|
Правила за Велигденски Пост |
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Автор | |
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сега за сега супер.....строго се радувам ко мало дете бе дури е смешно
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Deneska vi pocnaa postite neli?
Nemozev gevrek da si kupam ! Blue, kako ide tvjoto post? |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Читај ти мој брате погоре .... Јас кажувам за Христијански пост , а не за некои измишљотини од самонаречените ,,христијани,, чие искуство не е поголемо од 300 години , за разлика од правоверните Христови следбеници со искуство, традиција, и наука стара од Христовото доаѓање. |
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Павле не сака да каже тоа, туку сака да им каже на христијаните во Коринт да не ја осквернуваат Господовата Спомен Вечера притоа јадејќи на недостоен начин од неа. Имено на повеќето христијани во Коринт, кога се собирале за Господовата Вечера, фокусот не им бил Христос (Кој им заповеда да го прават тоа за Негов спомен), туку фокусот им бил да се најадат, напијат... како што се прави и на повеќето слави кај нас каде луѓето врска немаат што и кого слават, ама битно гозбата, алкохолот и музиката да се спремни, другото не е битно. Еве ти библиски доказ за досега кажаното: "И така, кога се собирате заедно, не е тоа за да се јаде Господовата вечера, зашто кога ќе се седне на трпезата, секој го зема своето јадење; и едниот гладува, а другиот се пијани. Немате ли куќи, за да јадете и пиете? Или ја презирате Божјата црква и ги срамите оние, кои немаат? Што да ви речам? Да ве пофалам? Не ве фалам во тоа. " (1 Коринтјани 11:20-22) Затоа Павле им вика дека секој што јаде на недостоен начин од лебот и виното, а не ја знае суштината на таа вечера, имено симболите кои тие ги претставуаат: раскршениот леб = телото Христово, виното = пролеаната крв Христова, јаде и пие за свое осудување (затоа што ја осквернува Господовата вечера, хули на неа). Таман работа дека лебот и виното буквално се претвараат во телото и крвта Христови. Во тој случај христијаните би биле канабалисти На пример, во моментот кога Христос им дал на апостолите да јадат од лебот и пијат од виното Неговото тело сеуште не било распнато и Неговата крв сеуште не била пролеана, па како можел да им ја даде да ја пијат кога сеуште не била пролеана? Тоа е симболична вечера, Спомен вечера, баш онака како што и Христос ни заповеда: "Правете го ова за Мој спомен!" |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Праксата кој не пости да не се причести не е православна
Нема такво нешто во Црковните Правила Иако оваа е длабоко навлезена во Црквата Проблемот е што поповите немаат љубов да проповедаат и да објаснат дека услов за причест е верата во Господ Исус Христос И сега многу полесно им е да бараат пост За постот треба мала проповед Но да објасниш дека Исус Христос е Господ, треба да се посветиш Павле вели: некои недостојни Господ ги казнил ..., бидејќи не го разликуваат Телото и Крвта Павле сака да каже, дека некој се причестувале без вера дека лебот и виното се вистинско тело и крв на самиот Господ ИСУС Изменето од Nikki - 09.Март.2008 во 20:27 |
|
MAJA DIKOVA
Група Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KAJ PISE VO BIBLIJATA ZA VELIGDEN?
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
EvAngelos - kje te zamolam da ne navleguvash vo diskusija dali pravoslavnite se hristijani. Te molam pochituvaj go i pravoslavniot stav po ovie prashanja i ne go osuduvaj kako "nehristijanski".
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Позната е праксата во православието дека кој нема да ги пости овие велигденски пости, нема право да се причести. Имено поповите учат дека доколку некој не постел тој нема право да се причести притоа ставајќи го постот како услов за причеста.
Од библиски аспект гледано, интересно е дека Христос и апостолите, на првата причест (ноќта кога Исус беше предаден) воопшто не постеа пред да се причестат. Нема никаков податок во Библијата дека тие постеле ни еден час (а камо ли 40 дена) пред да се причестат. Напротив, евангелискиот извештај ни говори дека се причестиле додека јаделе, за време на вечерата...
"И кога јадеа, Исус зеде леб, го благослови и рече: "Земете, јадете, ова е Моето тело." И кога ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: "Пијте од неа сите; зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, која се пролива за мнозина, за простување на гревовите. "
(Матеј 26:26-28)
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Slobodno!!!!
|
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Аиша за да не бидам премногу оф топик ке ја побарам темата за разговори сакам нешто да те прашам околу вашите пости.
|
|
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne sum probala Bagdadtski konretno....
Ovie tuka sto gi uvezuvaat se Iranski..Eve podobro ti e da smenis profesija, frli se na uvoz - izvoz. Poisplatlivo e i polesno se spie A ubavo e koga postot ne pravi euforicni. Toa e dokaz deka e biten za vernicite. Jas so netrpenie go cekam postot vo mesecot Ramazan, iako imame i denovi koga mozeme da postime, nadvor od nego. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
фала фала
|
|
|
|
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 22.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 346 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro e koga custvata rabotat,, ti posakuvam ubav post i Bog da ti dade sila za najdobro mozno da si go izvrses! |
|
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
не знам зашто но постот ми е пред да почне ме прави еуфорична небаре нова година како пубертетлија што чека. а тек утрешниот ден односно денес....едвај чекам кадаиф да правам...
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |