![]() |
|
Дали постои Бог? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3536373839 54> |
Автор | ||
sard ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Е, каква чест. Ќе го запомнам овој момент. |
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
Каде пребивала? Од што се создала, од ништо?
vidi kade se sozdala lesen odgovor za teist SE SOZDALA OD ISTOTO KAKO I TVOJOT BOG VERUVANJE DEKA TOJ NE SE SOZDAL I E OD SEKOGAS TUKA E ISTO KAKO SI SITE VASI OBJASNUVANJA NADREALNI I IDEALIZIRANI SEKOGAS BIL SEKOGAS E TUKA E NASEKADE VO SEKOJ SEMOKJEN SEZNAEN SE SE TOA IDEALISTICKI PAROLI ZA NEOBJASNIVOTO |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
sard me voodusevi kako go objasni neobasnivoto ![]() ![]() mozam da zamislam kako bi go objasnil objasnivoto te biva ili tebe ili toj sto go napisal orginalniot text |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Имаш право, ние не дадовме еден доказ дека постои, туку десетици
![]() Искрено веќе се уморив од презентирање теистички докази, затоа што мислам дека нема фајде, или се премногу "стручни" или пак не ги читате туку наместо на темата "бош муабети", туку постирате такви муабети и ја расипувате темата.
Види 18 страна е веќе а не видов ни еден аргумент од вас дека Бог не постои
![]() Тоа дека постои зло и дека човекот е забеган во погрешна насока воопшто не е аргумент, затоа што тоа би било аргумент во темата "Дали Бог е добар" или "Дали Бог е совршен Создател". Така што ако отворите таква тема, таму ќе ви ги побиваме тие аргументи, а тука бујрум некој соодветен аргумент.
Поздрав!
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
|
Кога ќе сториш грев, што чувствуваш? Зошто така се чувствуваш? Ете ти доказ? |
||
www.pravoslavna.mk |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Секако, без никаква двојба ПОСТОИ! |
||
www.pravoslavna.mk |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Господ не створил добри. Не не создал грешни. Ни оставил пат за усовршување и напредок. Нашиот напредок не води кон обожување односно станување бог. Тоа значи нашиот пат е станување слични како Него, приближување до Него. Природата на таа патека на издигнување е соодветна на доброто т.е. на Неговата природа. Одејќи по тој пат се издигнуваме и суштински и формално се издигнуваме и ја зголемуваме сопствената вредност. Меѓутоа ни ја отворил и вратата на погрешен пат. Погрешниот пат не го создал Бог туку само ја отворил вратата. Тој погрешен пат е прекутрупа, скратување, странпутица за достигнување на вредноста. Меѓутоа ако не е вистинскиот пат се стигнува до таа вредност само формално, не и суштински. Адам и Ева оделе по Божјиот пат на усовршувањето но излажани од ѓаволот посакале да стигнат до божественоста веднаш по скратена постапка. Ѓаволот им рекол дека ако каснат од плодот на познавањето на доброто и злото и самите ќе станат како Господ. Православноито учење учи дека Господ ќе им дозволел да вкусат од плодот на познавањето на доброто и злото само требало доволно долго да се усовршуваат со самото воздржување и тогаш кога ќе биле соодветно напреднати да го поднесат познавањето на доброто и злото ќе им било дозволено да го вкусат. Истиот грев на Адам и Ева е гревот во кој живее и денешниот свет кој вкусува од плодовите на знаењето без да ја има развиено соодветната свест. Затоа и светот се доведе до голема опасност на самоуништување. Истата причина за нивната пропаст и духовна смрт ќе биде причина и за пропаста и смртта на овој свет. Таа скратена патека за формално, а не суштинско себеиздигнување го гледаме кај мнозинството од луѓето. Така луѓето сакаат набрзина (со криминал, измама, со сила) да стигнат до богатство за со него формално да си купат чест или да си купат љубов, наместо да се потрудат до честа и љубовта да стигнат со труд и со усовршување на својата личност. Сепак на таков начин само формално се стигнува до вредностите, а не и суштински. Оние кои одат по подолгиот, понапорниот но правилниот пат и формално и суштински ги постигнуваат вредностите на почитта, честа, љубовта. Значи Господ не не створи несовршени и грешни, туку не створи како потенцијални богови, само ние посакуваме да станеме богови веднаш без да го изодиме патот на усовршувањето обожувањето. |
||
www.pravoslavna.mk |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Треба да добиеш барем некаква приближна претстава за Господ. Господ како целосно исполнување на се што може да постои и да се посака, како сеопфатен е исполнет со целата слава и инспирација на светот. И пред да биде створен светот Господ живеел во величината на славата која од Него произлегува. Господ нема потреба од нешто. Тој е целосно исполнет. И денес светот не е тој кој го прави Господ голем или славен. Тој и без тоа е целосно исполнет од сопствената природа на Бог. Токму спротивното овој свет својот животен и инспиративен сок го црпи од Господ инаку самиот е празен и сув. Затоа и грешниците во адот ќе чкртаат од јад и празнина. Не затоа што таму ќе ги измачува некој туку затоа што нивните души ќе бидат испразнети од Светиот Дух кој ни ја дава инспирацијата, среќата и слободата на животот. Тие ќе горат во пеколот не затоа што таму има оган во кој ќе горат туку затоа што нивните души како души создадени од Бога имаат енергетска сила која не хранејќи се со Божјата сила самата како оган ќе гори и ќе нема да се „напои“ и нахрани од она кое нејзе ја храни, а го има во Бога. За мене ова е објаснување кое држи, какво објаснување може да даде атеистот на истото прашање: А што правела природата и светот пред да биде создадена? Каде пребивала? Од што се создала, од ништо? |
||
www.pravoslavna.mk |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Да, знаеме ние христијаните дека ако овој свет така постапи со невиниот Богочовек Исус Христос кој ги лечеше и на сите им правеше добрини дека тогаш така ќе се однесува и кон нас христијаните. Христијанството е едно локално востание кое знаеме дека никогаш нема да прерасне во глобално. Создаваме еден мал простор на светлина и слободата на личноста внатре во светот на темнината, во кое нашата цел е да останеме слободни и да привлечеме уште по некој во нашиот простор надвор од робството и темнината на гревот. |
||
www.pravoslavna.mk |
||
![]() |
||
MisIcA, ![]() Сениор ![]() ![]() The first MISS suspended Регистриран: 01.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
|
btw , zasto mislm deka ateist e чорбаџија
||
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш за боите...(модератор аџија) |
||
![]() |
||
Studentski Klub ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 272 |
|
Ако отидеш во Дизниленд може ќе се изненадиш!
![]() |
||
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
||
![]() |
||
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
|
Abe kako ne im e maka na ateistive cel svoj zivot da go pominuvaat chitajki knigi za Bog samo kolku da dokazat deka bog ne postoi
![]() |
||
|
||
![]() |
||
MisIcA, ![]() Сениор ![]() ![]() The first MISS suspended Регистриран: 01.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
|
potpisot odgovara na mojata licnost, ako tebe TE POGODI, mene ne, zasto vo nego lezi VISTINATA za ATEISTITE za bezvernicite.
btw pred da komentiras za mene, procitaj kakov vernik sum.
![]() ![]() ![]() |
||
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш за боите...(модератор аџија) |
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
pa,kako mislish,...i ginisova kniga na rekordi e,...najprodavana kniga ,..i site rekordi vo nea se realni,...znachi ,...sprema toa;,...gospod ne postoi!!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3536373839 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |