IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 18>
Автор
Порака Обратен редослед
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:49
Originally posted by deshad deshad напиша:

Пријателе, зарем не сфати сеуште дека ( извини на изразов ) ти вршам тест проба со изразите и објаснувањето на Тројството.

До пред малку викаше дека Исус е Бог, после тоа дека Бог нема ИМЕ, а сега веќе зборуваш за двајца,зборуваш за ТАТКО и СИН.

Гледаш и самиот ДЕКА ТИ ГО ОДВОИ БОГА ОД ИСУСА КОГА ВЕЛИШ, ЦИТИРАМ:Кај Адам е во улога на Создател, Креатор, кај Исус е во улога на Татко,

Дали болтуваниве зборови се твои?

Да, затоа што тоа се однесува на човечката (материјалната) пројава на Исус. Не гледам тука конфликт со претходната изјава воопшто. Претходната е за Божествената природа, оваа е за човечката (земната) природа.
Бог нема име. Човечката манифестација негова има име (малку логично - секој роден од жена има име).
Do what is right, come what may...
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:48

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Чекај,чекај. како го зачна бе?
Ама тој го зачна ( создаде од НИШТО) и Адама, па Адам не е Бог.
Ни ги подари и мене и тебе душите ( кои се Негов дел),ни помалку ни повеќе како на Исус и останатите и?

Значи сите сме Божји чеда. Нели?

Огромна разлика - Адам го создаде! Исус го зачна!
Исус е отелотворен по човечки пат - преку телото на Марија, но е со Божја намеса - преку безгрешното и безтелесното зачнување.
Кај Адам е во улога на Создател, Креатор, кај Исус е во улога на Татко, ја превзема улогата што таткото ја има при зачнувањето, и го зачнува бестелесно, безгрешно.

Пријателе, зарем не сфати сеуште дека ( извини на изразов ) ти вршам тест проба со изразите и објаснувањето на Тројството.

До пред малку викаше дека Исус е Бог, после тоа дека Бог нема ИМЕ, а сега веќе зборуваш за двајца,зборуваш за ТАТКО и СИН.

Гледаш и самиот ДЕКА ТИ ГО ОДВОИ БОГА ОД ИСУСА КОГА ВЕЛИШ, ЦИТИРАМ:Кај Адам е во улога на Создател, Креатор, кај Исус е во улога на Татко,

Одговори ми на ова.

Изменето од deshad - 23.Јули.2008 во 00:49
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:47
А јас ти објаснив зошто тоа го направил!
Дури и човечките атрибути кои ги имал Исус не биле никому слични, а Божјите уште повеќе.
Со неговото отелотворување не се нарушува принципот на Семоќноста, на Бескрајноста. А тоа е она што го прави различен од сите живи.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:46

Ни ги подари и мене и тебе душите ( кои се Негов дел),ни помалку ни повеќе како на Исус и останатите и?

Исус е отелотворен по човечки пат - преку телото на Марија, но е со Божја намеса - преку безгрешното и безтелесното зачнување.
Кај Адам е во улога на Создател, Креатор, кај Исус е во улога на Татко, ја превзема улогата што таткото ја има при зачнувањето, и го зачнува бестелесно, безгрешно.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:43

Не бил... не бил воопшто сличен. Никој не му е рамен и никој никогаш не бил како Него. А човечката форма во која бил - објаснив зошто била потребна.
Така што - Бог пак останува да не е сличен на никој и на ништо (односно никој и ништо да не му се слични нему), а сепак - го исполнува своето обраќање до луѓето по човечки начин.

Тешко се снаоѓаш повторно. Велиш не бил воопшто сличен на луѓето. Тоа е точно за Бога,веќе рековме дека Тој покрај другото НА НИКОЈ И НИШТО НЕ МУ Е СЛИЧЕН. А Исус пак од друга страна имал човечка форма, значи бил сличен на нас. Се родил ( Бог не е роден) и умрел ( БОг не умира ), и да не ги набројувам по ред сите Божји атрибути кои буквално Исус ги немал.

Гледаш,колку и да се трудиш, било која варијанта да ја претпоставиш и земеш за точна,на крајот ќе излезе фалична . А тоа е далеку ќе повториме повторно од Божјите Атрибути .
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:40

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:37
Не бил... не бил воопшто сличен. Никој не му е рамен и никој никогаш не бил како Него. А човечката форма во која бил - објаснив зошто била потребна.
Така што - Бог пак останува да не е сличен на никој и на ништо (односно никој и ништо да не му се слични нему), а сепак - го исполнува своето обраќање до луѓето по човечки начин.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:37

А инаку - ако сериозно дискутираш - Тој кравите ги дава во служба на човекот и му дава да се храни со нив. Тоа го има во првиот договор кој го прави со човекот - Првиот или Стариот Завет. Затоа - освен ако не реши да прави некаков Завет со животните, нема причина да се јавува во форма на крава. А во форма на човек - имало и причина и било дури и најавено дека ќе го стори тоа.

Да, ама според твоето објаснување тоа не бил Целиот Бог само дел од Него, што значи Исус бил ист како мене и тебе,т.е. човек со таа разлика што бил Пратеник,а не Бог.

Тој дел што го имал Исус од Бога еве одговорно ти тврдам дека го имам и јас. А богами и ти, и сите луѓе.

И што сега?

Не баш - затоа што Тој го зачна! Јас и ти сме далеку од тоа.
Ти реков во претходниот пост - не навлегувам во тоа што и како се случило - останувам само на идејата за принципите дека е можно.

Изменето од deshad - 23.Јули.2008 во 00:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:34
Заборави нешто: БОГ НА НИКОЈ И НИШТО НЕ Е СЛИЧЕН. За ова двајцата се сложивме.

А Исус бил сличен. Сличен на мене,тебе, неговите ученици,браќа и милијарди созданија наречени луѓе кои поминале,поминуваат и ќе поминуваат на оваа Земја.

Значи, пак доаѓаме до заклучок дека Исус не е Бог.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:32

А инаку - ако сериозно дискутираш - Тој кравите ги дава во служба на човекот и му дава да се храни со нив. Тоа го има во првиот договор кој го прави со човекот - Првиот или Стариот Завет. Затоа - освен ако не реши да прави некаков Завет со животните, нема причина да се јавува во форма на крава. А во форма на човек - имало и причина и било дури и најавено дека ќе го стори тоа.

Да, ама според твоето објаснување тоа не бил Целиот Бог само дел од Него, што значи Исус бил ист како мене и тебе,т.е. човек со таа разлика што бил Пратеник,а не Бог.

Тој дел што го имал Исус од Бога еве одговорно ти тврдам дека го имам и јас. А богами и ти, и сите луѓе.

И што сега?

Не баш - затоа што Тој го зачна! Јас и ти сме далеку од тоа.
Ти реков во претходниот пост - не навлегувам во тоа што и како се случило - останувам само на идејата за принципите дека е можно.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:30

А покрај другото во твоево објаснување разбрав и нешто друго,а тоа е дека Исус не е Бог туку дел од Бога, како јас и ти и сите останати. Така ли е?

Јас ова никогаш не сум го ни помислил, а камо ли да го речам... пак нешто не си разбрал и пак ќе речеш дека не ти е објаснето...
Тој што не сака да разбере - и да му се појави пред него, нема да го разбере, а камо ли пак со објаснување.
Затоа и ти реков - не навлегувам дали така се случило! Зборуваме за принципите! Ако ги негираш тие принципи - тогаш зборуваме за различен концепт за Бога и немаме тогаш допирни точки, соодветно - нема како да го разберете Троиството - затоа што Бог во кој ние веруваме е таков каков што ти го опишав - Семоќен, Бескраен, Вечен и Неговата Воља е над се.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:28

И што сега?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:25

Разликата е во идејата за целосно претворање!
Ама терај си ти по твое...
А ако негираш дека може да постапи како што сака и дека е Семоќен, тогаш џабе го збориме целиов муабет. Ти со твојот став го ограничуваш Бога, а јас ти зборувам за Бескрајност и Безграничност... Се што ќе поставиш како услов кон Него - се го ограничува и го прави да го изгуби најважниот атрибут - Семоќноста!

Да не е обратно Зидарски?

Ти го ограничуваш не јас. Јас само по твојата логика на објаснување го променив терминот од човек во крава, а делот остана ист.

А покрај другото во твоево објаснување разбрав и нешто друго,а тоа е дека Исус не е Бог туку дел од Бога, како јас и ти и сите останати. Така ли е?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.