|
Религија и хомосексуалност |
Внеси реплика | страница <1 23456 16> |
Автор | |||
Neonic
Сениор Регистриран: 17.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 899 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ja spomnuvas USA? a da odis na edno dve nedeli do San Francisko, se ke ti stane pojasno... |
|||
RebeL
Сениор Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Правам аналогија, ако веќе викаш дека така треба да маж не легнува со маж, тогаш треба да викаш дека така треба „господарот негов да му го продупчи увото со шило“
|
|||
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА! |
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
никаде овде не прочитав упатство дека ТАКА ТРЕБА, туку ако веќе така се прави, како да се постапува... Значи со твој стап, по твоја глава...
А и каква врска има ова со хомосексуалноста? се губите веќе... поочнавте религии, вери и книги да напаѓате во некаков параноичен обид да се оправи хомосексуалноста... Треба цел свет да го побиете, изгледа, само за вие да излезете во право... бравос! |
|||
RebeL
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Aj сега јас да ти појаснам:
Сега појасно ти е? Изменето од RebeL - 21.Декември.2007 во 13:34 |
|||
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ептен ме заинтригира твоево селективно читање, и апла затворање на очи пред напишаното, па ти поцртав и ти обоив нешто, за малку да ти се појасни пасусот... Не знам како си можел да донесеш сосема спротивен заклучок од тоа што го пишува... Јасно вели дека човекот НЕ САКА да си оди, а ти велиш не било доброволно? Да, имало и принуда и во тогашниот безбожнички свет, секако, но Библијата овде зборува за доброволно останување... Те молам читај убаво. |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Оф кутрата Библија, штом земале Neonic, Rebel и diogen да ја анализираат
Мило, за да ја анализираш Библијата треба да ја прочиташ прво, а не да ја критикуваш на основа на 2-3 цитати извадени од контекст од некој сомнителен сајт најден на google
Инаку да те потсетам дека на основа на Библијата се правени цели устави на држави (земи ја Америка на пример). А најдовте ти, ребелче и диоген да кажете дека не била меродавна да дава морални начела...ноу комент.
Како не ти е срам да лажеш бе...носот ќе ти порасне како на Пинокио да знаеш еве вака
Десет пати кажав до сега, еве уште ќе кажам, никој не толерира никакви гревови, само тука ТАКВА Е ТЕМАТА (Религија и Хомосексуалност) и затоа фокусот ни е на тој грев - хомосексуалноста.
Што е тука нејасно?
И дај прочитајте веќе еднаш барем едно цело поглавје од Библијата па потоа давајте коментари, а не само вака тралалајќи да читаме од вас. |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Neonic
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo ovj slucaj nie ja analizirame Biblijata dali e kompetentna i merodavna da ni dava moralni nacela i normi vo sovremenovo opstestvo,bidejki ima mnogu apsurdi i kontradiktornosti.Znaci se fakjame za "korenot" na problematikata,a ne samo povrsno, pisuvajki i tolkuvajki "odredeni"(po cecija volja) citati. I Rebel saka da kaze, deka dodeka mnogu drugi grevovi koi isto tolku se teski i strasni, minuvaat nezabalezano tolerantno i opravdano, i adzija i evangelos nemaat nikakvi zabeleski za niv (kako da ne postojat),PRENAGLASENO ja kazuvaa Homoseksulanosta kako najgolem grev...demek toa e EDINSTVENIOT GREV spored Biblijata. Ako Biblijata dozvoluva pedofilija, robovladetelstvo, siluvanje, potcinuvanje, kupuvanje na zivi coveki bitija so pari... Kolkava e moralnata tezina za taa defakto da se prifati onaka kako sto propoveda, vo naseto sovremeno opstestvo????? Pedofilija- zatvor do 30 godini Siluvanje - zatvor do 15 godini Trgovija so belo robje- Zatvor do 15 godini Homoseksualnost????? - nema kazna, bidejki komu gay lugjeto pravat zlo i steta ,pri opstenje eden so drug????Dali nekoj e osteten od nivniot odnos? dali povreduvaat nekogo? dali narusuvaat praven poredok i prekrsuvaat odreden zakon? Изменето од Neonic - 21.Декември.2007 во 01:54 |
|||
Neonic
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A koj te tera tebe da si homo???? Aman be so ne ke slusnam ....Tuka ti si toj sto napagja, drugite se branat... Ne pravi se zrtva... |
|||
RebeL
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Aj да те потсетам: Исход 21: (мада Излез треба да биди, Исход е бугарски) „2. Ако купиш роб Евреин, шест години нека ти служи, а седмата нека си оди слободен, без откуп; 3. ако дошол сам, сам нека си оди; а ако имал жена, нека оди и жената со него; 4. ако, пак, неговиот господар му дал жена, и таа му родила синови или ќерки, жената и децата нека останат на господарот негов, а тој нека си оди сам; 5. но, ако робот одговарајќи, рече: ,Го сакам господарот мој, жената моја, и децата мои; не сакам да одам и да бидам слободен.‘ 6. тогаш ... господарот негов нека го доведе пред судот Божји и нека го постави пред вратата или на прагот и таму господарот негов да му го продупчи увото со шило, та да му остане вечен роб. 7. Ако некој ја продаде ќерката своја за робинка, таа да не си оди како што одат робовите[машки]; [после 6 години] 8. ако не му се свиди на господарот нејзин, за која ветил дека ќе ја земе за жена,нека ја отпушти. Но нема право да ја продаде на туѓ народ, кога сам ја отфрлил; 9. ако, пак, ја свршил за синот свој, нека и го даде правото што го имаат ќерките; 10. ако земе друга за себе [уште една полигамија], првата не смее да ја лиши од храна, облека и сопружничка должност. [секс] 11. не и направи ли една од овие три работи, тогаш нека си оди од него дарум, без откуп.“ Гледаме колку „доброволно“ ќерките оделе во (сексуално) ропство, и што им следувало на робовите кои сакале да останат со своите жени и деца при господарот нивни. Изменето од RebeL - 21.Декември.2007 во 01:41 |
|||
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На пример забраната за хомосексуализам во Библијата со заповедта да се почитуваат родителите и тие да не ги дразнат своите деца
Каква врска имаат овие едно со друго?
Какво селективно толкување на Библијата од наша страна сакаш да докажеш со тие стихови?
Кој тука рече дека не треба да се почитуваат родителите?
Кој тука рече дека родителите треба да ги дразнат своите деца?
Ако никој, тогаш зошто ги цитираш? Да ја смениш темата ли?
Што се однесува до слугите и робовите во тоа време во Израел, кои ти ги замислуваш како поробените црнци кои биле принудени да рмбаат најтешки работи, се гледа дека си во заблуда т.е. неинформираност.
Овие никој не ги принудувал и тие сами ДОБРОВОЛНО си ја избирале таа професија или пак како казна (притвор) за одреден престап.
Ако гледаме така и денес има слуги. Што се на пример бејбиситерките? Си слушнал за терминот "куќна помошничка"? Робови ли се овие во 21 век?
А што се однесува за робовите спомнати во евангелијата, тоа исто така е еден многу добар казнено-поправен тогашен систем. Сега ќе ти кажам како се станувало роб.
Ако ти мене ми украдиш или ме оштетиш за 10.000 евра, те фати полиција и ти речеш: "Ок ги украдов, ама ги прокоцкав и сега немам да му ги вратам" во денешно време, во Македонија, ти лежиш во затвор и за секои 1000ден добиваш по еден ден. Но на кој начин ти ги исплаќаш тие 1000ден лежејќи во затворот? Што фајде има од тоа оштетениот? Никакво. Епа израелците биле помудри тука и тие би рекле за секое 1000ден што си му ги украл, има да му робуваш по еден ден. (куќен помошник, немој да мислиш дека нафта им копале или пирамиди им граделе).
И на тој начин, во вистинска смисла, крадецот си го исплаќал долгот кон оштетениот. Фер нели?
И затоа не мешај баби и жаби во иднина Изменето од EvAngelos - 20.Декември.2007 во 20:32 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од blueprayer - 20.Декември.2007 во 20:16 |
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
RebeL
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На пример? |
|||
|||
Ena
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 798 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не мешајте баби и жаби
|
|||
Рај за очите,пекол за душата, а чистилиште за џебот сме ние жените ....хахахах....
|
|||
RebeL
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
blueprayer, а мааалце само да фрлеше око на она шо јас го зборувам и да не си ја толкуваш библијата како тебе шо ти одговара и да не ја користиш селективно? Не ќе беше лошо, да прочитам и твој коментар.
Изменето од RebeL - 20.Декември.2007 во 18:37 |
|||
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |