IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2016 во 08:02
Пита со ананас

Порции

8 лица

Состојки

  • 1 листа замрзнато лиснато тесто, малку одмрзнато
  • 50гр. путер
  • 100гр. кафеав шеќер
  • 1/4 лажичка цимет
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1/2 помал ананас, излупен и исецкан на тенки парчиња
  • сладолед од ванила (по желба)

Подготовка

Загрејте ја рернатана 220 степени. Поставете го тестото на работна маса. Отсечете ги внимателно ќошињата за да добиете кружна форма.
Загрејте путер, шеќер, цимет и сок од лимон во огноотпорна длабока тава или тенџере со димензии од 20см. на среден оган. Мешајте го сосот 2-3 минути додека да се растопи шеќерот. Кога ќе зоврие намалете ја јачината на ринглата и гответе уште 2-3 минути додека да згусне.
Тргнете ја тавата од рингла. Наредете ги парчињата од ананас врз сосот така што ќе го прекиете дното. Вратете ја тавата на рингла и гответе го ананасот 6-8 минути.
Тргнете ја тавата од рингла и врз ананасот ставете го лиснатото тесто. Печете ја питата во загреана рерна 15 минути додека да добие златно жолта боја. ОСтавете ја питата да одстои 5 минути па превртете ја врз чинија за сервирање.
Послужете ја питата со сладолед од ванила.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2016 во 18:23

Пита со домати, сирење и кашкавал



За оваа едноставна пита, ви треба мала количина сирење и кашкавал. Вкусот е најдобар со производите на Идеал Шипка.


Состојки:

2 домати со средна величина

250 г кори за пита

100 мл млеко

100 мл газирана вода

100 мл маслиново масло

100 г сирење Идеал Шипка

100 г кашкавал Идеал Шипка

2 јајца

 

Приготвување:

Доматите измијте ги, избодете ги со вилјушка, завиткајте ги во алуминиумска фолија и печете ги во загреана рерна на 200 степени 20 минути.

Оставете ги да се изладат, излупете ги и исечете ги на мали коцки.

Измешајте млеко, масло, сирење, рендан кашкавал, газирана вода и изматени јајца. Зачинете.

 

4.Додадете ги исечканите домати и корите за пита кои неправилно сте ги искинале со раце.

Смесата истурете ја во подмачкан плех, поросете со ким или сусам и печете 40 минути на 220 степени.Sirenje-Kravjo-400g-Kanticka-Zakoseno-смалена



Изменето од Valerija - 09.Мај.2018 во 20:12
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2016 во 21:53

Dave’s Kitchen: Пита со круши


За оние кои сакаат пити со овошје ова е полн погодок на денот. Најдобро е да го направите со круши, но доколку немата и јаболка ќе завршат работа.

Потребни состојки за тестото:

  • 100 гр брашно
  • 100 гр путер
  • 2 лажици шеќер
  • 2-3 лажици ладна вода
  • Кора од лимон
  • Мелени бадеми по желба

Потребни состојки за филот:

  • 150 гр путер
  • 200 гр шеќер
  • 200 гр бадеми мелени
  • 2 јајца (се додаваат едно по едно)
  • 4 лажици слатка павлака
  • 4 круши излупени и исчистени (може и круши од компот)

Начин на подготовка: 

Од наведените состојки се меси тесто кое се остава да отстои во фрижидер. Потоа се расукува и кората се става во намрсено тавче. Притоа со виљушка се прават дупчиња по него. Се пече на температура од 180 степени од 15 до 20 минути.

Откако ќе биде готово, во него се става филот. Истиот ќе го приготвите така што сите состојки освен крушите ќе ги изматите додека не направите фил. Потоа го ставате филмот во изладеното тесто, врз него ги редите крушите и печете уште 30-тина минути на 160 степени.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:37
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2016 во 12:07

Dave’s Kitchen: Пита со спанаќ и урда


Проблемот кај питите со готови кори е во тоа што веднаш можете да препознаете дека не се домашно сукани. Овој рецепт ќе ви помогне да направите пита која на вкус ќе изгледа како да сте го поминале попладнето со сукалото во рака.

Потребни состојки:

  • 500 гр. кори за пита
  • 300 гр. урда
  • 100-150 гр. измиен и исчистен спанаќ
  • 2 јајца
  • сол и црн пипер

За преливот:

  • 5 лажици кисело млеко
  • 2 јајца
  • 1 лажичка сув квасец или половина коцка свеж квасец

Начин на подготовка: 

Во тавата во која ќе ја правите питата наредете половина од корите, така што помеѓу секоја од нив ќе премачкате со масло за јадење. Кога првата половина од корите ќе ја потрошите ставете го филот со урда и спанаќ. 

Истиот ќе го подготвите на следниот начин:

Во сад ставете ја урдата, спанаќот и 2 јајца , посолете и ставете мелен црн пипер. Сите состојки измешајте ги заедно. 

Кога ќе го ставите филот и ќе го распределите низ целата тава, редете ја втората половина од корите, исто така премачкувајќи со масло за јадење помеѓу секоја кора. 

На крајот кога ќе ги наредите сите кори ставете го преливот, а тој подгответе така што во сад ќе ги измешате киселото млеко, квасецот и 2 јајца. Оставете околу 10 минути квасецот да се активира. 

Печете на 200 степени околу 40-тина минути или додека не почне да добива убава златнокафена боја. По потреба намалете ја температурата на 150 степени.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2015 во 09:06

Ручек за мрзливи: Крцкава пица од стар леб


Кога нема да ви се готви, а сепак ќе ви се јаде нешто сочно, наместо да порачувате пица - направете си домашна.

rucek-za-mrzlivi-krckava-pica-od-star-leb-01.jpg

Предноста е што стариот леб ќе добие многу подобар вкус и нема ништо да фрлите.

Ви требаат само неколку состојки кои веројатно ги имате во фрижидер:

  • 10тина парчиња (сув) леб
  • 100g кајмак
  • 1 јајце
  • 1 лажица издробено тврдо сирење
  • 200ml млеко
  • 100g кулен или салама по желба
  • 300g кашкавал по желба
  • Кечап
  • Оригано, сол

Подготовка:

Подмачкајте една тепсија со масло или путер, распоредете ги парчињата леб, така што со мали парченца ќе ја пополните секоја празнина.

Во посебен сад измешајте го јајцето со млекото, кајмакот, сирењето и сол по желба. Прелијте преку лебот.

rucek-za-mrzlivi-krckava-pica-od-star-leb-02.jpg

Наредете а саламата, а кашкавалот исечкајте го на парчиња.

Оставете половина час лебот да ги впие состојките, па потоа печете на 220 степени околу 20 минути. Зачинете и послужете.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2015 во 20:06

ЗА САМО 30 МИНУТИ НАПРАВЕТЕ ВКУСНА ПИТА ОД КОМПИРИ

24
Потребни состојки:

3 јајца
1 компир
50 мл млеко
50 гр рендано сирење
1 лажица маслиново масло
Сол по вкус

Начин на подготовка:

Скршете ги јајцата и изматете ги со сол, а потоа се додава ренданото сирење и се меша смесата со вилушка.

На крајот се додава млекото и полека се меша со вилушката. Премачкајте една тава за печење со маслиновото масло.

Компирот се вари и се сече на тенки кришки кои потоа се додаваат во смесата со јајца.

Се додава малку масло и малку сол, па смесата потоа се става во тавата за печење.

Се пече од 15 до 20 минути на 180 степени во загреана рерна или додека не зарумени.

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2015 во 20:28

Dave’s Kitchen: Празнична цветна погача



Потребни состојки :

  • 500 гр. брашно
  • 250 мл. млеко
  • 1 свеж квасец
  • 1/2 филџан шеќер
  • 1 филџан масло за јадење
  • прстофат сол
  • 200 гр. обарен и исечкан спанаќ
  • 150 гр. урда

Во сад на страна убаво измешајте ги млекото, квасецот и едно лажиче шеќер, оставете да стаса. Доколку сакате да ја забрзате постапката на стасување млекото треба да биде млако. Стасаната смеса додадете ја во брашното. Додадете ги маслото, шеќерот и солта. Од овие состојки направете меко и глатко тесто. Оставете да стаса 1 час на собна температура или додека не ја зголеми двојно големината.

 

Урдата и спанаќот измешајте ги заедно. 

Стасаното тесто расукајте го на работната површина во кора дебела околу половина сантиметар. Со помош на чаша вадете кругови. Во секој од круговите нанесете по 1 лажиче од смесата со урдата и нежно превиткајте го на половина, па потоа спојте ги краевите. Редете ги во подмачкано тавче на растојание од половина сантиметар. Постапката ја повторуваме додека не се исполни целото тавче.

Ја оставаме погачата да стаса половина час, ја премачкуваме со жолчка, а во меѓувреме ја загреваме рерната на 180 степени. Се пече околу 20-30 минути или додека не зарумени убаво.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2015 во 15:12

Вкусна пита со сливи


Доколку сакате да пробате вистински есенски деликатес, питата од сливи е идеален рецепт. Нејзиниот богат вкус е нешто посебно, а сега е вистинско време да ја направите.

esenski-delikates-vkusna-pita-od-slivi-01.jpg

Потребни состојки:

За тесто:

  • 300g брашно
  • 100g шеќер
  • 100g путер
  • 1 јајце
  • 2 лажици млеко
  • 1 лажица прашок за печиво
  • 1 кесичка ванилин шеќер

Фил:

  • 600ml млеко
  • 2 пудинзи од ванила
  • 10 лажици шеќер
  • 200g Маскарпоне
  • 500g кисела павлака

И уште:

  • Околу 600g исчистени зрели сливи
  • 2 лажици шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер


Подготовка:

Калап со пречник од 24cm намачкајте го со путер и посипете го со брашно.

Подготовка на тестото:

Путерот исечете го на прачиња и додадете го во брашното, измешајте ги малку за да се растопи путерот и да добиете растресита смеса.

Додадете ги и останатите состојки за подготовка на тестото и измесете глатко тесто.

Од тестото одвојте еден дел (околу 150g) и двата дела (и поголемиот и помалиот) ставете ги во фрижидер на половина час.

Потоа поголемиот дел од тестото распоредете го во калапот така што ќе се покрие целиот калап.

Подготовка на филот:

Разматете го пудингот од ванила со 5 лажици шеќер и 100ml млеко. Преостанатите 50ml млеко и 5 лажици шеќер ставете ги да вријат и откако ќе зовријат на нив додадете го разматениот пудинг. На готовиот пудинг веднаш додадете ги маскарпонето и киселата павлака и добро промешајте.

Оваа смеса се распределува на тестото, а потоа се додаваат исечканите сливи, обичниот и ванилиниот шеѓер.

Врз сливите грубо се ренда остатокот од тестото.

Питата се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 35 минути.

esenski-delikates-vkusna-pita-od-slivi-1.jpg

Се остава да се олади, а потоа се става во фрижидер на неколку часа.

Може и преку цела ноќ за убаво да се стегне филот, тестото малку да омекне и да се соединат сите вкусови.

Се посипува со шеќер во прав.

esenski-delikates-vkusna-pita-od-slivi-2.jpg

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2015 во 13:31

Вкусна манастирска погача која ви носи незаборавни мириси во домот


Подготовката е лесна и погачата е готова за кратко. Таа е идеална кога ќе ви се најават гости во „пет за 12“ и морате брзо да реагирате и пријатно да ги изненадите. Погачата која ја подготвувате може да се консумира наместо леб. Еве како брзо и лесно да ја испечете.

Потребни состојки:

  • 200 гр. брашно
  • 4 јајца
  • 300 гр. овчо сирење
  • Прашок за пециво
  • 100 мл. масло
  • Кисела павлака
  • 200 мл. јогурт

Подготовка:

Во длабок сад изгмечете го сирењето, а потоа додадете ги јајцата. Со виљушка измешајте ги јајцата со сирењето. Додадете го маслото, павлаката и јогуртот. Измешајте па додадете го брашното во кое сте го ставиле и прашокот за пециво. Сето тоа добро соединете го.

Ставете масло на тепсијата во која ќе ја печете манастирската погача. Посипете со брашно и сипете ја смесата. Добро растресете за правилно да се распореди.

Печете 15 минути на 250 степени.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2015 во 21:10

Брза пита со сирење и шунка идеална за вкусна вечера


Едноставна и брзо се подготвува, а количината на киселите краставички и киселите пиперки можете да си ја одредите по ваш вкус.


Потребни состојки:

  • 4 јајца
  • Чаша јогурт
  • ½ чаша масло
  • 2 чаши брашно
  • Кесичка прашок за пециво
  • Лажичка сол
  • 250 гр. ситно сирење
  • Сецкана шунка (количина по желба)
  • Сецкана црвена кисела пиперка (количина по желба)
  • Сецкани кисели краставички (количина по желба)
  • Лажичка оригано

Подготовка:

Одвоено изматете ги белките и жолчките, па соединете ги.

Додадете јогурт и масло, измешајте, а потоа додадете сирење, брашно, прашок за пециво, сол, оригано, шунка, пиперка и краставички.

Печете во подмачкан плех на 200 степени додека не зарумени

Пријатен апетит!



Изменето од Valerija - 09.Октомври.2015 во 21:11
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2015 во 08:38

Пита со суви сливи совршена за во есен


Замислите топла, вкусна, кремаста пита од суви сливи... Направете го овој десерт за да ве згрее во овие есенски денови.

Потребни состојки:

  • ½ кг. кори за пита
  • 600 гр. суви сливи
  • 100 гр. мелени ореви
  • 1 кесичка цимет
  • 1 лажица џем од сливи
  • 200 мл. кисела вода
  • 250 гр. маргарин
  • 500 гр. шеќер
  • Сируп: 200 гр. шеќер и 200 мл. вода

Подготовка:

Сувите сливи исецкајте ги на коцки, додадете ванилин шеќер, ореви, цимет и џем, па потоа сипете го сирупот и зовријте ја смесата. Кога ќе се излади филувајте ја питата.

Редете кора по кора и премачкајте со смеса која ќе ја направите од маргаринот и киселата вода, потоа ставете го целиот фил, па повторете ја постапката со преостанатиот дел од кората како на почетокот, додека не ги потрошите сите состојки.

Исечете ја питата на коцки, па печете 20 минути на 180 степени, или додека не зарумени. Прелијте потоа со сирупот од 500 гр. шеќер и пола литар вода и на крај можете да додадете и исечени парчиња лимон поради арома.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2015 во 18:28

Вкусна домашна пита со печурки


За денешниот ручек решивме да ви предложиме превкусна домашна солена пита со печурки.

Потребни состојки:

  • 500 гр. кори за пита
  • 800 гр. печурки шампињони
  • 1 парче кромид
  • сол, бибер, вегета по вкус
  • по потреба масло

За преливот:

  • 1 чаша кисело млеко
  • 3 јајца
  • 200 мл. кисела вода
  • 50 мл. масло
  • сол

Упатство за употреба:

1. Ситно исецканиот кромид пропржете го на масло додека не омекне. Додадете ги исечените шампињони, зачинете со сол и бибер по вкус. Динстајте додека печурките не омекнат.

2. На дното од тепсијата сипете малку масло и размачкајте. Ставете три кори па преку нив сипете малку фил. Така редете додека не се потроши материјалот и на крај завршете со кора. Сировата пита исечкајте ја на коцки со остар нож.

3. Потоа изматете ги јајцата со едната чаша кисело млеко. Додадете обична вода, масло и пола лажица сол и измешајте. Со подготвениот фил прелијте ја питата. Со виљушка размачкајте ги парчињата со цел сите да се покриени.

4. Питата печете ја на 250 степени 35 до 40 минути, односно додека не добиете златно-кафеава боја. Кога питата е готова, оставете малку да отстои, исечете ја и уживајте во нејзиниот фантастичен вкус.

Пријатен апетит!



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:35
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:29

ВКУСНА ПИТА СО БОРОВИНКИ

Потребни состојки:

За тесто:

300 гр. брашно

½ прашок за пециво

Малку сол

6 лажици вода

2 лажици шеќер во прав

150 гр. маргарин

За фил:

400 гр. боровници

1 лажица цимет

80 гр. мелени ореви

50 гр. шеќер во прав

1 ванилин шеќер

1 лажица лебни трошки

1 жолчка

Шеќер во прав

Припрема:

Брашното помешајте го со прашокот за пециво, шеќерот, маргаринот и солта, па додадете ја водата и замесете тесто, па тестото оставете го да отстои во фрижидер 30 минути.

Измијте и исцедете ги боровинките. Поделете го тестото на два дела. Едниот дел распоредете го во намрсен и набрашнет калап – прекријте го дното и страните на калапот со тесто.

Врз тестото посипете лебни трошки и боровинки. Потоа посипете цимет, шеќер во прав, ванилин шеќер и ореви. Од преостанатото тесто расукајте кора и покријте ја питата со кората. Површината премачкајте ја со разматена жолчка и избодете ја со вилушка. Печете во загреана рерна на температура од 180 степени 40тина минути. Откако питата ќе се испече, посипете ја со шеќер во прав. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:35
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:24

ПИТА ОД ЛИМОН

За тесто:

125 гр. брашно

125 гр. путер

1 жолчка

2 лажици вода

Кора од ½ лимон

100 гр. бадеми

За крем:

3 јајца

150 гр. шеќер во прав

80 мл. сок од лимон

50 гр. путер

Кора од 1 лимон

Припрема:

Ставете ги сите состојки за тестото (освен бадемите) во посебен сад и замесете тесто кое ќе го завиткате во пластична фолија и ќе го оставите да отстои во фрижидер половина час.

Потоа ставете го тестото во калап за пита и печете на температура од 180 степени се додека тестото не порумени. Откако ќе се испече, врз тестото рамномерно распоредете ги мелените бадеми.

На пареа згответе ги јајцата, шеќерот во прав и сокот од лимон со постојано мешање. Кога смесата ќе се згусне, тргнете ја од оган и изматете ја со путерот и кората од лимон. Потоа прекријте го садот со фолија и ставете го во фрижидер да се излади. Изладениот крем рамномерно распоредете го на питата.

Изматете ја слатката павлака за шлаг, па додајте и неколку капки лимонов сок. Премачкајте ја питата со шлаг и декорирајте по желба. Добар апетит!

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:34
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.