IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 33343536>
Автор
Порака Обратен редослед
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 20:08
Kolku interesno prasanje.
Si go postavuvam i jas toa prasanje. Ne nekolku stranici citav za isti slucaj (raspnuvanjeto) od 4 razliciti avtori 4 razliciti izjavi.

Eve nekolku od tie kontradikcii:

1. Vreme na raspnuvanjeto. Nejasno:
A bijaše TRECA ura kad ga razapeše(Po Marko 15,25)

Čuvši te riječi, Pilat izvede Isusa i posadi na sudačku stolicu na mjestu koje se zove Litostrotos - Pločnik, hebrejski Gabata - (14) a bijaše upravo priprava za Pashu, OKO SESTE URE - i kaže Židovima: "Evo kralja vašega!" (15) Oni na to povikaše: "Ukloni! Ukloni! Raspni ga!" Kaže im Pilat: "Zar kralja vašega da razapnem?" Odgovoriše glavari svećenički: "Mi nemamo kralja osim cara!"
(Po Ivan 19,14-15)

Znaci,Marko veli deka bil TRI casot dodeka Ivan veli deka bil SEST satot.

Ponataka:
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

Dalje:

a. Prema Matej 28,1, "dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.."
b. Prema Marko 16,1, ", Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma ...o izlasku sunčevu, dođu na grob."

c. Prema Luka 23,55; 24,1 i 24,10 "žene koje su s Isusom došle iz Galileje." Među njima bijahu: "Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva."

Po Luka vo 24,10 ima barem uste dve drugi.
d. Prema Ivan 20,1-4, "još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob".

Ponataka:

Interesno e koga vo evangelieto po Marko 16,1 (i po Luka 23,56 - 24,1 citame:

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa.

Kako toa,koga:

Nikodem - donese sa sobom oko sto libara smjese smirne i aloja. Uzmu dakle tijelo Isusovo i poviju ga u povoje s miomirisima, kako je u Židova običaj za ukop.
(Po Ivanu 19,39)

DALI POSTOI NAVISTINA ODGOVOR STO SE ODIGRALO I KOJA E VISTINATA ???? SEKAKO DEKA POSTOI.

Posto posle Tevratot-Torata,Bog objavi druga objava,znaci deka Torata ne bila kompletna a isto vo nea i se vmesale tugji prsti,pa zatoa Bog go prakja Isus kako sleden Mesija-pratenik,koj ke ja kaze vistinata..... no,posto so vreme,se stavile tugji prsti i vo Evangelieto so toa i ne bilo kompletno,Sozdatelot prakja uste eden POSLEDEN pratenik,koj ke bide pecat i Objavata koja ke ja dobie od sozdatelot a i toj kako pratenik.... posto Qur'anot e posledna objava togas odgovorot e tamu.

A toj glasi:

"i zbog riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!" A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar."
A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo.
oni su sami o tome u sumnji bili
o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su NAGADJALI;
a sigurno je da ga nisu ubili,

Citaj gi kontradikciite vo biblijata citaj go Bozjeto upatstvo. Nema pojasno.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 14:54
Vsushnost zatoa se veli vera , a ne nauka.

.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 12:18

Зависно од тоа кој заклучува.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 12:02
Точно, значи заклучок, тие книги се обични приказни за мали деца.
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 11:57
Прашањава ви се смешни. Бог никаде не објавил ни колку книги ќе има во Библијата, ни колку поглавја во секоја книга, ни колку стихови во секое поглавје.
Аллах исто така не објавил колку сури ќе има во Кyранот, ни по колку ајети во секоја сура, ни колку хадиси...
Тууу каков Бог ќе беше ова, ништо не ни кажал тага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 11:45
Точно, непозната ми е работата. Не ми е познато каде, кога, на кого Господ објавил дека само четири евангелија треба да има во Библијата.
Мојот заклучок е дека ти немаш одговор на ова прашање.
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 11:36
Originally posted by tofu tofu напиша:

како тоа Господ одлучи само тие четири евангелија да бидат дел од Библијата? На кого тој тоа му го објави? Каде се сведоците на таа објава? Мене работава ми е матна

Тебе работата не ти е матна. Тебе работата ти е непозната.
И нема да ти биде објаснета од мене, затоа што заклучив дека ти не прашуваш со цел да дознаеш.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 10:01
Navistina e taka tofu, vo pravo si, ako Bog sakal da ima cetiri evengelija, sigurno toa ke go spomnel nekade, bidejki toa e navistina vazno, so ogled na toa deka se raboti za verski izvor, od koj ke se crpi znaenje.

И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 09:53
како тоа Господ одлучи само тие четири евангелија да бидат дел од Библијата? На кого тој тоа му го објави? Каде се сведоците на таа објава? Мене работава ми е матна
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 09:23
suvereno pravo... i biblija
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 02:00
Evangelija se pronajdeni i postojat.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 01:35
Duri i da se pronajdat drugi evangelija - tie nema da imaat nikakvo vlijanie vrz hristijanstvoto i vistinskite hristijani.
Od toa vreme ima mnogu tekstovi koi gi opishuvaat nastanite, no samo nekolku od niv se navistina Sveti i kako shto reche Ev - Bozhja Volja bilo da ostanat do den denes. Ostanatite - mozhe da se smetaat za nekakvo lichno viduvanje na lugjeto vo toa vreme.
Ako prochitash dve knigi, napishani od razlichen patepisec, za potpolno ista tema, kje vidish kolku vsushnost se razlikuvaat edna od druga.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 01:17
ok togas nemam drugi prasanja blagodaram evangelos
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 01:06
Да дошла полиција и да ги испрашувала верувам сите ќе дале изјава, но вака едноставно НЕ МОРАЛЕ сите да даваат изјава. Бог благоволил да има 4 евангалија. Тоа е Негово суверено право.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 33343536>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.