IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Тројство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тројство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 19>
Автор
Порака Обратен редослед
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 22:50
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Originally posted by deshad deshad напиша:

Го познавам многу добро политеизмот.И ми падна интересно учењето за некои Богови кои сосема се поклопуваат со учењето за Исус,како богот Митра на пример и уште некои други. Но, тоа за некоја друга тема и прилика. Поената ми беше дека не држи вода Тројството да се објаснува со математички задачи.

Да Бог е Еден и само Еден, Тој е извор на се, Не родил, Ниту самиот е роден, и Нему никој не му е сличен и рамен.
(Ова е прекрасниот и кристално јасниот исламски концепт за Бога кој е искажан во 112 к*р,анска сура Ихлас - Искреност )

П.С. Обрни внимание на насловот на оваа сура, многу кажува.

Deshad i jas dobro go poznavam politeizmot od istoriski aspekt a i del od ucenjeto za Mitra. Megutoa Mitra i Trojstvoto ne odat zaedno, odnosno ne samo Mitra tuku i drugite politeisticki religii od prosta pricina sto bogovite vo politeistickite religii ne se semokni i vecni, a mnogu od niv i se ragaat po priroden pat i nastanuvaat po nastanokot na svetot. A inaku vo odnos na matematickoto dokazuvanje na Bog ne znam sto da kazam ( sepak mora da go pofalam Zidarski za dobrite i koncizni primeri), megutoa nesto sum slusnal deka nekoi naucnici i matematikata ja koristat za da go dokazat postoenjeto na Bog.
Deshad, Sveto Troistvo e samo filosofski termin i se koristi vo filosofijata i ne e vo soglasnost so pravoslavnata terminologija, bidejki pravoslavnite hristijani treba da go koristat terminot Sveta Troica.

Pozdrav

A eve za Shumadinche (neli ne samo za nego tuku i za site ) i eden drug primer za Svetata Troica, megutoa pred toa da ve zamolam da ne go sfakate ova od aspekt na coveckoto, odnosno da ne go sporedime Bog so nesto od primerov, bidejki so ova samo se obiduvam da doobjasnam nesto za Svetata Troica.Da ja zememe ja detelinata za primer. Detelinata se sostoi od steblo i 3. Rastenieto neka bide sinonim za Bog ( uste ednas da kazam deka ne moze da se sporedi Bog so ovoj moj primer). Prviot list e Otecot, vtoriot list e Sinot, Tretiot list e Svetiot Duh. Znaci 3 lista, ama pak EDNO rastenie. Znaci prviot list ne e vtoriot ili tretiot ( znaci Otecot ne e Sin ili Svetiot Duh) i e Bog ( znaci pak e rastenie), vtoriot list ne e prviot i tretiot( znaci Sinot ne e Otecot i Svetiot Duh), ama pak e rastenie i tretiot list ne e prviot i vtoriot list ( znaci Svetiot Duh ne e Otecot i Sinot) ama pak e rastenie. I sega znaci pak imame EDNO rastenie nemame tri. A znaeme deka Svetata Troica e NERAZDELNA ( ZNACI RASTENIE- LISTOVITE SE POVRZANI). I SEGA DOAGAME DO ZAKLUCOK DEKA PAK RASTENIETO SI E EDNO SO TRI LISTA- AMA PAK EDNO. ZNACI TRI AMA PAK EDNO, ODNOSNO OD EDNA SUSTINA ( RASTENIE).

Sumadinche, od ovoj primer pojasno nesto nema.

P.S. Sepak da kazam deka ovoj primer e moj, no go sostaviv otkako proctav deka Sveti Patrik ja iskoristil detelinata za objasnuvanjeto na Sveta Troica.

Odlicno objasnuvanje sekoja cest, e pa i posle ovaa ako na nekogo ne mu e jasno togas se sto ce kaze e samo cista provokacija ili mentalna zaostanatost...sekoja cest macedon_alex...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 22:26
Originally posted by deshad deshad напиша:

Го познавам многу добро политеизмот.И ми падна интересно учењето за некои Богови кои сосема се поклопуваат со учењето за Исус,како богот Митра на пример и уште некои други. Но, тоа за некоја друга тема и прилика. Поената ми беше дека не држи вода Тројството да се објаснува со математички задачи.

Да Бог е Еден и само Еден, Тој е извор на се, Не родил, Ниту самиот е роден, и Нему никој не му е сличен и рамен.
(Ова е прекрасниот и кристално јасниот исламски концепт за Бога кој е искажан во 112 к*р,анска сура Ихлас - Искреност )

Deshad i jas dobro go poznavam politeizmot od istoriski aspekt a i del od ucenjeto za Mitra. Megutoa Mitra i Trojstvoto ne odat zaedno, odnosno ne samo Mitra tuku i drugite politeisticki religii od prosta pricina sto bogovite vo politeistickite religii ne se semokni i vecni, a mnogu od niv i se ragaat po priroden pat i nastanuvaat po nastanokot na svetot. A inaku vo odnos na matematickoto dokazuvanje na Bog ne znam sto da kazam ( sepak mora da go pofalam Zidarski za dobrite i koncizni primeri), megutoa nesto sum slusnal deka nekoi naucnici i matematikata ja koristat za da go dokazat postoenjeto na Bog.
Deshad, Sveto Troistvo e samo filosofski termin i se koristi vo filosofijata i ne e vo soglasnost so pravoslavnata terminologija, bidejki pravoslavnite hristijani treba da go koristat terminot Sveta Troica.

Pozdrav

A eve za Shumadinche (neli ne samo za nego tuku i za site ) i eden drug primer za Svetata Troica, megutoa pred toa da ve zamolam da ne go sfakate ova od aspekt na coveckoto, odnosno da ne go sporedime Bog so nesto od primerov, bidejki so ova samo se obiduvam da doobjasnam nesto za Svetata Troica.Da ja zememe ja detelinata za primer. Detelinata se sostoi od steblo i 3. Rastenieto neka bide sinonim za Bog ( uste ednas da kazam deka ne moze da se sporedi Bog so ovoj moj primer). Prviot list e Otecot, vtoriot list e Sinot, Tretiot list e Svetiot Duh. Znaci 3 lista, ama pak EDNO rastenie. Znaci prviot list ne e vtoriot ili tretiot ( znaci Otecot ne e Sin ili Svetiot Duh) i e Bog ( znaci pak e rastenie), vtoriot list ne e prviot i tretiot( znaci Sinot ne e Otecot i Svetiot Duh), ama pak e rastenie i tretiot list ne e prviot i vtoriot list ( znaci Svetiot Duh ne e Otecot i Sinot) ama pak e rastenie. I sega znaci pak imame EDNO rastenie nemame tri. A znaeme deka Svetata Troica e NERAZDELNA ( ZNACI RASTENIE- LISTOVITE SE POVRZANI). I SEGA DOAGAME DO ZAKLUCOK DEKA PAK RASTENIETO SI E EDNO SO TRI LISTA- AMA PAK EDNO. ZNACI TRI AMA PAK EDNO, ODNOSNO OD EDNA SUSTINA ( RASTENIE).

Sumadinche, od ovoj primer pojasno nesto nema.

P.S. Sepak da kazam deka ovoj primer e moj, no go sostaviv otkako proctav deka Sveti Patrik ja iskoristil detelinata za objasnuvanjeto na Sveta Troica.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:31
Pa imase prevod
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:29
coek mn go toleliras voj temp...

koj znae so kazue:D:D

bez konflikti
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:29
Ако убаво го разгледаш нашиот став, ќе видиш дека ни тоа не е во конфликт . Физички се раѓа само неговата човечка манифестација, а Божествената си е вечна, била и пред тоа, останала и по смртта на телото.
Do what is right, come what may...
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:27
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Колку и да ти звучи чудно ова - ама се согласувам со оваа твоја изјава. Воопшто не е во конфликт со она во кое ние веруваме.

(во одговор на Дешад)

И не треба да биде во конфликт. Поготово оној дел каде се вели НЕ РОДИЛ И НЕ Е РОДЕН.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:19
Колку и да ти звучи чудно ова - ама се согласувам со оваа твоја изјава. Воопшто не е во конфликт со она во кое ние веруваме.

(во одговор на Дешад)

Изменето од zidarski - 23.Јули.2008 во 01:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:18
.

Изменето од Templarius - 23.Јули.2008 во 01:30
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 01:14

Или не ги познаваш политеистичките религии или зборуваш само од инат...
Разните Богови во кои верувале претходно не се Семоќни, ниту се Бескрајни! Соодветно, нема како да важи за нив објаснувањето за Бескрајноста.

А инаку - отсекогаш сум мислел дека Бог е Еден. Како и секој друг Христијанин.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:35
Или не ги познаваш политеистичките религии или зборуваш само од инат...
Разните Богови во кои верувале претходно не се Семоќни, ниту се Бескрајни! Соодветно, нема како да важи за нив објаснувањето за Бескрајноста.

А инаку - отсекогаш сум мислел дека Бог е Еден. Како и секој друг Христијанин.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:10

Човекот не е бескрајност. Не знам од каде е таа идеја... човекот е многу... краен .
Господ е Еден. Никогаш не сум се ни сомневал во тоа.

Знам дека е Еден и цело време тоа те убедувам,да кажеш
дека е ЕДЕН .

Зборот ми беше по принципот на бесконечноста тука можеме да ги вметниме сите божества од сите минати и сегашни религии,па да ни се стокмат неколку иљади божества, па сите тие да ги објасниме според твоето толкување на Божјите атрибути и Неговата Семоќност, па на крајот да ги помножиме со бесконечноста и ќе ни излезе повторно ЕДЕН БОГ. Ем и старите Египчани,Римјани,Персијци,Антички Грци,Македонци, Индијци,Будисти,Таоисти итн ќе бидат задоволни со ова толкување,ем и ние ќе си велиме дека Бог е Еден.

И волкот сит и овците на број.

Изменето од deshad - 23.Јули.2008 во 00:11
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:03
Originally posted by ShumadinChe ShumadinChe напиша:

znam so sakas da kazhis : Zosto Bog nam ne sozdal od Voda, vozduh i zemja. A Hristos od Beskrajnost. To ti e.
Da no kako ti znaes deka Bog zemal Beskrajnost I So taa beskrajnost Go Sozdade Isusa ?

Исто како што ти знаеш како го создал светот. Ти од твојата Света Книга, јас од мојата...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:02
Човекот не е бескрајност. Не знам од каде е таа идеја... човекот е многу... краен .
Господ е Еден. Никогаш не сум се ни сомневал во тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:57

Човекот не е бескрај! Тоа Шумадинче изнесе таква теза, јас со тоа не се согласувам.
Објаснив што и како во другата тема... но ова за бесконечноста - те молам побиј го ако не е точно...!? Јас сум со релативно добри познавања по математика, ама може има начин да се побие тоа што го објаснив погоре.

Тоа се три различни идентитети и како такви смешно е математички да се споредуваат. Кога ќе напишеме 1 , јасно е дека е еден.

а кога ќе речиме Света Тројца јасно е дека станува збор за 3.

Ако одиме според логиката на бесконечноста,тогаш лесно можеме тука да ја вброиме и Марија како Богородица и да речеме дека не се Тројца туку Четворица,ама се пак Еден, и истот математички да го потврдиме со вашиот јак адут
~+~+~+~ =~

По овој принцип можеме да редиме до бескрај, да велиме СВЕТИТЕ МИЛИОНИ и истото да го правдаме со бесконечноста.

Лабав аргумент.

Сепак еден е еден.Гледаш колку убаво звучи наспроти вашето 3 =1 .
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.