![]() |
|
Свето Предание пренесено преку Светите Отци |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 21> |
Автор | ||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Абе од сите мои коментари, вие за пепелашка сте се фатиле
![]() |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
|
Миличко, аман, прво прочитај ги приказниве пак... нешо не ти штима...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Eptem e argumentiran evangelos eve eden od negovite argumenti koj sekoj koj ja cital Pepelshaka eeeeeejjjjj Pepelashka ce vidi deka i tamu isprevrtuva
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Мешаш два поима - духовната црква и администрацијата која служи за нејзино практично работење. Црквата е призната од православниот свет и е во единство со него. Администрацијата не е. Две сосема различни работи. |
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Tvojata "crkva" od kogo e priznaena???? Ne e priznaena od Hrista... Ne e priznaena od narodot... Togas od kogo e ?? |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Evangelos, takva e organizacionata postavenost vo pravoslavieto. E sega prasanje e kolku e toa dobro.Jas licno mislam deka vo Katolickata crkva se podobro postaveni rabotite. Vo koja drzava da odis pisuva Katolicka crkva a na se vrzuva za nacionalnosta i za drzavata.Slicno e i so protestantskite i drugite denominacii. |
||
![]() |
||
Опитен ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
|
Абе луѓе, ви се чудам
![]() Што толку му обрнувате внимание на Стевце? Па не ли гледате дека тој постојано само контрира и ве провоцира? Ништо конструктивно не кажува. Евангелос, на пример, ако јас не се соглаљсувам скоро во ништо со него, сепак човекот е арументиран со свои ставови и убедувања и неговите искази, а овој . Што конкретно кажал? Воедно едно прашање до модераторите. Чисто информативно. Дали се дозволени такви провокативни разговори или човек незнае како да пресуди бидејќи се потскриени? |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Администрацијата е дел од црквата, а не е нешто надворешно и независно од неа. Што е администрацијата ако не управата на црквата? А ако знаеме дека Христос е Главата на црквата, тогаш како може Тој самиот да не се признава Себе си? Како може Христос самиот да иде против себе како што тоа го прават пр. СПЦ и МПЦ?
|
||
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Де бе - пак мешаш поими... Црквата е единствена! Административната поделба е различна. Има огромна разлика меѓу двете. Како што реков - ако отидам во Бугарија, можам да учествувам во црковниот живот без проблем, без да треба да се крштевам пак или нешто слично. Исто и за нив во Македонија. Така да - зборуваш за две сосема различни работи тука. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Vo slucajot so MPC i nejzinoto nepriznavanje e cista politika. Poznato e kolku se bliski Srpskata i Grckata Pravoslavna Crkva i seto toa e po diktat na Grcite. Nacionalizmot e losa rabota i najzalno e sto se mesaat tie raboti i vo hristijanstvoto. MPC ke bide priznaena ako Makedonija si go smeni imeto . Toa e celata rabota.
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Тоа и историјата го покажува, неединство меѓу православните цркви, национална и територијална поделеност, политика и сл. А згора на тоа, во учебници проповедате дека сте биле една и единствена црква је је је
|
||
|
||
![]() |
||
|
Не - кога на одредена територија, црквата сака да се организира административно, може да го направи тоа. Во тој случај, самата таа црковна администрација прогласува автокефалност. Таа автокефалност, се признава од другите цркви постепено, но е потребно многу време за тоа да се случи. Пробарај по историјата на православните цркви, ќе видиш.
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
zidarski, не ми е јасно за каков точно процес на признавање зборуваш? Признавање од кого? Признавање на што? Од сопствената себе? |
||
|
||
![]() |
||
|
Ако нешто не ти е јасно во иднина - прашај, наместо да пишуваш глупости.
|
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |