IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Гревот на вљубените во материјалното богатство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гревот на вљубените во материјалното богатство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака Обратен редослед
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 15:41
Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

, сите се крупни (да не речам дебели - прејадени )?

Дали знаеш дека од постење се здебелува? Човек што не се занимава со физичка работа, а пости без масло, консумира повеќе леб, а лебот, верувала или не, го здебелува човекот ако го консумира повеќе.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 12:33

Зошто нашиве попови се изнакитени со злато, носат златни круни,
големи златни крстови ( зошто не е  дрвен крст обичен)
Затоа што златото не го јаде `рѓа и молци

сите се крупни (да не речам дебели - прејадени ) ...???
Можеби затоа што се исполнети, да не речам пополнети, од св.дух?

Како ќе влезат во  Царството Божје  ?
Како и сите други, е сега дал по скратена постапка или некоја друга, тоа секој сам си одбира.   

Изменето од Majkl - 24.Јуни.2011 во 12:33
Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 11:22
Зошто љубителите на материјалното богатсво многу тешко можат да влезат во Совршеното Царство БОЖЈЕ?
..........................................................................................................................
Зошто нашиве попови се изнакитени со злато, носат златни круни,
големи златни крстови ( зошто не е  дрвен крст обичен) и на рацете златни прстени, возат огромни џипови , сите се крупни (да не речам
дебели - прејадени ) ...???

Дали се и овие љубители на материјалното, или пак така треба ?
Како ќе влезат во  Царството Божје  ?
Кон врв
kladence Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Мај.2011
Поени: 88
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kladence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2011 во 10:13
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Grevot na vljubenite vo materijalnoto bogatstvo se naogja isto onamu kade shto se naogja grevot na vljubuvanjeto vo bilo shto.

Grevot e vrzuvanjeto (attachment.) so minlivite neshta, so onie raboti koi nemaat vechna vrednost, neshta koi ne se nishto drugo tuku sostavni elementi na iluzijata (Maja) koja ja narekuvame materijalen (zemen) zhivot.

Eden den toa go osoznavaat site lugje...

Pred mesec dena dozhiveav toa da go vidam i slushnam i od sopstveniot tatko koga vo poslednite denovi od svojot zhivot razocharano mi reche deka zhivotot bil luk i voda. Chovekot, za kogo najvrednite raboti bea onie materijalnite, na krajot od svojot zhivot osozna deka bil niven sluga namesto gospodar, deka zhiveel za akumuluranje i chuvanje mrtvi raboti koi na krajot mora da gi ostavi i da se razdeli od niv gol i bos, onaka kako shto pristignal megju niv.

Na krajot osozna deka poradi toa ne si dozvolil da posveti povekje vnimanie na sebe si i na drugite okolu nego kako Bozhji duhovni bitija. Osozna deka onoa vistinski vrednoto go propushtil vrzuvajkji se za onoa shto e sporedno. Osozna deka namesto da se posvetil na glavnoto jadenje toj se oddal samo na zachinite.

Na krajot se razbudi... za da vidi deka spiel siot zhivot.   

primi dlaboko socuvstvo i od mene.Bog neka mu gi prosti grevovite na tatko ti
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 21:21

Originally posted by spiros spiros напиша:

Messenger, најискрено сочувствувам со тебе и со таткоти!    

Милоста БОЖЈА да му ги прости сите несвестни и свестни грешки и да му дари - неспоредно подобар - нов почеток.

Амин!

Bog da go prosti,

Moe Socuvstvo, Angelite neka mu go osvetlat patot.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај kladence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 18:24
ALELUJA!! AMIN
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 13:51

Само што го дочитав постот на кладенче и репликата на месинџер, сакав да го наместам “креветот“ на кој што седам (на кого механички му се подесуваат страните кои служат за потпирање) и страницата ми се скрши.

Троседот е доста убав, релативно скапо платен, нам (и на многумина) многу ним се допаднал, но ете сега е со едно скршено “уше“.

Пред известно време купив “нов“ автомобил (постар од десет години) кој што е една генијална кочија (за којашто пишував на 17ти Април 2011) и за каква никогаш нити сум се надевал дека ќе можам како сопствена да ја возам.

Одкако ја купив (тоа беше 8ми март после зајдисонце) постојано со голем мерак ја гледав и ја возев. Дури и на работа така ја паркирaв што одвреме навреме ќе можев да "фрлам" еден поглед и (во благодарност) да си се радувам како малото дете што се радува на играчките.

Арно ама, автомобилот (на едно место) веќе почнал да р`ѓосува и да ме подсетува на Ев. Матеј 6:19-21..

Два дена после моето пишување во Вистинскиот Пастир и броевите за случката при купувањето, Blagoj_s во Најубавите стихови во Библијата повторно ме подсети на Ев. Матеј 6:19-21..

Уште истиот ден - возејќи на работа - ми се расипа електрониката за позиционирањето на воланот. Низ прозорот на работа пак го гледав автомобилот но овојпат не со толку голема радост туку со грижи, бидејќи поправката може навистина прилично да ме чини.

Во тие моменти уште подлабоко ја почуствував вистинитоста на Мудроста БОЖЈА за којаштo сведочи Ев. Матеј 6:19-21., но и последните постови на кладенче и месинџер!

Поздрав

А Исус му одговори:
>> Возљуби Го יהוה‎, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум! <<

тоа е прва и најголема заповед,
а втората е слична на неа:

>> Возљуби го својот ближен како себеси! <<

(Ев. Матеј 22:37 - 40)

п.с. Одкако дојодов дома со автомобилот, електрониката за подесување на воланот повторно почна безпрекорно да функционира!    

Изменето од spiros - 03.Јуни.2011 во 18:09
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 10:49

Pred mesec dena dozhiveav toa da go vidam i slushnam i od sopstveniot tatko koga vo poslednite denovi od svojot zhivot razocharano mi reche deka zhivotot bil luk i voda. Chovekot, za kogo najvrednite raboti bea onie materijalnite, na krajot od svojot zhivot osozna deka bil niven sluga namesto gospodar, deka zhiveel za akumuluranje i chuvanje mrtvi raboti koi na krajot mora da gi ostavi i da se razdeli od niv gol i bos, onaka kako shto pristignal megju niv.

Na krajot osozna deka poradi toa ne si dozvolil da posveti povekje vnimanie na sebe si i na drugite okolu nego kako Bozhji duhovni bitija. Osozna deka onoa vistinski vrednoto go propushtil vrzuvajkji se za onoa shto e sporedno. Osozna deka namesto da se posvetil na glavnoto jadenje toj se oddal samo na zachinite.

Мое сочуство за смртта на татко ти.

Бог да го прости и да му даде царство небесно.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kladence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 00:52
Немаше ништо лошо во јадењето, пиењето и женењето во времето на Ное, освен што тоа им стана единствена грижа, а занемарена беше секаква духовна димензија на животот(Лука 17:26,27)Исто така, немаше ништо грешно во купувањето и продавањето, планирањето и градењето во Лотовото време, освен што сето тоа било правено со грешни методи(Лука 17:28). Она што било од темел погрешно е што во тоа ја гледале единствената цел на животот. Немислеле на ништо друго освен на забава и на уживање, на сопствена корист и на материјална добивка.Тоа на Господ не му беше угодно и затоа ги уништи.Библијата пофално зборува за Безалиел, кој бил вешт во работата со метали, камен и дрво.Бил исполнет со СВЕТ ДУХ за да биде подобар мајстор(2. мојсеева 31:3-5)Јаков и неговите синови беа пастири.Јосиф, кого браќата го продадоа во ропство, станал премиер во египетската влада. Лидија била продавачка на скерлет, Павле, Прискила и Аквила правеле и продавале шатори. Лука бил лекар. Значи Бог не потикнува во нашите дарби и работа, али не сака да бидеме ничии робови, да не се врзуваме за никого и ништо бидејќи тој е наш ослободител
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2011 во 23:58
Originally posted by kladence kladence напиша:

Исус секогаш поучуваше дека изобилноста на човечкиот живот не зависи од материјалните добра што ги поседува.Парите се добар слуга, но лош господар. Местото им е во паричникот или во банка, но никако во срцето на човекот.Апостолот Павле за богатството вели дека тоа е корен на секакво зло.(послание до Тимотеј 6:10)Богатството го заробува својот обожавател и го прави своја жртва.Христијанинот,повеќе од било кој друг, треба да е свесен дека сите сме дојдени на овој свет со празни раце и со празни раце ќе го напуштиме.Ова не значи дека земните богатства сами по себе се грев-Библијата тоа не го тврди.Исто како и со сексот, постои исправно и погрешно користење и на парите, како и исправен и погрешен начин на стекнување на моќта. Многу христијани тоа погрешно го разбираат и зазеле став кој ги уништува затоа што станале духовно горди на своето сиромаштво.Исус за ова зборуваше во една од своите параболи.      
Тоа е приказната за богатиот, кој на секој свој слуга му дал извесна сума пари да ги вложи во нешто корисно додека тој е на пат. Сите слуги мудро ги вложиле, и оствариле добивка, освен еден исплашен и недоверлив слуга кој ги скрил парите , незнаеќи што да прави со нив, и истата сума му ја вратил на господарот.
Сакам да кажам да бидеш вистински христијанин не значи да се лишиш од сите задоволства и уживања во животот. Само грешните уживања треба да се напуштат, кои се забранети од Господ.

Nie sme vo ovoj materijalen svet za da imame materijalni iskustva i preku niv da se osoznaeme sebe si i Boga.

No tie materijalni iskustva i zadovolstva se samo alatot i nachinot na osoznavanjeto, a ne se samite po sebe celta na nasheto postoenje.

Problemite stanuvat koga kje se vrzeme za niv i kje gi stokmime na piedestalot na nash*te vrednosti.

Toa e grevot.

Ne e alatot kriv zatoa shto majstorot e losh.

A onoj shto kje se otkazhe od alatot nema nikogash da stane majstor.

Изменето од Messenger - 03.Јуни.2011 во 00:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2011 во 23:53

Милоста БОЖЈА да му ги прости сите несвестни и свестни грешки и да му дари - неспоредно подобар - нов почеток.

Амин!

Bog da go prosti,
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај kladence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2011 во 23:50
Исус секогаш поучуваше дека изобилноста на човечкиот живот не зависи од материјалните добра што ги поседува.Парите се добар слуга, но лош господар. Местото им е во паричникот или во банка, но никако во срцето на човекот.Апостолот Павле за богатството вели дека тоа е корен на секакво зло.(послание до Тимотеј 6:10)Богатството го заробува својот обожавател и го прави своја жртва.Христијанинот,повеќе од било кој друг, треба да е свесен дека сите сме дојдени на овој свет со празни раце и со празни раце ќе го напуштиме.Ова не значи дека земните богатства сами по себе се грев-Библијата тоа не го тврди.Исто како и со сексот, постои исправно и погрешно користење и на парите, како и исправен и погрешен начин на стекнување на моќта. Многу христијани тоа погрешно го разбираат и зазеле став кој ги уништува затоа што станале духовно горди на своето сиромаштво.Исус за ова зборуваше во една од своите параболи.      
Тоа е приказната за богатиот, кој на секој свој слуга му дал извесна сума пари да ги вложи во нешто корисно додека тој е на пат. Сите слуги мудро ги вложиле, и оствариле добивка, освен еден исплашен и недоверлив слуга кој ги скрил парите , незнаеќи што да прави со нив, и истата сума му ја вратил на господарот.
Сакам да кажам да бидеш вистински христијанин не значи да се лишиш од сите задоволства и уживања во животот. Само грешните уживања треба да се напуштат, кои се забранети од Господ.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2011 во 23:40

Grevot na vljubenite vo materijalnoto bogatstvo se naogja isto onamu kade shto se naogja grevot na vljubuvanjeto vo bilo shto.

Grevot e vrzuvanjeto (attachment.) so minlivite neshta, so onie raboti koi nemaat vechna vrednost, neshta koi ne se nishto drugo tuku sostavni elementi na iluzijata (Maja) koja ja narekuvame materijalen (zemen) zhivot.

Амин!

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Tamu se naodjas za da mozes da si ja popravis materijalnata sostojba ili od drugi pricini ...

Темпо, сега сум отепан од што сум заморен, но, дали ми веруваш дека веднаш (без скршен денар во џеб и тоа босоног) би тргнал за македонија, само кога причините и причинителите поради кои (пред 22 години и некој месец) сум ја напуштил, би биле трансформирани?

Изменето од spiros - 02.Јуни.2011 во 23:47
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2011 во 15:05

На различни места се наоѓам. Денес на пример во југозападна германија, но најповеќе таму кадешто вљубените во материјалното богатсво најрадо го чуваат своето богатсво!

Tamu se naodjas za da mozes da si ja popravis materijalnata sostojba ili od drugi pricini ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.