|
Зошто Господ има човечки особини? |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | |
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
EEE, nema koj da sfati, site slepi, gluvi i nemi....
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 22.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 346 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sure Ihlas, Tefsir (tolkuvanje)
"U ime Allaha Svemilosnog, Milostivog!" "Reci: 'On je Allah - Jedan!' Allah je utociste svakom!' Nije rodio i nije rodzen, i niko Mu ravan nije!'" "Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znaci On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravan, Koji nema nikakva sudruga ni pomosnika i Kome nije niko slican. Ovim imenom naziva se samo Allah, dz.s., jer je On savrsen po svim Svojim osobinama i djelima. Ibn-Abbas kaze da rijeci Uzvisenog: "Allah je utociste svakom!" znace da kod Njega utociste traze sva stvorenja, da od Njega mole i traze ono sto im je potrebno, da za Njega kazu da je Gospodar, Koji nema unutrice, da ne jede, ne pije, te da je vjecan, za razliku od svojih stvorenja. Sve ovo je tacno, jer su to svojstva Uzvizenog nam Gospodara. Rijeci Uzvisenog: "Nije rodio i ro|en nije" znace da On nema ni djeteta ni roditelja ni dru`ice هل "...i niko Mu ravan nije", tj. medzu Svojima stvorenjima nema nikog ko bi se sa Njim mogao porediti, niti bliskog koji bi Mu bio ravan. Suvise je On Uzvisen da bi mu nesto takvo dolikovalo!! Изменето од ZlatniLiljan - 05.Март.2008 во 00:53 |
|
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako sakas...
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Hahaha vikas ti ubavo ubavo noviot mesaja e medju nas, ne bi sakal da te optovaruvam, sigurno kako takov ,imas dosta zbien raspored, ajde da odime na naukata ok??? |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mene Bog i Negoviot Pratenik, a tebe jas!
Za potvrda ja imame naukata, istorijata i denesnicata.
|
|
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koj ti garantira deka k*ranot e bozja kniga???
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како човек да дојде до спознание на Бога? До спознание може да дојде одејќи по еден од двата пата:
Така, оној кој што не знае да чита и пишува не може да се правда пред Бога со својата неписменост. Зарем не си можел да ги набљудуваш доказите Божји? Зарем не си имал очи и уши? Погледни околу себе во убавината на она што Возвишениот Бог го содал! Имаш Книга за читање и книга за набљудување кои не му даваат никому право да каже дека не можел или не знаел. |
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прашањата поставени се резултат од твоето размислување. Некој ќе праша: Зошто треба да размислуваме? Размислуваме затоа што toa всушност претставува врата со која се поврзуваме со Бога. Спознавањето на Бога може да биде едно од двата вида:
Внимавај да не бидеш од првата група, иако, за жал, повеќето луѓе на денешницата го имаат тоа спознание. Велат: „Мора да постои Бог“, по каога ќе ми дојде некаква несреќа тој Му се моли, а во мирниот живот неговото спознание е површно. Дури, можеби, повеќе ги знае своите родители, деца, пријатели од својот Господар кој го создал. Зарем со вакво плитко сознание на својот Господар некој сака да го постигне Неговото задоволство? Ти не си создаден на овој плиток начин да Го спознаеш својот Господар. Создаден си да за да ја почувствуваш богобојазноста, понизноста, срамот, љубовта, стравото, копнежот, блискоста и поврзаноста со својот Господар. Ова значи дека навистина си Го спознал својот Господар, со тоа што луѓето се разликуваат во тоа спознание со разлика која само Тој Возвишениот ја знае. Што повеќе ќе рамислуваш за Божјите созданија и само за Неговата возвишеност, во толкава мерка Тој ќе ти го отвори патот кон спознание на Себе си. Кога и да Му се приближиш на Бога, твојот разум почнува да делува посилно, а всушност, разумот е она о што си обдарен и воздигнат над животните. Зошто? Затоа што твојот успон е кон сознанието на големината Божја. Што повеќе го вклучиш разумот кон спознанието на Бог, со тоа повеќе ќе го засакаш и ќе ти се отворат патиштата на вистинското спознание и сфаќање. Ова се постигнува не со нешто со што твоето тело нема никакво учество. Тоа е во твоето срце. |
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Furaj mali furaj sad....
A koga kje naucis nesto za islamot, tuka sum....
|
|
|
|
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Malku pretenciozno i nad se superiorno postavuvanje na rabotite ako islamot spored tebe e sredinata zarem ne treba barem malku da odis kon taa sredina ??? |
|
Give me your secrets
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Islamot e sredinata, vistinata, ispravniot pat... Se e od Boga, a nisto ne e Bog!!!
|
|
|
|
bond....james b
Сениор Регистриран: 10.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne veruvam deka i toj odi da mocaili nesto ...........slicno!
|
|
You live only ONCE!
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zosto lugeto go izmislile...ne velam deka ne postoi, no sum siguren deka ne e takov kakov covekot go opisuva
|
|
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Spored tebe znaci postojat dve krajnosti hristijanska i evrejska a kade e tuka islamskata krajnost ili ne postoi????
|
|
Give me your secrets
|
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |