои е подготвена. Не можеме да кажеме дека сушената паста до тој степен губи зад свежата, сепак се работи за вкусови, но фактите говорат за себе. Служењето свежа паста бара големо чувство и грижа за подготовка, така што немојте да се двоумите да ја искористите секоја прилика која ќе ви биде понудена за проба, а со тоа и да го смените вашето мислење во однос на тоа што е добра паста. Ние секогаш ќе бидеме тука да ви го понудиме тоа, во моментов и првиот ресторан во Македонија каде можете да пробате свежа паста подготвена на врвен начин само за Вас, Повелете ве очекуваме,
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Мај.2015 во 03:03 |
5 помалку познати факти за италијанската кујна
Италијанската кујна е една од најпопуларните во светот. Денес скоро и да нема ресторан (со исклучок на азиските ресторани) во чие мени не е е застапена пицата или пастата. Но, еве неколку интересни факти во врска со италијанското кулинарство кои можеби не сте ги знаеле. 1. Италија е земја која е позната по белите тартуфи кои одат во совршена хармонија со разни видови паста. Во Тоскана во 2007 година, е пронајден еден од најголемите тартуфи досега со тежина од 1,5 килограм. Бил продаден на аукција за 330.000 долари, што претставува своевиден светски рекорд. Неколку години подоцна (2014) во регионот Умбрија бил пронајден бел тартуф со тежина од 1,89 килограм. 2. Пицата под тоа име за првпат се појавува во Неапол во XVI век во форма на рамен тркалезен леб без никакви додатоци, првенствено наменет за сиромашното население. Дури во 1889 година, Рафаел Еспосито, во чест на кралицата Маргарита ја креирал првата пица со домати, моцарела и босилек, соодветно на боите на знамето на Италија и ја нарекол Маргарита. 3. Пастата во одредена форма се јавува уште многу одамна на територијата на Италија иако се смета дека сушената паста е за првпат донесена во Сицилија од страна на Арапите околу IX век, наспроти општо прифатеното мислење дека таа била донесена од Марко Поло во XIII век. На почетокот се консумирала празна, со оглед на тоа дека томато сосот почнал да се користи многу подоцна. Доматите не биле користени во Италија пред XVII век. Во Италија доматот првпат се појавува во 1548 година во Тоскана. 4. Интересен е настанокот на фаринатата (вид пита од регионот на Џенова на база на брашно од леблебија) во 1284 во битката кај Мелориа, флотата на армијата на Џенова била зафатена од невреме, во кое биле растурени бродските залихи на брашно од леблебија како и масло. Во невремето сè заедно се измешало со солената морска вода, со цел да ги спасат залихите морнарите ја собирале оваа мешавина која подоцна ја оставиле да се исуши на сонце. Ден подоцна прегладнети почнале да јадат од веќе исушеното тесто и сфатиле дека е вкусно. По враќањето дома решиле да го подобрат рецептот со печење во фурна и додавање одредени состојки како рузмарин, кромид, тиквички и некои видови сирење како горгонзолата. 5. Најстарата сочувана книга со рецепти е токму италијанската DE RE CVLINARIA (За готвењето) - која всушност претставува збирка на текстови со инструкции за готвење од римскиот период создадена во доцниот четврти односно раниот петти век. Но, италијанската кујна не е само храна, таа е култура, стил на живот, уметност. Така, кога МекДоналдс бил отворен во 1986 година во Рим, пуристи пред ресторанот раздавале бесплатни шпагети за да ги потсетат луѓето за нивното културно наследство. Ако претпоставиме дека јадењето не е само физички чин за задоволување на чувството на глад, секој ќе се согласи дека италијанската кујна е збир на вкусови, креативност, историја и традиција од сите делови на Италија. Таму храната е синоним за припаѓање, пиење чаша вино во пријатна атмосфера и со добро друштво
|
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Април.2015 во 13:21 |
Шпагети карбонара за 10 минути
Знаеме дека Италијанците се мајстори за јадења кои не бараат премногу состојки и кои брзо и едноставно се приготвуваат. И покрај тоа, кога ќе го вкусите оброкот, се чувствувате како да јадете гастрономско ремек дело. Еден таков оброк се шпагетите карбонара. СОСТОЈКИ (за 2 лица) • 250 гр шпагети • 150 гр сланина или пршута • 2 лажици путер • 250 мл кокошкина супа • бибер • 4 жолчки • 3 лажици павлака за готвење • 100 гр рендан пармезан • 1 главица кромид ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 1: шпагетите сварете ги „ал денте“. Во меѓувреме, во тава на малку масло, пропржете ја сланината со малку кромид. Додадете путер и пржете додека кромидот не пожолти, а сланината не стане крцкава. Чекор 2: исцедете ги шпагетите и додадете ги во тавата со сланина и кромид. Засилете го огнот и ставете ги супата од кокошка и бибер. Оставете да се вари. Чекор 3: во мал сад, измешајте ги жолчките и павлаката. Кога течноста од тавата ќе испари, тргнете ја од оган и додадете ја смесата од жолчки и павлака. Мешајте сѐ додека не се згусне сосот. Попрскајте со рендан пармезан и сервирајте.
Изменето од Valerija - 27.Април.2015 во 13:21
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 23.Март.2015 во 09:05 |
ЗАПЕЧЕНИ ПИЦА МАКАРОНИПотребни состојки: - 400 гр макарони
- 300 гр шампињони
- 100 гр шунка
- произволна количина кашкавал
- кечап
- сирење
- малку суво месо
- малку оригано
За прелив: - 2 јајца
- 1 чаша јогурт (или павлака за готвење
Подготовка: Макароните згответе ги во солена вода, исцедете ги и измијте ги со ладна вода. Потоа, додадете ја на коцкички исечената шунка, сувото месо, ренданиот кашкавал, сирењето, кечапот и ориганото. На малку масло, продинстајте ги шампињоните, посолете ги, а потоа додадете ги во останатите состојки. Сето тоа добро измешајте го, па ставете го во некој сад, претходно премачкан со маргарин. На крај изматете ги јајцата и јогуртот, а потоа прелијте ги врз макароните. Ставете ги макароните во рерна и печете на 200 степени.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 23.Март.2015 во 09:01 |
Вкусен италијански рецепт кој сигурно не сте го пробале до сега. Може да го послужите за појадок, ручек или вечера, а доброто е што полнењето може да го правите по желба и вкус. За оригиналниот рецепт потребно ви е: - Готово лиснато тесто
- 15 парчиња тенко сечкан кулен
- 8 парчиња тенко сечкана салама по избор
- Лути или обични пиперки исечкани на прстени
- 15 парчиња тенко сечкан кашкавал
Подготовка: Додека го правите кроасанот, рерната загрејте ја на највисока температура. Лиснатото тесто исечете го на 8 парчиња и наредете го на овална тава. Сите парчиња мора да се поклопуваат како на сликата. Потоа започнете да редите - прво куленот, па саламата, па пиперките и на крајот кашкавалот. Крајчињата лиснато тесто замотајте ги околу полнењето додека не се спојат со внатрешниот крај. Обликувајте венец од тесто, а потоа печете го 20тина минути на највисока температура. Готовиот кроасан има златеста површина. Послужете со кечап, мајонез, кари или тартар сос. Прсти да излижеш!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Јануари.2015 во 21:35 |
Паста со печурки и спанаќ Потребни состојки: - 4 лажици маслиново масло
- 300 грама исечкани печурки
- 200 гр свеж спанаќ
- 3 печени црвени пиперки (може и од тегла)
- 2 чешниња лук
- 1 лажица црвен оцет
- 250 грама варена паста
- 1 лажичка сол
- ½ лажичка бибер
Начин на подготовка: Во сад на оган ставете малку вода и додадете го маслиновото масло. Потоа додадете ги печурките и пржете додека убаво да ги карамелизирате. Откако ќе го направите тоа можете полека да го додавате спанаќот. На страна во блендер ставете ги пиперките, лукот, оцетот и посолете. Смесата што ќе ја добиете додадете ја во печурките и спанаќот. Повторно пропржете малку и на крај ставете ја готовата паста.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Јануари.2015 во 21:35 |
Лазањи со месо и домати
Состојки: 200 г мешано мелено месо 1 кромид (ситно сечкан) 1 лажица путер (околу 20 г) 1 лажица брашно (околу 20 г) 300 мл млеко малку вегета, сол, црн пипер и оригано 1 пачетче лазањи (користевме домашни и свежи лазањи купени на зелен пазар) Подготовка: Во сад на оган, растопете го путерот, додадете го брашното и мешајте пола минута. Внимателно сипете го млекото, зачинете со вегета, бибер и оригано и оставете го на оган уште неколку минути се додека не ја добие потребана густина.. На малку масло за готвење и сипете го ситно сечканиот кромид. Оставете го малку да се запржи и додадете го меленото месо. Зачинете по желба, додадете го излупениот и ситно исечкан домат и оставете го неколку минути на оган да крчка. Садот во кој ќе ја печете лазањата намачкајте го со малку масло за готвење. Ставете ред од домашните свежи лазањи (ние ги купиме на зелен пазар, на тезгата каде се продаваат кори и кадаиф, многу се повкусни и поевтини). Врз лазањата сипете од белиот бешамел сос, ставете од меленото месо, наросете малку рендан кашкавал и повторно ставете ред од лазањата. Постапката повторете ја уште четири до пет пати (во зависност колку ви собира во садот за печење). Врз последниот слој лазања, ставете од преостанатиот бешамел сос и нарендајте слој кашкавал. Лазањата печете ја во загреана рерна, на 220 степени околу 15 до 20 минути или се додека кашкавалот не порумени. Оставете ја неколку минути да се олади, виљушката во раце и кркајте.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Јануари.2015 во 21:33 |
Потпечени њоки Состојки: 500 гр њоки 200 гр моцарела 60 гр пармезан 450 мл сос од домати 1 лажица маслиново масло малку лук (исечкан) свеж босилок малку сол Подготовка: 1.Подготовка на сос: Во подлабок сад за готвење ставете го сосот од домати заедно со маслиново масло, лук, босилок и малку сол. Гответе на тивок оган околу 20-тина минути. Во сосот додадете 150 грама моцарела и мешајте додека не се растопи. 2.Во меѓувреме сварете ги њоките според упатството на пакувањето, додајте ги во претходно зготвениот сос и нежно измешајте ги. 3.Целата смеса префрлете ја во плех за готвење (керамичка тава), одозгора наредете ја преостанатата моцарела и посипете со пармезан. 4.Печете во загреана рерна околу 10-тина минути. 5.Декорирајте со свеж босилок. Добар апетит!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
lotus flower
Сениор
Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јануари.2015 во 00:48 |
ne ja sakam mnogu
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Август.2014 во 17:49 |
Макарони со туна Состојки: - 300-350g тестенини
- 300g туна
- Неколку листови зелена салата
- 3 средни домати
За сос: - 1 лимон
- 50ml маслиново масло
- Сол
- Бибер
- Магданос
Подготовка: Сварете ги тестенините, исцедете ги и оставете ги да се оладат. Парчињата туна исцедете ги од маслото и помешајте ги со тестенините. Додајте ги листовите зелена салата исечкана на резенки и парчињата домати. Зачинете со сосот од лимон и масло, добро измешајте и послужете.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Август.2014 во 17:48 |
Лазањи со боркула Состојки: - Пакување кори за лазањи
- 800g брокули
- Сол
- Бибер
- 200g кашкавал
За бешамел: - 100g путер
- 100g брашно
- 1 l млеко
- Лажичка сол
Подготовка: Брокулите измијте ги, исечкајте ги и сварете ги. Корите за лазањи подгответе ги според упатството. Растопете го путерот, додадете го брашното и истурете 1/3 од млекото додека не добиете густа смеса. Преостанатото млеко додавајте го постепено. На крајот, посолете и оставете да се олади. Во плех за печење редете го тестото за лазањи, брокулите, изренданиот кашкавал, па прелијте го сосот. Повторувајте ја постапката додека не го потрошите материјалот. Кратко потпечете во рерна, не повеќе од 10 минути.
Изменето од Valerija - 16.Август.2014 во 17:48
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|