|
Каква улога има кај православните светата водичка? |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | ||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бееее, каков Григориј, каква Теодора - Нифонт, чедо, Нифонт од 4ти век кој си превзел некои исламски учења во своите митарства |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znachi nemozesh da sedesh miren a da ne bockash :) sekoja chest. |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Друг сличен таков пример за лажен (демонски) сон е сонот на Григориј, каде што му се појавила Теодора и му раскажувала за наводните "митарства" каде што Христовата жртва не е доволна и каде што човекот ќе треба со своите "добрини што му ги направила на духовникот" да ги подмитува митниците за да ја пуштат на патот до небото.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За зам замот моја грешка!Ја помислив дека тоа што прашуваш за тоа што ја прави света се однeсува на зам замот. Интересна информација во секој случај.
Додека за соновите e навистина шкакљива работата,не дека нема такви соништа(по Божја промисла) туки дека и демоните многу работат и на тоа поле.Затоа треба да се биде екстремно внимателен.И за обични грешници најдобро е воопшто да не се ослонуваат на соништата Додека тоа што реков ако на некој(ојле дојле) му се сонило го мислев во тоа за кога демоните му се ругаат на тој човек ,и ај што него го зезнале тој пак сега и други увалува у таа заблуда. Класичен пример од Светиниколско..на некој си таму му се појавил на сон некој си дух и му вика ај направи параклисче таму и таму и овој не направил и по некој ден овој ослепел(!!)и духот му рекол ете зашто не ме послуша те ослепев и сега ќе направиш незнам колку параклиси(сите еден до друг!!). И сега типот седи таму у некоја куќарка ,околу него едно 10-на параклиси сите пуни со икони,направил таму и бунар и сега тој бил лековит а он нешо како исцелител. И локалново населние ејјј лековит извор ејј лечел типов и грнале сите таму. Додека на таа иста локација НИКАД НЕ СЕ ПОЈАВИЛ НИТУ ЕДЕН СВЕШТЕНИК НИТУ ЕПИСКОП за да даде некаков си благослов,или ај еве дури и некаква си служба у тоа од некои од тоа "параклисите". Во таа епархија до тој степен се забегало со вакво си квази-"православие" што дури и синодот морал да реагира а кога се постави новиот Епископ Брегалнички Иларион,побара држава да ги урне тие ДИВИ "СВЕТИ" МЕСТА како дивоградби. Еве еден класичен пример како таков лажен(демонски)сон може да направи штета. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Токму вчера разговарав со еден форумски член за тоа дали Бог може да даде откровение, видение на соне и на некој обичен грешник. Одговорот беше дека Светите Оци рекле оти не треба да им веруваме на соновите, и дека само чист и праведен може да има такво видување (што е со Јосиф,Товија, фараонот-да, фараонот, Валтазар...) А сега по ова испаѓа дека “ако единствена причина зашто некој извор се смета за лековит е ако на некој му се сонило дека тоа било света вода и слично.“ Кој е во право? дали едни православни христијани сметаат дека соннот може да е разговор меѓу Бог и човекот односно обичен грешник да добие откровение, за било што па еве и за света вода, а други мислат поинаку? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Овие последни две реченици кои си ги цитирал во еден контекст не се поврзани една со друга.
За Зам-Зам изворот споменав дека и муслиманите имаат света вода, но прашањето што ја прави водата света беше за православната света вода, што е и наслов на темата. Инаку Зам Зам е изворот кој и го покажал ангелот на Хагара, кога Сара и Авраам ја прогониле со Исмаила во пустината.... Значи, што е она што ја прави света водата во православието? Што таа вода е различна од Зам-Зам, од Ганг и слично... Изменето од maria_magdalena - 02.Октомври.2009 во 11:33 |
||
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да,има такви извори-на Света Гора. Додека многу се проблематични, од православна гледана точка, ако единствена причина зашто некој извор се смета за лековит е ако на некој му се сонило дека тоа било света вода и слично.Света вода у принцип значи осветена вода од клирот на Црквата.Така не знам ни што толку се запнале со секави поточиња да ги прогласуваат свети. Одамна се сеќавам гледав една језива емисија на МТВ за некое си село у струшко ли охридско беше(не ми текнува сега)каде на пола селани им се јавувал некој си "светител" кој им велел ако не напраите мал параклис на тој мал извор ќе ви потепам цела фамилија(!!) Резултат бил едно 10-на параклиси на површина од 20 метри квадратни(!!). Затоа мноооогу внимателно со тоа секакви непроверени "свети извори" за кој нема никаков благослов од Црквата.Не за друго,да не ни се ругаат демоните.
Прв пат слушам за ова,дај кој знае повеќе за ова да каже што како. Изменето од ahmar1 - 02.Октомври.2009 во 10:57 |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас погоре споменав за колешка која ги прскаше книгите со света вода пред испит.
Некои се замиваат кога ги боли нешто (ова сум го сторила и јас ама искрено не ми помогнало). Некои бајачки после баење ја даваат водата со која бајале и лицето требало со неа да се замива-и да прска дома. За бајарката и тоа е света вода. Кога се осветува крстот-водата во Вардар станува света, како и Ганг. Оној кој ќе го фати крстот добива телевизор од кумот за таа година (гледачката Дракче беше кума една година, онаа на сонови што гата, а на промоцијата на некоја книга нејзина почесни гости и беа некои владици) и верува дека ќе го среди среќа и здравје цела година. Истата Дракче често зборува за Светите води и ги испраќа луѓето да се замијат (некои места во МКД). Кај малата црквичка посветена на Богородица во кругот на св. Јован, од брденцето извираат неколку водички за кои се смета дека се свети, и помагаат за болни очи. (За информација, на тоа брдо живеат буџи и скоројевичи, па колку е таа вода чиста и света и колку некој може да остане без вид поради можна инфекција со коли-бацили не сакам да мислам)... Имам дома вода од реката Јордан. Муслиманите за света ја сметаат водата од Зам-Зам (иам и таква). Но сакам да знам-што е тоа што ја прави водата света? Како правилно се применува светата вода за да има ефект? И каков ефект можеме да очекуваме? |
||
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можеби ќе треба и пошироко да почнеме да ја применуваме, а не само во црква |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bibliski i istoriski fakti |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Светата водичка кај православните има улога да изгонува демони. Доволно е да го попрскате опседнатиот со светата водичка и демонот ќе фати џом |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ступид (на англиски: stupid) значи "глупав". И затоа ќе ги замолам модераторите да реагираат на оваа навреда.
Поздрав! [/QUOTE]Овде ако не се лажам ахмар1 го нарекува инаетење и ступидност повторувањето на стихот, а не ти се обраќа тебе како личност. Да не бидеме сепак, пречувствителни, мислам дека навремено се реагира за се што треба. И замисли, што би било ако се реагира на секој збор? 1. Модераторите ќе треба 100% од времето да седат и да читаат, бришат, опоменуваат. 2. Што мислиш кој ќе остане на форумов во таков случај? Ај погоди? НИКОЈ. Ни јас, ни ти, ни Трпе, ни Ислам, Перо... Ашшшш. Изменето од maria_magdalena - 01.Октомври.2009 во 18:38 |
||
|
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Evangelose brate, da te potsetam deka temata e za svetenata voda, a ne za kanonot na biblijata iako i tuka greshish.
Otkrovenieto ne e poslednata napishanja kniga tuku Evangelieto od sv.ap. Jovan. ako sakash da sporesh za toa odi na soodvetnata tema. |
||
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Posle prochitanive zborovi...
...neodbeglivo mi doagja pred ochi prethodniot komentar na ahmar1 i potpolno se slohuvam so nego, samo nema da si dozvolam da go upotre*am istiot izraz, tuku kje recham - sekoj ima pravo da si zhivee so svoite zabludi. Da se razbira Biblijata so site pisanija sobrani vo nea na vakov nachin, znachi deka ne se ima poznavanja za niv od aspekt na motivacijata na avtorite i vremeto koga se napishani, da ne se znaat promenite shto gi dozhiveale, kako i nachinot na nivnoto sobiranje. Da se tvrdi deka tie se lichniot Bozhji zbor rakopolozhen od Nego vrz glavite na pishuvachite, deka potpolno i nekorumpirano e prenesen i sostaven vo knigata koja denes ja narekuvame Biblija, i deka taa go sobrala Boga megju nejzinite korici, gi minuva site ramki na toleriranje na chovekovata zabluda. Ova ne e nishtio drugu tuku slep verski fundamentalizam. Od nego, pa do krstonosna vojna ne deli samo eden kus chekor. Namesto da go citiram ahmar1, kje zavrsham so eden Biblijski citat koj najdobro go sintetizira prethodno kazhanoto: Ete, Bog e golem, i nie NE MOZHEME DA GO POZNAEME, brojot na godinite Negovi e neispitan. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |