|
Дали има противречности во библијата? |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | ||||
Radijator
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Moram da kazam nekolku raboti. Znaci kolku sto mozam da procitam temava veli, DALI IMA PROTIVRECNOSTI VO BIBLIJATA? Jas temava ja razbiram na sledniot nacin, dokolku mislam deka ima protivrecnosti da dadam konkretni primeri kako sto dadov za Knigata na Jov, da dadam svoe mislenje i na krajot toa sto jas mislam deka e nelogicno da go postavam vo prasalna forma, pa nekoj sto misli deka e kompetenten da dade odgovor.Inaku ovde ne e postaveno prasanjeto za navodnoto postoenje ili nepostoenje na BOG, toa e sosema druga tema. E sega bidejki ova e mojot posleden post za ovaa godina i bidejki za nekoj 2 saati mi pocnuva moeto prednovogodisnoto raspolozenie :))) dozvolete mi da vi posakam SREKNA NOVA 2010 GODINA, na site vernici SREKEN BOZIK, mnogu ZDRAVJE, RADOST, SREKA daleku podobra finansiska sotojba od ovaa sto ste sega, i da prodolzime da si diskutirame i da ja odrzuvame debatata na forumov na vakvo visoko gragansko visko nivo kako do sega, bez navredi, sto moram da kazam deka mi pricinuva ogromno zadovolstvo. Pozdrav, se najubavo i uste ednas SREKNA NOVA 2010 GODINA Изменето од Radijator - 30.Декември.2009 во 12:27 |
||||
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
|
||||
Radijator
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Moram da ti kazam deka replikata ti e vo celost von kontekst i na mojot elaborat, i opsto na temata. Nemoj ni da si pomislil da go svakas ova kako navreda. Ama moram da ti kazam nekolku raboti. Znaci, Ptolomej mozebi bil i najdobar fudbaler u maalo, mozebi bil i nesto drugo, no jas ne rekov sto bil tuku sto napisal. Inaku koga veke sme zabegale od temata, blagodaram sto me potseti sto rece deka bil PAGAN a ne bil hristijanin (normalno togas hristijanstvoto uste i ne postoelo kako religija). Pa kako mozela cela hristijanska religija da se zasnovuva na kazanoto na eden PAGAN a voedno i na biblijata. Ili se plasiralo samo toa sto im odgovaralo, dodeka lugeto sto se obiduvale da zboruvaat za navodnite protivrecnosti na biblijata bile progonuvani? Vidi vaka, site tie licnosti od istorijata sto gi imam spomnato mnogu dobro znam koi se, sto se, itn. Odnapred ti kazuvam ic da ne se zamaras da mi objasnuvas za Nikola Kopernik, znam koj e , sto e. Zatoa vo idnina te molam podobro citaj gi moti postovi, analiziraj gi pa odgovori mi. Velis ova ti lici kako paflet na bolsevistickata partija do regionalnite komiteti. Eve vaka, fakt li e deka Religijata 14 vekovi go plasirala veruvanjeto i "vistinata" vo biblijata , a ja zanemaruvala vistinata za univerzumot? Kolku sto mozam da se potpram na faktite od istorijata, tvrdela deka se se vrti okolu zemjata, deka zemjata e centar na univerzumot, dodeka imalo licnosti sto go tvrdele sosema sprotivnoto, i uspeale da go dokazat sprotivnoto. I za kraj, eve edno hipoteticko prasanje, Ako religijata stvarno ne se adaptirase kon svetot na naucnite otkritija, na primer ako prodolzese da gi ubediva lugeto samo vo bezrezervnata vistina na biblijata i da go brani faktot deka zemjata e centarot na univerzumot, dali stvarno mislis deka den denesen ke imase tolku vernici? Изменето од Radijator - 30.Декември.2009 во 11:52 |
||||
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
|
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Жалам и сочувствувам за трагедијата што те снашла и простими ако сум те повредил или те повредувам! Кога би ти кажал колку судбоносни удари доживеа мојата фамилија и најблизок пријателски круг во последниве неколку години, засигурно не би ти го разубавил денот. На сето тоа згора - додека прошлата недела неколку дена одсустував на форумов - на еден од најблиските членови (од прво колено) на мојата фамилија му беше дијагностицирана доста неубава болест против која ќе мора со хемиско, зрачно или ладно оружје (или со сите одеднаш) да се бори против неа! Радијатор, што најмногу ме изненади кај таа душа е надприродното храбро држење во целава состојба, држење кое повеќе е наслонето на БОГА одколку на црната дијагноза. Ти радијаторе пишуваш : ... a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam. Јас потполно те разбирам како се чувствуваш и што се случува во тебе, бидејќи пред неколку години го преживеав истото и ми претеше можноста да се скршам самиот себеси со неприфаќањето! Една мрачна есенска ноќ лично вкусив (се разбира неспоредливо послабо и помалку од) она што е запишано во Библијата (Лука 22:44 ) кога Исус се бореше со горката чаша и се потеше до крв, се додека потполно ја прифати! Одсрце ти посакувам Милоста и Духот БОЖЈИ да биде вон тебе, со тебе и во тебе, така да ја доживееш Неговата Чудесна Воскресителна Мудрост и Моќ, Која ја надминува секоја човечка логика и ум! АМИН Изменето од spiros - 29.Декември.2009 во 13:00 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Радијатор ,форумов е добар(за разлиак од други) зашто може да се прави муабет тука на одредено ниво без да се спомнуваат нечии полови органи.
Но проблем има тука обично кога некој само нафрла информации и прашања без да ги искоментире претходните. Сепак не е понета у монологот туку во Дијалогот. Човек е Човек ако се преиспитува себе и своите ставови нон стоп. |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
Radijator
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Zdravo Aldra, zdravo ahmar1, zdravo i na site drugi. Dobro ve najdov na forumov.
Eve jas nema da davam nikakva ilustracija nitu pak ke filozofiram, za de ne rece nekoj deka prodavam demagogija, bidejki primeri od takov tip mozam da redam do beskonecnost. Ke odam so konkreten primer. I protivrecnost i ZLO vo isto vreme. Del od stariot zavet, knigata na Jov glava 1. Znaci spored biblijata, na zemjata ziveel nekoj covek Jov, bil neporocen i praveden, se plasel od Bog i se otstranuval od zloto. Imal sedum sinovi, tri kerki, mnogu stoka, mnogu slugi i bil najugleden megu zitelite na istok. Pravel gozbi no sekogas si mislel da ne go imaat pohuleno negovite deca Boga vo nivnoto srce. Eden den bozjite sinovi zastanale pred boga a megu niv i Satanata. I togas Bog mu rekol na Satanata dal go videl Jov na zemjata, deka nikoj ne mu e ramen, deka se boi og Bog i se otstranuva od zloto. Na ova Satanata mu odgovara na Boga deka Jov ne se boi naprazno, bidejki toj go zagradil nego, siot negov imot, go blagoslovil deloto na negovite race i imotot mu se umnozil, no dokolku ja ispruzi rakata i dopre do se sto ima ke go prokolne vo lice. Odovde pa natamu Bog mu dava mandat na Satanata so zborovite ,,Neka ti bide,,. Mu dozvoluva da pravi sto saka , samo da ne kreva raka vrz Jov. I odovde pa natamu se sto ima Jov i negovata familija postignato vo zivotot mu paga vo voda. Prvo go napagaat Savejcite, opostusuvaat kolku mozat u mu gi ubivaat slugite, bizji ogan mu gi ubiva ovcite,stokata. Hadejcite napdanale i ubile i isplackale se sto ostanalo. Potoa dodeka negovite sinovi i kerki jadele kaj najstariot brat od silen veter se urnala kukata i gi ubila na site. Togas Jov stanuva ja rascepuva oblekata, ja brici glavata paga na zemjata i se poklonuva. No i pokraj se Jov ne "zgresi" nitu izustuva nekakva navreda protiv Bog. Posle izvesno vreme bozjite sinovi pak dosle pred Bog a megu niv i Satanata. I pak razgovaraat. Go citiram Bog od bibliijata koga se obraka kon Satanata "Dali go vide Mojot sluga Jov? Nikoj ne mu e ramen. Toa e praveden covek, se boi od Bog i se otstranuva od zloto! Seuste mi se moli i poklonuva i e postojan vo neporocnosta, pa ti Me predizvika naprazno do go upropastam!!! Ovde ne zavrsuvat makite na Jov, se razboluva toj, zena mu i prodolzuva da zivee so toa ZLO, koe patem receno e so blagoslov na BOG !!! E sega, vo biblijata zborovite na Jov posle site ovie zlodela od strana na Bozjoto carstvo se "Stom primame dobro od Boga, zosto da ne primame i ZLO?????? Znaci toa e edna od najuzasnite prikazni sto ja imam procitano vo mojot zivot. Vo red, ako e Bog simbol na dobroto, zosto moral da i napravi vakvi uzasni raboti na edna izvonredna licnost i negovata familija??? Za samo i samo da i dokaze na Satanata deka Jov sueste veruva vo Bog??? Dali imame slucaj vo biblijata kade sto Bog paga vo iskusenie na Satanata??? Dali mislenjeto na Satanata e povazno od blagosostojabata na lugeto koi go sakaat i mu se molat na BOG??? Изменето од Radijator - 29.Декември.2009 во 12:46 |
||||
|
||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Добро дојде радијатор на форумов.
Да ова е форум за вероисповед но мислам дека ќе се изненадиш кога ќе сфатиш колку многу треба да знаеш историја за да можеш успешно да дискутираш тука,не за друго да не кажуваш ГАФОВИ.. но ајде по ред....
Птоломеј бил ПАГАН а не христијанин.Светото Писмо(библијата)не е научно дело туку ВЕРСКА КНИГА,со други зборови поентата на библијта не е да го објаснува светот и сите негови природни законитости туку БОГ и неговото ОТКРОВЕНИЕ на луѓето. Затоа и христијаните ја прифатиле тогаш општо прифатената теза на тој астроном. Сега имаме ново сознанија и ги прифаќеме тие ново сознанија,тоа воопшто не не прави помалку христијани.
Значи..Џордано Бруно не бил никаков научник а зашто го велам тоа е порадфактот дека Бруно сметал дека Мерк*р и Земјата се еднакво оддалечени од сонцето, но се наоѓаат на спротивни страни од него. Околу Земјата се движи месечината. Околу Мерк*р - Венера... Изложувањето на учењето на Коперник од страна на Бруно покажува, дека тој едвај бил запознат со најелементарните поими и проблеми на астромијата. Типот бил уствари ОКУЛТИСТ а не научник Во научната астрономија, во физиката, математиката, не останала трага од Бруно. Освен негативности - компромитациите на Коперник. Единствената “наука”, во која Бруно не бил профан, е магијата. Кога се обраќал на вице-канцеларот на Оксфордскиот универзитет, Бруно за себе говорел: “Доктор на најсовршената теологија, професор на најчистата и безопасна магија... На неговиот гениј ракоплескале најблагородните” Исто така, треба да се спомне дека Бруно бил казнет во 1600 година, а осудата на учењето на Коперник, од страна на инквизицијата, се случило дури во 1613 година. Тоа значи дека кон времето на казната на Бруно, учењето на Коперник сеуште не се сметало за ерес и не можело да биде повод за толку сурова казна. И он не бил суден како некаков си научник туку како маѓепсник. Инаку еве му го обвинението за кое било осуден Језуитот Каспар Шопе, кој присуствувал на судот, вака ги предава обвинувањата против Бруно: “Во тие книги тој учел дека световите се безбројни, дека душата се преселува од едно тело во друго и дури во друг свет, дека една душа може да се наоѓа во две тела, дека магијата е добро и дозволено нешто, дека Духот Свет не ништо друго, туку душата на светот. Мојсеј своите чудеса ги правел со помош на магија и напреднал во неа повеќе од останатите Египќани, дека Мојсеј ги измислил свои закони, дека Свештеното Писание е привидно, дека ѓаволот ќе биде спасен. Од Адам и Ева тој го изведува само родословот на Евреите. Останатите луѓе происходат од оние двајцата, кои Бог ги создал еден ден порано. Христос не е Бог, тој бил знаменит волшебник и за тоа по заслуга бил обесен, а не распнат. Пророците и апостолите биле неподобни луѓе, волшебници, и многу од нив биле обесени”. Инаку неговите вакви ставови кое се се само не христијански во комбинација со неговата егоманија и недокваканост(не се контролирал што и пред кого збори) е тоа што го осудило на клада. Неној погрешно да ме сфатиш дека го одобрувам тоа што бил спален.Такви будалетинки имало со лопата да ги риеш и во Византија но сите тие биле игнорирани и од власта и од Црквата и затоа никој и не сме ги ни запамтиле. А Папистите запалиле еден таков и го напраиле ко некаков си АНТИ-маченик. Тоа не било конфликт меѓу религијата и науката, туку на две религии: РИМОкатолицизмот и повампиреното паганство.
Ма немој ова исто ко да читам некаков пафлет на болшевистичката партија до региналните комитети. Ај за коперник следниот пат,да не бидам многу долг од прва. Изменето од ahmar1 - 29.Декември.2009 во 12:39 |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Здраво радијатор, добредојде на форумов. Ќе се потрудам да ти дадам одговор на третото прашање, па се надевам ќе се разбереме. Значи вака: ако има Бог (Кој е добар), зошто има зло на светов? Морам да признаам интересно прашање. А наместо одговор ќе ти дадам една илустрација. Си бил некој човек, Христијанин, и отишол на бербер. Додека го стрижел, берберот знаејќи дека човеков е верник, започнал да му поставува прашања. Главно се задржал токму на ова прашање, зошто во светот постои злото, ако Бог е добар. Верникот не сакал тој ден да се расправа повеќе, почекал да заврши стрижењето, си платил и си тргнал да си оди. Само што излегол од дуќанот видел многу луѓе со несредени коси и неизбричени. Се вратил назад во дуќанот и му кажал на берберот: ,,Не постојат бербери на овој свет’’. Берберот се насмевнал и му кажал: ,,Како може да не постојат бербери? Па еве јас сум бербер.’’. Човеков го прашал тогаш: ,,Зошто тогаш надвор има толку несредени луѓе? Види ги какви се- неистрижани и неизбричени!’’, а берберот на тоа одговорил: ,,Па не сум јас виновен што тие луѓе не дошле кај мене!’’. ,,Е па гледаш ли сега пријателе... тоа што има лоши луѓе во светов, кои вршат зло и неправди, не значи дека не постои Бог... тоа значи дека тие луѓе не отишле кај Него да ги среди.’’ Знаеш, радијатор, да велиш дека ,,Штом има толку зло- сигурно нема Бог’’ е исто како да речеш: ,,Штом има сообракајќи на раскрсниците, значи нема семафори’’. Не значи дека нема семафори, туку дека луѓето не ги почитуваат. Исто е и со Господ... не значи дека не постои, туку луѓето не ги почитуваат Неговите одредби. Поздрав |
||||
Вера, надеж, љубов
|
||||
Radijator
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros, mojata prikazna e sledna. Mozebi i malku offtopic. Vo poslednive 5 godini mi se sluci horor vo familijata. Zagubiv licnosti sto den denesen ne mi se veruva deka gi nema, a site bea vospituvani tokmu vo toj pravoslaven hristijanski duh, i veruvanje vo vistinata na biblijata. Tokmu od tie pricini go dovedov vo prasanje postoenjeto na taa "bozja volja i pravda". Pa taka si velam ako ova e Gospodovata pravda, togas koja bi bila nepravdata. Pa duri i spored site tie pravila na religijata i bibilijata izleguva deka se e dzabe, na krajot zavrsuva so muabetot taka trebalo da bide, a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.
|
||||
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Радијатор, приметуваш ли дека твоите - погоре прашани и пишани - реченици, тесно се повржани? Важно е (во мене и) во тебе да се пробуди одговорноста и одговорот за животот и животните прашања! Само храбро напред, роде, Патот би требале веќе сите да го знаеме! Изменето од spiros - 29.Декември.2009 во 01:16 |
||||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Radijator
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Epa ajde zosto ja ostavi rabotata na polovina, dovrsi se i daj odgovor na ovie prasanja. Eve mene licno najmnogu me interesira koj ke bide odgovorot na prasanje No3. A vnimavaj velis najcesti prasanja, sto znaci dosega nikoj nema dadeno soodveten odgovor stom se seuste vo igra. E ova e tipicen primer za protivrecnost, no ne striktno za biblijata bidejki nema konkreten primer odnosno citat.
A inaku sto ima loso vo toa da dobijam soodveten odgovor na prasanje bidejki sakam da znam vo sto jas navistina veruvam odnosno vo nesto sto mi imat kazano da veruvam a seuste go nemam videno? Изменето од Radijator - 29.Декември.2009 во 01:21 |
||||
|
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Najomileni dokazuvanja na lugeto deka Biblijata e protivrecna ( NAJCESTO od lugje koi nikogas ne ja procitale Biblijata nitu SAKAAT da ja procitat) se luge koi citaat knigi od filozofi koi ja napagaat Biblijata. Najcesti prasanja se slednive: 1)Od kade Kain nasol zena? 2)Znaci prvite luge bile Adam i Eva, nivnite deca imale seks megju sebe , znaci , Biblijata go dozvoluva incestot? 3)Ako e BOG semokjen, zosto dozvoluva zlo? 4) Ako Bog postoi, zosto ne mozeme da go vidime? Neka se pojavi pred mene pa ke poveruvam. Dojdi Boze pred mene! Vednas! ITN. Ima uste mnogu, sega mi tekna samo na ovie. Ako nekoj ne saka da veruva, dzabe e...I Gospod da slegne od neboto, toj pak nema da poveruva. |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Радијатор, небото (универзумот) е безкрајно поголем од оние пространства кадешто човекот денес може да продре!
Но еве и една информација за тебе и за сите кои веруваат повеќе на човекот, одколку на Оној Кој му дава Вистинска Мудрост на човекот. >>Во безкрајните простори и времиња на универзумот може да се пријде само преку *БОЖЈАТА *СВЕТЛИНА и *ДУХ, без Која човекот неможе нити една секунда да постои, а камоли да живее!<< Што се работи за критизираните егоистични крвопроливни “религии“, кои неразбирајќи ја Библијата и непознавајќи ја Моќта БОЖЈА, многу често правеле (а некои за жал и прават) некои антихристијански работи ... за тие “религии“ - како што кажав веќе погоре - ГОСПОД однапред ги прорече и преку Апостолите и Пророците ги запиша тие предскажувања во Библијата, за сведоштво на сиот свет! Изменето од spiros - 28.Декември.2009 во 23:29 |
||||
||||
Radijator
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Edno prasanje: Spored pravilata na biblijata, dozvoleni li se brakovi pomegu lica sto se vo rodninska vrska odnosno nivno soedinuvanje?
P.S. Inaku spiros, genetikata od skoro pocnav da ja prelistuvam, taka da vo bliska idnina ke se potrudam da ti odgovoram na prasanjeto, otkolku sega da tresam zeleni. Изменето од Radijator - 28.Декември.2009 во 23:15 |
||||
Radijator
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Da ne odgovaram na sekoj posebno eve vaka ke vi kazam. Mnogu bibliski dogmi stanaa disonantni so sovremenite opstestveni nastani. Kako na primer, da se objasni neboto koga niz nego veke se dvizat "vselenski" brodovi (avioni i slicno). Ili kako da se objasni dusata pri presadeno srce ili drug organ kaj covekot od drug covek. Isto taka, kaj sovremeniot covek e veke dlaboko vsadeno uveruvanjeto deka toj, a ne nekakvi nadprirodni sili, e tvorec na istorijata.
Na nikogo ne sakam da mu predavam demagogija, sekoj moj zbor sto e ovde iznesen e argumentiran, a ako nekoj taka si go ima razbrano eve javno mu se izvinuvam. No isto nemozam da razberam kako moze da mi kazuvate da ne ja ramnam religijata so biblijata. Ne za dzabe gi spomnav tie naucnici i tokmu poradi toa sto i tie mislele, no ne tvrdele, deka postojat protivrecnosti vo biblijata, bile progonuvani. Pa fakt e deka samata religija gi progonuvala, gi proglasuvala za demoni, toa jas go nemam izmisleno, a vo meguvreme gi terala lugeto da ne im veruvaat nim tuku da veruvaat vo "vistinata" sto ja kazuva biblijata. |
||||
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |