|
ПОУКИ НА СВЕТИТЕ ОТЦИ |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | ||||||||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
12.10 2002 Izvor t Otec Maksim Denes svetata pravoslvna crkva go praznuva prepodnata Kirijak Otshelnik. Kakos to matrejalnite predmeti se napraveni ili izgradeni od odreden material, taka I duhovniot zivot, za da postoi potreben e material od koj toj ke bide graden. Duhovniot zivot ne e apstrakcija. Kako sto zivotot na teloto mu go ovozmozuvame, odrzuvame hranejki se, dishajki, taka ima I elementarni uslovi koi se neophodni za da postoi duhoven zivot vo nas. Teloto umira ako ne go hranime. A Istoto se slucuva I so duhot, koj e material so koj se zida duhovniot zivot, Bozjata blagodat, nesozdadenata energij Bozja. Nie zaradi nasheto zanemarlivo prisustvo vo duhovnite dimenzii, a celata ubedenost vo, edinstveno vo kriteriumite so koi se vrednuva materijalniot svet vo golem procento go imame izgubeno duhovniot senzibilitet, I voopshto nechustvuvame svesna potreba od duhoven zivot, a uste pomalku mozeme da ja opredelime hranata sto go ovozmozuva toj zivot., spomnatata Blagodat Bozja. No zalno sto I onie koi go znaat ova ne sakaat da poveruvaat deka efektot od neprimanjeto na dnevnata doza na blagodat ne se nisto pomali za duhot, od onie koi vrz teloto se manifestiraat ako cel den ne jadele ili vo polosh slucaj ne piele voda. I blagodata ne e apstakcija I taa treba da se primi od Boga koj postojano ni ja podava. Taa e neshto konkretno, koja bez jasna zelba svest od nasha strana deka go sakame, Bog nema da ni go dade I povtorno ke kazeme ne zatoasto ne saka, ami zatoa sto nesaka da ni dava nesto sto nie ne sme go posakale. A nacinite na koi se bara I dobiva Bozjata blagodat se povekje od jasni: molitva,post, pricest vo prv red, ispolnuvanje na Bozjite zapovedi itn. Svojot granitno cvrst duhoven zivot vaka go gradel deneshniov svetitel prepodobniot Kirijak Otshelnik. Zasto sakal da napravi vecna gradba koja uspeshno ke odolee na destruktivnosta za duhovniot zivot, demonska sila. Sv.Kirijak se povizuval vo 4 tiot vek. |
||||||||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||||||||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
08.10. 2002 Izvor t Otec Maksim
Svetata pravoslavna crkva denes go praznuva spomenot na prepodobnata Efrosinija. Koja se rodila vo Aleksandrija vo 5 tiot vek, kako kerka na bogatiot pred se na duhoven blagodarnik Pafnuti. Majka I umrela nabragu I tatkoto go prevzel celoto vospituvanjeto, osobeno vo verata nasvojata kjerka so preterana zarobuvacka griza, karakteristicna za vakvi slucai. Efrosinija izrasnala vo devojka so takva nesekojdnevna duhovna I telesna ubavina sto nejzinata raka stanala predmet na prestiz megju najdobrite priliki od koi tatko I go izbral najdobroto momce za koi resil da ja omazi. No zaboravil deka premnogu duhovno ja vospital svojata kjerka ako vo ovoj kontekst moze da se upotrebi zborot premnogu, tolku sto za nea bilo nemozno da izbere brak. Od togash prep. Efrosinija razmisluvala kako da go izbegne pokoruvanjeto na tatkovota volja, a nacinot go nashla koga Bog ja naucil, prepravena vo maz dam u se prikluci na nekoe manastirsko bratstvo, zasto znaela deka tamu nikoj nema da ja bara. Vo izbraniot manastir ugumenot Teodosij ja primal pod imeto Smaragd I mu ja poveril na duhovno rakovodstvo na monahot Agatit….. Tajnata, go porazila so smrta na monahot po vtor pat ja izgubil kerka si. Pafnutij go prodolzil I zavrshil zivotot kako monah vo nejzinata kelija. A Svetosta na prepodobnata Efrosinija se projavila samo nekolku casa po nejzinata smrt koga |
||||||||
|
||||||||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
09. 10 Izvor t Otec David
Makedonskata pravoslavna crkva denes go praznuva upokoenieto na Svetiot apostol I evangeklist Jovan Bogoslov. Spasitelot nash, Bog i Gospod Isus Hristos ushte na samiot pocetok im govorel na svoite Sveti apostolic za nevoljite so koi kje se soocuvaat vo ovoj svet. Tie kje bidat goneti kleveteni pa I ubivani od lugjetio na ovoj svet I toa zatoasto se negovi ucenici I sledbenici. Hristos ne kriel od svoite sledbenici sto gi ocekuva. Ne im vetuval rozi I venci t.e. nagradi I funkcii, kako sto pravele I pravat drugite covecki vodaci vo istorijata na coveshtvoto. On jasno im ja predocil celata tezina na hristijanskiot krstonosen pat niz istorijata I vremenskiot zivot na ovoj svet. “Vistina, vistina vi velam: deka vie ke zaplacete I zaridate I svetot kje se zaraduva I vie ke bidete nazaleni, NO zalosta vasha ke se pretvori vo radost“ “Koj mi sluzi mene”- im govorel hristos na apostolate pred samite stradanja, neka vrvi po Mene “ I kade shot sum Jas tamu ke bide I Mojot sluga”. A Hristos odel na stradanje I dobrovolna smrt, pa zatoa I odenjeto po Hrista I sluzenjeto e pat na stradanje I umiranje za Boga Ziviot I za Vistinata I pravda Bozja. Hristos Bogocovekot Toj prv nebesen krstonosec osnovac na hristijanstvoto osnovac I glava na crkvata Svoja, prvoroden megju mnogute edinorodni brakja, toa ne go postignal so toasto lugjeto samo gi ucel I im ja otkrival vistinata Bozja I Slovoto Bozjo, tuku osobeno so toa sto zivotot Svoj go polozil vo temelite na crkvata Svoja, krvta Svoja dobrovolno ja dal za zivot za spasenie na svetot, sto beshe raspnat na krstot na coveckite nepravdi I grevovi zaradi besmrtno spasenie na site tie koi sakaat da Mu veruvaat za zivotot vecen. Od tuka NEMA pravoslaven hristijanin koj ako sakal da vrvi po Hrista da veruva vo Nego I da go nosi imeto Negovo vo ovoj svet, da bide nalik na Hrista, kako vistinski pravoslaven Hristijanin, a, da ne bide gotov istovremeno I da strada za Hrista, I so Hrista. |
||||||||
|
||||||||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
1. Ако човек сака да подготви
благопријатни мириси, мора да подготви смеса од стакта, оникс, халан
миризлив, и ливан чист, од сите работи во еднакви делови, како што
пропишува законот14. Оваа смеса е четиристраниот број на
добродетелите15. Ако тие се наоѓаат во полна сила и задолжителни
пропорции, тогаш нема да биде извршено предавство на духот.
2. Душата што е прочистена со мноштво добродетели, го прави духот стабилен во неговата рамнотежа, и способен за достигнување на состојбата кон која копнее16. 3. Молитвата е непрекината врска на душата со Бога. Каква е тогаш состојбата на душата што се бара, за во неа духот да може да истрајува во напорот пред својот Господар без поматеност, живеејќи постојано со него без посредништво17? 4. Ако на Мојсеј, кога се обиде да им пријде на капината што гореше, му беше забрането тоа да го стори пред да ги собуе обувките од нозете18, како ти ќе ја оствариш својата желба да го видиш Оној што надвисува секаков ум без да се ослободиш самиот од секоја мисла што е обоена со страст. 5. Моли се најпрво да го добиеш дарот на солзите, такашто преку жалоста да ја омекнеш својата вродена грубост19. Тогаш, откако ќе ги исповедаш пред Бога своите гревови, ќе добиеш прошка за нив. 6. Моли се со солзи и твоето барање ќе биде услишено. Ништо толку не го смилостивува Бога како молба принесена среде многу солзи. 7. И реки од солзи да течат за време на твојата молитва, не почнувај да се сметаш себеси за подобар од другите. Зашто твоите молитви единствено ти ја донеле неопходната помош за да ги исповедаш своите гревови со готовност, и да ја придобиеш наклоноста Божја. 8. Така, не претворај го лекот против страста во друга страст, ако не сакаш и понатаму да го предизвикуваш (кушаш) Оној кој те удостоил со таква благодат. Ваквата безумност направила многумина да застранат. Тие ја изгубиле од вид целта на своите солзи дури и додека ги оплакуваат своите гревови. 9. Биди непопустлив, исцело сосредоточен на својата молитва. Не обѕирај се на грижите и мислите што може да се појават додека се молиш. Тие не прават ништо подобро освен што те обеспокојуваат и вознемируваат за да ја разводенат цврстината на твојата намера. 10. Кога демоните увидат дека си навистина самопрегорен во молитвата, тие му сугерираат извесни нешта на твојот ум, при што добиваш впечаток дека те налегнале грижи што бараат внимание. Набрзо, тие го одвлекуваат твоето сеќавање кон тие нешта и го предизвикуваат твојот ум да истражува по нив. Тогаш, кога ќе се соочи со неуспехот, умот станува очаен и малодушен. |
||||||||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||||||||
C.B.
Сениор Регистриран: 12.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Свети Владика Николај Охридски и Жички (из књиге „Речи о Свечовеку“) Праведници ви проповедате сласт, којој се долази горчином. Чујте, ви сте аларм за друштво. Друштво воли да говори о правди, но не воли да види правду. |
||||||||
Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе
|
||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Лов на Праведнике Свети Владика Николај Охридски и Жички (из књиге „Речи о Свечовеку“)
Нико се не спрема у лов на пудлице. У лов се иде на моћне коришћу или штетом. На ретке се дише хајка. Поред тога ретки су и добра мета. За гром нема дражи нишанити у гљиве, добре мете за скаквце. Гром нишани у оно што види. Па ипак високи борови - вазда у смртној опасности – не завиде гљивама. Ви бежите од живота какав јесте, бежите у дужину, у висину, у дубину. Праведници, зашто се онда чудите што вас гоне? Не трче ли пси најрадије за оним ко бежи од њих? Праведници ви проповедате сласт, којој се долази горчином. Чујте, ви сте аларм за друштво. Друштво воли да говори о правди, но не воли да види правду. Јест, друштво воли да плеше по гвозденом ковчегу, у коме је правда закључана, но друштво хоће да уједе са седамдесет и седам зуба онога, ко се усуди, да одшкрине ковчег. Мада – мада сви воле да говоре, да правду треба ослободити из ковчега. Праведници, ви сте омрзнути не зато што говорите о правди, него зато што сте ви правда. А друштвени грозд воли да слуша приповетке о правди, но не воли да види правду. Ви сте пробуђени међу заспалим. А друштвени грозд воли да сања о правди, но не мари да се пробуди из сна. Зато и уједа онога, ко га буди. Гле, сви буђени су срдити. Успављивање је лако и неосетно. Али буђење... Ваши циљеви су далеки, предалеки. Око их не може видети, ни ухо чути, ни зуб угристи. Зато вас и гоне они, чији су сви циљеви у домашају зуба. Као што гром силази, да рашчисти кужну атмосферу, тако и праведници долазе, да рашчисте нагомилану кужност грозда друштвеног. Заиста, страшљива је ушикана гомила од грома и грмљавине. Зато је и подигла громобране, да хвата громове и сахрањује их у одређени гроб. И за вас, праведници, подижу се громобрани онога тренутка, кад ваша грмљавина запара ваздух. И вас хватају у гвожђе и спроводе у гробнице крај пута. Ваше су комшије као лопов у зору, што проклиње воде, да се дигну и угас сунце, сдок он не сврши крађу. Ваши циљеви су далеки, предалеки, а комшије ваше се слепачки поштапају и пипају. Ваш простор је бескрајан, а слепцу је крај простора на врху његовог штапа. Благо вама, праведници, ако вас гоне. Кроз гоњење ће вам ваш циљ постати једино сунце, које ће вам светлити. Сва друга сунца ће вам потамнети. Нека вас гоне суседи ваши споља и жеђ ваша изнутра. Тако ћете бити као жедан лав, који је угелдао воду у даљини и јури к њој безобзирно. Што га више муве салећу, и трње чупа и крвави, то лав брже, све брже и све бешње јури ка својој визији. Гле, драж хладне воде у даљини, мелем је његовим ранама. Без тога мелема, гоњени не би издржао уједе мува и убоде трња. Заиста, гоњењем вас неправедни деле од себе; а ви треба да сте одељени од њих. Не гојне ли вас, изједначиће вас са собом. Ако вране не гоне голуба између себе, и голуб ће се осетити враном. Добро је што вас гоне. Доказују тиме, да ви нисте што и они, нити они што и ви. Преслани сте им ви, ваистину. А они су навикли на бљутава јела. Папрени сте им ви, а они су вечито трбобољни, те после ждерања не траже паприку, но киселу воду. Благо вама док вас гоне. Гоњени привлаче погледе звезда а не гонитељи. Гурају вас? Но не расте ли лопта снега од гурања? Понижавају вас? Луд метод! Тиме ће вас дићи. Лупају вас? Луд метод! Тиме ће вас очврснути. Пљују на вас? Луд метод! Тиме ће вас очистити. Сиромаше вас? Луд метод! Тиме ће вас обогатити. Убијају вас? Луд метод! Вратићете им се као судије. Шта вреди, што вас задржавају на вашем путу? Ко задржава реку, спрема поплаву. Гле, по вама броји васиона време, а не по њима. По вашем броју васиона зна где је почела и где че престати. Све друго је буђа по ивици њеног часовника. Не бојте се самоће. То је главно. Ја вас уверавам у оно што видим – да нисте сами. Сви праведници од почтка света лебде над вама. Једна моћна војска ваша је позадина, и ваше лево и десно крило. Моћ те војске није толико у броју, колико у громовима, које држи у руци. О, како волим што вас гоне. Јер вас волим. И јер знам да од гоњења растете. О, како ми је жао што вас гоне. Јер њих жалим. Јер не знају, да зидају кулу на леђима својим, која ће их размрскати у смрадну гомилу гноја. Дигните лице своје, нека вас што више попљују. Разголите тело своје, нека вас што слађе изгребу. Васиона гледа и ћути. Ваше лице, њено је лице, тело ваше, њено је тело, болови ваши, њени су болови, уздаси ваши, њени су уздаси. Да није тако, браћо, ја бих вам саветовао: мирите се с безбожнцима; мирите се и зароните лице своје у лонац њихов, у коме они гледају почетак и крај васионе. Шта је земља? Царство је ваше скупље од васионе. Сунца су недостојна да буду стубови вашега царства. А шта је земља, шта сва њена царства? Земља је, браћо, једна летећа рептилија, што гризе себе зубима за реп, да би летела и да би се плодила. Просјакиња што седи на прагу звезда и проси, а потом се поноси. Чиме се поноси ово просјачко робље? Светлошћу? – Чија је светлост? Мудрошћу? – Чија је мудрост? Литургијом? – Чија је Литургија? Својом шареном бундом? Не тка ли јој сунце будну, не тка ли и не пере ли? Ах, праведници! Ви сте изаткани од странаца, опрани од странаца, набојени од странаца. Погледајте у даљину, ако тражите своју отаџбину. Раширите плућа и удахните „Прану“ светога и мудрога из недогледа, јер Он вас познаје. Гурните потпетицом земљу, нека се котрља у својој рептилској погрбљености и страсти. А ви бежите од ње, док вам не ишчезне из погледа. |
||||||||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||||||||
C.B.
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Епископ Теофан Нови Затворник
КАДА РЕКНУ МИР И СИГУРНОСТ,
Када се Господ Исус Христос вазносио на Небо, и када су Апостоли, мада већ упозорени на његов узлазак к Оцу стајали са погледом ка Њему устремљеним, у препасти од дивотнога призора и у туги због растанка са Божанственим Учитељем, к њима су били послани Ангели да их успокоје. И шта чине ови небожитељи? Какву љекарију употребљавају да излече Апостоле од печали? Као јак лек употребљавају они у том циљу мисао о будућем јављању Господа Који се сада скрива од Апостолских очију: "Овај Исус Који се вазноси од вас на Небо", кажу они Апостолима, "исто ће тако доћи како Га видесте да иде на Небо" (Д.А. 1,11.). И како је стварно помогао овај духовни Ангелски лек! Писац "Дела Апостолских" на другом месту приповеда о Апостолима да се, по Вазнесењу Господњем, вратише "у Јерусалим са радошћу великом" (Лк. 24,52). Зато су касније и сами Апостоли, када је требало да укрепе слабе хришћане или да олакшају оним страдалнима, свагда ове подсећали на будући славни Долазак Христа Спаситеља, радостан за истинске и страшан за умишљене хришћане. Може се рећи да је мисао о очекиваном јављању Христовом била у првобитном Хришћанству свеопшта основа, која је подупирала сваколико његово здање, и свеопшта снага, која је надахњивала сваколико тело његово. Али, нажалост, није увек бивало тако. Сваки пут када је у последујућим вековима слабио истински дух првобитног Хришћанства, помрачивала се у свести хришћана и мисао о будућем славном доласку Христовом. И људски род под утицајем тог погубног духовног развоја, који заборавља заповест спаситељеву - "непрестано бдијте!"(Мк. 13,37), "чекајући блажену наду и јављање Великога Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа"(Тит. 2,11-13), погружавао се у дубоки духовни сан. Заборављајући на горње, небесно, људи су почињали да живе само земаљским. (Кол. 3,2). "Касни господар мој", каже зли слуга, и "почиње бити своје другаре и јести и пити са пијанцима" (Мт. 24, 48-49). "Касни Женик", (Мт. 25,5), мисле луде девојке и спавају безбрижно, док последње капи уља догоревају у светиљкама њиховим. "Касни Судија", вичу ругатељи Божанственог Промисла, "где је обећање доласка његова? Јер, откако оци помреше, све стоји тако од почетка створења" (2 Петр. 3,4), и у нади у то кашњење или, боље рећи, у очајању, почињу да ходе по својим похотама: "Једимо и пијмо јер ћемо сутра умријети"(1 Кор. 15,32). А шта у тим случајевима ради вечно Бдијући Свети? (Дан. 4,10)? "Неће вјечно не марити за Дух Мој људи ови" (Пост. 6,3), каже Он на Божанском Савјету Своме. И тамо где је немоћна, не по недостатку Божије Силе, него по одсуству људске пријемчивости, Љубав Божија, људе почињу да уразумљују речи гнева Божијег. Тако је негда проговорио гневом Својим Господ са Небеса, када је, водама свесветског Потопа, потопио сав огреховљени род људски и испрао земљу од људских безакоња. Тако је проговорио Он, када је огњем небеским спалио градове Содому и Гомору. Тако је било и на Голготи, када огреховљен род људски није поимао, Кога је распињао, проговорила је сама природа. "Од шестог часа тама бијаше по свој земљи до часа деветога" (Мт. 27,45). "Завјеса храмовна раздрије се одозго до доле, и земља се протресе, и камење развали се, и гробови се отворише и многа тијела помрлих светих усташе" (Мт. 27, 51-52). Тако и сада говори Господ вама, о браћо, очигледно зато што сте постали глуви за глас божанствене љубави, услед тога што сте почели да заборављате на Небо и мислите само на земаљско. "Касни Господ са доласком", мислите и ви у дубинама срдаца својих. Не, рђаве слуге и слушкиње, "Не касни Господ с обећањем, као што неки мисле, него нас трпи дуго јер неће да ико пропадне, но да сви дођу у покајање" (2. Петр. 3,9). И ко зна није ли се већ навршила мера Његовог дуготрпљења? Уочите, хришћани, како се из дана у дан умножавају знаци доласка Његова, на које је Он сам предуказао: страдање народа, глади и пропасти и трусови, мноштво саблазни - међусобне издаје, умножавање безакоња, усахнуће љубави (Мт. 24, 3-33 и Лк. 21, 11-36). Нисмо ли и ми били сведоци својеврсне велике светске борбе, када је не у преносном смислу него у изворном смислу речи, устао, по речи Спаситељевој, "народ на народ и царство на царство " (Мт. 24,7). И то је већ знамење блискога Доласка Судије Небескога, што тако многи дремају, не обраћајући пажњу на поразна знамења времена, јер ће, по претходно реченим речима Пророка и Апостола , "доћи Дан Господњи као лопов у ноћи" (2 Петр. 3,10). "Јер, када рекну мир и сигурност, тада ће изненада напасти на њих све погибао, као бол на трудну жену и неће утећи" (1 Сол. 5,3). Хтели ми то или не, доћи ће време када ћемо зачути велики и страшни глас, који ће са висина небеских огласити: "Женик иде..." (Мт. 25,6). То се Судија приближава, Цар се јавља, то Бог свију иде да суди живима и мртвима! Тада ће се од гласа тога поколебати основе земље и силе небеске покренуће се (Мт. 24,29). Сабраће се зборови Ангела, Архангела, Херувима и Серафима и сви многооки снажно и силовито гласиће: "Свет, Свет, Свет Господ Сведржитељ, Који бијаше и Који јесте и Који долази" (Откр 4,8). И свака твар на небу и на земљи и под земљом Са трепетом ће ускликнути: "Благословен Који долази у име Господње!" И попут страшне муње засјаће и јавиће се ради суда над васељеном Велики и Славни Бог наш! Свети по знаковима времена препознају ово време. Ономе, пак, ко има ум окренут делима житејским и љуби земаљско, то не може бити јасно, по речима преподобног Јефрема Сирина (у Слову о доласку Господњем). Зато такве и наказује Господ нарочитим знаковима гнева Својега. И вас данас, о христољупци, Онај Који на земљу призире и чини да се она тресе (Пс. 103,32), преко труса који вам се догоди, буди вас из сна духовног на духовно бдење и ишчекивање Страшног и славног Његовог Другог доласка: "данас, ако глас Његов чујете, немојте да буду тврдоглава срца ваша као приликом огорчења у дан кушања у пустињи" (Јевр. 3, 7-8). "Ево, Он долази на облацима и угледаће га свако око" (Откр. 1,7). Благо ономе ко може од свега срца да каже: "Да, дођи Господе Исусе!".
(Беседа коју је Епископ Тофан Полтавски, Нови Затворник, изговорио верном народу у Бугарској тридесетих година овог века, након разорног земљотреса). |
||||||||
|
||||||||
C.B.
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Изменето од C.B. - 18.Март.2007 во 15:33 |
||||||||
|
||||||||
C.B.
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Нека се свети име Твоје
Нека се сви наши послови у овом прелазном животу освештају именом Божјим. Нека наше друштвено уређење буде насловљено и покривено именом Божјим. Име је што и личност. Ко свети име, свети личност тога имена. Ко дакле свети име Оца небеснога, тај свети Његову личност. Нека сви наши послови буду споменици достојни Имена Божјега. Нека наше друштвено уређење има за циљ свећење Имена Господа Бога, како у великим линијама тако и у ситним појединостима. Јер је Бог највиша стварност, вечна и свеобимна, те свако друштво уређено насупрот тој стварности представља безумну илузију и хаос, што опет доводи људе до очајања и самоубиства. Ако име Божје не представља главни ауторитет у једном хришћанском друштву, онда тај ауторитет замењен је значи неким именом човичијим. И ми заиста видимо у наше дане, како многа друштвена уређења носе име једнога човека, који је то уређење прописао и увео. И докле буду трајало то уређење - а то је од данас до сутра -држаће се имена тих људи у части; то јест светиће се имена њихова место свећења имена Божијега. После њих биће друкчија друштвена уређења, и држаће се у части и светити друга нека имана људска. Народи ће се пребацивати из једног чуна у други на бурном мору, док ће лађа са Божијим именом стајати украј њих и чекати, да се измучени путници пребаце у њу.
|
||||||||
|
||||||||
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
U tišini manastira Vitovnice, narod Homoljskih planina, gde se masiv Homolja spušta prema Stigu, sa svih strana sveta, veliki broj ljudi skuplja se ne samo za blagdan, da čuje jednog čoveka i njegova kazivanja kao odgovor na hiljade pitanja koja stoje pred svakim čovekom suočenim sa sve surovijom svakodnevicom. NJega zovu, jednostavno, Otac Tadej.
Čovek treba da bude dobar radi svog dobra. Da se bavi mirnim, tihim mislima. Ako je domaćin opterećen mislima, ni malo dete neće imati mira ni spokoja od njih. A Gospod se trudi, neće nas ostaviti ni gladne, ni žedne, ni gole, ni bose. Je li tako? Zato se i treba potruditi. Mirne misli, pune dobrote i ljubavi. Mi smo neverovatno precizan misleni aparat, čoveče. Naše misli, zbog toga, utiču ne samo na nervni sistem razumnih bića, već i na životinjski i biljni svet. Svi od nas očekuju pažnju i ljubav, a mi ne shvatamo da su naše misli ogromna snaga. Samo malo pribranosti treba da bi video da li ti bližnji upućuje misli pune dobrote i ljubavi ili one druge. Zato i treba biti u molitvi, jer ko se koristi ljubavlju, daće mu Bog i sreću i korist. Mi sada, u našoj zemlji pa i u svetu, beremo plodove naših misli i želja. Nisu nam dobre želje, nisu nam dobre misli, ne može ni dobar plod da bude. Potrebno je da se pokajemo, da izmenimo život. Pokajanje nije samo da odemo kod sveštenika, već je potrebno da se duša oslobodi te misli i depresije u koju je upala zbog krivudavih linija u svom životu. Pokajanje je izmena života, okretanje prema apsolutnom dobru, ostavljanje negativne strane. Toga slabo ima i kod pobožnih i zbog toga stradamo. Kad bi se naš narod pokajao, ne bi doživljavao ovo stradanje sada, jer mi sami, svojim željama i mislima komplikujemo sebi život. Ja to pre nisam znao, ali sad vidim da sam sam kriv za sve i te kako sam kriv za sve. Ja sam se začudio da su Sveti Oci sebe smatrali najgorim od svih ljudi. Sveti Oci o mislima kažu: "Koja god misao razara mir i od koje misli nemamo mira, to je od pakla i treba je odbaciti i ne prihvatiti." Mi treba da se trudimo za svoje dobro, da se u nama učvrsti mir, radost, ljubav Božanska. Otac naš Nebeski želi da njegova deca imaju Njegove Božanske osobine, da smo puni ljubavi, mira, radosti, utehe, istinitosti, plemenitosti. Gospod, a i svi mi želimo da budemo krotki i smireni, jer ona duša koja je krotka i smirena ona zrači plemenitost i dobrotu. Takva duša i kada ćuti emituje iz sebe uvek mirne, tihe talase pune ljubavi i dobrote. Takva se duša ne vređa kad je vređate i grdite, možete da je i izudarate, a ona vas žali što se tako mnogo mučite. Takvi su malobrojni na zemaljskoj kugli, ali zbog njih Sunce greje i Bog nam daje blagoslov da živimo i da imamo sve što nam je potrebno za život. Mi treba misleno da se izmenimo. Vidite i sami kako mi u porodici stvaramo harmoniju ili disharmoniju, zavisno od naših misli i želja. Ako je domaćin u kući mnogo opterećen brigama i mislima o nekoj teškoći, on tim mislima stvara nemir, ne samo sebi već i celoj svojoj porodici. Svi su u kući utučeni, nemaju mira niti utehe. On kao domaćin treba da zrači dobrotom pa da se iz njega emituje na sve ostale u kući. Takvi smo mi misleni apar |
||||||||
orto
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 916 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
известува: свештеномонах Доситеј
...Затоа,
браќа, и ние денес ќе Го прославуваме Бога со дела, земајќи го ова чудо
за пример што ќе нѐ раководи кон творење добродетел. Секој што се
препуштил себеси на наслади, со раслабена душа лежи на одарот на
сладострастието, со очигледна слабост на телото како последица од тоа.
Меѓутоа, кога убеден од евангелските поуки ќе се покае, тој слави
победа над своите гревови како и над раслабеноста на душата што тие ја
причиниле. Тогаш тој пред Господа ги принесува овие „четворица“:
самопрезир, исповедање на поранешните прегрешенија, ветување дека во
иднина ќе се воздржува од зло и молитва кон Бога. Тие „четворица“, пак,
не можат да Му пристапат на Бога доколку најнапред не го „откријат покривот“ (на
душата) и не ги пробијат циглите, глината и останатиот материјал.
Покривот е оној словесен (разумен) дел на душата што се наоѓа над сѐ
она што е во нас и во себе содржи мноштво натрупано „вештество“, а тоа
е нашата врска со страстите и земните нешта. Значи, кога гореспомнатите
„четворица“ ќе ја раскинат и отфрлат оваа врска, ние навистина можеме
да бидеме спуштени (пред Господа), т.е. вистински да се смириме, да
припаднеме пред Господа и да Му пристапиме, од Него да побараме и да
добиеме исцеление. ...Затоа и човекот со раслабен дух, со вера припаѓајќи кон Господа, веднаш од Него слушна „синко“,
и прими и отпуштање на гревовите и исцеление. Покрај тоа, доби и сила
да го земе одарот на кој лежеше прикован и да го понесе. Под „одар“
се подразбира телото во кое почива умот, со посредство на кое умот се
предава на грешни дела, следејќи ги телесните нагони (похоти). А
кога ќе се исцели, нашиот ум го води и носи нему потчинетото тело, со
кое сега се пројавуваат плодови и дела на покајание. Оние што го
гледаат тоа, Го прославуваат Бога, гледајќи го денес како евангелист
оној што вчера беше митник, како апостол оној што беше прогонител, како
богослов оној што беше разбојник, како син на Отецот Небесен оној што
до неодамна живееше меѓу свињите и, ако сакате, тие истовремено го
гледаат и восходот на она што му е положено во срцето и неговото
вознесение од слава во слава, додека секојдневно напредува кон
подоброто (повозвишеното). Затоа Господ и им вели на Своите: Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да Го прослават вашиот Отец Небесен
(Мат. 5, 16). Господ не го вели ова како заповед да се истакнуваме
самите себе, туку како заповед да живееме богоугодно. И како што
светлината лесно го привлекува кон себе човековиот поглед, така и
богоугодниот живот, заедно со очите на човекот, ги привлекува кон себе
и неговите мисли. Кај светлината на сонцето не го фалиме воздухот што
учествува во нејзиниот блесок, туку сонцето кое во себе го носи и
содржи изворот на нејзиниот блесок. И ако дури и воздухот го фалиме
како она што е светлоносно, колку повеќе ќе го фалиме самото сонце?
Така е и со човекот којшто со добродетелни дела го пројавува блесокот
на Сонцето на Правдата: тој и другите, штом ќе го видат, ги приведува
до прославување на Небесниот Отец и Сонцето на Правдата – Христос. Оставајќи
ги сега на страна и поголемите добродетели, ќе ви го кажам следново:
кога, стоејќи заедно со вас пред Бога во светата Црква, ќе се свртам и
ќе погледам на оние што свесно и скрушено Му вознесуваат на Бога
песнопенија и прозби или, пак, ќе видам некого каде молчејќи стои и
внимателно слуша со собран ум, тој еден единствен поглед ме исполнува
со радост и восхит и јас Го прославувам Отецот, Кој е на Небесата и
Христа, без Кого никој не може да чини ништо добро и преку Кого се
совршува секој човеков напредок...“ (извадок од книгата „Господи,
просветли ја мојата темнина“ – собрани беседи на свети Григориј Палама) Оче свети Григориј, моли Го Бога за нас! |
||||||||
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену |
||||||||
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
|
||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
I NEKA MILOSTA TVOJA , GOSPODI , PRIJDE NA MENE , I
SPSENIETO OD TEBE SPORED ZBOROVITE TVOI ,-I JAS KE IM ODGOVARAM NA ONIE
STO ME NAVREDUVAAT , ZASTO SE NADEVAM NA ZBOROVITE TVOI.NE ODZEMAJ GO
SOSEMA OD USTATA MOJA SLOVOTO NA VISTINATA , ZASTO JAS SE NADEVAM NA
TVOITE SUDOVI. I KE GO CUVAM TVOJOT ZAKON ZASEKOGAS I VO VEKOVITE NA
VEKOVITE.
PS.118,41-44 |
||||||||
|
||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |