Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Мај.2016 во 15:26 |
Брза летна торта со пудинг и плазма
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 л млеко 3 пудинзи од ванила 100 гр мелени плазма бисквити 2 праски 2 банани 7 лажици шеќер 125 гр путер НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Пудингот во прав се меша со шеќерот па сето тоа се исипува во 2 дл ладно млеко, а остатокот се става на оган да зоврие. Во врелото млеко додадете ја смесата од пудинг и шеќер и добро мешајте се додека се згусне, за да не се појават грутчиња. Кога ќе згусне, трегнете го садот од оган и додадете го путерот. Мешајте се додека не се стопи и не се соедини со смесата. Од добиената мера додека сеуште е врело, извадете четвртина и во неа додадете ги мелените бисквити. Смесата префрлете ја во тркалезен калап. Во остатокот од врелиот пудинг додадете исецкано овошје па и таа смеса исипете ја врз смесата со бисквити. Тортата оставете ја да се олади неколку часа во фрижидер. Во меѓувреме изматете шлаг, премачкајте ја тортата и декорирајте по желба.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Мај.2016 во 22:06 |
Ако треба да ги поделите луѓето во две категории тогаш на едната страна би имале луѓе кои сакаат десерти а на другата луѓе кои обожаваат десерти. Но, тука е и главната подкатегорија, луѓе кои се во постојана борба со вишокот килограми. За да успеете да ги задоволите сите три групи изберете и подгответе некој од овие три рецепти за кои нема да ви треба ниту брашно ниту шеќер и верувајте дека воопшто нема да погрешите. Бомбици со суво грозје, кора од портокал и медСостојки: - 1 чаша суво грозје
- 1 чаша сечкани ореви
- кора од портокал
- 2 лажици мед
- сусам, кокос или како во прав за декорација
Начин на подготовка: Исечкајте ги оревите и ставете ги во подлабок сад за да можете подоцна полесно да мешате. Ставете го сувото грозје во блендер и додадете ги ја изренданата кора од портокал и медот и блендирајте додека на добиете хомогена смеса. Додадете ја смесата во садот со оревите и убаво измешајте. Со навлажнети раце земете дел од смесата и обликувајте бомбици кои потоа ќе ги извалкате во сусам, кокос или какао во прав. Ставете ги во фризжидер околу 2-3 часа за да се стегнат и вашиот десерт е готов. Вкусни житни плочкиСостојки: - 200 гр. сечкани семки од сончоглед
- 4 лажици мед
Начин на подготовка: Најпрво подгответе ја тавата каде ќе се стврднат плочките, така што истата ќе ја обложите со мрсна хартија и ќе ја премачкате со масло за готвење. Ставете го медот во сад на оган и мешајте додека не почне да карамелизира, а потоа додадете го сечканиот сончоглед и со мешање варете 15 минути. Истурете ја жешката смеса во тавата, израмнете ја површината и исечете ја по желба. Почекајте плочките да се изладат околу час и половина и можете да ги послужите.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 05.Мај.2016 во 16:35 |
ЛЕДЕНА ТОРТАКонечно дојде вистинското пролетно време, а тоа значи само едно – повеќе забава и дружење за време на викендите. За да постигнете да подготвите нешто за гостите, обидете се со овој брз и иновативен рецепт за десерт за кој нема потреба да ја уклучувате рерната и да губите многу време. Потребно е само да купите сендвич – сладолед, сируп од карамела или чоколада и шлаг. 1. Наредете еден ред сладолед сендвичи 2. Направете три спрата, а помеѓу секој истурете карамел или чоколаден сируп 3. Премачкајте со шлаг 4. Како декорација, посипете малку карамел или чоколаден сируп, исечете и сервирајте разладено.
Изменето од Valerija - 05.Мај.2016 во 16:41
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 04.Мај.2016 во 08:20 |
Ако немате баш многу време, а ви се јаде нешто слатко, тогаш овој колач е совршениот рецепт за вас. Посебно ако гледате набрзинка да го задоволите апетитот за чоколадо, веднаш по велигденскиот пост: Потребни состојки: - 150g бисквити или пишкоти
- 2 пудинга од чоколадо
- 2 банани
- 250g маргарин
- 2 крем шлаг од ванила
- 9dl млеко
- 120g шеќер
Подготовка: 1. Во мал сад ставете 5dl млеко, додадете шеќер и варете додека не зоврие. 2. Во посебен сад, изматете 1dl млеко со пудингот од чоколада и добро измешајте. Оваа смеса ставете ја во онаа што се вари и со непрестајно мешање варете додека не згусне. 3. Во оладениот пудинг додадете го омекнатиот маргарин и измешајте го со миксер. 4. Исечете ги бананите на кругови и искршете ги бисквитите. Подготвените состојки додадете ги во филот од чоколадо и полека измешајте ги. 5. Земете длабока тепсија и испрскајте ја со вода и во неа ставете ја готовата смеса за колачот. Израмнете и оставете да се зацврсти. 6. Крем шлагот од ванила изматете го со преостанатото млеко и премачкајте преку филот.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Април.2016 во 16:33 |
Брза плазма тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 600 г. мелена плазма 100 г. мелени и сецкани ореви 200 г. чоколадо 2 лажици масло за готвење 200 г. шеќер во прав 250 г. путер 2 јајца 200 мл. газиран сок со вкус на портокал или пак цеден портокал НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Со миксер измешајте ги јајцата, маргаринот и шеќерот. Додадете плазма, ореви, и 100 г. рендано чоколадо. Сипете сок и добро промешајте додека се не се соедини. Ставете ја смесата на послужавник и обликувајте ја тортата. Преку неа ставете глазура од стопено чоколадо (преостанатите 100г.) и масло. По желба можете да додадете и бадеми, лешници или ореви, суво грозје, или пак суви кајсии… Исто така, преку глазурата можете да ставите и шлаг. Совет: Имајте предвид дека јајцата кои ќе ги искористите треба да бидат свежи.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2016 во 08:15 |
НЕОДОЛИВ ВКУС: ESPRESSO DOLCEПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 8 жолчки 8 супени лажици шеќер 1 литар слатка павлака 250 грама Маскрапоне (Маскарпоне може да се купи во добро снабдените продавници но може и лесно да се приготви. За тоа е потребно 1 литар шлаг кој се загрева на 90 °C, се додаваат 5 милилитри лимонова киселина или пропорционално лимонов сок и 10 минути полека се меша дури шлагот не се стврдне. Накрајот, таа маса треба да се завие во крпа и се остава да отстои.) 300 грама пишкоти или бисквитите 4 мали шолји еспресо кафе 50 милилитри ликер по желба ( се препорачува ликер бадеми ) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Во подлабок сад со миксер изматете ги жолчките и шеќерот, а во друг сад павлаката и маскрапонето. Потоа двете смеси соединете ги мешајќи со лажица. Во правоаголен сад, со длабочина од 6 до 7 сантиметри, на дното ставете ги пишкотите или бисквитите натопени во претходно измешаните еспресо кафе и ликер. Смесата од јајцата, шеќерот, слатката павлака и маскарпонето истурете ја преку пишкотите. Одозгора насипете мелено кафе и колачот оставете го во фрижирдер околу 3 часа пред да го сервирате. Уживајте!!!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 06.Април.2016 во 22:01 |
Орео бомбици за 20 минути, без печење
Состојки: (за 18 бомбици) - 300г бело чоколадо
- 30 Орео колачиња
- 100г крем сирење
- 4 Орео колачиња за декорација
Подготовка: Иситнете ги Орео колачињата во блендер додека не добиете кафеав прашок.
Префрлете го во пластичен сад и додајте го крем сирењето. Мешањето може да биде малку потешко, но смесата не треба да биде многу течна за да можете да ги обликувате бомбиците. Откако ќе ги обликувате и наредите на тава или голема чинија, ставете ги 10 тина минути во замрзнувач.
За тоа време растопете го белото чоколадо и оладете го. Извадете ги топчињата и прелијте ги со чоколадото. Искршете ги покрупно 4-те Орео колачиња и просипете ги врз чоколадото. Бомбиците се готови откако чоколадото ќе се стврдне.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 04.Април.2016 во 08:27 |
ЛЕДЕНА БАЈАДЕРА ГОТОВА ЗА 20 МИНУТИ- 3 лажици шеќер
- 1 мала лажица шеќер во прав
- 50 грама шеќер
- 200 грама чоколадо
- 200 грама путер
- 100 грама ореви
- 500 милилитри млеко
- 2 лажици какао
- 10 милилитри вода
- 1 Ванила пудинг
- 250 грама бисквити
Подготовка: Кора: 100 грама чоколадо искршете и на пареа истопете го со постојано мешање и оставете го на топло. Пенесто изматете 100 путер со 50 грама шеќер и додајте го истопеното чоколадо. Во друг сад измешајте 250 грама мелени бисквити, какаото и мелените ореви па додајте ги во смесата со путер и чоколадо. Додајте 50 грама сечкани ореви и 50 грама млеко за да добиете густа смеса. Фил: Одвојте 100 милилитри млеко и во него растворете ги шеќерот и прашокот за пудинг. 300 млеко ставете го да зоврие и додајте ја смесата со пудингот. Сварете густ крем. Омекнатиот 50 грама путер исечкајте го на ливчиња и додадете во малку изладениот пудинг и убаво измешајте. Глазура: Искршете 100 грама чоколадото, додајте шеќер во прав, 30 грама путер исечен на ливчиња и една лажица вода. Истопете на пареа со постојано мешање. Редење: Поголем, правоаголен, плиток сад обложете со проѕирна фолија. Нанесете ја смесата за кора и убаво израмнете. Рамномерно распоредете го филот и нанесете ја топлата глазура. Садот преку ноќ префрлете го во фрижидер а потоа исечете го на коцки и послужете.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 31.Март.2016 во 20:58 |
ФЕРЕРО РОШЕР БОМБИЦИСОСТОЈКИ- 100 гр наполитанки (од лешник или чоколадни)
- 100 гр лешници
- 200 гр нутела
- 150 гр чоколадо за готвење (може и млечно)
- 4-5 супени лажици масло за готвење
ПОДГОТОВКА- Распоредете ги лешниците во тава за печење, а потоа ставете ги да се печат околу 8-10 минути во загреана рерна на 180 степени.
- Извадете ги и оставете да се оладат, а потоа излупете ги и ситно исецкајте ги или издробете ги во блендер.
- Грубо искршете ги наполитанките (моето искуство вели дека најдобри и најсвежи се секогаш наполитанките на Европа) во подлабок сад, а потоа додадете ги издробените лешници и нутелата и измешајте добро.
- Од смесата вадете со една мала лажичка и со дланките обликувајте топчиња. Ако смесата ви е премногу мека, па обликувањето оди тешко, ставете го садот во фрижидер околу 30 минути да се олади, а потоа правете ги топчињата. На крајот ставете ги топчињата во фрижидер најмалку 1 час за убаво да се стврднат.
- На пареа растопете го чоколадото и додадете го маслото, а потоа секое топче потопете го во смесата и вратете го во фрижидер да се стврдне уште еднаш.
- Кога глазурата убаво ќе се олади, секе топче ставете го во украсна корп**ка.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 22.Март.2016 во 16:23 |
ДЕСЕРТ ОД БИСКВИТИ И ПУТЕР ОД КИКИРИТКИ, ГОТОВ ЗА 10 МИНУТИСостојки: ● 1 шолја растопен путер ● 2 шолји мелени бисквити ● 2 шолји шеќер ● 1 шолја и 4 лажици путер од кикиритки ● 150 грама чоколадо Подготовка: Во чинија промешајте го растопениот путер, мелените бисквити, шеќерот и една шолја путер од кикиритки и мешајте се’ додека состојките не се соединат. Во микробранова печка растопете го чоколадото и со остатокот од путерот од кикиритки прелијте ја претходно подготвената смеса. Пред да го пресечете колачот на парчиња, оставете го да се излади барем еден час во ладилник.
Изменето од Valerija - 05.Април.2018 во 21:40
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Март.2016 во 13:30 |
ПОСНИ КРЕМАСТИ ТОРТИБез разлика на тоа дали постите или не, ќе вреди секој залак кој ќе го вкусите. Медена торта Состојки За кора: 250g мед Чаша пиво Лажичка сода бикарбона ½ шолја масло Брашно по потреба За фил: 250g шеќер 250g мелени ореви 2 реда посна чоколада Подготовка: Од сите состојки заматете не прегусто тесто и испечете 5 кори од него. Изматете го шеќерот со растопената чоколада и додајте ги оревите. Држете се до правилото еден ден ред тесто – еден ред фил и за помалку од половина час тортата ќе биде готова. Одберете глазура по избор, додадете неколку половинкиореви и прелијте со мед. Торта од портокал
Состојки За кора: 1 шолја масло Шолја кисела вода 400g брашно Прашок за печиво 100g шеќер За фил: 4-5 портокали 0,5l вода 350g шеќер 2 пудинзи од ванила 4 лажици густин Маргарин Подготовка: Од сите состојки потребни за тестото изматете меко тесто. Испечете 4 кори. Излупете ги портокалите, сварете ги во половина литар вода, почекајте да се изладат и ситно сечкајте ги. Во водата каде ги варевте портокалите сварете ги пудинзите до 350g шеќер и 4 лажици густин. Кога филот ќе се излади, додајте неколку лажички растопен маргарин. Врз секоја кора прелејте подебел слој од филот и финиширајте со растопено посно чоколадо.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 19.Март.2016 во 09:54 |
ПЛАЗМА ТОРТАСостојки: 300 гр мелени плазма бисквити 250 гр маргарин 260 гр шеќер во прав 100 гр чоколада 250 гр мелени ореви 1 чаша сок од портокал 3 кесички шлаг Ореви за декорација Подготовка: Прва кора: 250 гр мелени ореви, 125 гр стопен маргарин, 130 гр шеќер во прав и малку сок од портокал – се мати и се става во фрижидер за да се стегне. Втора кора: 300 гр мелени плазна бисквити, 125 гр стопен маргарин, 130 гр шеќер во прав, 100 гр стопена чоколада и малку сок од портокал – се мати и се остава во фрижидер за да се стегне. На тацна се става првата кора и се обликува по желба. Над неа втората, и врз неа две шлаг ќеси подготвени според упатството на производот. Декорација: изматете ја третата ќесичка шлаг според упатството и во тоа додадете 3 лажици стопен шеќер мешајќи постојано. Со овој фил украсете ја тортата и на крај декорирајте со сецкани ореви. Вкусно!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Март.2016 во 07:59 |
Вкусните десерти речиси секогаш се едноставни за подготвување и што е најважно, не ви треба многу време за да ги направите. Таков е случајот и со овие едноставни бомбици направени само од три состојки: Потребни состојки: - 30g путер
- 400g кондензирано млеко (ако немате, како да направите кондензирано млеко)
- 40g какао во прав
- Чоколадни трошки
Подготовка:
Измешајте ги путерот, кондензираното млеко и какаото во прав во сад за готвење и растопете ги на средна температура. Откако ќе се стопат и соединат, ставете ги во чинија на која претходно сте намачкале путер и оставете ја смесата да се олади во фрижидер цели два часа. По два часа, извадете ја смесата и од неа правете мали топчиња кои ќе ги мачкате во чоколадни трошки. Вашиот вкус десерт е готов!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Март.2016 во 09:07 |
РУМ ШТАНГЛИ БЕЗ ПЕЧЕЊЕСамо 20 минути ќе ви бидат потребни за нивна подготовка: Состојки: 300g компир 300g мелени бисквити 200g темно чоколадо 140g маргарин 200g шеќер во прав 1 лажица какао 2 лажици рум (може да додадете и повеќе, по желба) 1 лажица масло Подготовка: 1 чекор: Сварете го компирот, исцедете го и испасирајте го додека не добиете пире. Додајте му 100g чоколадо и 100g маргарин. Мешајте додека не се растопат од топлината на компирот. Додадете ги мелените бисквити, шеќерот во прав, какаото и 2-те лажички рум. 2 чекор: Формирајте тенок колач кој ќе го сечете на парчиња со дебелина од 2 сантиметри или обликувајте ја смесата со калапи. Оставете ја во ладилник додека го подготвувате преливот. 3 чекор: На тивок оган растопете го преостанатото чоколадо и 40g маргарин. Додадете 1 лажица масло и добро соединете ја глазурата. Извадете ги рум штанглите и прелијте ги или натопете ги во чоколадото. Ставете ги на послужавник и вратете ги во фрижидер уште 1 час.
Изменето од Valerija - 05.Април.2018 во 21:40
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|