|
ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД .... |
Внеси реплика | страница <1 23456 18> |
Автор | |||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, затоа што тоа се однесува на човечката (материјалната) пројава на Исус. Не гледам тука конфликт со претходната изјава воопшто. Претходната е за Божествената природа, оваа е за човечката (земната) природа. Бог нема име. Човечката манифестација негова има име (малку логично - секој роден од жена има име). |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Одговори ми на ова. Изменето од deshad - 23.Јули.2008 во 00:49 |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А јас ти објаснив зошто тоа го направил!
Дури и човечките атрибути кои ги имал Исус не биле никому слични, а Божјите уште повеќе. Со неговото отелотворување не се нарушува принципот на Семоќноста, на Бескрајноста. А тоа е она што го прави различен од сите живи. |
|||
|
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пријателе, зарем не сфати сеуште дека ( извини на изразов ) ти вршам тест проба со изразите и објаснувањето на Тројството. До пред малку викаше дека Исус е Бог, после тоа дека Бог нема ИМЕ, а сега веќе зборуваш за двајца,зборуваш за ТАТКО и СИН. Гледаш и самиот ДЕКА ТИ ГО ОДВОИ БОГА ОД ИСУСА КОГА ВЕЛИШ, ЦИТИРАМ:Кај Адам е во улога на Создател, Креатор, кај Исус е во улога на Татко, Дали болтуваниве зборови се твои? |
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тешко се снаоѓаш повторно. Велиш не бил воопшто сличен на луѓето. Тоа е точно за Бога,веќе рековме дека Тој покрај другото НА НИКОЈ И НИШТО НЕ МУ Е СЛИЧЕН. А Исус пак од друга страна имал човечка форма, значи бил сличен на нас. Се родил ( Бог не е роден) и умрел ( БОг не умира ), и да не ги набројувам по ред сите Божји атрибути кои буквално Исус ги немал. Гледаш,колку и да се трудиш, било која варијанта да ја претпоставиш и земеш за точна,на крајот ќе излезе фалична . А тоа е далеку ќе повториме повторно од Божјите Атрибути . |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Огромна разлика - Адам го создаде! Исус го зачна! Исус е отелотворен по човечки пат - преку телото на Марија, но е со Божја намеса - преку безгрешното и безтелесното зачнување. Кај Адам е во улога на Создател, Креатор, кај Исус е во улога на Татко, ја превзема улогата што таткото ја има при зачнувањето, и го зачнува бестелесно, безгрешно. |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не бил... не бил воопшто сличен. Никој не му е рамен и никој никогаш не бил како Него. А човечката форма во која бил - објаснив зошто била потребна.
Така што - Бог пак останува да не е сличен на никој и на ништо (односно никој и ништо да не му се слични нему), а сепак - го исполнува своето обраќање до луѓето по човечки начин. |
|||
|
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Чекај,чекај. како го зачна бе? Ама тој го зачна ( создаде од НИШТО) и Адама, па Адам не е Бог. Ни ги подари и мене и тебе душите ( кои се Негов дел),ни помалку ни повеќе како на Исус и останатите и? Значи сите сме Божји чеда. Нели? Изменето од deshad - 23.Јули.2008 во 00:37 |
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Заборави нешто: БОГ НА НИКОЈ И НИШТО НЕ Е СЛИЧЕН. За ова двајцата се сложивме.
А Исус бил сличен. Сличен на мене,тебе, неговите ученици,браќа и милијарди созданија наречени луѓе кои поминале,поминуваат и ќе поминуваат на оваа Земја. Значи, пак доаѓаме до заклучок дека Исус не е Бог. |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не баш - затоа што Тој го зачна! Јас и ти сме далеку од тоа. Ти реков во претходниот пост - не навлегувам во тоа што и како се случило - останувам само на идејата за принципите дека е можно. |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас ова никогаш не сум го ни помислил, а камо ли да го речам... пак нешто не си разбрал и пак ќе речеш дека не ти е објаснето... Тој што не сака да разбере - и да му се појави пред него, нема да го разбере, а камо ли пак со објаснување. Затоа и ти реков - не навлегувам дали така се случило! Зборуваме за принципите! Ако ги негираш тие принципи - тогаш зборуваме за различен концепт за Бога и немаме тогаш допирни точки, соодветно - нема како да го разберете Троиството - затоа што Бог во кој ние веруваме е таков каков што ти го опишав - Семоќен, Бескраен, Вечен и Неговата Воља е над се. |
|||
|
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, ама според твоето објаснување тоа не бил Целиот Бог само дел од Него, што значи Исус бил ист како мене и тебе,т.е. човек со таа разлика што бил Пратеник,а не Бог. Тој дел што го имал Исус од Бога еве одговорно ти тврдам дека го имам и јас. А богами и ти, и сите луѓе. И што сега? |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А инаку - ако сериозно дискутираш - Тој кравите ги дава во служба на човекот и му дава да се храни со нив. Тоа го има во првиот договор кој го прави со човекот - Првиот или Стариот Завет. Затоа - освен ако не реши да прави некаков Завет со животните, нема причина да се јавува во форма на крава. А во форма на човек - имало и причина и било дури и најавено дека ќе го стори тоа.
|
|||
|
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да не е обратно Зидарски? Ти го ограничуваш не јас. Јас само по твојата логика на објаснување го променив терминот од човек во крава, а делот остана ист. А покрај другото во твоево објаснување разбрав и нешто друго,а тоа е дека Исус не е Бог туку дел од Бога, како јас и ти и сите останати. Така ли е? |
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |