|
Психологија(наука или само маркетинг)? |
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Автор | |
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И кога спомна за постнатална депресија тука, ( знам ова може малку ќе биде оф топик, мешање на баби и жаби ) ама најверојатно знаеш дека таа се јавува кај многу жени откако ќе родат.
Самите тие тогаш се почувствителни, нели естрогенот и прогестеронот се на ниско ниво, а се лачат окситоцин и пролактин. Жените тогаш се позагрижени, како ќе се справат со детето, т.е. дали ќе можат да се грижат за него, дали ќе има некои проблеми самото дете. Е тука кај жената мислиш дека ќе биде доволно само некое антидепресивно средство заради тоа што медицината постигнала многу и се темели на факти а психологијата не? Па и психологијата тука ќе треба да замеша прсти. Треба да и се даде поддршка на жената? Треба да и се укаже дека се` ќе биде во ред? Треба да се делува и на нејзината психа? ( душа ) САМО ЉУБОВТА ОД ОНОЈ ШТО Е ДО НЕА ПОМАГА - велиш Па ете како може да и се помогне без да се плати дебело, и оној што е до неа може да го исполни т.е. да го направи ова погоре болдираново, да допринесе за нејзиното здравје во рамките на неговите можности. Не треба да е психолог. |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da pojasnam,lugeto postignaa tolkav stepen na alienacija od svojot duh sto im e potreben dobar slusac i empatija od nekogo za pari.
Zosto? Oti tamu treba da platat debelo...pa toa ke bide lek Toa nikako ne odi vo nasoka na psihologijata...ne znam sto ne e jasno? |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Lithium
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас изгледа не те сфаќам.
Велиш НЕ НИКОГАШ на моето прашање дали психологијата може да помогне кај жени со постнатална деприја а од друга страна велиш дека луѓето ги фрлаат само залудно парите затоа што има недостаток на слушачи, што значи дека психологијата сепак помага ( ајде да речеме слушачите се еден вид психолози ). Штом психологијата помага т.е. има доволно слушачи нема да се фрлаат пари. Нејсе, медицината и психологијата се поврзани многу, како што се поврзани медицината и психијатријата. |
|
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne,nikogas....znam sto sve covekot napravi.Samo ljubovta od onoj sto e do nea
Znaes...lugeto samo gi frlaat svoite pari vo nedostatok na empatija i dobri slusaci. |
|
|
Lithium
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А што мислиш ти, психологијата може да помoгне кај жени со постнатална депресија или не?
Изменето од Lithium - 17.Мај.2010 во 18:46 |
|
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Problemot e vo glavata(psihata),eptendosadno,i tamu go pobaraa(vo nervno).Ja drzea zenata 2 nedeli tamu...ova ne e edinstven primer...gi ima iljadnici...
Ili ke go pripiseme pak problemot na naseto zdravstvo? Abe ajde |
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
viva la Makarenko
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А да се побара проблемот кај докторот а не кај психологијата ? |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Treba da sum psiholog da go pravam toa ili samo treba da bidam covek po onaa definicija sto ja boldirav vo mojot uvoden post?
|
|
|
Lithium
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас пак се прашувам дали ти кога си правиш интроспекција, или ќе сфатиш кој околу тебе е Сангвиник а кој Флегматик, кој е гневен, а кој депресивен, кој е алтруист, а кој егоист помислуваш барем малку ШТО Сè СТОРИЛА ПСИХОЛОГИЈАТА, ШТО Сè СЕ ПОСТИГНАЛО СО ГОДИНИ ИСТРАЖУВАЊЕ И НА ШТО Нè НАУЧИЛА? И...? Малку ли е постигнато? А Џош? |
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sekoja nenormalna psihicka deformacija i fizicka u samiot mozok
resi za fizickata kje ja resis i psihickata dali e nauka pojma neznam |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aj vaka....eden primer
Zena so sindrom na post natalna psihoza(sega vo golema ekspanzija).Ragja dete i ne e svesna nitu za bebeto nitu okolinata t.e totalno isklucena od nadvoresni drazbi.Ja nosat vo bolnica....i pustaat struja i i davaat lekarstva samo da spie.Koga e budna ima zajacki sindrom(racete gi drzi podkrenati i ne mrdaat,sporo zboruva i bez vrska). Doktorot go vika mazot i vaka go sovetuva: "Abe aj zemi si ja doma,batali toa lekarstvata i pruzi i ljubov i razbiranje.Pravi ona sto ke ti rece i nemoj da ja voznemiruvas.Ke si zemes vitaminski inekcii i cekaj da se desi cudo da se vrati nazad" Ova e realen primer....ne izmislen I ke mi kazes deka psihologijata e nauka? |
|
|
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, да . Но сепак е тоа нова наука . |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe ajde,eptendosadno,lekovi?
Kakvi? za spienje,umrtvuvanje na kompletniot mozok cista motorika ili vo prevod....opijati my dream is to fly over the rainbow so high |
|
|
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |