![]() |
|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3132333435 39> |
Автор | ||||||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Благој.не ми е поентата сега да си играме тука ученик и учител ја прашувам ти одговараш, тука да разговараме..
Очигледно ова се што до сега го кажуваш ти е од Елен вајт(не заборавај, ја имам читано). Освен што на Елен Вајт меша баби и жаби од историска перспектива туку и си ги толкува работи како што она ги сфатила. Павликијаните сега одеднаш стануваат богомили?!! Тоа не е точно зашто тие две групи иако се слично до некој степен со некои свои ставови, сепак се развиле паралелно и паралено исчезнале(богомилите некеде по доѓањето на Турците додека павликијаните се преобратиле во Римокатолицизам). За Богомилите што да кажам. Класични дуалисти кои тврдел дека материјата е зла сама по себе и го мрезел бракот и раѓањето(ова совршените го правеле). А знам дека следбениците на Елен Вајт не се до толку па да се согласат со овие богомилски начела! А за прогоните, да биле доста гонети(од ДРЖАВАТА)зашто не признавале никава власт и како последица на тоа не сакале да плаќаат даноци! И не биле баш сите така мирољубиви како што денес ги идеализираат.Си имaле они и своја "bad side". На пример напаѓале православните манастири(ова е забележано од хроничарите на српските Цареви кога ја владееле Македонија) а и да те потцетам дека пола фамилија на Цар Самуил биле Богомили со кои имал некаков преќутен договор за взаемно толерирање за возврат за ВОЕНА подршка! Така да наследникот на Самоил-Гаврило Радомир иначе бил БОГОМИЛ! Изменето од ahmar1 - 25.Септември.2009 во 12:49 |
||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||||||
![]() |
||||||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
|||||||
Меси,сме правеле муабет за ова и порано. Според Правоверните Христијани,Гностиците НЕ СЕ ХРИСТИЈАНИ(ма како сакаат нека си се нарекуваат самите). А па посебно за павликијаните за кои пак стана збор претходно па да не праиме муабет! еве мали исечоци од нивната доктрина од сајтовите што ги постирав: ова од католичката енциклопедија 1.They thought all matter bad. 2.They rejected the Old Testament; 3.there was no Incarnation, Christ was an angel sent into the world by God, 4.They were Iconoclasts 5.their Bible was a fragmentary New Testament. They rejected St. Peter's epistles because he had denied Christ. They referred always to the "Gospel and Apostle", apparently only St. Luke and St. Paul 6.The whole ecclesiastical hierarchy is bad, as also all Sacraments and ritual. 7.They had a special aversion to monks А ова е од гностичкиот сајт 1.Jesus was a mediator of God and Man, but He was not a divine entity; Jesus was born and created a Man. Through Baptism, Jesus received the Holy Ghost and became Holy. Jesus was baptized on his thirtieth birthday. Е сега по вакво "исповедање на верата" павликијаните може да бидат што сакаат но христијани не се сигурно. Изменето од ahmar1 - 25.Септември.2009 во 12:30 |
||||||||
||||||||
![]() |
||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||||||
Golem lapsuz ahmar1... isto kako onoj na EvAngelos koga reche deka pravoslavnite ne se hristijani. ![]() |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
![]() |
||||||||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
|||||||
Да не биле малце прерадикални ![]() Тие како прво не ни биле христијани,туку гностици со манихески елементи. Биле гонети од ДРЖАВАТА(НЕ ЦРКВАТА)зашто главен приход им било продажба на робови на Арапите.А робовите биле православните граѓани на византија кои ги сигурно не ги правеле робови со молба. А тоа дека биле ептен јаки "Христијани" се гледа од тоа како еден од нивните водачи Chrysocheres(863-872) со својата павликанска ВОЈСКА(!) ОПЉАЧКАЛ и ЗАПАЛИЛ многу градови меѓу кои и ЕФЕС каде големата и славната црква посветена на Свети Јован Богослов ја претворил во ШТАЛА за своите коњи. Е сега византијците пратиле војска и го поразиле и му ја отсекле главата и му ја доденел во Ефес и ја закачиле сите да видат како завршил хулителот на светињата. (значи сега он е само "радикален христијан" а византијците ѕверови во човечка тела). Морам да забелешам дека многу ја мешаш Света Црква со државата. И сега испаѓа дека ја сум апологет на византијската држава а не на Православната Црква. Јас те прашав каде Православната Црква ги гонела и палела еретиците а не византиската држава. [/QUOTE] Ti samo prasuvaj jas ke ti odgovaram. Vo 10 vek pavlikijancite gi srekavame pod imeto bogomili koi stanale protiv rasipanosta na Rim i Vizant, gi otfrlale sakramentite na Crkvata i krstevanjeto na mali deca; ne ja prifakale dogmata za pretvoranje na lebot i vinoto vo vistinsko Hristovo telo i krv pri vecerata Gospodova nitu pocituvanjeto na ikonite i svetcite, i ne se poklonuvale pred krstot nitu go bacuvale.Poradi toa bile progonuvani i unistuvani. Osobeno zestoko bilo progonstvoto protiv bogomilite vo Carigrad. "Taa rabota ja prezele vo svoi race licno glavite na dvete vlasti; carot Aleksej i patrijahot Nikola. Vednas do niv stoele crkovnite i drzavnite dostoinstvenici. Po istrazna postapka sledela kazna protiv oni sto cvrsto stoele na temelot na svojata vera od koja ne sakale da se otkazat.A toa znacelo lomaca za staresinite i dozivoten zatvor za obicnite vernici. Vo toa vreme e spalen na lomaca vodicot na bogomilite vo Bugearija, Vasilij. Vasilij bil odveden na gradskiot hipodrom kade sto bila podignata lomaca. Tuka bile dovedeni i golem broj bogomili vrzani so sindziri kako najgolemi zlostornici da ja gledaat smrta na svojot ucitel. Pred hipodrumot podignale golem krst, i koga bilo podgotveno se, go pvikale Vasilij da go celiva krstot i da go spasi svojot zivot. Toj toa go odbil . So sveta vozbuda i so nepokolebliva vera, Vasilij se kacil na lomaca od kade uste ednas gi poglednal svoite sledbenici vrzani vo sindzir i , so dlaboka bolka i griza za niv, pocnal da go pee 90-tiot psala.. No nabrzo golemiot plamen go zadusil negoviot glas. Potoa oo Bugarija, Grcija i Makedonija, bogomilstvoto se prosirilo vo Srbija, kade sto gi progonuvalgolemiot zupan Stevan Nemanja[1168-1196]so arhijerej Jeftimije. "Svikale sobor na koj e utvrdeno deka vo Srbija e prosirena bogomolskata vera, ja osudile i nad nea izrekle kazna; knigite na bogomolite se spaleni, a na vodicot mu e presecen jazikot i proteran vo zatocenie. Nekoi od bogomilite se osudeni na na lomaca, a drugi proterani od Srbija , i na site odzeman imotot i podelenmegu "pravovercite"[pravoslavnite]. Pocituvan toa se golemi zlo dela sto gi pravela Istocnata pravoslavna "pravoverna" Crkva, koi nemozat da se izbrisat od istorijata.. Изменето од Blagoj_s - 24.Септември.2009 во 21:05 |
||||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Се молат марија магдалена или месингер да ги тргнат овие неколку офф топици тука и да ги стават во за Иконите(без слики)...
за да не се мења темата тука.. п.с утре за богомилите месси ![]() Изменето од ahmar1 - 24.Септември.2009 во 15:27 |
||||||||
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Aj да не останеме доискажани за нашите Павликијани, па еве неколку интересни парчиња за читање а ќе прочитате и дека овие нашиве другарчиња не го признаале Христос за Бог, туку за некојси просветлен пратеник посредник на Бог
Малу историја И ај уше малу за читнуање |
||||||||
||||||||
![]() |
||||||||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
|||||||
Штом се поклонувате , јасно е дека ги обожавате. |
||||||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Лелее..изворен..дај скриј се,само се бламираш ![]() ![]() ![]() |
||||||||
||||||||
![]() |
||||||||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
|||||||
И? Каде вели се обожава? Или ова ти е нов бисер? ![]() |
||||||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||||||
![]() |
||||||||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
|||||||
Свет лик, света слика, во две димензии, која го преставува Господ Исус Христос, Пресвета Богородица или Светиите, кои можеме да ги насликаме бидејќи имале тело, а на кои се поклонуваме или ги почитуваме по начелото: „честа дадена кон иконата се пренесува на оној кој е насликан на иконата“. ПреминПортал |
||||||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Византијците не биле ништо повеќе или помалку сурови од сите нивни комшии у тоа време.
Па царица била! како требало да се однесува со бунтовите кон нејзината власт?!
Вакви лични карактеристики може ја и ти да си правиме но за лица кои живеел пред 1000 и кусур години се некако претеранио субјективни.
А знаеш ли зошто го ослепела? Се оженил со своја роднина и патриархот кој одбил да го венча го пратил во прогонство.А башка му рекол дека ако треба ќе го врати прогонот на иконите само за да се ожени со неговата роднина за да не ги слуша прекорите на Црквата. Па затоа и мајка му го бутнала од власт кога видела дека не само што прави незаконски дела туку и сака и може да почне нови прогони на Црквата само заради својата сластољубивост.
Кој историчар?не си навел како се вика.
100 пати е кажано но и ќе продолжиме да кажуваме Православните не ги обожаваат иконите.
?????!!!!!дај елаборирај ми го ова,царицата добила титула божица?!
Да не биле малце прерадикални ![]() Тие како прво не ни биле христијани,туку гностици со манихески елементи. Биле гонети од ДРЖАВАТА(НЕ ЦРКВАТА)зашто главен приход им било продажба на робови на Арапите.А робовите биле православните граѓани на византија кои ги сигурно не ги правеле робови со молба. А тоа дека биле ептен јаки "Христијани" се гледа од тоа како еден од нивните водачи Chrysocheres(863-872) со својата павликанска ВОЈСКА(!) ОПЉАЧКАЛ и ЗАПАЛИЛ многу градови меѓу кои и ЕФЕС каде големата и славната црква посветена на Свети Јован Богослов ја претворил во ШТАЛА за своите коњи. Е сега византијците пратиле војска и го поразиле и му ја отсекле главата за сите да видат како завршил хулителот на светињата. (значи сега он е само "радикален христијан" а византијците ѕверови во човечка тела). Морам да забелешам дека многу ја мешаш Света Црква со државата. И сега испаѓа дека ја сум апологет на византијската држава а не на Православната Црква. Јас те прашав каде Православната Црква ги гонела и палела еретиците а не византиската држава. Изменето од ahmar1 - 24.Септември.2009 во 15:25 |
||||||||
||||||||
![]() |
||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||||||
ahmar1, imash slushnato za Bogomilite? ![]() |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
![]() |
||||||||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
|||||||
Благој пријателе, одсрце ти посакувам БОГ да ти суди според Милоста Негова (Христос) а не според законот! АМИН Da se sl*gam so tebe za milosta, koja mnogu mi e potrebna. No ako nie vo zivotot pravime samo losi raboti, i ziveeme kako sto nie sakame,---- ne veruvam deka Bozjata milost ke dopre do nas. Pozdrav brat. |
||||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Zdravo Ahmar1- blagodaram na zabeleskite i eve nesto da ti napisam za pravoslavnata crkva ,kogo gonele i ubivale........................... Vizanticite bile poznati po svojata surovost. Za niv bilo karakteristicno oslepuvanjeto. Od vlastoljubije i slavoljubije, kako i od svirepa alcnost, hristijani vadele oci na hristijani. So doaganjeto na vlast na pravoslavnata caricaIrina [797--802], koja oficijalno go delela prestolot so svojot maloleten sin, restarvacijata na kultot na ikonite fakticki bila resena. Taa bila ogneno privrzana kon ikonite, a pokraj toa i vlastoljubiva, strasna izbuvliva, surova, svirepa, licemerna, itra nesporedlivo vesta da zamrsi i da zaplete intrigi; zadusuvala poveke buntovi i zagovori vo krv.Po nejzin nagovor, oslepen e vojskovoditelot Aleksi Mozel, potoa eden od cezarite, i na krj naredila da go oslepat nejziniot roden sin, Konstantin 6. Znaci, strasta za prestol Irina ja odvlekla vo zlostorstvo. No za nas e vazno kakov stav imala Crkvata kon ovaa vladatelka! Francuskiot istoricar i vizantilog so svetski glas, kazuva: " Na poboznata prvoslavna vladatelka, na caricata Irina, Crkvata i oprostils ae, pa duri i nejzinite zlostorstva". Po smrta na carot Teofil, na vizantiskiot prestol stapuva caricata Teodora[842--856], koja gi obozavala ikonite. Caricata Teodora, koja go povratila pravoslavietoi koja zaradi svoite zaslugi go dobila epitetot"bozica" resila da ja iskoreni eresta koja vo toa vreme ja sirelo verskoto dvizenje na pavlikijancite niz Vizantiskata imperija. Pavlikancite bile radikalni hristijani koi posebno go pocituvale apostol Pavle i revnosno go proucuvale negovite poslanija; bile neprijatelski raspolozeni sprema sakramentite i sprema obozavanjeto na ikonite koi za caricata Teodora bile idoli broj eden, bidejki so nejzino zalaganje e izvrsena nivna restarvacija, pa zatoa taa resila da rascisti so taa "sekta" koja imala poinakvi svakanja. "Po zapoved na Teodora , pavlikancite bile povikani da birat megu pravoslavnata vera i smrta.No bidejki tie ne poslusale, potoci krv potekle niz site kraista na Mala Azija kade sto ziveele. Carskite inkvizitori, koi dobile nalog da go skroteat nivniot otpor, izvrsile gnasni dela; pogubile poveke od stoiljadi pavlikejci. Ostatokot vo ocaj se povlekol vo planinskite kraista na Ermenija, pagajki vo pregratkite na muslimanite. Znaci, istorijata ja obremenuva Istocnata pravoslavna crkva so tezok grev krvoprolevanje zatoa sto, pokraj drugoto, stotina godini vodela ogorcena borba dodeka ne gi vnela ikonite vo Crkvata, ubivanjki pri toa "poveke od sto iljadi pavlikajci[hristijani] , izlozuvajki gi na golemi maki", cijasto edinstvena vina sprema Crkvata i drzavata bila taa sto mu sluzela na Boga spored svojata sovest. Toa e crno, no ne i edinstveno petno sto i stoi i stoi na sovesta na pravoslavieto. Mislam deka ti odgovoriv delumno na tvoeto prasanje. Blagodaram. Pozdrav. . |
||||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3132333435 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |