|
Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ? |
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Автор | |||
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Covekot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi . Ona nikogash nema da razbere kade odi , zashto odi zatoa shto istiot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi i povtorno e " neveren um " , " nedostojno zivotno polno so krlezi ( grevovi ) " . A oj e pastirot , koj ke go vodi . Popovute se razbira , onie koi se posrednici , onie koi go znaat boga preku svoite militvi , oni koi ........ Sado - Mazo film !!!
Jas nezma shto e spaseno voopshto . Povtorno vojni , povtorno bolesti , izmami , lagi , politika , milion , milion , MILIJARDI nepotrebno zaginati , umreni od glad ... dvde iljadi godini posle spasuvanjeto .
Prikaski : " Druze Tito lubicice bijela , tebe voli omladina cijela " |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Религијата (повржаноста) на Мудроста БОЖЈА е многу постара одколку што човечкиот неверен ум некогаш ќе може да разбере! Да, баш таа Се'опфатна БОЖЈА Мудрост (Логос) - преку Која е се' и чија упатна сенка всушност се сите пагански митови и легенди - БОГ за спасение на сите пред околу 2000 години ја отелотвори во Исус Христос! Тоа што човековиот ум таа Религија (се'опфатна повржаност) не бил во минатото (но и во денешницата) способен потполно да ја разбере, туку - со Божјата Милостива помош - постепено се' повеќе и повеќе ја разбира, тоа незначи дека СОВРШЕНАТА РЕЛИГИЈА има потреба да се развива, туку човековиот ум е тој што треба да се развива додека ја стигне полнотата Христова! Тој ум што вели дека религијата се развивала, тој добро не ја познава Совршената Вистина и сопствениот развој се'уште го пројицира врз Изворот на Животот! Јас сум се родила, кога уште немаше бездни, кога уште немаше извори, изобилни со вода. Јас сум се родила пред да бидат втемелени горите, пред ридовите, кога Он уште не беше ја создал земјата, ни полињата, ниту првите прашинки на вселената. Кога Он го приготвуваше небото, јас бев со Него, кога го поставуваше престолот Свој врз ветровите, кога ги утврдуваше облаците во висините, кога ги зацврстуваше изворите на бездната, кога ги поставуваше *границите на морето, за да не ги преминуваат водите неговите брани, кога ги полнеше основите на земјата, - јас бев при Него кога создаваше, и се радував секој ден, веселејќи се пред лицето Негово за сето време, веселејќи се на Неговиот земен круг, и радоста моја беше со синовите човечки. Изменето од spiros - 30.Мај.2010 во 09:44 |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas rekov oti:
Znachi se slozhuvam so tebe i ti kazhuvam od koga pochnala da se javuva taa antropomorfna ideja za Boga. Ti prashuvash decidno:
E sega,koga tochno se javila prvata takva ideja, ne znam. Ne znam duri dali nekoj voopshto znae koga bila prvata. Spored istorijskite podatoci, najstarata religija, oformena i definirana spored onoa shto prashuvash ti, najverojatno poteknuva od Indija. Nivnite pishani dokumenti se tolku stari shto potpolno se gubat vo minatoto. Inaku, idejata za “ Господ Бог “ se menuvala, evoluirala, se modificirala i so vremeto dobivala narazlichni formi. Za povekjeto od niv, kako tochno definirani veruvanja i religii, se znae prilichno dobro koga se pojavile vo nivniot zarodish. Ne znam dali ovoj odgovor te zadovoluva, no toa e onoa shto mozham jas da odgovoram, bez da odam mnogu nashiroko i nadolgo. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па , може да се направи компарација со грчката МИТОЛОГИЈА , и од таму се гледа дека нештата се повторуваат и во христијанството , но со други актери , па затоа .... Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ? Затоа што грчките богови и светци ( полубогови ) имаат потекло , датум на нивно појавување и сл. Тоа го има и “ Господ Бог “ , но верниците нешто не им се пишува по темава , за жал |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne razbiram shto ne se soglasuvash so kazhanoto i kakva relevancija ima toa so posochuvanjeto na grchkata mitologija.
Chinam jas govoram tokmu toa shto ti ne se soglasuvash. Vo sekoj sluchaj, toa e OK so mene. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не се согласувам . Чинам дека се сменети само актерите , представата е иста . |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako antropomorfna lichnost, idealizirana chovekva personifikacija, Bog se javiva so pojavata na svesta kaj chovekot, vo momenotot koga mu stanalo jasno deka postoi neshto shto toj ne mozhel da go objasni na podrug nachin od onoj koj mu bil najblizok - sporeduvajki go so samiot sebe si.
Od toj aspekt, tvoeto prashanje e potpolno validno. No rabotata e shto Bozhenstvenoto (ne bi koristel termin Bog bidejki toj implicira i chovek, kako shto samiot so pravo zabelezhuvash so prashanjeto) e Kreacijata vo seta nejzina potpolnost kako Ednobitie, toa e postoenjeto na seto onoa shto znaeme (ateistichki go narekuvame Priroda) i noa shto ne znaeme. A toa postoelo odsekogash, bez pochetok i kraj, a tuka vremeto i prostorot se samo nash privid kako rezultat na iluzijata sozdadena od percepcijata i umot. I ova ne e nikakva religija, tuku e e nauchno (ateistichko) prezentiranje na Svetov spored kvantnata fizika. |
|||
|
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Твојот сомнеж за постоењето на Бога не го криеш од мене , од атеистите , туку од себе . Прашањето е многу убаво , коректно , прецизно . Нема потреби од воспеви , молитви , себе бодрење . |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бог нема почеток и крај, тој едноставно постои.
Тоа нам ни е несфатливо бидејќи човечкиот ум навикнал на рамките простор и време. Просторот и времето се своевиден привид. Материјата не ја создал директно Бог, таа е само последица на одвојувањето од Бога. Оттаму и човекот не е создаден од Бога, па според тоа е несовршен и има несовршени капацитети за да на интелектуален начин може да го разбере совршеното: Бог. Но Духот и душата во човекот се тие кои што се произлезени од Бога и преку нив човек може да дојде до Богоспознание, но предуслов за тоа е самоспознанието. |
|||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako moze nesto da se slucuva a da ne e vo vreme i mesto? |
|||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Каде е почетокот , што значи дека истиот сепак постои . |
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се согласувам , доколку и Ѓаволот се иземе од религијата И во него се верува , исто така . |
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |