IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Психологија(наука или само маркетинг)?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Психологија(наука или само маркетинг)?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2010 во 14:36
Nikoj ne tvrdi deka psihologijata e nauka koja treba da ne izvleche od nekakva ivica na propasta.

Patem, zoshto si protiv psihologijata? Shto ti napravila taa tolku losho shtom si taka nakostreshen protiv nea?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2010 во 13:18
Moderniot vek sto go ziveeme,a so nego i site nerealni blagodeti,ni ja zemaat dusata vo bezmilosna trka za niv.

Od tuka bi vi gi postavil prasanjata:

Zosto Isus koga vlegol vo Erusalim gi isturkal site "svetlikavi" nesta od tezgite na trgovcite?
Zarem sme zaboravile sto sme,od sto sme i kade odime?
Kade otide semejstvoto kako osnovna kletka na naseto bitisuvanje?

I sega,psihologijata kako moderna nauka,ke ne izvlece od ivicata na propasta....ABE AJDEсмеење

Koga ke svatime,deka treba da se svrtime kon nasata priroda bez "svetlikavite" predizvici sto ni ja kradat dusata,mozebi i ke mozeme bez marketingot kako psihologijata.
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2010 во 01:31
Psihologijata E nauka Tocka
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2010 во 17:49
Da, psihologijata e nauka koja mnogu seriozno i metodoloski izdrzano se bavi so psiholoski merenja, istrazuvanja, no i so profesionalna psiholoska pomos.

Slusanjeto e samo edna od alatkite na psihologot. Da, site lugje mozat da slusaat (listen), no ne da slusaat strucno (hear). Mnogu lugje se kreativni, no ne se dekorateri ili stilisti. Mnogu lugje se logicari, no ne se matematicari.

Zad site intervencii na psihologot stoi tehnicka usovrsenost, i naucna zasnovanost. Nauka za koja Ajnstajn rekol deka e poteska i od fizikata.
Taa izgleda deka e pocesto zloupotrebena od razlicni selfhelped books i sl...no naukata si ostanuva nauka.

Toa sto lugjeto smetaat deka psiholoskata strucna pomos mozat da ja zamenat so prijatelska, majcinska, itn, i deka za nea ne treba da se plati-zasto da ne, stom toa im pomaga i mislam deka takvata poddrska od bliskite ja poddrzuvaat site psiholozi kako edna od najznacajnite za skoro site psiholoski poteskotii.
No, postojat problemi koi baraat i strucno lice. A strucnosta, se plakja. Taka lugjeto se sigurni deka dobile strucna pomos koja taka i ja cenat.

Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2010 во 00:41

Psihijatar pocituvam,psiholog ne.

~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2010 во 21:56
Се почесто се повеќето луѓе се прашуваат тоа. Во образовните институции повеќето психолози не си го најдоа своето место па повеќе се ангажираат околу образовниот отколку делот кој е нивна ингеренција и стручност.
Вон образованието се почести се шпекулации и афери околу оваа струка. Се измешаа лончињата околу оваа наука (па и самата струка-дејност)
Дали Борис Чавковски лажно се претставувал?
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2010 во 19:07
п.с. кога кажувам стручно- не мислам на ракиjцата и салатката, ниту па на кафулето ако и да го обожавам...намигнување
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2010 во 19:06
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Ajde edna malku skakliva tema za razmisluvanjeсреќа

Moderniot vek i ona sto se slucuva so covekot kako edinka prirodno go nametnuva i nacinot na negovo odnesuvanje kon sebe i kon sredinata vo koja se dvizi.Od tuka trgnuvaat i moite stavovi za psihologijata kako nauka koja bi ja okarakteriziral kako:

MOK NA OPSERVACIJA,EMPATIJA KON COVECKIOT ROD I SEKAKO...TRPENIE DA SE SLUSAAT TUGI ZIVOTNI PRIKAZNI.

Dali e psihologijata nauka?

вака: воопшто и нема да коментирам моментот дали е наука, тоа е сосема jасно.
но ми стана смешно идеjата за маркетингот....каде тоа , бе???
каде живееме ние??? на Балканот??? психологиjата --маркетинг?!?!
прво на прво--ни еден не знам коj лев или денар, или динар, или куна, или лека ке даде за преживуването на психоанализата...оти ние сме топли Балкан соулс , имаме си блиски, които слободно оптеретуваме по секое време на денот и нокт са важни и не дотаму важни проблеми и проблемчета.
Нема по голем психолог од чашка ракиjца со шопска, или еден солзлив женски кафе муабет...
така тоа да го знаете од едно стручно лице!
само не знам коjа ке да е правилната во случаjов емотиконка---->>>таа:да или па таа:не
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 22:24
gledajki go filmot
KREVET NA MENHETN
ne bi se reklo deka e nauka... nego DARBA
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 21:15
имајќи на ум дека...
најверојатно исто подразбираме под наука...
да...
секако дека психологијата...
е наука...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 20:22
Zosto niednas po moite postovi ne go iskazes svojot licen stav?

Ete...Lithium si go kaza svojot stav,kolku mi e milo da citam takvi postovi.
Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 20:19
Има случаи кога обичниот човек не може многу да влијае на веќе настанатата состојба, па затоа е потребна помош од стручно лице од таа област, во случајов психолог.
Тоа што таа помош ( како што велиш подадена рака ) се наплаќа е оправдана, бидејќи секој си ја цени професијата што ја одбрал и работата што ја работи, затоа што додека да стигне до таа позиција на која што се наоѓа тој вложил многу труд, пари и време. Како би било психолозите во училиштатата да не земаат плата, или инженерите да проектираат за без пари? Смешно нели. Дури и невозможно е. Кога обичниот работник во фабрика зема пари за својот труд, зошто тоа да е исклучок за психолозите?

You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 20:06
Psihologijata i Psihijatrijata se struchnosti kako i Hirurgijata, Inzhinerstvoto itn.

Zoshto treba da zachuduva koga nekoj koj zavrshil univerzitet i stanal psiholog ili psihijatar (si gi pravi svoeto zhiveenje so taa profesija) treba da bide platen za svojata rabota?   

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 19:53
Odlicno se razbirame Lithiumда
Si odgovori sama na prasanjata...i samo edna napomena

PSIHOLOGIJATA NE E NAUKA...TUKU SAMO RAKA PODADENA(empatija i sposobnost na percepcija i slusanje) SO SOODVETNA NADOKNADA(sto kaj mene sozdava nagon za povrakanje)

Bi ve zamolil primerot da ne bide predmet na ponatamosna diskusija
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,563 секунди.