![]() |
|
Посебноста на нациите |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 31323334> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Со тебе човек пак никако нема да се разбере. Другарот Ивановски не е сам, многу други го велат тоа, Сотеријадис, Дивијар и други Еве, книгата од Дивијар, кој ги прашувал Македонците какви се. ![]() “Србин ли си? Бугарин ли си? Грк или Албанец? На оваа серија прашања, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ДЕНЕС КАКО И ВЧЕРА, го дава истиот одговор - ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ“. Изменето од macedon_alex - 23.Јуни.2009 во 15:26 |
||
![]() |
||
Владо ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
|
Македон, грешка си! Оваа карта е сигурно од перодот после 2.балканска војна, бидејќи ние сме представени под Србија, а на Бугарија и недостасува Добруџа. На легендата на картата за зелената боја пишува Mahomedans т.е. мухамедани, муслимани. Погледни, и Мала Азија е со зелена боја!
Изменето од Владо - 23.Јуни.2009 во 15:24 |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Другарот Ивановски сам себе си сака да убеди дека во 1934 г. има посебна македонска нација.
Пишува дека освен македонската нација живејаат и инородни националности - Грци, Срби, Власи, Албанци, Цигани... Ама според него во Македонија нема никакви Бугари. Каде се испариле Бугарите од Македонија? Според мене со таа реченица сам признава дека посебната македонска нација се создава врз основите на Бугарите од Македонија. Изменето од macedon_alex - 25.Јуни.2009 во 00:16 |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Танасе, еве една интересна мапа, која е грчка, каде Македонците се посебни. ![]() |
||
![]() |
||
Popi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
|
Pa eve ti objasni mi, na kratko, sigurno ja znaesh shtom si otvoril vakva tema? |
||
![]() |
||
|
Eпа имало некои, никој не вели дека немало воопшто кои се нарекувале Бугари, меѓутоа нормално, Македонците, оние кои си биле Македонци и така си се чувствувале си биле посебни. Изменето од macedon_alex - 23.Јуни.2009 во 13:34 |
||
![]() |
||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|
демек имало и бугари? |
||
![]() |
||
|
Tanas, како можеш да кажуваш дека сите биле Бугари, кога имало и Патријаршисти, кои секако дека не се велеле Бугари, имало и лојални на српската Црква, кои секако не се велеле дека се Бугари. Како сега сите тие Бугари?
|
||
![]() |
||
|
Во однос на соборливоста, собори ги! Тие кои се нарекувале Македонци не се само "Бугари". Патријаршистите Бугари да не биле или да не се велеле Бугари пред Грчката Патријаршија? Секако дека не! Значи не само Бугари ( Егзархисти ) туку и другите кои биле лојални на Српската и Грчката Црква се нарекуваат Македонци. Или ти мислиш кога се говори за Срби се говори за сите во Вардарска Македонија, или пак сите во Егејска Македонија се Грци?! ![]() Изменето од macedon_alex - 24.Јуни.2009 во 14:25 |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
1. Територията на македонците е отделна от територията па грѫцката, срѫбската и бѫлгарската нации
2. Економически Македония представлява едно цело, отделно от дѫржавите, които я владеят 3. Езика на хората, сѫставляващи македонската нация, е славянски, с особен диалект — македонски. Този език е общ за тех. Различните провинциални отенѫци в македонския език са неизживено следствие от некогашиата родова и феодална разпокѫсаност на Македония. 4. Националния характер е четвѫртия по ред общ белег за хората, сѫставляващи отделна нация, в това число и македонската нация. Еднакви са техните нрави, обичаи, игри, песни хора и другите народни умотворения, които повече или по-малко се отличават от срѫбската, бѫлгарската и другите славянски нации 6. Македонската нация има своя история на културно и политическо проявление. Братя Миладинови Toa mu se osnovnite argumenti na komunistot Ivanovski (neshto mi se gubi t.5 ?!?) Za teritorialnata i ekonomska (do 1912 g.) obosobenost na Makedonija spor nema. Site ostanati argumenti se oborlivi. A faktot shto ima sekakvi narodnosti spored avtorot, samo Bugari nema, shto znachi? Spored mene site koi bile Bugari sega veke se narekuvaat Makedonci. |
||
![]() |
||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|
одделна ама за мене како непредубеден читател излиза дека сте руска нациjа
|
||
![]() |
||
|
Знаев дека и ова ќе го тераш на својата воденица, уште кога ја отвори темата, ама нема да ти успее, затоа што не е основата никаква "бугарска" народност, ако беше така, ќе ја споменеше. А погоре имаш и други докази каде Македонците се споменуваат како одделна нација! ![]() |
||
![]() |
||
|
абе и jaс гледам и се чудам - во 6-7 век не е имало Русиjа, уште по мало па и западна
|
||
![]() |
||
|
Разбира се, освен македонската нация, в Македония имаме и други инородни националности: власи, евреи, турци, гѫрци, албанци, сѫрби, цигани. (Макар да се намират в една територия с македонската нация и макар, че икономическия им, живот е непосредствено свѫрзан с последната, тези националности не влизат в македонската нация, понеже всека от тех си има специфичен характер.
Дали авторот сам не признава која е основата на одделната македонска нација? |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 31323334> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |