![]() |
|
Етичко-моралните норми и хомосексуалноста |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 234 |
Автор | |
sensei ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki. Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.
Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata. batalete etika i moral, lecete se. |
|
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Во свет во кој моралот се повеќе го губи своето основно значење, во свет на лицемерие, прељуби, мамење,легално крадење, дилање дрога, убиства, не знам дали го имам тоа право хомосексуалноста да ја етикетирам како неморален чин. Но дека се коси со законите на природата тоа е факт: во природата спротивно наелектризираните тела се привлекуваат, а оние со ист набој се одбиваат.
|
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
doriangray ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Најчесто етиката претставува стремеж кон теориско разграничување на принципите на “доброто“ и принципите на “лошото“. Моралот, пак, вообичаено е поврзан со практичното дејствување, во согласност со тие принципи.
Меѓутоа, категоризацијата на “доброто“ и “лошото“ не секогаш ги опфаќаат истите граници. Она што за едни е “кршење на правилата“, за други е сосем прифатливо. Еве неколку примери од секојдневниот живот: ~Момент 1 - жената во муслиманскиот свет е свето нешто, кое според нив, треба да се заштити од туѓите погледи. За разилка од нив, во христијанскиот свет ова “правило“ не важи. ~Момент 2 - примитивниот живот, без придобивките на новото време, е избор на амишите. Од друга страна, поголемиот дел од човештвото денес не може да се замисли без постoење на современта технологија. ~Момент 3 - нашиот роднина или близок пријател се наоѓа во сигурно зло (бате ја крши вазната на мама). За негово “избавување“ потребно е да излажеме и свесно лажеме (ја лажеме мама со тоа што и кажуваме “незнам кој беше“ или “јас бев“). *Кој е вистинскиот неморал, кој е во право, а кој не? *Кој или што ги опрeделува нормите на моралот и етиката? Прашањето е: како се вколпува хомосексуалноста во (не)моралот, според вас? (хинт 1: дадените примери се само насоки за размислување, а не предмет за нивна анализа) (хинт 2: темава е целно отворена на овој форум, за дискусија на едно повисоко ниво, без можност за нејзино присоединување со некоја од постоечките за хомосексуалноста) (хинт 3: темава не ги поврзува криминалот, болеста, сексот... по никој основ, туку исклучиво служи за етичко-морален осврт) Повелеле, изјаснете се. |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |