|
Историја на Исламот |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | ||
MalcolmX
Група Регистриран: 11.Март.2012 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 70 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ПУКАЈ МАЈСТОРЕ!
Влијанието на толеранцијата на Арапите врз христијаните На почетокот на исламското освојување не се слушнал ниеден случај на напаѓање на верата, ниту на присилно преобратување. И навистина, една околност која најмногу помогнала во освојувањето на Шпанија е таа што арапските освојувачи заземале толерантен став кон христијанството. Христијаните единствено можеле да се пожалат на нивните господари, што со нив инаку постапувале во поглед на земањето на давачки, односно што земале главарина: од богатите 40, од средно имотните 20, а од занаетчискиот сталеж 12 драхми. Бидејќи оваа давачка ја собирале во замена за воената должност, ја земале само од потполно здравите мажи, додека децата, жените, сиромашните, калуѓерите, сакатите, болните и робовите биле ослободени од давање. Бидејќи овој данок го собирале христијанските чиновници, тие немале толку маки и страдања. Во споровите кои не оделе на штета на исламските закони, кога и обвинителот и обвинениот се христијани, им судел истоверен судија според нивните закони, така што никој не им се мешал во верските работи. Обредот на бескрвната жртва, кој е еден од чистите католички обреди, се извршувал покрај запалена кадилница и ѕвонење на ѕвоната. Држеле и проповеди, пееле побожни песни, накратко, црковните обреди ги извршувале според обичајот. Јасно е дека таму не биле принудени, како во Сирија и Египет, поради понижување на нивниот сталеж да облекуваат поинаква облека. Во IX век христијаните, освен свештенството, се облекувале како Арапите. Некогаш добивале дозвола да изградат нови цркви. Во историските дела од тие времиња читаме дека муслиманските чиновници не се мешале во тоа што христијаните одново основале манастири за монасите и калуѓерките. На јавните места се гледале монаси со волнени мантии (хабити) според прописите на нивниот ред, а свештениците не чувствувале потреба да ги кријат знаците на својата вероисповед. Истовремено, не ги запоставувале христијаните земајќи ги во служба на дворот и на високи позиции. |
||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аааа линкови сакаш.... ОК, ќе се правиме наивни.
|
||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исламизацијата на цела северна Африка и огромен процент од југоисточна Европа од страна на Отоманската Империја, по пат на присилно потурчување, создавање на армија на Јаничари, данок во крв.... Масакрот во Гренада 30 Декември 1066 година (во тоа време владеена од Муслиманите) на "робовите" кои наводно биле ослободени. Да, ослободени во конечна смрт. Евреи беа и само затоа што се Евреи се масакрирани. Масакрот во Кордоба во 1011 година. За ослободување на "робовите". Пред Исламот, Северна Африка беше дел од Римската Империја. Некаде околу 60 милиони Христијани се масакрирани во jihad походите на Исламот. Половина од Хинду цивилизацијата е уништена (80 милиони Хинду верници) и скоро 10 милиони Будисти се масакрирани на Патот на Свилата, од страна на ghazi или ghaza ( غازي) воините во jihad походите. Масакрот во Ерусалим на преку 3000 Христијански Пилиграми(некаде околу 1090-та година) што е всушност и причина за првата Крстоносна Војна. Масакрот во Одеса, од страна на Турците. Цела популација беше брутално масакрирана, цел град бре човек, еден жив не оставија. Што е причина за Втората Крстоносна Војна. Да не говорам за поимот димитуди. Тоа се граѓани кои во исламизацијата на дел од Европа и Северна Африка, се поштедени затоа што не го прифатиле Исламот. Но, се третирани како граѓани од втор ред и им служат како робови на муслиманите... и буквално и бубачките биле подобро третирани од нив. |
||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
||
MalcolmX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
КАКО СЕ КОНТРАМ САМИОТ СЕБЕ СИ, КОГА САМ ВИКАМ ДЕКА НЕ ТВРДАМ ДАЛИ Е ПРВ ИЛИ НЕ, ЗНАМ ДЕКА СЕ ПОЗНАТИ ОДАМНА, А НА ВЕБ СТРАНИЦАТА ВИКААТ ДЕКА Е ПРВИОТ, ПА ЈАС ВИКАМ ОСТАВАМ НА ВАС ДА ДОКАЖЕТЕ КОЈ Е ВО ПРАВО, А ВИДИ ТИ ШТО МИ ВИКАШ... УФ.. боље дај блокирај ми го профилот да не се нервирам со вакви кои не знаат ниту на кирилица да им напишеш не те разбираат.
ПАК ЌЕ КАЖАМ ЈАС НЕ СТОЈАМ НА СТАВОТ ДЕКА ТОЈ ПОДАДОК Е ТОЧЕН, УОПШТЕ НЕ НАВЛАГАМ У ТОА ДАЛИ Е ВИСТИНА ТОА ШТО ГО ПИШАЛЕ ИЛИ НЕ!!!! ЈАС САКАМ ДОКАЗ ОД ИСТОРИЧАРИТЕ ТУКА СО ЛИНК ПРВО т.е со ДОКАЗИ ДА ВИДАМ КАКО СЕ ДАВААТ ДОКАЗИ И КАКО ОНИ ДАВААТ ДОКАЗИ ЗА НЕКОЈА РАБОТА, ЗА ТОА ДЕКА ТОЈ ПОДАТОК Е ПОГРЕШЕН, А ВТОРО ДА СЕ ДОНЕСАТ ПОСТАРИ ДОКАЗИ ОД СТАРИТЕ ДРЕВНИ ВРЕМИЊА, А САЈТОТ ЈАС НЕ СЕ РАДУВАМ ДЕКА Е НЕИСЛАМСКИ И ДЕКА ГО ПИШУВА ОВА, ОМРАЗАТА ПРЕМА ИСЛАМОТ НЕ ТИ ДАВА ДА ВИДИШ ШТО ПИШУВАМ.. ЦЦЦ АКО СИ МОДЕРАТОР ВО ВЕРОИЗПОВЕД, НЕ ЗНАЧИ ДЕКА СТВАРНО СЕ РАЗБИРАШ ОД ВЕРОИСОПВЕД, УБАВО БАЖА БИСЕРИ, ЗА ТЕБЕ ВО МНОГУ СЛУЧАЕВИ ПОДОБРО Е ДА МОЛЧИШ И ДА ОСТАВИШ НА ПОИСКУСНИТЕ ДА МИ ОДГОВОРАТ, ОТИ ТИ НЕ ГЛЕДАШ МНОГУ РАОБТИ ОД СЛЕПИЛОТО ТВОЕ. Ако не ме разбираш кажи ќе ти објаснам уште поубаво со блондирано почиткаво попропсто. Изменето од MalcolmX - 14.Март.2012 во 19:14 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако ја проучуваш историјата на човековата спиритуалност и магијата како една нејзина експресија, тогаш ќе најдеш дека таа е присутна кај човештвото од праисторијски времиња. Шаманите и кохуните со иљадници години ја изучувале и практицирале магијата, користеле амајлии и знаеле кои материјали треба да се користат за одредени цели. Магијата не е ништо друго туку материјализирана интенција. Како таква, таа е користење на енергиите кои владеат во светов, a kако знаење се провлекува до денешен ден. Порано мистиците навлезени во овие знаења биле нарекувани "маги". Токму тие биле оние три маги (мудреци, стари луѓе) кои следејќи ја звездата (астрологија) дојдоа на Исусовото раѓање. Денес зборот "маѓионичар" е изведен од оригиналниот термин "маги". Но за разлика од вистинското знаење и моќ на магите, денешните маѓионичари се само илузионисти - креираат илузија (трик) на вистинската манифестација направена од маги. Назад на твоето прашање, човеков кој ти го посочуваш не е првиот кој забележал нешто такво, но веројатно е првиот муслиман во некогашните територии кој го изучувал и пишувал тоа, но од аспект на човековата историја дефинитивно не е тоа. Ова знаење во детали им било познато на оние кои биле маги со иљадници години.
Се контрадиктираш самиот себе си... ем велиш дека нештава се познати од дамна, ем велиш дека арапов е првиот кој ги изучувал. Па како може со иљадници години луѓето да ја користат магијата, а да не знаат како се употребува? Тоа што овој податок си го извадил од некаков немуслимнаски сајт не значи дека е точен, иако ти се допаѓа и сакаш да биде токму таков. Како што можам да забележам тој сајт е некаква збирштина на с'е и сешто, без никаква одговорност во однос на контентот на оние кои го направиле. Имам чувство дека тебе не те интересира вистината, бидејќи вистината е очебијна, туку бараш потврда за твоите желби. Изменето од Messenger - 14.Март.2012 во 19:03 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
MalcolmX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во историја не добив јас никаков доказ освен пишан текст, никаков линк, а ниту ќе добијам, ако тоа се докази кај вас тогаш ок. А јас тука не го реков тоа во буквална смисла дека не сакам никој да пишува ништо, мене баш ми е убаво да дискутирам, затоа и сум тука, ама ето видиш има луѓе кои уште им е ограничено времето кога треба да си одат дома па кога ќе додјат дома тресат зелени за кои родителите нивни не знаат. Пред се, историчарот у наводници ми кажа тука да пишувам што сакам, а таму да идам со докази, па јас на шала реков секој кој тука ќе дојде со различно видување на моето да му биде избришано неговото или да се затвори темата, како во историја што моите мислења беа различни од некој друг па заради тоа се затвори темата. глупости на квадрат.
пс. не сум видел иначе уште досега исламска земја во која има култ од Мухамед, ни тоа не го знаеш дека во Исламот е забранет култ на Мухамед. Или чекај, сега ќе кажеш дека тоа не си го кажал во буквална смисла? И ДАЈ ПРЕФРЛЕТЕ ГИ СИТЕ КОМЕНТАРИ ОД ИСТОРИЈА ТУКА ШТО СУМ ГИ ПИШАЛ ЗА НАУЧНИЦИТЕ, ЗА ШПАНИЈА И ТН. Изменето од MalcolmX - 14.Март.2012 во 19:01 |
||
goran-twin
Сениор Регистриран: 02.Јануари.2012 Статус: Офлајн Поени: 385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убаво му кажа .Што се замислува тој ние исламска ли земја сме та да правиме култ на личноста од Мухамед без притоа да има контрааргумент. ! |
||
MalcolmX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://www.iluzionist.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=710:--&catid=17:magija&Itemid=34
Ibn Haldun, бил првиот во историјата кој забележал дека постои некоја чудна взаемна врска помеѓу хипнотичката состојба и способноста да се искористи и потчини некој вид загонетна, невидлива сила. Тој сметал дека цртањето на некои магични симболи и пентаграми (Соломонови букви и знаци), тајните магиски обреди, ги подигаат чувствата на опчинетиот и на волшебникот на ниво кое ќе им овозможи непосредно користење на окултната сила „mana- akasa", а со нејзина помош, постигнување на неверојатни ефекти. Ова е, може да се каже, првиот научен коментар во проучувањето на магијата. Според него, амајлиите мораат да содржат еден од двата или пак и двата метала заедно: железо и бакар, и да содржат симболи. 1 -- Уопште не навлагам у ова дали е вистина или не, сакам историчариве на форумот да ми потврдат дали е вистина дека човеков е првиот во историјата кој го забележал тоа. Ми требаат докази ако има некој, не википедија, некои други. Зашо овие амајлии, хипнотизирања и такви работи се т.е потекнуваат уште од древните вермиња на Египет и тн.Сигурно има некој пред овој што го забелешал тоа, зашо ако го ставев јас ова сигурно ќе ми кажевте дека овој Ибн Халадун арапов не го забелешал прв тоа и ќе изнесевте докази(а можеби и не, туку само ќе кажевте дека имало други пред него), ама кога е во прашање веб страна која не е исламска и го пишале луѓе кои немаат врска со исламот , чекам мислење ваше. Изменето од MalcolmX - 14.Март.2012 во 18:39 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
MalcolmX, бидејќи оваа е општа тема за историјата на Исламот, како и твоето мислење и верување за придонесот на Исламот кон општата осторија на човештвото, имаш подеднакво право на изнесување на твоето мислење како што имаат и сите остранати ченови подеднакво право како и ти за изнесување на своите мислења.
Немаш право да бараш само твоето мислење да биде објавено, а сите други кои не се сложуваат со тебе да бидат избришани. Изменето од Messenger - 14.Март.2012 во 18:27 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти си залутана овца од стадото. Ова е форум , правилата ги поставува администрацијата , а јас сум модератор на Историја. Таму јас ги спроведувам правилата за Историја , овде си има модератор кој си ја знае својата раббота. А ти Малком како борец за човекови права , треба да знаеш дека апсолутно право има АДМИНИСТРАТОРОТ , тој ги одредува правилата , а не секој еден член. Така да ако во иднина има некој неверници кој ќе те побиваат во твоите аргументи , ти како добар муслимански слуга ( на АЛАХ) ќе одговориш со аргумент. П.С. Ти ја почитувам верата , почитувај ја и ти мојата. А ако си учел нешто поинаку ќе те пуштам на консултации кај очата од Кумановско Оризари , многу добар и праведен верник. |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
MalcolmX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Edit: Ок. Само сакам пхп да ми донесе аргументи за тоа што го тврдеше и да видам мислење на бисер на мудроста ако има за нешто или некој аргумент-контрааргумент. Edit 2: И јас не реков дека историјата на светот не ме интересира, туку кажав дека исламската историја ме интересира најповеќе, а оваа на балканот што секој плете своја историја не ме интересира. И ќе барам секој пост кој тука ќе биде напишан против мојата религија или контра моето мислење да го тргнеш, затоа што ова е Ислам, а ако каже некој друг член тоа што јас ќе го пишам овде дека е лага и пропаганда барам да биде избришан секој еден таков пост! Мислам се разбираме. Изменето од MalcolmX - 14.Март.2012 во 17:10 |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Малком , тука слободно филозофирај за твоето верување и се што ти лежи на срце. Ова е местото за тебе. А на под форумот Историја , дојди кога ќе имаш документи , сведоштва , итн.
Изменето од Messenger - 14.Март.2012 во 18:28 |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |