![]() |
|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2930313233 39> |
Автор | ||||||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Za brojot 666......! Edna od karakteristikite na papstvoto ili na sverot e brojot 666. "Za ova e potrebna mudrost.Koj ima um neka go presmeta brojot na zverot, zosto toj broj e na covek, a ne goviot broj sestotini seeset i sest"[Otkrovenie 13,18]. Sovremenite tolkuvanja na ova prorostvo brojot 666 go primenuvaat na eden kompjuter vo Brisel i velat deka ovoj broj prestavuva sistem na registracija na sekoj zitel na zemjata koj treba da stane podlozen na nova erkonomaka politika na noviot svetski poredok. No da si postavime prasanja: Dali ovoj kompjuter 1260 godini gi progonuva svetiite? Dali kazal deka toj e Bog, deka" sednal vo Bozjiot hram i se pretstavuval deka toj e Bog"? Dali tvrdi deka moze da prostuva grevovi? Tekstot jasno kazuva deka toa e broj na covak, no isto taka i broj na zverot Dali brojot 666 se primenuva na papstvoto, na "bezzakonikot", na "bogohulnikot", spomenati vo pismot? Latinskiot jazik e sluzben jazik na katolickata crkva. Spored katolickata teologija, papata ja prestavuva Crkvata. Edna od sluzbenite titili na papatae " Vikarius Fili Dei"[Vicarius Filii Dei]--" Zamenik" ili "Namesnik na Bozjiot Sin". Ova go potvrduvaat papskite kanoni koi bile izdadeni vo minatoto. "Odgovarajki na prasanjeto na eden citatel, katolickiot dnevnik Our Sunday Visitor od 18 april 1915god. odgovoril:, Bukvite vrezani vo mitrata na papata[ negovata svestenicka kruna] se ovie: Vikarius Filii Dei, sto e latinski prevod na titulata"Zamenik na Bozjiot Sin". Katolicite smetaat deka Crkvata, koja e vidliva zaesnica, mora da ima i vidliva glava".Latinskite bukvi imaat brojna vrednost i titulata Vicarius Filii Dei ima zbir od 666 [ V=5. I=1, C=100, U=5, L=50 i D=500- vkupno 666]. Denes postojat mnogu teorii za zigot na zverot i za negoviot broj. Kako sto rekovme, nekoi od tie teorii zverot go povvrzuvaat so so cudovisen poedinec ili so dzinovski kompjuter nekade vo svetot, koj gi sodrzi site informacii na graganite kako poedinci. No nisto od seto toa. Bez nikakva osnova se tolkovanjata za nekakva kompjuterska identifikacija na brojot i za csadeni kompjuterski cipovi kaj sekoj zitel na zemjata za da moze vo sekoj mig da bide dostapen za kontrola. Kako sto vidovme, maliot rog ili papstvoto igralo mnogu znacajna uloga i ostavilo mnogu grdi luzni vo svetskata istorija i zatoa ne e mozno toa da se prouci samo vo eden nasslov so nekolku podnaslovi. |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
|||||
Sabota svet den!............ "Gospod go ... sabotniot den!"-- Da zapomnime:Sabota e posveten i svet den, sto ne e slucaj so nitu eden drug den vo sedmicata."A sedmi den e sabota, odmor posveten na tvojot Gospod Bog." Vo Desete zapovedi zborot "svet"se odnesuva samo na eden zbor, na sabota. Vo rajot Bog izdelil i i posvetil edna ovoska za sebe--"drvoto na soznanieto na dobroto i zloto"[1 Mojsieva 2,17]- i im rekol na Adam i Eva : Site ovosja vo gradinata se vasi, no ova ovosje, ova drvo, e moe. Ne kinete od nego, zosto ke zgresite! Isedmiot den od vremeto, sedmiot den, Bog go izdelil i go posvetil za sebe, i nam ni se obraka so zapovaed: Sest dena se vasi, celosno vi stojat na raspolaganje vam, za vasite potrebi, no sedmiot,sabotniot den, e moj. Toj ne e vas vi pripaga vam. Na cetirinaeset mesta vo svojata Rec, vo Binlijata, Bog kazuva i ne potsetuva deka sabotata e negova-- bukvalno "moi saboti" i "svoi saboti"- ne evrejski saboti." Pazete gi moite saboti; jas sum Gospod Bog vas"[3 Mojsieva 19,3.30;26,2]. "Ne odea po moite zapovedi.... gi obesvetuvaa moite saboti, i zatoa odluciv vo pustinata da go izleam mojot gnev vrz niv za da gi sotram."Im gi dadov svoite saboti... Praznuvajte gi moite saboti! Tie neka bidat znak megu mene i vas za da se znae deka jas sum Gospod, vas Bog"[Ezekil 20,12.13,16.20,21;44,24]. Za svetosta na sabotata:"Drzete ja sabotata, zasto taa e sveta za vas!"-- mu kazuva Gospod na svojot narod, i prodolzuva:"Za da znaete deka jas sum Gospod koj ve posvetuva"[2Mojseeva 31,14.13]. Sbota e sveto vreme, izdeleno od drugite denovi namenski - moznost za Boga da ne posvetuva- od nas, od gresni,da napravi pravedni, sveti luge, kako sto e napisano:"Bidete sveti zasto jas sum svet, Gospod, vas Bog"[3.Mojsieva 19,2]. Ibog navistina svoite deca sto gi posvetil gi narekuva "sveti":"Vo toa e trpenieto na svetiite, koi gi pazat Bozjite zapovedi i verata vo Isus"[Otkrovenie 14,12].Sabota e izdelena za nas za da se znae--sto da se zanae-- da se znae deka Gospod e nas Bog koj ne posvetuva.-Znaci, svet Gospod, svet saboten den, svet narod koj praznuva sabota!!!... |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Sabota e blagosloven den..... "Gospod go blagoslovi... sabotniot den!"- Da zapomnime:Sabota e blagoslovenden, sto ne r slucaj so nitu eden drug den vo sedmicata. Blagoslov i blagosloven znaci: blazen , sreken i presreken, poln so vrvna radost i zadovolstvo. Toj blagoslov sto go stavil Bog vo sedmiot den stanuva nas blagoslov, a nie sme blagosloveni od Boga koga go praznuvame sabotniot den.Sabotata navistina e blagosloveno vreme koga mu davame moznost na Boga nasiot zivot da go osmisli i da go ispolni so radost i zadovolstvo. Blaze mu na covek koj pravi taka i na sinot covecki sto se pridrzuva na toa:koj ja pocituva sabotata za da ne ja onecisti i koj gi cuva svoite rac od sekoe zlo delo"[ nIsaija 56,2].--Blazen, sreka i radosen e covek[ne Evrein]koj ja pocituva sabotata. |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||||
Blagodaram za obidot.
|
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Da ja cueme uste ednas integralno cetvrtata Bozja zapoved:"Pomni si da go praznuvas sabotniot den!Sest dena raboti i svrsi gi site svoi raboti! A sedmi den e sabota,odmor posveten na tvojot Gospod Bog. Togas nemoj da rabotis nikakva rabota:ni ti, ni tvojot sin, ni tvojata kerka, ni tvojot sluga, ni tvojata sluginka, ni tvojot vol, ni tvoeto magara, nitu pridojdeniot sto ke se najde vo tvojot dom! Zasto Gospod [ime] za sest dena gi sozdade[Sozdatel] neboto, zemjata[teritorija], more i se sto e vo niv, a vo sedmiot den se odmori.Zatoa Gospod go blagoslovi i go posveti sedmiot den".[2 Mojsieva 20,8-11]. Vo starite vreminja carevite svoite dekreti ili zapovedi gi zaveruvale i potvrduvale so carski pecat[Danili 6,8; 1.Carevi 21,8]. Sabotata kako znak ili beleg vo Biblijata koja ja otkriva vistinskata Bozja crkva: "Izraelcite neka ja pazat sabotata- praznuvajki ja od pokolenie xdo pokolenie- kako vecen sojuz[zavet]. Tneka e znak,zasekogas, megu mene i Izraelcite"[2Mojsieva 31,16.17]. "Im gi dadov svoite saboti kako znak megu sebe i niv, neka znaat deka jas sum Gospod koj gi posvetuva...Praznuvajki gi moite saboti!Tie neka bidat znak megu mene i vas za da se znae deka jas sum Gospod, vas Bog"[Ezekil 20,12.20]. Uste ednas poslednite dve recenici:"Praznuvajgi moite saboti!Tie neka bidat znak megu mene i vas za da se znae deka jas sum Gospod, vas Bog1"--Sabota veli Bog, e vidliv znak ili beleg so koj se obelezuva mojata vistinska crkva. Mojot narod praznuva sabota, praznuva vo mojot svet den. Zatoa, pocituvani, Gospod i vas ve povikuva:Pridruzete mu se na mojot narod, na mojata crkva i praznuvajte vo sabota! Spored toa, sabotata kako vidliv znak, spored koja Bog ja prepoznava svojata crkva, svojot narod, a i negoviot narod go prepoznava nego kako svoj Bog i Gospod, prestavuva "Bozji pecat" so koj Bog gi zapecatuva svoite verni predani deca za svoeto carstvo. |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||||
Malu te izgubiv vo replikata... nekako mi zvuchish konfuzno i kontradiktorno. Dali
Ili
Ili mozhebi sepak mora bidejki
Povekje i od ne ubivaj, ne lazhi, ne kradi...? Zatoa sto
Ova do sega ne sum go zabelezhal... deka ovaa naredba sodrzhi elementi koi kaj drugite definitivno otsustvuvaat. Za da na krajot dobivam vpechatok koj e potpolno sprotiven od prviot naveden citat
Sega, dali desette zapovedi ne se polnovazhni ako go nema sabotniot pechat ili nema nekoja osobena prichina zoshto chovekot bi ja praznuval tokmu sabotata, tuku samo zatoa sto Bog rekol taka? Ochigledno ne te razbiram... iako verojatno si se obidel da se izjasnish nadobro sto mozhesh. Изменето од Messenger - 06.Октомври.2009 во 20:45 |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Sabotata e Bozji znak i Bozji pecat.
Srede verskiot haos sto postoi denes vo svetot, srede mnogubrojnite verski zaednici, cijsto broj postojano se zgolemuva, covek so pravo se prasuva koja od niv e vistinska Bozja crkva na koja treba da i pripaga kako vernik. Postoi li nekakva moznost, nesto ili nekoj koj ke ni pomogne pozitivno da ja razresime taa dilema za da ne napravime pogresen izbor i da zastaneme na pogresna strana, da odime po pogresen pat i, namesto vo Bozjoto carstvo, da se najdeme na drugata strana. Hristos e "pat, vistina i zivot"[Jovan 14,6] i Toj ke ni kaze sto da storime i ke ne nauci kako da veruvame:"Koj veruva vo mene kako sto kazuva Pismoto, od negovata vnatresnost ke potecat reki na ziva voda"[Jovan 7,38].-Kako sto kazuva Pismoto! Bog ke ni gi otkrie vo svojata Rec belezite na vistinskata crkva, koja e negovo, Bozje semejstvo, i ke ni pomogne da staneme pripadnik na negoviot narod. Vistinskata Bozja crkva e lesno prepoznatliva megu silnata pleada crkvi. Bozjite deca imaat vidlivi belezi spored koi se prepoznavaat kako Bozji deca. Prv golem i jasno vidliv beleg na vernicite na Bozjata crkva koi mu pripagaat na Boga:"Vo toa e trpenieto na svetite, koi gi pazat Bozjite zapovedi i verata vo Isus"[Otkrovenie 14,12].-Znaci,Bog svoite deca gi narekuva "sveti' i gi prepoznava po toa sto tie 'gi drzat Bozjite zapovedi i imaat vera vo Isus". Drug vazen beleg, spored koj Bog ja prepoznava svojata crkva, odnosno svojot narod, a i Bozjiot narod Boga, e cetvrtata Bozja zapoved.Bozjite deca praznuvaat sabota kako sedmi den. Sabotata e najdominanten beleg spored koj sekoj covek sto ja proucuva Biblijata lesno moze da ja prepoznae vistinskata Bozja crkva, da i se pridruzi i kako nejzin vernik da gi uziva site oni bogati saboti blagosloveni. Nema nikakva odredena pricina zosto covekot treba da go praznuva sedmiot den, da praznuva sabota, osven sto taka odredil itaka zapovedal Bog.Spored toa, poveke od koja bilo druga zapoved, sabota e nesporeden ispit na nasata vera. Zapovedta za sabota sodrzi elementi koi ne postojat nitu vo edna druga zapoved.Taa go istaknuva imeto na Zapovednikot [ Gospod ili JHWH], negovata teritorija[ neboto i zemjata], i negovata titula[Tvorec-Sozdatel].Ovie tri komponenti go socinuvaat ona sto e poznato kako pecat i mu davaat avtoritet na zakonot.Desete zapovedi svojata polnovaznost ja steknuvaat od carskiot pecat na Sozdatelot, od pecatot na Boga ili od sabotniot pecat. |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Rita, ili ne se chitame i replicirame, ili ne se razbirame i sepak diskutirame.
![]() Mojata replika beshe do Blagoj vo vrska so negovite zborovi: "Spored toa, otpagaat site prigovori na hristijanite koi tvrdat deka sedmiot den, posveten pri sozdavanjeto, ne e ist so sedmiot den od cetvrtata Bozja zapoved, i deka sedmicata na sozdavanjeto ne e ist so nasata denesna sedmica." |
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rita.MD ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
|||||
Работата не е во сабота да ги дигнеш сите четири угоре, да дрочиш по цел ден и да кажеш дека си се држел до Божјата заповед. Уште при создавањето, Бог ни даде пример како еден ден од неделата, треба да ни биде посветен на уживање во постигнатото. Тоа треба да биде ден кога ќе се фокусираме на духовното, на Бога, да му оддадеме Него почит за се што ни дал. Да биде ден кога навистина ќе се одмориме; ментално и физички, и духовно ќе се обновиме. Не мора да биде баш сабота или недела, доколку навистина од срце Му го посветиме на Создателот. Марко 2:27-28 И им рече: „Саботата е воспоставена заради човекот, а не човекот заради саботата. Така, Човечкиот Син е Господар и на саботата.” Излез (2 Moj.): 20:9 Шест дена ќе работиш и ќе ги вршиш сите свои работи. 23:12 Шест дена врши ја својата работа, ама на седмиот ден откажи се од своите работи... 34:21 „Шест дена работи, а на седмиот откажи... 35:2 Работата нека се извршува шест дена. Седмиот ден нека ви биде свет ден, ден за целосна починка во чест на Господа. Каде читаш тука сабота? Седмиот ден. Тоа беше поентата. Еден ден за Бога и одмор. Изменето од Rita.MD - 06.Октомври.2009 во 15:22 |
||||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
... shto pak ne soochuva so faktot dali da gi zemame rabotite sushtinski ili formalno.
Imeno, dali poentata e da se raboti shest dena, a sedmiot da se odmara ili poentata e deka mora da se odmara vo sabota? Sto ako nekoj mora da raboti vo sabota, pa zatoa se odmara vo vtornik? Dali toj ja krshi Bozhjata preporaka da se raboti shest dena, a sedmiot da se odmara? Kade tvrdi Bog deka denot za odmor mora da bide tokmu sabota i nikoj drug? |
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Biblijata za sabotata Da pocneme od pocetok, od korenjata na sabotata:"Taka bea dovrseni neboto i zemjata so seto svoe voinstvo. Igi zavrsi Bog do sedmiot den svoite dela sto gi sozdade. Ise odmori vo sedmot den od site svoi dela sto gi sozdade.I Bog go blagslovi sedmiot den i go posveti, zasto vo toj den se odmori od site svoi dela sto gi sozdae"[1 Mojsieva 2,1-3]. Vednas da kazeme: Sedmiot den Bog go izdeli za odmor, go blagoslovi i go posvetil koga go sozdal nasiot svet za sest dena, koga uste ne postoele Evrei ni Grci, nitu koj i da e drug narod, dodeka na ovoj svetbile prisutni samo nasite prvi roditeli, Adam i Eva, Spored toa, sedmiotd ne e evrejski pranik, evrejska sabota, kako sto tvrdat hristijanite denes, tuku Bozji svet i blagosloven den za odmor na negoviot narod. Podocna, vo vremeto na Mojsej, koga Gospod slegol od neboto na planinata Sinaj i gi ozgovoril svojot zakon, megu Desete Bozji zapovedi sto gi napisal Bog na dve kameni ploci se naoga i cetvrtata zapoved koja bara od nas da go praznuvame sedmiot, saboten den. "Pomni si da go praznuvas sabotniot den! Sest dena raboti i svrsi gi site svoi raboti!A sedmi den e sabota, odmor posveten na tvojot Gospod Bog. Togas nemoj da rabotis nikakva rabota: ni ti, ni tvojot sin, ni tvojata kerka, ni tvojot sluga, ni tvojata sluginka, ni tvojot vol, ni tvoeto magara, ni pridojdeniot sto ke go najde vo tvojot dom! Zosto Gospod za set dena gi sozdade , neboto, zemtata, moreto i se sto e vo niv, a vo sedmiot den se odmori.Zatoa Gospod go blagoslovi i go posveti sabotniot den"[2Mojsieva 20,8-11]. Se gleda deka isti misli i zborovi, povrzani so sedmiot den pri sozdavanjeto, gi naogae i vo cetvrtata Bozja zapoved od Sinaj: vo sedmiot den Bog se odmoril i istiot go izdelil za odmor, go blagoslovil i go posvetil. Na istiot sedmi den, posveten pri sozdavanjeto, se povikuva i apostolPavle koga ni upatuva povik da vlezeme vo Bozjiot odmor:"Zasto nekade za sedmiot den kaza vaka:, I Bog se odmori vo sedmiot den od site svoi dela", i:" na Bozjiot narod mu ostanuva sabotnata pocinka"[Evreite 4,4.9]. Znaci apostol Pavle ovde sabota kako sedmi den ja povrzuva ne so cetvrtata Bozja zapoved od Sinaj, tuku so sedmiot den posveten pti sozdavanjeto. Spored toa, otpagaat site prigovori na hristijanite koi tvrdat deka sedmiot den, posveten pri sozdavanjeto, ne e ist so sedmiot den od cetvrtata Bozja zapoved, i deka sedmicata na sozdavanjeto ne e ist so nasata denesna sedmica. |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Crkvata tvrdi:" Nadvor od Crkvata Biblijata go gubi znacenjeto na sveta kniga, zasto ja obesvetuvaat onie koi se sluzat so nea nadvor od Crkvata, tolkuvajki ja samovolno...Dali denesnite eretici [ sektanti] mozat sebesi da se smetat za podobri poznavaci na Hristovata nauka?" Odgovor: Biblijata ostanuva sveta i vo racete na najgolemiot bezboznik i gresnik.Nea nikoj nemozea ja obesveti,i da i ja odzeme svetosta, zasto taa e" ziva Bozja rec, ostra od obete strani...[Evreite 4,12].Vsusnost Bog so taa cel i ja dal Bibljata- taa da dojde vo racete na sekoj gresnik'eretik" za da go sooci so negoviot grev, da mu kaze deka e gresnik,deka "plata za grevot e smrt"[Rimjaite 6,23] i da mu kaze na Isus Hristos kako negov spasitel koj moze da go oslobodi od grevot i da mu podari vecen zivot. Biblijata treba da odi nadvor od Crkvata i neposredno da mu bide dostapna na sekoj zitel na ovaa zemja. Pravoslavnata crkva treba da izleze nadvor od svoite nacionalni granici, da stane dinamicna evangeliska crkva i na sekoj zitel na ovaa gresna planeta da mu dae vo raka Bozja rec, Biblija. A za toa " dali denesnite eretici [sektanti] mozat sebesi da se smetaat za podobri poznavaci na Hristovata nauk", im ostavame na nasite ceneti citateli i slusateli sami da ocenat. |
||||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||||
![]() |
||||||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|||||
I moeto razmisluvanje e slicno . |
||||||
![]() |
||||||
|||||
Samo sakav da gi potenciram ovie dva pasusa kako tvoe rezime i kako "tema za razmisluvanje" za vernicite i "nevernicite". Ovoj zakluchgok eksplicitno dava odgovor na nekolkute temi vo koi se diskutira za toa koj kje bide spasen i koj kje se zdobie so Bozjeto carstvo. |
||||||
|
||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2930313233 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |