![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3132333435 146> |
Автор | |
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Обид
За секој од нас, небото чува по една фиока. Осамени по пустините, копнееме дождот да не' одмине, оти мразиме да цапаме со мокри чевли. Се' е старо веќе, луѓето ги открија сите форми на водење љубов. И сите комбинации на зборови се составени веќе за да се означат значајни и помалку значајни нешта. И сите канали за одвод се запушени веќе, со нашите пластични емоции и стаклени насмевки. Ајде да се обидеме да се сакаме, јас од едната а ти од другата страна на излогот од скапа продавница за женска облека. |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Врв
Колона од невидливи светла, ноќва те води до мојот одар, стихови од изгмечена тишина крадешкум те љубат на местата што никој не ти ги опеал досега. Брзоплето ме крадеш од разбушавениот тефтер на градот, кој ги бележи минувачите што доаѓаат, но не и оние што си одат. Не научи да ми бидеш далечна, ти откована лудачке од моите неподвижни сни... Не научи да ги сакаш луѓето што никогаш не биле на врвот, оти им е страв од остри предмети. |
|
![]() |
|
Соговорници (лаф-муабет)
Уште колку време ќе им треба на мртвите да ми прозборат? Умеам да чекам. Ако е потребно ќе станам и потстанар во нивните гробови, а ноќите ќе бидат покривка за отапениот сон и премрзнатиот страв, додека чекам одговори на прашањата... ...зошто не си ги потргнуваат лисјата на жалните врби од лицата, зошто никогаш не ги дојадуваат јадењата што им ги готвиме со љубов, зошто косите не им се нишаат кога јужни ветрови го лулаат небото, зошто не се смеат на попската песна со ноти вредни 1500 денари... Зошто не одговараат...? Тука нешто смрди. Или мојот здив или нивното его. Изменето од Quentin - 14.Декември.2008 во 22:02 |
|
![]() |
|
Jingle bells
Кога заборавам да те сакам, небото и земјата си простуваат, на постела од изгубени релјефи и размачкани хоризонти. Перниците се глуви тотеми на ноќта, што ги одлепуваат зборовите од своите значења. Олтарите ги оживуваат прошталните звуци, а крстовите веќе не можат да распнуваат. Лош ветер сум за патоказите, а неверојатно добро знам да се одминам себе си, за краток предавнички бакнеж. Најслатка е крвта што се леди во декемвриското лудило. Jingle bells… Времето ме вкоричува во томови што никој не ги отвора. |
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
x . . . .
најкраткиот пат до ветената земја води низ сонот |
|
![]() |
|
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Koga ke bides sam pomegju 4 zida
Koga ke bides tazen so najcrni misli Seti se... Koga ke mislis deka zivotot e ubav Koga ke mislis deka postoi vistinska ljubov Seti se.... Koga ke baras nacin da izbegas od sebe Koga ke baras malku sonce vo temninata Seti se.... ...ke sfatis deka si go odbral pogresniot nacin na zivot seti se...deka NEMA VRAKANJE NAZAD! |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
СВЕТЛАТА СТРАНА НА МРАКОТ
Побарај ме кајшто соцето личи на твоите насмевки кога се будиш… Кај што ветрот шепоти низ лисјето со твоите чекори кога низ мислите ми минуваш… Кај што небото е големо око во кое се збрани сите твои солзи а времето сеуште без прекин тече, како реката во која ги прекрсти моите стари навики и им го даде името на твоите неисполнети желби да се препознавам самиот себе во секој што ќе го изговори твоето име… Но немој, не барај ме во срцето твое кајшто времето е проколнат сликар што изгубил дар да наслика срна во светлата шума на спокојот…. Но немој, не барај ме во срцето твое: јас сеуште личам на дождлива есен и мирисам на збор што убива насмевки… |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
I pak se ragja noviot den
pak bez sonce, samo oblaci tmurni mrak seuste okolu mene so sto li jas ova go zasluziv? Kazna li e ili sudbina? Prasanja milion ama bez odgovor tisina....tisina...ja cuvstvuvas li? nema sepot..nitu zbor... okovi na taga me vrzale a kluc nema, seuste sum ziva...zarem???? Изменето од Lithium - 09.Декември.2008 во 21:36 |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Сал ја сум најсовршен
најумен најубав циганко една само ти ми беше и мораше да ми заминеш таму негде угоре други таму некои со широка уста чорапаста да ги фалиш и на рака да им гледаш дур у џеп им брцкаш мори една никаква непоштена, те сакав и таква една и никаква. Не чекај ме без чадор да ме најдеш таков нема те гледам ма мори една од одблак темен кај ми ѕиркаш, да ме наврниш да ме настиниш, е нема, не давам, мори една. |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
НИКОЈ МЕ Е СОВРШЕН Никој не е совршен но твоите насмевки чудни се и секој поглед низ нив една тула нова наоѓа за ѕидот на мојата совршена теорија за љубовта, што може да трае и после моето и твоето патување по карпестите предели на воздишките, столчени од зборот недоречен, како две зрна неизртена надеж во окото на свенатиот сон... Никој не е совршен но твоите шепоти мевлем се па секој нов ден една плускавица, со насмевка, во душа расцутува, а ноќта стекнала навика да ги пресликува во утрото содржините на совршените платна на љубовта, за која знаев дека извор скрит има кај што никој никогаш не погледнал со очи од копнеж пребликнати, а да не се урочил... Никој не е совршен... |
|
|
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Приказна во приказна
Облак со кисело лице надвиснат како уличен насилник го истура товарот свој врз насмеаната калдрма оптегната како бесрамна девица облечена во сребрена чистота. Црн машки чадор безгрижно лебди во такт на пиано соната за четири раце - невидлив шепот и кикотење. |
|
![]() |
|
ПОСЛЕДНА МОЛИТВА
За нас тројцата... Остај ја болката - нека удри силно од дамарите на моето последно патување низ мртвата музика на молитвите нека се разлие низ најситните ракави на делтата на моето живење: и како девојка, што копнее за љубов, кога се разлива врз црните чаршави на презрената душа, и како бран, завјасан кон карпата на сите прадрасуди и сите неизглаголени вистини за мене за тебе за нас тројцата... Остај ја болката - нека ја создаде последната ноќ нека ме рассоздаде како да не ме било па рассоздаден да се вратам во нејзините врутоци со сите неразорени зори со сите неизболувани болести од вирусот на твојата радост, со сите оскрнавени молитви за мене за тебе за нас тројцата... Остај ми ја болката мачителке и маченичке моја оти ја создадов пред тебе да те создадам оти ја создадов светлина во мракот да ми биде во мракот што сепак светлина бил... |
|
|
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12852 |
Nebesni magli i temni oblaci
vijat ora nad nivnite glavi.. jadejki od dnite za ziveenje… a sekavanjata eden na drug, spregnati vo jaremot na ljubovta i okovani vo prangata na minatoto gi jade vremeto nepovratno…za navek…!...a tie? ..peat bezglasno! …peat tazno…! Sudbino nivna, prokolnata i zaklucena, sreko nivna nespoznaena i sama, dali si zatalkala po slepiot pat na pustinata… ili si zarobena vo bezdnata polna so trnja i kamenja..? Dlaboki vozdiski i nemi krici mectite nivni gi senat… Iskri i zraci na nadez gi skriva temninata crna… se plazi gavolot zloben i gresen na trosnata nasmevka na nejzinoto lice bolno od taga ,svenato za ljubov… a taa..nasmevkata bleda, kako pega nejasna demne nad usnite nejzini…! Ogan ja gori sekoja novorodena misla poroi ja nosat nivnata sreka nepovratno…!..a tie? …cekorat nemo i skrisno niz peplosaniot pat na zivotot, pregoren…glamjosan…pust… I sekoja zgasnata zvezda kako rozba od smrtta na iziveaniot den…!...a tie? …potpreni na stolbot na nadezta, cekaat nesto….cekaat glas… zastanati ,pred stoletniot prag od kukata trosna toj, izmaznet od stapalata na nepoznatite gosti… taa, bez prozor sto gleda kon neboto i bez vratata sto vodi kon vecnosta…! …a tie? …lipaat so usni trepirlivi,raspukani… suvi i zedni… ja stiskaat silno vo gradi ljubovta sto gori, ja cekaat vesta sto doaga… Oci zaseneti slepi …I usi sto cekaat da go slusnat i da go vidat placot nevin i bez solzi na rozbata sveta na ovoj svet, od nivnata ljubov platonska…, zadskriena vo nejzinata edinstvena zelba,i… iskazana so negovata tajna blagoslovena!. |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
БРИШАН ПРОСТОР
И последниот бришан простор сами ќе го минеме - сите телефонски броеви што ги знаевме одамна покажуваат зафатена линија Распоредот на мините воопшто не е важен - те има тебе, ме имаш мене, чекорот го усогласивме на часовите на радоста кога баладите сеуште имаа вкус на овошје што зрее а утрата се будеа сред жуборлив мирис на јоргован од бавчата на твоите сончеви насмевки... И последниот бришан простор ќе го минеме сами - едниот ќе остане да ја раскаже приказната... |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3132333435 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |