IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Велигденски празници
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Велигденски празници

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 12:28
Kako i sekoja godina, ovde vo nasite pravoslavni hramovi vo Sev. Amerika, vo eden pravoslaven hram ( bez razlika dali e ruski, srpski, bugarski ili nekoj drug ) na edno mesto mozes da vidis, i bugari, i makedonci, srbi, grci, rumuni, rusi, kako zaedno gi docekuvaat i proslavuvaat pravoslavnite praznici. Milina edna, prosto ti ja gree dusata.

Hristos Voskrese
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 08:29
Samo shto se vrativ od crkva i si razmisluvam... odenje tri pati okolu crkvata, peenje nekakvi himni, chukanje tri pati na vratata za da ja otvorat onie od vnatre, sveshtenikot povikuva portata da se otvori bidejki "carot e pred crkvata", lugjeto nosat i ostavaat vapcani jajca, lugjeto zemaat vapcani jajca, lugjeto krshat vapcani jajca... i mnogu drugi raboti.

Se prashuvam... shto ima seto ova so Isusa i negovoto uchenje? Pa, od druga strana si velam... umno reshile, zatoa ne velat "Isus", tuku "Hristos" pri pravenjeto na ovie metanii, obichai i tradicii... Taka nema koj da prigovori... za Isus se znae shto govorel i shto porachal, pa tuka nema mnogu prostor za slobodno interpretiranje (iako ima dovolno ), ama za seto ostanato mozhe da se koristi "Hristos"... pa tuka mozhat da se stavat site onie neshta shto Crkvata metikulozno go razrabotuvala so filigranska preciznost, koristejki telogija, kazhuvanja na sveti otci, interpretacii, razni idei, ubavi koloritni obichai, psalmi komponirani niz milenijumive...

Koga go prashav dirigentot na horot za site ovie raboti, mi reche "...abe nema nishto losho vo toa...vidi samo kolku e srekjen i zadovolen narodov... ubavina!"

I toa e poentata na religijata... lugjeto da se zadovolni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 06:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<h2 align="center">Честит Велигден! Велигден?!</h2>

<p align="center">

Твоето
правилно разбирање и убедување за Велигден ќе ти го промени животот!
Тоа што Исус го направи (Неговата смрт и воскресение) пред 2000 години
е клучно за твојата врска со Бог денес. Затоа нема ништо позначајно од
тоа да ја разбереме и примениме Велигденската порака. Овде нема да се
фокусираме на разните традиции врзани за овој настан туку ќе се
фокусираме на неговото изворно, Библиско, значење. Зошто Христос умре?
Што постигна со Неговото воскресение? – се прашања што се суштински за
разбирањето на Велигден.

Еве неколку Библиски вистини кои се многу важни за потполното сфаќање на овој настан:

• Исус тврдеше дека е Бог. Тој има кажано за Себе: „Јас и Таткото сме
    Едно“, „Јас Сум патот, вистината и животот“, „Ако си ме видел Мене си
    го видел и Таткото“, „Јас Сум воскресението и животот“.
  • Сите луѓе се грешни и никој со своја сила и добри дела не може да
    стигне до Бог т.е. да се оправда. Библијата вели: „Зашто сите згрешија
    и лишени се од Божјата слава“
  • Казната за тој грев е смрт т.е. пекол (не само физичка туку вечна пропаст)

Логични заклучоци и прашања кои следат од ова се:

• Ако сите луѓе се грешни тогаш и јас сум грешен.
  • Ако казната за мојот грев е смрт т.е. пекол тогаш дали кога ќе умрам ќе одам во пекол?
  • Ако не можам да се оправдам пред Бог со моите добри дела тогаш кое е решението т.е. како ќе стигнам до рајот?

Добри прашања, а одговорот е... Велигден! Како? Значи, јас сум
грешен и казната за мојот грев е смрт. Но јас не сакам да завршам во
пекол. Дали некој друг може да плати место мене? Никој од луѓето
бидејќи сите се грешни. Само некој што е безгрешен и бескраен може да
плати, бидејќи станува збор за сите грешни луѓе од сите времиња. Кој е
Тој? Само Бог! Но ако Бог сака да плати за мојот грев Тој треба да умре
место мене. Како е можно Бог да умре?

На Велигден ја гледаме целата фасцинантност, големина, убавина,
длабочина, неверојатност на Божјата љубов кон нас!!! Бог заради
Неговата огромна љубов кон тебе дојде во човечко тело и дозволи да биде
мачен и да умре со најсрамна смрт само за да плати за твоите и моите
гревови! Ние не ја заслужуваме Неговата љубов но Тој сепак ни ја дава.
Тоа е повеќе од милост... тоа е Благодат!

<h3>Лична примена</h3>

Христовото воскресение е победа над гревот и смртта. Божјата љубов и
благодат се достапни за тебе сега. Ти не можеш да се појавиш пред Бог и
да се повикаш на твоите добри дела и на твојата „совршеност“. Но затоа
кога ќе застанеш пред Бог (секој ќе застане пред Божјиот суд еден ден)
можеш да се повикаш на Христос и на Неговото откупително дело на
Голготскиот крст. Дали ќе повикаш кон Исус за спасение знаејќи дека си
грешен, дека не можеш сам да се оправдаш пред Бог и дека Христос умре
за твојот грев. Дали ќе го направиш Исус Христос твој Господ и
Спасител? Пред тебе стои одлука. Таа е само твоја. Никој не ја направил
место тебе ниту пак може да ја направи место тебе. Тоа е ова: Дали ќе
одлучиш сам да платиш за твојот грев или ќе одлучиш да се покаеш и да
го прифатиш спасението што ти го нуди Исус? Ако се одлучиш за Исус
тогаш кажи Му го тоа преку молитва. Не чекај. Тој те слуша бидејќи е
жив. Тој воскресна! Навистина воскресна!

Извор: http://www.sekojstudent.com

.
/a/gp220.html

90% se soglasuvam so tvojot post   

P.S . Za da bidam pojasen, kade vo Noviot Zavet se spomnuva proslavuvanjeto na Veligden?

Изменето од KINGDAVID - 04.Април.2010 во 06:12
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 02:19

Честит Велигден! Велигден?!

Твоето правилно разбирање и убедување за Велигден ќе ти го промени животот! Тоа што Исус го направи (Неговата смрт и воскресение) пред 2000 години е клучно за твојата врска со Бог денес. Затоа нема ништо позначајно од тоа да ја разбереме и примениме Велигденската порака. Овде нема да се фокусираме на разните традиции врзани за овој настан туку ќе се фокусираме на неговото изворно, Библиско, значење. Зошто Христос умре? Што постигна со Неговото воскресение? – се прашања што се суштински за разбирањето на Велигден.

Еве неколку Библиски вистини кои се многу важни за потполното сфаќање на овој настан:

• Исус тврдеше дека е Бог. Тој има кажано за Себе: „Јас и Таткото сме Едно“, „Јас Сум патот, вистината и животот“, „Ако си ме видел Мене си го видел и Таткото“, „Јас Сум воскресението и животот“.
  • Сите луѓе се грешни и никој со своја сила и добри дела не може да стигне до Бог т.е. да се оправда. Библијата вели: „Зашто сите згрешија и лишени се од Божјата слава“
  • Казната за тој грев е смрт т.е. пекол (не само физичка туку вечна пропаст)

Логични заклучоци и прашања кои следат од ова се:

• Ако сите луѓе се грешни тогаш и јас сум грешен.
  • Ако казната за мојот грев е смрт т.е. пекол тогаш дали кога ќе умрам ќе одам во пекол?
  • Ако не можам да се оправдам пред Бог со моите добри дела тогаш кое е решението т.е. како ќе стигнам до рајот?

Добри прашања, а одговорот е... Велигден! Како? Значи, јас сум грешен и казната за мојот грев е смрт. Но јас не сакам да завршам во пекол. Дали некој друг може да плати место мене? Никој од луѓето бидејќи сите се грешни. Само некој што е безгрешен и бескраен може да плати, бидејќи станува збор за сите грешни луѓе од сите времиња. Кој е Тој? Само Бог! Но ако Бог сака да плати за мојот грев Тој треба да умре место мене. Како е можно Бог да умре?

На Велигден ја гледаме целата фасцинантност, големина, убавина, длабочина, неверојатност на Божјата љубов кон нас!!! Бог заради Неговата огромна љубов кон тебе дојде во човечко тело и дозволи да биде мачен и да умре со најсрамна смрт само за да плати за твоите и моите гревови! Ние не ја заслужуваме Неговата љубов но Тој сепак ни ја дава. Тоа е повеќе од милост... тоа е Благодат!

Лична примена

Христовото воскресение е победа над гревот и смртта. Божјата љубов и благодат се достапни за тебе сега. Ти не можеш да се појавиш пред Бог и да се повикаш на твоите добри дела и на твојата „совршеност“. Но затоа кога ќе застанеш пред Бог (секој ќе застане пред Божјиот суд еден ден) можеш да се повикаш на Христос и на Неговото откупително дело на Голготскиот крст. Дали ќе повикаш кон Исус за спасение знаејќи дека си грешен, дека не можеш сам да се оправдаш пред Бог и дека Христос умре за твојот грев. Дали ќе го направиш Исус Христос твој Господ и Спасител? Пред тебе стои одлука. Таа е само твоја. Никој не ја направил место тебе ниту пак може да ја направи место тебе. Тоа е ова: Дали ќе одлучиш сам да платиш за твојот грев или ќе одлучиш да се покаеш и да го прифатиш спасението што ти го нуди Исус? Ако се одлучиш за Исус тогаш кажи Му го тоа преку молитва. Не чекај. Тој те слуша бидејќи е жив. Тој воскресна! Навистина воскресна!

Извор: http://www.sekojstudent.com/a/gp220.html

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 02:13
А кога вкуси Исус оцет, рече: „Се сврши!” И кога ја наведна главата, го предаде духот.
- Јован 19:30

Но на третиот ден, Исус ВОСКРЕСНА и Тој и денес е жив!
Тој ми прости - Тој е мојот СПАСИТЕЛ!!!

Божји благослов до сите браќа и сестри!
Васил
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 01:59
Навистина воскресна!
Честит Велигден!
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 421
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vercingetorix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 01:00
Христос Воскресе,ајде за многу години христијани,до година уште поубаво да е.
"И сам Исус Христос ако слезит од небоно не можит да го уверит Македонеца оти тој е Блгарин иљи Србин" - Темко Попов
Кон врв
aLbaneso Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 933
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLbaneso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:53
Честит Велигден на сите христијани
Љаеш НЕ касаш !
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:51
Навистина Воскресна!

Нека воскресне и во нашите души и срца.

Честит Велигден на сите христијани! 
големо%20гушкање

http://blogs.usask.ca/SaskLanka/Picture3-thumb.png

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:44
Neka e za mnogu godini - HRISTOS VOSKRESE!!!!!!!!!!
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:33

На сите форумџии,среќни Велигденски празнициголемо%20гушкање

Христос Воскресе!!!
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:20
Навистина Воскресна!
Среќен Велигден на сите Христијани, а на останатите мир и добра волја!

“Ако Христос не воскреснеше, взалудна ќе беше нашата вера“

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:08
Hristos voskrese
Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 00:04
hristos voskresna navistina voskresna
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,580 секунди.