IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусовото воскресение, факт или фикција???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусовото воскресение, факт или фикција???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака Обратен редослед
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Статус: Офлајн
Поени: 482
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2011 во 19:22
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Za razlika od tebe (i tie kako tebe) jas vo svojata vera VERUVAM. A ti ????
Muslima ????

Idi begaj ...

А дали го спроведуваш она „љуби го ближниот свој како што се љубиш себеси?“
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2011 во 18:59
Veruvam vo mojata vera, veruvam i vo tvojata vera deka isus e praten od boga i deka toj e roden bez majka, a ostanatoto deka e sin bozji i tie gluposti jas ne sum veruvala pred 15 godini a nema ni sega da veruvam Inned dinel islam edna i edinstvena vera e islam koj ke mi dojde so druga vera nema da mu se primi ni edno delo,. taka kaj nas Veli Voziviseniot Allah. a sega ne mora da veruvate ke veruvate koga ke zastanete pred Gospodarot na svetot pa toj ke presudi, Znaes Allah za vas hristijanite vo k*ranot veli: Pa koj dosol da kaze dali ima zivot posle smrta,a Allah vi vozvraka,zarem ne se sekavate deka Allah ve stvori od parce semka koja se frla vo matkite na vasite majki? Allah ne brza so negovoto kaznuvanje,
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2011 во 22:04
Originally posted by sk sk напиша:

Isusovoto voskresenie e fakt. Toa se slucilo. Kako, neka Muslima a i tie slicni na nea/nego vidat vo biblijata. Kraj na diskusija.

Mnogu jak fakt. Posebno ona: "Kraj na diskusija". Mnogu ubedlivo.

Za razlika od tebe (i tie kako tebe) jas vo svojata vera VERUVAM. A ti ????
Muslima ????

Idi begaj ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2011 во 04:43
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2011 во 21:52

Isusovoto voskresenie e fakt. Toa se slucilo. Kako, neka Muslima a i tie slicni na nea/nego vidat vo biblijata. Kraj na diskusija.

Mnogu jak fakt. Posebno ona: "Kraj na diskusija". Mnogu ubedlivo.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 17:22

Od koga pisanijata vo Biblijata se smetat za nauchni fakti ?   збунетост
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 17:21

Zarem verbata vo voskresenieto ce dozvolite da vi ja pomati nekoj koj ne e nitu od vasa religija ???

Temata ne prashuva dali nekoj veruva vo bukvalnoto voskresenie kako shto veli doktrinata na katolichko-pravoslavnata crkva tuku prashuva dali za toa ima fakti ?

Znachi imanjeto ili nemanjeto fakti ne menuva nishto vo veruvanjeto. Tokmu zatoa govorime za veruvanje. Inaku kje beshe nauka.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 00:41
Originally posted by MUSLIMA_1 MUSLIMA_1 напиша:

ej ej ej 15 godini sum bila hristijanka ti ke me ucis mene za hristijanskata vera,pa ti sam ne si ja poznavas svojata vera, da ja znaes ti tvojata vistinska vera, i kako vernik,ti ne bi mu zdruzuval na bog druzenik i deca i kerki i ne znam sto, SubhanaAllah
Jas kako hristijanka nikogas ne sum veruvala deka isus e bog ili bozji sin dedoto moj bil Svestenik, toj sam mi ima kazano deka isus e samo bozji pratenik,a vo denesnata hristijanska vera ima paganstvo i sekti i zatoa na bog mu zdruzuvaat bogovi i sinovi,na koj nego ne mu dolikuva da zeme sin so nego ili bilo koj.

15 godini hristijanka, alal da ti e i posle si ja promenila verata, znaci tvojata vera e tolku jaka sto ima expiration date. Hahaha i sega si revnosna muslimanka ma daj ti se molam, i kako toa sekogash vo prikaznite dedovcite se Svestenici koi zboruvaat protiv hristijanstvoto... crtani filmovi bre...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 00:30
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 00:25
Zarem verbata vo voskresenieto ce dozvolite da vi ja pomati nekoj koj ne e nitu od vasa religija ???
Diskutirajci tuka ce se vnesete vo nepotrebni raspravii okolu nijansi, a tokmu toa e onaa sto saka nekoj da go postigna. Alllllooo ludje verbata mora da e kako kamen.. Procitajte ja temata, zarem provokacijate ne e ocigledna dali sakate da napravite od fakt fikcija ????? Koga bre barem vo nesto ce se slozime i ce bideme slozni i cvrsti na stavot, do koga ce izigruvame umni glavi i ce se raspravame medju sebe za gluposti i nijansi...????

Изменето од Templarius - 02.Октомври.2011 во 00:28
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2011 во 00:31
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Па зарем не не учеа по физика дека материјата ниту се губи, ниту создава, туку само преминува од еден вид во друг? Ова е првиот фундаментален термодинамички закон во природните науки.
Не е материјата туку енергијата таа која што не се губи. Материјата е вид згустена енергија. Како што рече еден квантен физичар(Тритјоф Капра мислам..) таа енергија трепери толку брзо што се добива на пр. впечаток дека е цврста.

Кон темата: За мене факт е дека Исус воскреснал, само како што веќе наведов некаде низ форумов од Христовата објава Ова е Мојата Реч, поимот воскресение Христово претставува настан кога духовните атоми ги асимилирале материјалните(бидејќи сè, па и материајта потекнува од Духот, а не обратно). Кога апостолите зборувале и го допирале воскреснатиот тоа се одиграло на едно повисоко духовно ниво. Да имаше во тоа време камера и да се направеа снимки, ништо спектакуларно не ќе се видеше, освен можеби дека телото постепено го снемува.

Во телесно воскресение на веќе починатите исто така не верувам. Христос во „Ова е Мојата Реч - Алфа и Омега„ објаснува дека тнр. воскреснати луѓе за кои, поради медицинското незнаење на луѓето од епохата на Исус, честопати се верувало дека се (дури и со денови) мртви, а Исус всушност ги будел од длабока кома бидејќи нивните души биле волни и подготвени духовниот развој да го продолжат на Земјата.

Изменето од Majkl - 01.Октомври.2011 во 00:38
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 23:36
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Spored mene, sepak, ne e fakt! Materijalnoto se ragja i umira.Voskresenieto e simbolika. Pobeda na zhivotot nad smrtta. Duhovnoto(ednobitieto) e vechno a ne materijalnoto, koe se pojavuva, ima rok na traenje(shto bi rekol nashiot moderator)in ischeznuva...
А зошто не е факт? Кои се аргументите?Зошто е симболика? Кои се аргументите?Зошто материјата не би можела да биде вечна? Па зарем не не учеа по физика дека материјата ниту се губи, ниту создава, туку само преминува од еден вид во друг? Ова е првиот фундаментален термодинамички закон во природните науки.

Zoshto, zoshto ... a da go prashame volkot?

Nie lugjeto ja percepirame materijata so nash*te ogranicheni mozhnosti.

A shto ako ne e takva kakva shto nie ja percepirame? Shto ako e gusta energija koja vibrira so odredena frekfrencija i ne mozhe da egzistira na povisoko nivo...    

Kako mozhe da bide vechno, neshto shto e promenlivo??? "Samo promenata e vechna".

Ona shto se ragja mora i da umre-kako na primer idejata deka sme telo...

Изменето од viktorija123 - 30.Септември.2011 во 23:40
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 22:16
A zohto e fakt ? Koi se argumentite i faktite deka Isus voskresnal kako materijalno bitie, onaka kako shto bil do negovoto raspetie i umiranje?

Ajde da vidime koj kje dobie Nobelova Nagrada ?

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 20:16
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Spored mene, sepak, ne e fakt! Materijalnoto se ragja i umira.Voskresenieto e simbolika. Pobeda na zhivotot nad smrtta. Duhovnoto(ednobitieto) e vechno a ne materijalnoto, koe se pojavuva, ima rok na traenje(shto bi rekol nashiot moderator)in ischeznuva...

А зошто не е факт? Кои се аргументите?
Зошто е симболика? Кои се аргументите?

Зошто материјата не би можела да биде вечна? Па зарем не не учеа по физика дека материјата ниту се губи, ниту создава, туку само преминува од еден вид во друг? Ова е првиот фундаментален термодинамички закон во природните науки.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.