|
Секс - како вие гледате на него? |
Внеси реплика | страница <1 3233343536> |
Автор | |||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Gi gledam kako se tegnat i se trtat razgoleni na TV, niedna bre nesto da zgotvi ili da ispere, breej, nedomakinki ! Se grozam koga gi gledam takvi
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Телесната љубов е само сенка на ВИСТИНСКАТА, на Духовната. Така да и телесната љубов е носталгија за ЕДИНСТВОТО ! Кој ти ја дари тебе – драг читателу – како прв, таа љубов? Се радувам на твојот одговор! |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ГОСПОД МИЛОСТИВ да ти го Благослови челадот, роде сакан! |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu toa go velam i jas. Nema nishto nejasno, jas samo go pofaluvam sto oddeluva vreme i trud da gi napishi tie raboti.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не си ми јасен ни мене што ти е поентата. Ахмар кажува ставови на православната Црква. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kakvi dodatni komentari sakash na ona sto go pishuvash?
Jas religijskata dogma ja pretstavuvam na kuso, a ti istoto potoa sekogash go rasposteluvash na shiroko i detalno. Zatoa sekoj pat ti blagodaram na trudot i ti velam deka dobro e toa sto go pravish, oti jas nikogash ne bi se nafatil za toa i ne bi odvoil tolku vreme. Samo prodolzhi taka. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ова да не e copy paste од дискусијата за тоа дали Исис бил у индија?!или немаш коментар? поздрав |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu taka propagiraat hristijanskite teolozi ahmar. Dobro sto go iznese nivniot stav.
|
|||
|
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
мислам дека воопшто не си во право и ги извртуваш работите преку невистини или полувистини.
Како прво и основно сексуалноста на луѓето е последица на падот,значи таа е дел од падната природа на адам и преку него на сите нас.Зашто во царството небесно ниту ке се женат ниту ќе се мажат,така самиот Христос кажал.Сексуалноста е само привремена состојба на телото додека сме на земјава. Сега знам дека ќе ви изгледа чудно но Бог првин го благословил бракот како заедница на маж и жена пред падот(без сексуална конотација),така да не иде првин сексуалноста па бракот,туку токму обратно!! затоа во православнат црква бракот не се смета као легализиран блуд ,како кај римокатолиците. според светите оци Бог во својат сезнајност знаел дека адам ќе падне па затоа он(адам и ева)биле створени со полови органи за репродукција.но како и со стомакот со неговите органи заварење нема да ни требаат по воскресението. Значи бракот е блаословен уште во рајот. е сега каде е к*ршлусот?! По падот,раѓањето на деца станало мачна обврска зашто Бог и рекол на ева дека во болки ќе раѓа,па за да не паднат луѓето во очајание и да прекинат да се размножуваат Бог благоволил да стави зрно(ова е метафорично кажано)задоволство во половиот однос за да барем преку тоа минливо задоволство не ја пренебегнат заповеда да се множат.Ако адам не згрешил сигурно Бог ќе благоволил некој друг начин луѓето бесстрасно да се размножуваат. но како и со се во овој паднат свет ЗЛОУПОТРЕБАТА на тој мал дар на задоволство води во хаос!! Pa, ke pochat so tvrdenjeto deka Isus ne bil zhenet (zatoa nema nikogash, nikogash, nikogash da prifatat deka bil blizok so Marija Magdalena) i ke zavrshat so onoa deka za niv najgolemata ljubov e Bog i nivnata nevesta e crkvata - tie se venchani za religijata. ова не го прават луѓето затоа што се неурозни туку бидејќи го имаат предевид рајот како основа на тоа какви треба да бидеме.Христос нив ги нарекува шкопени заради царството небесно и тој дар не даден на сите туку на тие што Христос ги одбрал. Onie koi se pomalu "prosveteni" mozhat da go ljubat sprotivniot pol i da imaat seks, no samo za rasplod bidejki sekakvo uzhivanjeto za hristijanstvoto, dokolku ne e povrzano so religijata, ne e Bogougodno. Kakvo uzhivanje vo seks, pienje, jadenje...? Toa e gjavolska rabota za da se odvleche chovekot od duhovnosta. Treba apstinencija vo se i seshto, treba patenje, chuvstvo na grev, baranje proshka, otfrlanje na site zemni zadovolstva... Јадењето,пиењето и сите земни добра се добри само по себе,нивнта злоупотреба е грев а не ти сами по себе. кога ке ручам и му се заблагодарам на Бога што толку се грижи за нас хранејки не со толку многу разновидни вкусни јадења не е тоа за страст туку кога тоа е така за земното како ли ке биде за небесните добра! а сексуалноста во бракот треба да се сфати као снисходење на Бог кон нашата падната природа,и затоа само и само во бракот сексуалноста е од Бога благословена. Ова го велам и како верник што има сопруга и мало бебе(поточно 17 дена старо) кои е Дар Божји што Он благоволил да ни го даде во бракот.така да ја не се сфаќам себеси и мојата сопруга како расплод,како што велиш(тоа се користи за свињи ). ќе имам односи додека не добиеме деца послем тоа нема да имаме односи и точка.тоа е толку едноставно но толку тешко за сфаќање на падната природа.какви кондоми какви спирали какви бакрачи! мада мора да се има во предвид дека прашањата за ова тема најмалку ќе ги најдете во православни книги.да, римокатолиците си имата правила кои пози се грев кои не но тоа е нивни проблем.затоа и се во ерес па не не ни чуди нас правоверните. Бракот е интима и затоа тоа што и како да се прави во него се разговара само меѓу брачните другари и духовникот и никој друг. zatoa nema nikogash, nikogash, nikogash da prifatat deka bil blizok so Marija Magdalena) па за вакви повампирени гностички трдења веќе нема смисла да се коментира. поздрав и секое добро Изменето од ahmar1 - 04.Декември.2008 во 16:04 |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nikade Bog ne zabranuva ili limititra seks vo nikakva forma, osven kako neverstvo.
Site onie raboti koi ke gi prochitash vo taa nasoka se nekakvi lichni mislenja na lugje koi se obidele svojata apstinencija od seksot, preku zamonashuvanje ili zapopuvanje (vo nekoi religii), da ja opravdaat so nekakvi delovi od svetite pisanija. Inaku, kako ke se zadrzhat i opravdaat samite vo takvata neprirodna izolacija? Pa, ke pochat so tvrdenjeto deka Isus ne bil zhenet (zatoa nema nikogash, nikogash, nikogash da prifatat deka bil blizok so Marija Magdalena) i ke zavrshat so onoa deka za niv najgolemata ljubov e Bog i nivnata nevesta e crkvata - tie se venchani za religijata. Onie koi se pomalu "prosveteni" mozhat da go ljubat sprotivniot pol i da imaat seks, no samo za rasplod bidejki sekakvo uzhivanjeto za hristijanstvoto, dokolku ne e povrzano so religijata, ne e Bogougodno. Kakvo uzhivanje vo seks, pienje, jadenje...? Toa e gjavolska rabota za da se odvleche chovekot od duhovnosta. Treba apstinencija vo se i seshto, treba patenje, chuvstvo na grev, baranje proshka, otfrlanje na site zemni zadovolstva... Изменето од Messenger - 04.Декември.2008 во 14:38 |
|||
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас и во темата за абортус, каде се почна оваа тема, прашав дали и каде во библијата е „регулирано“ прашањето за сексот. Но, не се најде јунак тоа да ми го каже. Незнам дали не се сака да се одговори или едноставно не го пишува. Ако е првото, во ред е, но ако е второто, тогаш од каде е таа „забрана за секс“, освен во случаи за репродукција? И, Спиросе, не си во право кога велиш:
Токму овој став на православните, секс само за репродукција, (не го знам ставот на другите теологии) е многу поблизок до мајмуните, а не како што велиш ти. И не само мајмуните туку и сите останати животински видови. Тие неможат да ја спознаат милоста божја. Само тие имаат секс заради продолжување на видот. А за разлика од нив, луѓето практикуваат секс и заради сопствено уживање, опуштање, заради приближување со партнерот, едноставно заради усреќување на луѓето. Сепак, мислам дека и на бог ќе му биде мило ако луѓето се среќни. Зарем не? Ако вашиот одговор е „да“, тогаше во ред, значи се согласуваме. Но, што ако вашиот одговор е „не“, баш ме интересира какви аргументи ќе најдете за тоа, дека на бога не му е мило луѓето да бидат среќни? Р.Ѕ. Не сакав прв да ја дадам оваа паралела со животните, (бидејќи не сакав некој погрешно да ме разбере), но штом ти ја „потегна“ работата, овој е мојот одговор. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Losho
Нов член Регистриран: 20.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Od kade znaesh deka e takov bibliskiot stav? |
|||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сакам некој упатен во Светото Писмо да ми ги објасни ставовите на православието за сексот во брак и надвор од него...... |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mnogu si greska Makarios. Sega nemam vreme,kasno e ke ti repliciram utre. Pozdrav! |
|||
Внеси реплика | страница <1 3233343536> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |