IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто Господ има човечки особини?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто Господ има човечки особини?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака Обратен редослед
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 00:54
EEE, nema koj da sfati, site slepi, gluvi i nemi....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
ZlatniLiljan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Поени: 346
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZlatniLiljan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 00:52
Sure Ihlas, Tefsir (tolkuvanje)

"U ime Allaha Svemilosnog, Milostivog!"
"Reci: 'On je Allah - Jedan!' Allah je utociste svakom!' Nije rodio i nije rodzen,  i niko Mu ravan nije!'"

"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znaci On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravan, Koji nema nikakva sudruga ni pomosnika i Kome nije niko slican. Ovim imenom naziva se samo Allah, dz.s., jer je On savrsen po svim Svojim osobinama i djelima. Ibn-Abbas kaze da rijeci Uzvisenog: "Allah je utociste svakom!" znace da kod Njega utociste traze sva stvorenja, da od Njega mole i traze ono sto im je potrebno, da za Njega kazu da je Gospodar, Koji nema unutrice, da ne jede, ne pije, te da je vjecan, za razliku od svojih stvorenja. Sve ovo je tacno, jer su to svojstva Uzvizenog nam Gospodara. Rijeci Uzvisenog: "Nije rodio i ro|en nije" znace da On nema ni djeteta ni roditelja ni dru`ice هل "...i niko Mu ravan nije", tj. medzu Svojima stvorenjima nema nikog ko bi se sa Njim mogao porediti, niti bliskog koji bi Mu bio ravan. Suvise je On Uzvisen da bi mu nesto takvo dolikovalo!!

Изменето од ZlatniLiljan - 05.Март.2008 во 00:53
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 00:19
Kako sakas...
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 23:59
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Mene Bog i Negoviot Pratenik, a tebe jas!
Za potvrda ja imame naukata, istorijata i denesnicata.

Hahaha vikas ti ubavo ubavo noviot mesaja e medju nas, ne bi sakal da te optovaruvam, sigurno kako takov ,imas dosta zbien raspored, ajde da odime na naukata ok???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 23:11
Mene Bog i Negoviot Pratenik, a tebe jas!
Za potvrda ja imame naukata, istorijata i denesnicata.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 22:49
Koj ti garantira deka k*ranot e bozja kniga???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 22:13

Како човек да дојде до спознание на Бога?

До спознание може да дојде одејќи по еден од двата пата:

1. Преку Божјата Книга која ја читаме, а тоа се страниците на Благородниот Ку ран.
  2. Преку Божјата книга која ја набљудуваме, а тоа се страниците на вселената.

Така, оној кој што не знае да чита и пишува не може да се правда пред Бога со својата неписменост. Зарем не си можел да ги набљудуваш доказите Божји? Зарем не си имал очи и уши?

Погледни околу себе во убавината на она што Возвишениот Бог го содал! Имаш Книга за читање и книга за набљудување кои не му даваат никому право да каже дека не можел или не знаел.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 22:12
Originally posted by tofu tofu напиша:

Значи, ако Господ не е човек, зошто му се припишуваат човечки особини? Господ нели сите не сака, тој нели е најдобар, но и одмаздољубов, и сака да казнува. Кога читам верска литература ми се чини како да читам за некој робовладетел, или феудалец. Господ сака сите да му се покорни, да му се молат, а ако не му се молат тешко нив! Ако не му платат данок тешко нив! Ама тој сепак сите ги сака и тој сепак е најдобар! Ако човекот си живее скромен живот, нема непријатели, си ја ора нивата и е добар кон сите, пак феудалецот ќе го казни само затоа што секој ден не одел кај него во замокот да му се клања.

Прашањата поставени се резултат од твоето размислување.

Некој ќе праша: Зошто треба да размислуваме?

Размислуваме затоа што toa всушност претставува врата со која се поврзуваме со Бога.

Спознавањето на Бога може да биде едно од двата вида:

1. Спознание кое се огледа во сведочењето дека Бог постои. Ова спознание го сведачат и добриот и лошиот, покорниот и непокорниот, бидејќи сите луѓе велат: Бог постои. Овој прв вид не е она кон што ние тежнееме (длабоко во сбе си сигурни сме во одговорот на ова прашање).
  2. Спознание кое се огледа во богобојазноста, срамот од Бога, љубовта кон Него, копнежот по Неговата близина, приврзенот и блискост кон Него, желба и стравопочит. Овие работи Бог му ги отвара само на оној кој ска да Го спознае со вистинско спознание.

Внимавај да не бидеш од првата група, иако, за жал, повеќето луѓе на денешницата го имаат тоа спознание. Велат: „Мора да постои Бог“, по каога ќе ми дојде некаква несреќа тој Му се моли, а во мирниот живот неговото спознание  е површно. Дури, можеби, повеќе ги знае своите родители, деца, пријатели од својот Господар кој го создал.

Зарем со вакво плитко сознание на својот Господар некој сака да го постигне Неговото задоволство? Ти не си создаден на овој плиток начин да Го спознаеш својот Господар. Создаден си да за да ја почувствуваш богобојазноста, понизноста, срамот, љубовта, стравото, копнежот, блискоста и поврзаноста со својот Господар. Ова значи дека навистина си Го спознал својот Господар, со тоа што луѓето се разликуваат во тоа спознание со разлика која само Тој Возвишениот ја знае.

Што повеќе ќе рамислуваш за Божјите созданија и само за Неговата возвишеност, во толкава мерка Тој ќе ти го отвори патот кон спознание на Себе си. Кога и да Му се приближиш на Бога, твојот разум почнува да делува посилно, а всушност, разумот е она о што си обдарен и воздигнат над животните.

Зошто?

Затоа што твојот успон е кон сознанието на големината Божја. Што повеќе го вклучиш разумот кон спознанието на Бог, со тоа повеќе ќе го засакаш и ќе ти се отворат патиштата на вистинското спознание и сфаќање. Ова се постигнува не со нешто со што твоето тело нема никакво учество. Тоа е во твоето срце.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 22:09
Furaj mali furaj sad....

A koga kje naucis nesto za islamot, tuka sum....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 22:02
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Islamot e sredinata, vistinata, ispravniot pat...

Se e od Boga, a nisto ne e Bog!!!

Malku pretenciozno i nad se superiorno postavuvanje na rabotite ako islamot spored tebe e sredinata zarem ne treba barem malku da odis kon taa sredina ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 21:43

Islamot e sredinata, vistinata, ispravniot pat...

Se e od Boga, a nisto ne e Bog!!!
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 20:57
ne veruvam deka i toj odi da mocaili nesto ...........slicno!голема%20насмевка
You live only ONCE!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 20:24
Zosto lugeto go izmislile...ne velam deka ne postoi, no sum siguren deka ne e takov kakov covekot go opisuva
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 20:19
Spored tebe znaci postojat dve krajnosti hristijanska i evrejska a kade e tuka islamskata krajnost ili ne postoi????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.