|
Тројство |
Внеси реплика | страница <1 23456 19> |
Автор | ||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Odlicno objasnuvanje sekoja cest, e pa i posle ovaa ako na nekogo ne mu e jasno togas se sto ce kaze e samo cista provokacija ili mentalna zaostanatost...sekoja cest macedon_alex... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Deshad i jas dobro go poznavam politeizmot od istoriski aspekt a i del od ucenjeto za Mitra. Megutoa Mitra i Trojstvoto ne odat zaedno, odnosno ne samo Mitra tuku i drugite politeisticki religii od prosta pricina sto bogovite vo politeistickite religii ne se semokni i vecni, a mnogu od niv i se ragaat po priroden pat i nastanuvaat po nastanokot na svetot. A inaku vo odnos na matematickoto dokazuvanje na Bog ne znam sto da kazam ( sepak mora da go pofalam Zidarski za dobrite i koncizni primeri), megutoa nesto sum slusnal deka nekoi naucnici i matematikata ja koristat za da go dokazat postoenjeto na Bog. Deshad, Sveto Troistvo e samo filosofski termin i se koristi vo filosofijata i ne e vo soglasnost so pravoslavnata terminologija, bidejki pravoslavnite hristijani treba da go koristat terminot Sveta Troica. Pozdrav A eve za Shumadinche (neli ne samo za nego tuku i za site ) i eden drug primer za Svetata Troica, megutoa pred toa da ve zamolam da ne go sfakate ova od aspekt na coveckoto, odnosno da ne go sporedime Bog so nesto od primerov, bidejki so ova samo se obiduvam da doobjasnam nesto za Svetata Troica.Da ja zememe ja detelinata za primer. Detelinata se sostoi od steblo i 3. Rastenieto neka bide sinonim za Bog ( uste ednas da kazam deka ne moze da se sporedi Bog so ovoj moj primer). Prviot list e Otecot, vtoriot list e Sinot, Tretiot list e Svetiot Duh. Znaci 3 lista, ama pak EDNO rastenie. Znaci prviot list ne e vtoriot ili tretiot ( znaci Otecot ne e Sin ili Svetiot Duh) i e Bog ( znaci pak e rastenie), vtoriot list ne e prviot i tretiot( znaci Sinot ne e Otecot i Svetiot Duh), ama pak e rastenie i tretiot list ne e prviot i vtoriot list ( znaci Svetiot Duh ne e Otecot i Sinot) ama pak e rastenie. I sega znaci pak imame EDNO rastenie nemame tri. A znaeme deka Svetata Troica e NERAZDELNA ( ZNACI RASTENIE- LISTOVITE SE POVRZANI). I SEGA DOAGAME DO ZAKLUCOK DEKA PAK RASTENIETO SI E EDNO SO TRI LISTA- AMA PAK EDNO. ZNACI TRI AMA PAK EDNO, ODNOSNO OD EDNA SUSTINA ( RASTENIE). Sumadinche, od ovoj primer pojasno nesto nema. P.S. Sepak da kazam deka ovoj primer e moj, no go sostaviv otkako proctav deka Sveti Patrik ja iskoristil detelinata za objasnuvanjeto na Sveta Troica. |
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa imase prevod
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
coek mn go toleliras voj temp...
koj znae so kazue:D:D bez konflikti |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако убаво го разгледаш нашиот став, ќе видиш дека ни тоа не е во конфликт . Физички се раѓа само неговата човечка манифестација, а Божествената си е вечна, била и пред тоа, останала и по смртта на телото.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И не треба да биде во конфликт. Поготово оној дел каде се вели НЕ РОДИЛ И НЕ Е РОДЕН. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колку и да ти звучи чудно ова - ама се согласувам со оваа твоја изјава. Воопшто не е во конфликт со она во кое ние веруваме.
(во одговор на Дешад) Изменето од zidarski - 23.Јули.2008 во 01:21 |
||
|
||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.
Изменето од Templarius - 23.Јули.2008 во 01:30 |
||
Give me your secrets
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Го познавам многу добро политеизмот.И ми падна интересно учењето за некои Богови кои сосема се поклопуваат со учењето за Исус,како богот Митра на пример и уште некои други. Но, тоа за некоја друга тема и прилика. Поената ми беше дека не држи вода Тројството да се објаснува со математички задачи. Да Бог е Еден и само Еден, Тој е извор на се, Не родил, Ниту самиот е роден, и Нему никој не му е сличен и рамен. (Ова е прекрасниот и кристално јасниот исламски концепт за Бога кој е искажан во 112 к*р,анска сура Ихлас - Искреност ) П.С. Обрни внимание на насловот на оваа сура, многу кажува. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Или не ги познаваш политеистичките религии или зборуваш само од инат...
Разните Богови во кои верувале претходно не се Семоќни, ниту се Бескрајни! Соодветно, нема како да важи за нив објаснувањето за Бескрајноста. А инаку - отсекогаш сум мислел дека Бог е Еден. Како и секој друг Христијанин. |
||
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знам дека е Еден и цело време тоа те убедувам,да кажеш дека е ЕДЕН . Зборот ми беше по принципот на бесконечноста тука можеме да ги вметниме сите божества од сите минати и сегашни религии,па да ни се стокмат неколку иљади божества, па сите тие да ги објасниме според твоето толкување на Божјите атрибути и Неговата Семоќност, па на крајот да ги помножиме со бесконечноста и ќе ни излезе повторно ЕДЕН БОГ. Ем и старите Египчани,Римјани,Персијци,Антички Грци,Македонци, Индијци,Будисти,Таоисти итн ќе бидат задоволни со ова толкување,ем и ние ќе си велиме дека Бог е Еден. И волкот сит и овците на број. Изменето од deshad - 23.Јули.2008 во 00:11 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исто како што ти знаеш како го создал светот. Ти од твојата Света Книга, јас од мојата... |
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Човекот не е бескрајност. Не знам од каде е таа идеја... човекот е многу... краен .
Господ е Еден. Никогаш не сум се ни сомневал во тоа. |
||
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа се три различни идентитети и како такви смешно е математички да се споредуваат. Кога ќе напишеме 1 , јасно е дека е еден. а кога ќе речиме Света Тројца јасно е дека станува збор за 3. Ако одиме според логиката на бесконечноста,тогаш лесно можеме тука да ја вброиме и Марија како Богородица и да речеме дека не се Тројца туку Четворица,ама се пак Еден, и истот математички да го потврдиме со вашиот јак адут ~+~+~+~ =~ По овој принцип можеме да редиме до бескрај, да велиме СВЕТИТЕ МИЛИОНИ и истото да го правдаме со бесконечноста. Лабав аргумент. Сепак еден е еден.Гледаш колку убаво звучи наспроти вашето 3 =1 . |
||
Внеси реплика | страница <1 23456 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |