|
ИСУС бил обрежан... |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | |||
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тор,
Ми изгледа дека се мачиш барајќи "само-просветлување" или "духовно обрезание".... Паѓаш на истата финта.... а тоа е лагата на змијата, лага која змијата ја кажа уште во рајската градина, и лага која што до ден денешен се повторува во секакви учења, т.е. дека човекот може "сам од себе" да стане бог и "да распознава" ----- и за жал до ден денес има луѓе кои се измачуваат коопнејќи по тоа што е невозможно: 4 А змијата и рече на жената: „…ќе ви се отворат очите, и вие ќе бидете како Бога, распознавајќи го доброто и злото.” (Битие 3:4-5) Ако ти чекаш низ твојата човечка лимитирана "свесност" сам од себе да станеш "бог" или "просветлување",….. ќе се уууууууууутепаш од чекање, и никогаш нема да ти биде. Еве ти една солуција НАБРЗИНКА, - за следново не ти е потребно ниту црква, ниту поп, ниту било каков ритуал, ниту било какво "знаење" --- тоа се све бабини деветини за земање пари од луѓето. Тоа што мораш е следново: - да најдеш соба каде ќе имаш приватност. - да се ПОКАЕШ признавајќи дека си грешник, - да побараш МИЛОСТ во Името на Исус Христос. Ова мора да биде ОД СРЦЕ. Направи го ова, и ќе видиш …… Ти никогаш сам во своето лимитирано човечко тело и лимитиран човечки мозок не можеш тоа сам со свои сили да го достигнеш. Исус многу јасно им кажа дури и на своите апостоли "БЕЗ ИСУС НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ НИШТО" Исус им рече… 5 Јас Сум лозата, а вие сте прачките. Кој останува во Мене, и Јас во него, тој дава многу плод; зашто без Мене не можете да направите ништо. 7 Ако останете во Мене и ако Моите зборови останат во вас, барајте што и да посакате, и ќе ви биде. (Јован 15:5,7) 9 Како што Таткото Ме возљуби Мене, така и Јас ве возљубив вас. Останете во Мојата љубов! 10 Ќе останете во Мојата љубов, ако ги запазите Моите заповеди, како што и Јас ги запазив заповедите на Мојот Татко и останувам во Неговата љубов. 11 Ова ви го реков за да биде Мојата радост во вас, и вашата радост да биде полна. 12 Ова е Мојата заповед: да се љубите еден со друг, како што Јас ве љубев вас. 13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели. 14 Вие сте Ми пријатели - ако го вршите она, што Јас го заповедам. 15 Не ве наречувам веќе слуги; зашто слугата не знае што прави неговиот господар; а вас ве нареков пријатели, зашто ви соопштив сè што чув од Мојот Татко. 16 Вие не Ме избравте Мене, но Јас ве избрав вас и ве поставив да одите и да принесувате плод, и вашиот плод да остане; и Мојот Татко да ви даде сè што ќе посакате во Мое име . (Јован 15:9-16) Поздрав, Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 00:04 |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Odlicno a kade da gi procitam negovite misli ???
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Tor
Сениор Регистриран: 25.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 628 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vidi, ako svatis barem edna recenica, misla od Isus, togas moze da se oseti negova svesnost, a ova so evangelijava...pa dobri se; podobro e da imas korav tatko otkolku nikakov!
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Biblijata ne moze i ne e finalna bozja rec i kako takva ne moze da se zeme kako nesto definitivno. Site znaeme deka toa se pisania na cetvorica apostoli, ucenici na Isus vo nea se dadeni upatstva no ne i precizni shemi ...
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Tor
Сениор Регистриран: 25.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 628 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Obrezhi go svoeto EGO!
Rodi se povtorno! Odvnatre! |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Messenger,
повторно не си допрочитал до крај, па шириш опасни грешки:
Не се раздвоени децата, туку е сите кои се "ЗА" против сите кои се "ПРОТИВ" Исус и Библијата, затоа и во реченицата сите примери се повторени во 2та правци, за НЕ се наметнува и НЕ ЛИМИТИРА на "една група" на "децата" како што ти тоа го правиш: Исус им рече... 52 зашто отсега петмина, во една куќа, ќе бидат разделени: тројца против двајца, двајца против тројца; 53 ќе се разделат: таткото против синот, и синот против таткото; мајката против ќерката, и ќерката против мајката; свекрвата против својата снаа, и снаата против свекрвата.” (Лука 12:52-53)
Повторно потенцијална грешка, точно е дека делата на фарисеите беа погрешни, но Библиските учења во Стариот Завет се ИСПРАВНИ, Исус ги посоветува да ПРАВАТ и ПАЗАТ: 1 Тогаш Исус му рече на народот и на Своите ученици; 2 говорејќи: „На Мојсеевото седиште седнаа книжниците и фарисеите, 3 затоа сè што ќе ви речат - правете и пазете - но не постапувајте според нивните дела, зашто зборуваат, а не извршуваат! (Матеј 23:1-3)
Не мора да бидеш крстосан, тоа е паганска работа, не Христијанска. Исус на своите верници (те молам, не го поистеветувај ова со сите самонаречени цркви со збир од секакви хоби-верници) им порача: Исус им рече... 3 Внимавајте на себе! Ако ти згреши твојот брат, укори го и прости му, ако се покае. (Лука 17:3) Па еве да ти кажам, во Стариот Завет е низ профетите ПРЕДСКАЖАНО доаѓањето на Исус Христос. Стариот Завет е полн со ТОЧНИ пророштва, и како таков ја потврдува валидноста на Новиот Завет. Стариот Завет со Новиот Завет, се доказ дека Господ ЗНАЕ СВЕ уште пред да се случи. Во многу други учења и денешни религии, има некои "учители" кои "си пишувале книги" или уште си пишуваат свои книги, но само Библијата е Пророшки запис, и е математички-статистичко творба, чија статистичка веројатност е недостижна за било кој човек. Кратко кажано, Библијата Е Божјиот Збор, и е неспоредлива со било кое човечко писание. И да повторам, не се грижи, јас се трудам да ги пратам Библиските учења, и затоа не мора да се плашиш од разапнување или крстосување од мене, плаши од некои други насилници кои се спремни на физичко насилство. Јас сум тука стриктно само за дебатирање. Поздрав, |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eeeeejjj... ne preteruvaj so pretpostavkite. Dovolna e onaa za nezhenenjeto. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I so toa go dovede vo prashanje celiot Star Zavet. Ne deka ti oponiram, tuku samo zablezhuvam... Isus reche deka doagja so mech da gi razdeli decata od roditelite, recheno e deka starite meshini se za stari mevovi i na fariseite im odgovori deka go sledat gjavolot. Patem, vekje nekolku pati sum spomnal oti e napravena katastrofalna greshka koga Stariot Zavet go zalepija za Isusovoto propovedanje i go stavija vo ista Kniga so Noviot Zavet (bez obzir kako e sostaven). No toa neka ostane samo moe mislenje za koe mozhe slobodno da bidam krstosan. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Isus bil obrezan pa sto ???
Vo toa vreme toa bilo cool i ok ??? Pa isto toj bil evrein odejci po taa logika nie site treba da bidneme evrei ???? Toj "nikogash" ne se zenel, i nie ne treba da se zenime??? "Nikogash" nemal sex i nie isto toa treba da go praktikuvame ??? Bog na coveka mu dal razum da razmisluva i donesuva odluki za negova dobrobit ili obratno... Изменето од Templarius - 05.Мај.2010 во 23:49 |
|||
Give me your secrets
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да беше така како што ти го велиш тоа, тогаш низ историјата не ќе имаше недоразбирања меѓу народите, ниту меѓу ликовите од Библијата. Бог постојано се објавувал и објавува но очигледно малкумина ја разбираат неговата порака. А за обрезувањето... која е логиката Бог тоа да го бара(исклучувајќи ја медицинската)? Бог е Логос. Бог ни дарувал разум. Значи, треба да го користиме. Дали ти е тебе разумно Бог да барал од духовни причини да дел од машкиот материјален орган биде скратена поради обележје за некаков духовен сојуз? |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мајкл,
Господ не може да биде "неразбран", Тој ни ги знае влакната на главата, а не пак нашата лимитираност и интелегенција. Господ испраќа пораки 100% точно скроени за секој од нас и на нашите интелектуални капацитети. Затоа и Ааврам 100% точно разбрал што му било кажано. Бидјеѓи Господ тоа му го кажал, а не некој друг. Еве го моето објаснување.
М_Magdalena, објаснувањето е многу поедноставно, т.е. "повторувањето е мајка на знаењето", а Господ е добар учител. Господ сакал да го ВРЕЖЕ знаењето во тврдите човечки глави, (некој паметни, а некој не) .... ги натерал да "повторуваат, повторуваат, ... повторуваат, повторуваат". За да не заборават кога ќе дојде клучниот момент. Жртвувањето јагниња, и обрезувањето се ВАЖНИ предзнаци за Исусовото доаѓање и спасение. --Затоа биле жртвувани јагниња МИЛИОНИ пати --Затоа биле обрезувани евреите МИЛИОНИ пати После доаѓањето Христово, овие "лекции" се остварени, и нема потреба повеќе да се повторуваат. т.е. -- Исус е Јагнето на Господ -- Исус не чисти од гревовите што е "некако" претставено со обрезувањето… само што искрајно јас го немам уште разбрано значењето на обрезувањето, но затоа го читам ова долу, па некој нека објасни ако знае: 28 Зашто не е Јудеец оној, кој е тоа надворешно, ниту е вистинско обрезание она, што е надворешно - врз телото - 29 туку Јудеец е оној, кој е тоа во внатрешноста; а вистинското обрезание на срцето е по Дух, а не по буква. Неговата пофалба не е од луѓето, а од Бога. (Римјаните 2:28-29) Поздрав, |
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Majkl - 05.Мај.2010 во 22:16 |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Majkl, ти со ова ја намалуваш Омнипотентноста на Господ Бог Исус Христос, демек Тој имал "пречки при трансмисијата". Живиот Господ Бог Исус Христос е омнипотентен, семоќен, и све што прави е безгрешно. Поради ова, веројатно е да има грешки во литературат што ја читаш, но НЕМА грешки или недоразбирања во Библијата ниту пак во било која од пораките што Господ ги праќал во Билијата. Грешки има во нашите човечки мозоци што немаат капацитет целосно да го разберат Живиот Господ Бог Исус Христос, но со покајание и молитва може секој грешник да биде услишан, и да му биде посечено кон вистинското толкување на Библиската вистина. Поздрав, Изменето од Niko777 - 05.Мај.2010 во 22:20 |
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога Бог им се објавувал и објавува на луѓето, тие јаснотијата на објавата можат да ја разберат само онолку колку во моментот е проширена и прочистена нивната духовна свест. Кај многумина во тие стари времиња сеуште биле присутна во подсвеста представите од времето на многубоштвото. Во тие представи постоело и сфаќањето дека Бог бара пролевање крв, жртвување, надворешни обележја и сл. Во едно откровение примено од Божјиот Дух есента 1981 година, е објаснето дека кај Авраам во почетокот доаѓало до мешање на светлосните Божји импулси со неговите представи од подсвеста. Тој тоа подоцна успешно со Божја помош го надминал, но во почетокот не било така. Од тие причини тој во еден момент дури помислил дека Бог бара од него да му го жртвува својот син кон кого чувствувал силна приврзаност. Но она кое Бог всушност навистина го барал од него е да ја жртвува во духовна смисла својата врзаност кон синот. Слично било и со обрежувањето... |
|||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |