|
Библијата и Инцестот |
Внеси реплика | страница <1 23456 9> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сепак се браќа и сестри, зарем не? Во тој случај, каде е разликата?!
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Trebo, ajde prochitaj se ushte ednash sto si napishal i razmisli koi od dvata para bliznaci ne se brakja i sestri od ist tatko i majka.
Изменето од Messenger - 12.Мај.2008 во 18:50 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас мислам дека многу убаво ти одговорив. Читај повторно: Во Адемово време секогаш се раѓале по ДВЕ ДЕЦА-БЛИЗНАЦИ-МАШКО И ЖЕНСКО.Ниеден брат не смеел да ја ожени сестрата близначка,(т.е. имал право да се ожени со сестрата близначка од другиот брат)Значи уште на почетокот се водело рачун за тоа. Според Адемовиот шериат (Верозаконик) кој му го дал Бог,забрането било женење со мајка,ќерка и сестра близначка. |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тогаш како според Коранот се одвива геналогијата? Како децата на Адам направиле свои деца, со кого?
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве ќе одговорам според моето скромно знаење. Сите луѓе по крвно-сродна или биолошка основа освен Иса а.с. се нарекуваат БЕНИ АДЕМ - СИНОВИ ИЛИ ПОТОМЦИ АДЕМОВИ.Сепак,к*р,анот ги спомнува и сопствените Адемови синови,само што не ги именува( 5:27). Во Адемово време секогаш се раѓале по ДВЕ ДЕЦА-БЛИЗНАЦИ-МАШКО И ЖЕНСКО.Ниеден брат не смеел да ја ожени сестрата близначка,значи уште на почетокот се водело рачун за тоа. Според Адемовиот шериат (Верозаконик) кој му го дал Бог,забрането било женење со мајка,ќерка и сестра близначка. Тоа е она што се спомнува за Адем и неговите деца.Понатака со текот на множењето на луѓето се водело строго рачун за женењето и инцестот бил строго забранет ,а што се однесува до Ибрахима (Авраам),Лут,(Лот),ЈакубЈаков), (за разлика од Библијата,к*р,анот е јасен и стриктен и никаде не зборува за инцест на правен од овие Аллахови Пратеници.Овие Аллахови Пратеници биле чесни и чедни и представувале вистински пример за својот народ. Според Исламот овие работи не можат да се земат за вистински и точни,онака како што ги наведува Библијата,и општо прифатено мислење е дека овие Библиски пасуси и цитати немаат никаква вредност,наравоучение и етика во нив,туку едноставно се вметнати,напишани од човечка рака,а се со цел да се извалка честа на одредени Божји пратеници преку кажувањата за инцестот кои тие го направиле.Секој обид за оправдување на овој чин,за нас муслиманите е неприфатлив. |
|
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I jas bas toa sakav da go postavam za debata
Ako spored Biblijata razmnozuvanjeto e plod na incest, da vidime sto veli k*ran za toa. I tamu kako jas sto znam Adam e prviot covek |
|
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас се извинувам ако бев погрешно разбран - кога го спомнав к*ранот, навистина прашував, не давав контра-аргумент! Како настанува размножувањето на првите луѓе според к*ранот, ако некој знае да објасни...?
Ебу - повторно ќе ти речам - Мојсеј не е од нелегален брак, затоа што законите се изнесени дури во третата книга. Откако се поставени законите - дај ми пример каде што пророците ги нарушуваат, а не биваат казнети за тоа. И уште еднаш ќе потенцирам - во Библијата, пророците се луѓе. Обични луѓе, кои се посветени на Бога. Не заради нивните семејства, не заради лозата од која потекнуваат, не заради статусот нивни во општеството. Тие се пророци затоа што Тој така решил. И тоа е токму убавината, што обичниот човек може да биде најсвета личност... затоа што секој од нас е од Бога создаден. |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sekoja cest za misterx ... |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
demnac
Нов член Регистриран: 11.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ima mnogu raboti sto ke se menuvaat vo opstestvata i ke bidat se poveke cudni.Za 1000 godini mozebi sekoj pasos ke im se cini na niv cuden,kako jadele meso vo biblijata ili sto znam.Edno e neizbezno denes covekot nastojuva vo sekoj pogled da bide bog,a zaborava deka e krsliv kako staklo.Uste ne znae da objasni kako dosol tuka,zasto zivee.Ziveeme da sme stvorele potomstvo.I sto so toa.Umiram.Zatoa saka da veruva deka ima poveke posle ovoa.Nadvor od tema sum ama morav da se iskazam.
|
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka malku treba da se pokaze respekt kon bilo koja religija i da se prestane so navredlivite zborovi koi gi ima vo izobilstvo.
Gledam deka na site napadi od edna strana se odgovara so kontra napad od vidot a k*ranot sto veli, a biblijata vaka pisuva a ova vaka a vie taka. Na sto lici ova be luge? Kogo ke ubedite deka ste vo pravo koga koristite eden kup zborovi koi ne im dolikuvaat na vernici. Ako site nie sme sozdadeni od eden bog togash normalno e nie da sme bozji deca, negovi dela. Ama nie tolku se izvalkavme sto sega ni toj nemoze da ne prepoznae. Koj ni dava pravo da gi navreduvame bozjite pratenici so pogrdni zborovi. Edni zborat za Muhamed a.s drugite za Mojsie ili Musa a.s (n sakam da gi povtoruvam tie losi recenici zatoa sto se zgrozuvam od niv) za da dokazat koj e vo pravo. Eve jas ke si zemam za pravo da vi kazam deka nikoj od vas ne e vo pravo. Si zemate sloboda da navleguvate tamu kade sto ne vi e mestoto i od slamka pravite jaze. ajde najdete nekoja tema kade sto ke gi izrazite dobrite raboti na sekoja religija pa da pomuabetime kako luge. Sto e ova, ako cita nekoj covek koj ne znae nisto za religiite odma ke se otkaze od site veri. Ke si pomisli deka religiite se najstrasnoto nesto koe mu e dadeno na coveka. Jas veruvam deka site ste dosta umni i pametni, deka znaete se za vasite religii ama koga citam vakvi nevkusni nesta pomisluvam deka vie tuka doagate samo za da go trosite vaseto vreme. Изменето од misterX - 11.Мај.2008 во 11:06 |
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e pa zidarski temata e za Biblijata a ne za k*r'anot , i spored tvoite zborovi zakljucuvame deka Mojsie e roden od nelegalen brak a zgora na toa od incest ....so drugi zborovi Mojsie bil KOPILE spored Biblijata ......
I VIE STVARNO VERUVATE DEKA OD SITE EVREI KOI STO BILE RODENI ED LEGALNI BRAKOVI BOG ODBRAL KOPILE ZA PROROK I TOA ZA DA STANE EDEN OD NAJZNACAJNITE PROROCI ?!!!!
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Откако се издадени овие закони, дали можеш да наведеш еден единствен пример во кој се прекршени? Како што можеш да забележиш, примерите се од првата и втората книга на Мојсеј, додека законите се од третата. Причина за тоа, е генетската корумпираност што настанувала со текот на времето. Првите луѓе имале чист генетски код. Погледни го примерот на Адам и Ева и нивните наследници...
А како е според к*ранот? Како се случило размножувањето на луѓето според к*ранот? Само затоа што е премолчено, не значи дека не се случило на ист начин... |
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fala na opsirnoto objasnuvanje zidarski
no zarem Abrahm ne e prorok koj sto se ozenil so svojata sestra , procitaj gi zborovite na Abraham........
taka da tvoeto tvrdenje deka prorocite ne gi prekrsile zakonite ne se tocni ....
no dali se ovie brakovi zakonski odobreni ke mozes da mi kazes?!!!
Изменето од Ebu-Hurejre - 11.Мај.2008 во 06:40 |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пророците не ги имаат прекршено Божјите закони. Нивни роднини ги прекршуваат. Прочитај ги целите поглавја во Библијата и ќе видиш и самиот.
И - како што кажа веќе ЕвАнгелос - пророците во Библијата се луѓе, соодветно и самите се подложни на гревови. |
|
Внеси реплика | страница <1 23456 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |