|
Духовден или задушница? |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | ||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што викаше чичко Маркс- Религијата е опиум за народот!
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве на пример Меси, јас сум верник но не се сметам за религиозен.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
AlDra, voglavno se slozhuvame vo se, no za terminor religija imame malu porazlichni razbiranja. Toa ne e tolku vazhno... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
*Deo Santo, *Parola vita Santa, *Spirito Santo! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Христос се даде Себе си на Голготскиот крст за спасување на секој еден кој верува во Него. Секој што раздава за душата на покојниот, всушност придодава на Христовата жртва, а со тоа пак ја прогласува за недоволна, затоа што ако е потрено храна да се даде за покој на некоја душа, следува дека Христовата жртва не била доволна за таа душа. Тоа е понижување на скапоцената Христова крв која беше пролеана на крстот.
Затоа, баталете адети, традиции, обичаи, баталете ги и православните свештеници што ве подучуваат да ја понужувате Христовата жртва, и следете го исклучиво учењето на Христос, затоа што еден ден сите ние ќе орговараме пред Христос, а не пред нашите прадедовци, а не пред нашите свештеници, архиепископот или сл.
Sola Scriptura! Sola Christus! Soli Deo Gloria!
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ах колку е тежок, збркан и безмислен животот човечки без БОЖЈИОТ Дух Светол!
Го молам БОГА, врз и во сите луѓе - што тоа го сакаат - да го излие баш Тој Спасителен Дух ! АМИН |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Abe sekoj pop razlicno vika. Ko da ne ucele od ista kniga-bog da cuva se. I jas sum zaprepastena okolu toa, bas denes komentiravme...
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ништо. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Друг поп пак мене ми рече дека тоа било поради тоа што празникот е Пентакост-Педесетница а ореовиот лист потсетувал на пламените јазици кои се спуштиле врз апостолите и плус имал пет такви, како да ги кажам кракчиња.. Ете, тоа се обидите да се христијанизираат обичаите но настанала дисхармонија во толкувањето, еден поп вика вака друг онака а всушност никој не знае. Малку е веројатно дека на апостоловата вечера имало многу дрвја од орев, поверојатно е дека (ако се одвивала на отворено) дека тоа биле маслинови дрвја. Но веројатноста е дека се одвивала во тајност (поради прогонот на христијаните) значи во затворена просторија. Тоа време маси и столови не биле во употреба-така да секое спомнување на оревот нема смисла. Вистината е дека навистина, пред појавата на христијанството се верувало токму така дека душите се собираат со метлата од орев, небаре душата е зрно прашинка, а подоцна дека душите се пуштени од Митровден до Духовден, па со гранчето се собираат. Што од се ова има смисол? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мило ми е Меси што се согласуваме. Само, имам забелешки за оперирањето со терминот религија. Имено, религијата е токму збир на формализми. Не е неопходно да бидеш верник за да бидеш религиозен. Луѓето кои се религиозни си слават Божиќ, Велигден, Духовден, се крстат кога ќе поминат од кај Соборна... ама не веруваат во Бога. Верата е многу повеќе од повторување на некои обреди и обичаи. Верата е сигурност дека она кое сме го прочитале, слушнале или виделе е навистина така. Не може да каже дека е Христијанин човекот кој не верува дека Исус е Синот Божји Кој дојде на Земјава за да ги избави оние кои веруваат во Него. А кај нас баш така. За жал! Верата е жив однос со Создателот, а не збирка на вековни традиции. Живиот однос е методот преку кој Бог дејствува кај човекот и го менува. Формализмот сам по себе е мртов и не води никаде. Што би променило во животот на еден човек тоа што ќе оди да раздава храна?
Христос беше и е против традициите. Прочитајте ја седмата глава од Евангелието по Марко. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се согласувам само делумно, сум за традиционалното во нормални рамки. Мојата баба имаше тетовирано крст на челото и на двете раце и тоа го носеше со една необична гордост, јас тоа не го направив, иако се сеќавам на сите нејзини совети како да се биде добар човек, а потоа можеби верник. Филозофијата на мојата баба беше дека со раздавање се пере совеста на живите и дека многу е пострашно она што ке излезе од устата (лошите зборови) од она што ке се внесе (мрсна храна) Многу се нервираше кога ке чуеше жени кои држеа пост па одеа на причеста, а оговараа цел комшилук и за сите знаеја се. Знам дека не учеше да ја почитуваме традицијата, да не ги забораваме тие кои се родија пред нас, ама никогаш да не претераме. |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pejsaz od berovo
zapravo toj pop ic ne go sakam zaso go iam cueno kako pcue. ali samo toj bese gore Изменето од blueprayer - 05.Јуни.2009 во 22:20 |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Попот треба да ги информира лугето за суштината на христијанското живеење, а не да опишува пејсажи, и да кажува какви дрва имало дали биле ореви или багреми тоа е воопшто неважно. Каде наогаат такви информации само тие си знаат. Изменето од izvoren - 05.Јуни.2009 во 22:20 |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ami zoshto za zhal devojche? Za srekja taka e! Изменето од Messenger - 05.Јуни.2009 во 22:17 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |