|
Што не’ учи библијата? |
Внеси реплика | страница <1 23456 13> |
Автор | ||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е точно дека не остава да грешиме затоа што не не сака...
Напротив... Тој не сака - и ни дал и пат по кој можеме да се движиме - но не не поставува на сила на тој пат. Поговорката е многу на место! |
||
Do what is right, come what may...
|
||
MOYA
Нов член Регистриран: 19.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A zoshto ne ni se mesha? Ne ne' saka? Ne. Odgovorot ke izgleda malku kontradiktoren no e realen i vistinski. Zatoa shto ne' saka. Kako moze da ne saka i da ne ostavi da greshime i stradame? Zagarantiranosta na slobodata e vrv na ljubovta. Nekomu nasila da ne mu ja prekratish slobodata, ne e delo na ljubov. I mala sila da se upotrebi sepak e prisilno i se gubi apsolutnata ljubov. A ne kako Amerikancite... na sila ubavina ne biduva. No, kako shto i Zidarski kaza, Toj sekogash ni nudi reshenie , izlez... Nekoj si preziveal brodolom. I mu se molel na Gospod da go spasi. pominal eden brod i go povikale da se kachi vo nego toj im odgovoril."meme Gospod ke me spasi". Taka i drug i tret i posle "normalno", chovekot se udavil. Koj e kriv? Gospod shto mu gi prakal brodovite ili toj shto ne sakal da se kachi? Vo berovsko ima edna poslovica:"Bog dava ama vkoshara neklava". Znachi se zavisi od nas. Koj kolku ke se otvori i go vozljubi, tolku i ljubov ke ima. |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Одлично логичко објаснување ѕидарски!
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што пишаа некои пред мене - поимот ближен не се однесува само на семејството или познаниците. Поимот Ближен се однесува на сиот човечки род.
Колку до слободната воља и Божјиот удел во целата работа... еднаш дадов едно вакво објаснување - ќе го повторам. Текот на животот е како разгранета мрежа. Секој човек во секој еден момент, има можност да избира. Да избира меѓу А и Б (понекогаш и повеќе можности, но секогаш, во секој еден момент има избор А или Б). Не зборувам за тоа дали А е подобар избор од Б, или дали Б е многу штетен избор, едноставно зборувам за можноста да се избере. Сега имам избор да го пратам постов недовршен, но имам избор да го довршам. Имам избор и воопшто да не го напишам. Тоа што ќе избвереш опција А, ќе те одведе до следната точка во твојот живот, во која ќе треба да бираш меѓу опциите В и Г. Ако си одбрал Б, тоа ќе те одвело до Д и Ѓ. А во никој случај нема да те одведе до Д и Ѓ! Ако одбереш В, тоа ќе те одведе до следниот избор. И така до недоглед. Можеби некогаш многу понатаму патеките кои почнуваат од А и од Б ќе се пресечат повторно, можеби нема. Верувам ја разбираш логиката до тука. Бог не се меша во тоа дали ќе избереме А или Б. Тоа е наша слободна воља! Но... Бог ја знае целата таа мрежа. Ги знае сите опции кои можеме да ги избереме! Но не се меша во тоа која опција ќе ја избереме. Не се меша во тоа дали ќе тргнеме по погрешен пат, но истотака - таа мрежа ни дава можност, по колку и погрешен пат да сме тргнале, во еден момент да се вратиме на правилен (зарем не е така секогаш во животот?!). Така што - Бог знае се - но во смисла - ги знае сите можности кои ние можеме да ги избереме, но не станува збор за предодреденост. Бог не ни дал живот кој се води по права линија од точка до точка - А,Б,В,Г,Д... туку секогаш, во секој еден момент сме во позиција да избереме. Седни и замисли се само - колку милијарди избори правиме ние во текот на нашиот живот и како секој од тие избори ни го одредува животот понатаму? Од најсериозни избори - како на пример да се пресели човек во Торонто , до најбанални - како на пример дали да купи Colgate или Aquafresh паста за заби. Колку и да звучи смешно - ама и едното и друго ќе имаат судбинско значење за нас и кога ќе го направиш изборот, потоа не можеш да се вратиш назад. Можеш да направиш нов избор, но тој ќе те одведе до нови точки, а не на првичната позиција. Ние никогаш не знаеме каде ќе не одведе изборот. Бог знае. Но не ни се меша. Само... знаеш што е предноста? Тој е милостив - и колку и лоши избори да правиме - повторно ќе не сака... |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Навистина би било убаво да ми посочиш каде тоа го пишува, за да не лутам со барање по библијата! Дали така пишува како што е во деветата заповед? Лажи за оној кој не ти е ближен? (Овака преформулирана би изгледала деветата заповед). |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
Ahmar
Нов член Регистриран: 21.Октомври.2008 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Немојте да ми речете дека бог, макар и само во еден миг незнаел што прави или дека незнаел што би можеле луѓето да направат. Тој знае дури и што мисли човекот, а не што ќе направи!
[/QUOTE] Во врска со ова мислам дека најдобриот одговор,од православна гледана точка,може да го видиш во книгата ,Огнена река,.тоа уствари е текст од 40 страни,но и покрај тоа е изден во посебна книга.еве ти линк за книгичкава http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=2245 инаку цини 100 денари и јас ја најдов во манастирот Свети Ѓорѓија кај касарната илинден или попознат како Криви дол. таму има одговор на секое твое зашто. поздрав |
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti gi citam prethodnite komentari i razmisluvav dali treba da ti odgovoram, ne zatoa sto ne vredi, tuku zatoa sto pisuvas nesto za koe nemas osnovno poznavanje. Se bunis za nesto koe ne si go ni procital, ni proucil, ni razbral. Vo eden od tvoite prethodni komentari, koga go citirase onoj del kade Bog go sozdava covekot, postavi navistina smesno prasanje - A so kogo toa Bog se konsultiral za da go stvori covekot? Ne mislev deka do tolku ne go znaes hristijanstvoto i ne znaes deka nie veruvame vo Sveta Troica i deka tokmu toj stih e onoj vo koj najprvo Bog kako Sveta Troica ni se otkriva. Interesno, namesto da naogas mani na Biblijata, treba prvo da pocnes da prasuvas prasanja za da se zapoznaes so osnovnite dogmi na pravoslavieto.
I ova pak mi zvuci na detsko prasanje, zatoa sto vo Noviot Zavet ima mnogu ubavo objasneto za ovaa zapoved, odnosno za toa sto se misli pod blizen, i kako treba da se odnesuvas kon neprijatelot. Ednas veke ti spomenav, ne ja citaj Biblijata zbor po zbor, tuku gledaj ja vo celost i ke ja vidis povrzanosta - nekade kade sto 2 zbora ti izgledaat nelogicni, na drugo mesto (moze i da e posle 1000 stranici)tie zbora moze da se sustinski objasneti. Pozdrav |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во ред е. Те разбрав што сакаш да кажеш иако, (како што знаеш), не се согласувам со тоа! Но, не е на одмет да се продискутира за тоа, нели? Да се спротивстават ставовите. Во спротивно, доколку во се се’ согласуваме, тогаш за што ќе се дискутира? Само ќе изнесеш некој твој став, јас ќе се согласам и, толку! Што со тоа? Затоа, можеме да продолжиме уште малку, нели? Значи, условно, еве, прифаќам дека бог дал слободна воља на сите да прават како што сакаат! Притоа бог секако знаел кои од нив ќе бидат добри, послушни, верни ... кои од нив ќе бидат хохштаплери, крадци, убијци ... Всушност, тој морал тоа да го знае бидејќи тоа и му било замислата. Овде ја гледам поврзаноста, врската меѓу различното однесување на луѓето и бог. Кога е така, зошто ги окривуваме луѓето за (не)делата што ги прават? Тие едноставно се однесуваат онака како што бог ги предодредил во својата креација на светот. Во продолжение на темата што не’ учи библијата, би сакал да ги разгледаме божјите заповеди. За почеток би ја земал шесттата божја заповед, која вели: „ Не убивај“ . Многу убаво кажано. Апсолутно се согласувам со ова. Но, што вели деветтата заповед? „Не сведочи лажно, против ближниот свој“. Што, зарем само кон своите ближни не треба да се сведочи лажно? Зарем кон тие што ни’ се подалечни треба лажно да сведочиме. Зарем тоа не’ учи бог? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
imam nekoe cudno pretcuvstvo deka za ova ke treba da se konsultiras do vselenskiot patrijarh. |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako e pojavena vo 327 taka sobrana so kanonskite knigi togash e na Prviot Vselenski Sobor vo 325.
|
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај, ќе се консултирам со духовникот, па ќе ти кажам. |
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
listaj listaj. imame vreme. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сигурна си дека само книгите ти фатиле прашина и пајажина?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |