IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти со брокула
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти со брокула

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2016 во 22:03

Киноа со брокула и карфиол



hitkujna-kasa-kinoa-brokula-i-karfiol

состојки:

2 лажици киноа,
2 мали китки брокула,
2 мали китки карфиол,
1 мала тиквичка,
малку пашканат,
1/2 сечкан кромид,
1/4 пиперка

hitkujna-kinoa

hitkujna-zelencuk

подготовка:
Сварете ја киноата а останатите состојки гответе ги 20 тина минути на пареа. Готовиот зеленчук изблендирајте го заедно со киноата.
По желба, доколку имате воведено, додадете и жолчка.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2016 во 22:01
Ручек идеја: Потпечени компири со брокула
Ручек идеја: Потпечени компири со брокула

Направете тава со компири и брокула – една поинаква мусака со зеленчук.

СОСТОЈКИ:

  • 500 гр компири
  • 1 брокула
  • 150 мл павлака за готвење
  • сол
  • бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Најпрво излупете го компирот, исечете го на парчиња, ставете го во тава и додадете масло, сол и бибер.
  2. Печете ги дваесетина минути во загреана рерна на 180 степени. Во тавата додадете ги исечканата брокулата и павлаката.
  3. Потоа, печете уште 30 минути
  4. Добар апетит!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2016 во 21:58
Брокулата спаѓа во најздравите намирници на светот, и таа е прва препорака на сите нутриционисти.

Овој вкусен зеленчук може да се јаде како салата, како додаток во супи, како прилог, но и на многу други начини. Еден од нив е следниов начин 

Крцкави плескавици од брокула

Потребно: 
 250 грама свежа брокула
 1 големо јајце
 65 грама сенаменско брашно
 30 грама рендан пармезан
 1 мало чешне лук
 половина лажичка сол
 бибер
 масло 


Подготовка: 
 Брокулата измијте ја, исчистете ја и раздвојте ја, па ставете ја да се обари колку да омекне. Потоа процедете ја од водата и оставете малку да се излади. Откако ќе се излади исецкајте ја на парчиња од околу 1 сантиметар.


 Во подлабок сад скршете го јајцето, па додајте го брашното, пармезанот, лукчето исецкано на ситно, солта и биберот. Потоа додајте ја брокулата и малку испасирајте со алатка за правење пире, но внимавајте да не претерате.


 Сепак треба да добиете смеса која не се разлева и од која може да се прават крокети.

 Во сад за пржење ставете масло да се загрее па со лажица вадете од смесата со брокула и ставајте во тавата формирајќи плескавички. Кога ќе се испржат од едната страна, превртете ги и од другата. Времето на пржење од една страна е околу 2-3 минути, и од другата околу 1-2 минути.


 По пржењето извадете ги на салфета која ќе ја впие мрснотијата.

Сервирајте со јогурт или павлака. Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.