|
КОНТРАДИКЦИИ ВО ИСЛАМОТ |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | |
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како да чув дека не постојат верзии на Библијата или се лажам?
|
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ама ова уште повеќе ми се допаѓа
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И ова ми се допаѓа. |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако де,нека ти се допаѓа.Никој не ти брани да си бендисуваш нечии размислувања.
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е,ова размислување ми се допаѓа.
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Videte, mozebi Bog ostavil nesto kako mamka za losite lugje da dokazat za kaj se, za u raj ili pekol....
Mamka bile pratenicite Negovi, koi zaradi kazanata vistina bile ubivani, posebno od strana na evreite..... (Jovan k.)
Nesto po sveto po sto posegnale e Negovata Rec, koga pocnale da gi menuvaat tekstovite, za na kraj da napravat povtorna nekonecna verzija na Biblijata koja e i do den denes od nivna strana apgrejtirana.
Bog ne rekol deka kje gi cuva i stiti, zasto toa sepak e mamec. Zasto po sekoj pratenik doagjal ov, po sekoja kniga, druga po nea... (znaete i sami zasto Isus se naluti vo hramot, t.e.e sto evreitestorile od nego, a sto i kako trebale da pravat)
No zatoa, Ku`ranot kako posledno od Slovoto Bozje, konecnata objava na covestvoto, milosta za site lugje, Bog vetil deka kje go cuva, pa taka e neizmenet do den denesen.
A sekoj onoj koj kje se obide, vo zabluda kje ostane, zasto nema da mu uspee, i za toa nedelo kaznet i prokolnat kje bide, dodeka vistinata kje svti i kje im go osvetluva patot na site generacii lugje se do Sudniot Den, a koj misli da odi bez svetlina, neka se obvinuva samo sebe si ako go zgresi patot ili padne vo dupka!!!!
Na primer, pred nekoja vecer, adventistine imale nekoi predavanja, pa bea poseteni od edni moi prijateli.... Edna od temite bila sabotata, pa risjaninov veli: -I kaj vas ima deka sabotata treba da se slavi.
-Kako? Kade?
- Pa vo sura 2.
-Kade tocno? Koj citat? -Pa vo sura 2.
-I kako glasi toa?
-Tie sto ne slavat sabota vo majmuni kje se storat.
-Hahahahahahahaha. Toa ne e tocno, krajno isprevrteno, i smesno!
Toa e vsusnost predanie, so koe Bog ne izvestuva deka koga na evreite im rekol da odmaraat vo sabota i da ne lovat, pa koga tie demek pametni, gi frlile mrezite vo petok i gi zele vo nedela rekle, eve ne rabotevme vo sabota, bile pretvoreni vo majmuni, I toa sigrno od tipot na evolutivnite Darvinovi majmni, so koi "dokazuva" vrska so covekot.kako kazna za toa sto mislele deka kje go izmamat Boga, A Toj e Seznaen i Mudar, i visoko nad ona sto Mu pripisuvaat!!!
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Bako
Нов член Регистриран: 05.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Epa Kako Moze Da Bide Ubien Bog... Ako Isus E Navistina Bog Toj Ke Dokazese A Ne Se Predava Na Lugeto Da Go Ubiat.
I Ako Isus E Macen i Tie Pravele Se Sto Toj Ne Go Saka Neli Epa Togas Zosto E Obesen Na Krst ?? Neli Rimjanite Pravele Nesto Sto Toj Ne Go Saka ... Dali I Krstot Ne Go Saka ISUS ? Moze Li Da Se Objasni Ovaa ?? ADZIJA ?? Ako ISUS Ne Go Saka Krstot Togas Toj E Hristijanin ??
Zatoa Nemoj Da Se Pravish Nekoj Sho Mnogu Znae. Изменето од Bako - 05.Октомври.2007 во 23:56 |
|
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Adzija,koga bibliskiot bog (ova e sosema pogresno od mene,oti Bog e EDEN za site) dozvolil negoviot sin ("ednoroden (?)") da bide izmacuvan i raspnat.... sto preostanalo za ostanatoto. (MEVLANA).
|
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
adzija:
edinstveniot bog vo k*ranot mu objasnil na vernicite muslimani deka dozvolil da se izmeni indzilot zatoa sto muhhamed e posledniot pratenik koj treba da go dobie i posledniot bozji zbor "k*ranot" bideki so nego se stava tocka toes sovrsenstvoto na vertata toest samo krajot toest poslednite raboti koi nu se propovedani na muhammed za islamot i nesto za toa sto mu e objaveno na prethodnite pejkamberi. a dokaz deka se tie izmeneti se desete bozji zapovedi koi ne ste uspeale dovolno dobro da gi maskirate. kazimi dali edna od desete zapovedi e "veruvaj vo eden edinstven bog" a vie i ponatamu si dozvoluvate da kazete "isus bog" kako toa sega odednas dva a potoa uste kazuvate sveto trojstvo oppa sega i tri. |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako sto znaeme prvite zivi luge koi sto se sozdadeni vo zemjata se Adam i Eva. I tie veruvale iskljucivo vo Boga , pa taka posle nekoe odredeno vreme lugeto pocnaa da rezuvat likovi na zivi sustestva , no so pominuvanje na generacii tie pocnaa istite kipovi ili rezeni likovi da gi obozavat kao posrednici kaj Boga, za da pokasno gi prihvakaat kao Bogovi i kao takvi gi obozavale kao Bogovi.
Se razbira deka vakva nepravda Bog nema da tolerira , Bog nam ni gi ima dadeno site slobodi i prava no ne i prava so koi bi napravele nepravda prema Boga.
Bog e edinstveniot sozdadelot i Bog nam ni ima kazano deka on e edinstveniot komu treba da se molime , i on e edinstvaniot koj sto zasluzuva da se obozava. Bog nam ni ima dadeno se , no isto taka ni ima kazano dega nema da ne tolerira Bozenstvoto da mu ja dademe na nekoj drug , bidejki nikoj drug ne zasluzuva da se obozava,
Sea da ne pomisli deka Bog kaznuval nepravedno.
Koga lugeto za sebe pocnaa da zemat drugi kvazi bogovi i nivnite molitvi gi upatuvaa kon tie kvazi Bogovi a ne kon eden i edinstven Bog koj sto sozdal se sto gledame i sto ne gledame vo Univerzumot , Bog pocna da ni praka Pratenici za da ne povikuvaat nazat vo vistinskata Vera , taka da staneme pravedni prema Boga i prema samite sebesi.
Nekoi od Pratenicite Bog ni gi ima prateno so Bozji knigi i kodeks kako treba da se zivee i da se veruva , a pak nekoi ni gi ima prateno samo kako opomenuvaci. Svedoci sme na historijata deka Bog nieden narod ne kaznuval a da predhodno ne im ispratil Pratenik za da gi opomeni.
Kaj nekoi narodi gi ima pratene so kniga i im ima dadeno moznost da pravat cuda so Bozja volja i dozvola , a pak drugite samo kao opomena od koi nekoi od niv so Bozja volja mozele da pravat cuda no ne poseduvale Bozja kniga , zavisno od toa kakovi bile narodite vo vremeto koa se prateni pratenicite pa taka i gi prakal .
Site ovie Proroci gi ima prateno so cel da se popravat lugeto i da prestanat so nepravdata koja ja pravea Prema Boga.
Itaka nekoi od niv Prorokuvaa po 500 godini nekoi 1000 godini , na primer Noe 950 godini go povikuval svojot narod za da se pokae i gi opomenal sto ke gi snajde ako prodolzat so nivnoto neverie.
Kao sto gledame Bog nikogo ne kaznuval odma nakon napraveniot grev, pa duri i koa preteruvale, Bog od svojata molost sto ja ima prema lugevo ne mu dal prednost na kaznata pred pomiluvanjeto , i koa i po se ova tie tvrdoglavo insistirale da ostanat vo svoite neverija prema Boga , sleduval Bozjata kazna za onie koi ne veruvale, a pak tie koi se pokajale i poveruvale, niv Bog gi pomiluval i kaznata koja ja imal prateno vrz tie narodi niv gi postedil.
Niz Historijata svedoci sme deka od slobodata koja nam Bog ni ja ima dadeno nie cesto kao covecko bitie sme gi precekorile granicite taka da od vernici sme stanale nevernici koe pak nie so naseto neverstvo sme go predizvikale gnevot na boga nad nas , no Bog ne se brza so svojata kazna , zatoa sto Bog ne saka nas da ne kazni tuku saka nie da se pokaeme i da staneme vernici.
Prasavte: Ako e Biblijata od boga zosto dozvolil da se smeni ?
kao prvo
Biblijata ne e od boga dadeno tuku e Tora , Zebur i inxhil (evangelieto na ISUS) , megutoa vo niedna od prethodnite knigi koi nam ni gi ima dadeno , Bog ne rekol deka knigite gi zema pod negova zastita.
Inaku koa veke sme ja imale Tora a pak tvrdite deka ne se napraveni izmeni , togas nemalo potreba da ni ja objavi Evangelijeto.
Po smrta na Mojsie , Tora ostanalo vo racete na Evreite i tie trebale da se pogrizat za objavenata kniga , za zal , toa tie Evreite ne go napravile , i so tek na vreme koj od licen interes koj od drugi nameri pocnale da ja izmenat Tora ( toa ne znaci deka ja izmenile cela Tora) i taka lugevo povtorno pagan vo neverie , pa po odreden period Bog go praka ISUS za da gi povika povtorno vo pravata vera i gi opomenuva kade ke zavrsat dokolku umirat kao nevernici.
No na prorostvoto na Isus Evreite odgovorija so neverstvo i nastojuvaa dvrdoglavo kao i sekogas niz historijata da ne veruvaat.
Kako so predhodnite Proroci taka i Isus ne uspea Evangelieto da ja zapisa i kao takva da im ja ostavi na vernicite koi mu poveruvaa.
Pa kao sto pretrpel izmeni ZEBUR , mu se otvorilo patot i se pojavilo potrebata da se objavi TORA, i koa i TORA pretrpelo izmeni od razni od razen karakter , se pojavilo potrebata da se objavi EVANGELIETO , i koa i EVANGELIETO pretrpelo izmeni kao i predhodnite Bozji knigi se pojavilo potrebata da se objavi k*r'ANOT.
E sea nekoj moze da prasa : kako toa predhodnite Bozji knigi pretrpele izmeni od razen karakter , a pak za k*r'ANOT velite deka e vo svojata originalna forma ?
Imeno ne e tocna informacijata koja ja plasirase HAXHI deka nastarite zapisi za k*r'ANOT datiraat oo 150 godina posle Muhammed a.s
Poznato e deka Muhammed posle sekoj ajet koj sto mu bil objaven , naredil istiot odma da se zapise i za sekoj ajet koa mu se objaveli se za pisalo i im ima kazana sekoj ajet vo koja SURA da se stavi i posle koj ajet da se redi.
Po smrta na Muhammed a.s , znameto na ISLAMOT go prezede negoviot veren verniK EBU BEKER , koj sto odma naredil celiot k*r'an da se kompletira vo vid na KNIGA , i toa e vtoriot rakopis na k*r'ANOT .
EBU BEKER go vodese ISAMOT tri godini, i po negova smrt, vodstvoto mu se predade na verniot vernik OMER IBN HATTAB koj isto taka ostana na tronot tri godini a potoa umre, no dodeka on bese vo tronot na ISLAMOT se sluci slednovo:
vrakajki se Ashabite od denesen Irak prema Medina , po pat slusale vernici Muslimani koi ne go citale k*r'ANOT onaka kako sto go ucile od Muhammed a.s , i toa mu go prenesle na HALIFATA OMER IBN HATTAB po sto on odma naredil da se napravat uste 7 ( sedum )drugi kopjii od k*r'ANOT , i istite gi ima podeleno niz pogolemite gradovi vo toa vreme .
Dve od tie kopii se naogan vo Islamskiot muzej, i kao sto gledame nastariot rakopis koe e vo denesno vreme aktuelen e samo 6 godini po smrna na Muhammed a.s
I dodatno na toa ALLAH za k*r'ANOT veli deka: NIE GO OBJAVIVME k*r'ANOT I NIE SEKAKO KE GO ZASTITIME NEGO.
Takva zastita ALLAH ne daval za predhodnite knigi ,
Ova e vistinata gospoda , a vie koa sakate, seko vreme mozete da se uverite vo toa sto go kazav , toa e Historija i denesna realnort i za toa ima dokazi.
Koj se somneva neka odi i neka gi pogledne dokazite.
posto veke imav opomena od moderatorkata da ne ispadne deka pisuvam tuka maraton no mislam deka po kratko ne mozese detalno da se objasni.
pozdrav
|
|
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
;
Изменето од Azrael - 14.Април.2008 во 23:45 |
|
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе човек... ако ти треба малце култура, може да ти продаде сигурно некој од „каурите“. Ти ли мене стигна за неписменост да ми збориш? Па нели ваша доблест е неписменоста? Нели вашиот пророк бил неписмен? нели вашите верници се неписмени што следат неписмен? И доста само плукаш по земјата која одиш, зар не е доволно тоа што блуеш насекаде само омраза? Излезе ли од твојата уста нешто добро, некоја мисла за да некој на овој форум го воздигне, го научи нешто? Не сега, пред 3 месеци требаше да ве банираат, кога не знаете ниту што е човечки разговор.Kako деца сте... секојпат кога ќе ви се посочат аргументи кои не можете да ги побиете, фрлате навреди од не можност да кажете нешто како одговор... А колку пати пак, ние бевме сведоци на вашите глупости, на вашата неписменост, на вашите повеќе од смешни аргументирања за Библијата... Кхалефа, не сте спремни вие за слободоумност, за дебата, за изградување... Само слепо сте се фатиле за тоа со што ви го переле мозокот во исламските „перални“, читај џамии... Ама се радувам што сите вие си заминувате од овде со разнишана вера... Довека ќе ви остане сомнежот дека верувате во лаги... И не се радувам затоа што е тоа така, туку што можеби некогаш, подоцна, во позрели времиња, ќе имате доблест да го преиспитате своето слепо верување. Тогаш можеби, ќе го пробате Христос. Во Него нема ништо туѓо, ништо злобно, ништо бесно... Замислете си како е некој да ве ослободи од сето тоа што сега го чувстувате, од сиот срам, од сете злоба, од сиот неспокој и омраза... Ете тоа ќе ви го даде Христос... Мир, сила да простувате, сила да се воздигнете и морално и интелектуално и секако... Искрено се надевам дека ќе го отворите капакот на вашите срца, и ќе дозволите Христовата вистина да ве осветли... Изменето од ACELERA - 19.Март.2007 во 09:16 |
|
Islamist
Нов член Регистриран: 19.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 0 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
-------------------------------------------------------------------
1:Tokmu taka uste edno cudo na Quranot
-TROPOSFERA,OZOZNOSFERA,STRATOSFERA,MEZOSFERA,TERMOSFERA
JONOSFERA,EGZOSFERA (VKUPNO 7)
2:Zvezdite pagaat i tie se vikaat meteori ,a padnatite meteori na zemjata se vikaat meteoriti.
3:Veke ti odgovoriv na ova i nema da ti povtoruvam.
4:nemozes da svates sto saka da kaze. Allah vo eden ajet vika" Da go slezevme ovoj Quran na planina,ke ja videse celiot ke se rasprska i ke ispukne od strav kon Allah..." samo eden primer kolku
e golema silata na Svevisniot
5:Zasto be izmisluvas pak?Ne ti e sram?Nigde ne pisuva taka
Nego pisuva deka ja cuvaat zemjata stabilna.Novo cudo od milionite cuda na QUranot. Vsusnost amerikanskiot naucnikot koj vodese debata so Sejh ABDUL-MEDZID ZANDANI prime odma Islam otkako dozna deka Quranot zboruva pred 1400 za planinite kako stabilizatori na zemjata sto e naucno dokazano
6:Jas nemam poim za koi naucnici ti mi zboruvas.Sigurno Allah ne zboruva za nozot koj nema partner ili za puskata koja nema par.
Jasno zboruva ajetot za zivite sustestva koi go velicat Allah i go slavat i site imaat par.
Изменето од ACELERA - 19.Март.2007 во 09:13 |
|
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |