IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ВЛАСТА НЕМА СЛУХ ЗА ВИЕТНАМСКИОТ СИНДРОМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЛАСТА НЕМА СЛУХ ЗА ВИЕТНАМСКИОТ СИНДРОМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 22:06
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2009 во 19:50
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Зошто ние секогаш мора она што е наше да го омаловажуваме.

Омаловажувањето ти е типичен македонски синдром. Ние секогаш мора да сме поралични од другите. Тоа ни е во генот.лутина

Изменето од Анастеа - 07.Септември.2009 во 20:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 19:57
Мојата сопруга од 2006 година постојано се буни баш за оние што решаваат за нас. Вели: ,,Две децении комплетни не сме биле целото семејство, а сега за тебе и твоите колеги а за оние кои ги водевте ќе одлучуваат неуки политичари и издаици на родот свој. Згора на се вели кога си доваѓаше со возило целата населба се криеше затоа што секогаш мислеа дека ќе има мобилизација,,. Кога јас сакајки да го смирам нејзиниот гнев таа вели е ова не се трпи. Постојано пишуваш и зборуваш за ПТСР или виетнамскиот синдром а треба да се бориш против МАКЕДОНСКИОТ синдром- синдром на интриги и омаловажување и тоа ни повеќе ни помалку туку од оние кои со бегањето од обврската за одбрана на земјата ја издадоа а оние од врвот кои постојано беа во странство ја продадоа. Тоа е, вели: ,,типичен македонски синдром,,.

Изменето од Анастеа - 07.Септември.2009 во 20:23
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 19:22
Кога би се рангирале професиите по одговорност да биде платеноста тогаш јас кога би се прашала на нашите 120 лезилебовоќи не би имдала ни 100 евра плата и тие пари би ги пренаменила токму з аоние кои ја бранат таткововината (колку некому ова патетично да му звучи)
Додека ние растевме и игравме безгрижно во едно маало, многу мои школски другарки чии татковци носеа маслинозелена и сина  униформа  ги однемуваше во наредната учебна година па ќе добиевме писмо дека се прекомандувани некаде. Значи целото семејство се селеше за потребите на државата.
Кога 2001 поголемиот број на мажи од моето опкружување одеа на работа и ги гледаа вестите од ’’бојното поле’’ на ТВ, многумина момчиња и мажи професионални или војници од редовниот состав на АРМ некаде во чизми со денови и ноки во  ровови, на дожд и ладно  пак ја бранеа татковината. 
Многумина од нив загинаа а нивните семејства остана абез основниот приход, други се справуваат со страховиите на кои наидувале сами. Па веројатно не с еништо поглупи од нас оние земји кој на ’’Виетнамскиот синдром’’му придаваат големо знажение, организираат бесплатно лекување, им обезбедуваат финансиска потпора на семејствата.
Зошто ние секогаш мора она што е наше да го омаловажуваме.

Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 18:44

GlenKlouz, немам намера да ја омаловажувам војничката професија, а уште помалку членот погоре. Поентат ми беше дека во претходната држава а и во сегашната, професионален војник се станува по сопствен избор. Војничката професија не е ништо повеќе за „доброто на народот“ од учителската, или било која друга чесна професија. Претпоставувам дека на сите ви е јасно дека војската е должна да ја штити државата (и политичкиот естаблишмент, во крајна мерка), а не народот. Во случаи кога народот ќе стане против државата (’91, ’01?), војската ја вртат против народот.

Нејсе, да се вратам ан темата: Ако некој е повреден на работното место и е неспособен да работи (дали паднал од скеле или е ранет во војна, или пак има виетнамски синдром) државата треба да има механизми да го згрижи. Апсолутно сум против доделување (доживотни) привилегии заради тоа што некој излегол во планина, за “доброто на народот“. Доста ни е од таквите борци.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 17:35
Polar Bear не го спорам фактот дека војската и полицијата скоро во секоја држава се финансира од државниот буџет кој го полни народот, но имам чувство дека му префрлаш на членот погоре дека треба да има грижа на совест што прима(л) плата или било кој друг што ја работи таа работа.
Да не ме сфатиш погрешно ама мене ова некако стално ми пара очи и уши кога ќе го слушнам-народот те рани, народот ти дал.
Војник не може да краде пари. Тоа што членот Орлов сака само да си ги истакне сопствените квалитети и даде една позитивна слика за „војничките чувства„ е друга работа.
Па не треба ваљда волонтерски да се брани една држава и нејзините граници?! Кој би бил мотивиран да оди да гине а фамилијата да му трпи за леб?
Сите држави со силна воена моќ ги бенефицираат своите вработени на овој или оној начин, зашто фамилиите на војниците никогаш не знаат дали нивните татковци и сопрузи ќе се вратат дома живи, додека цивилите го немаат тој проблем. Мислам глупаво е да се споредува, секој начин на живот си има своја тежина...
Народот има обврска да и служи на државата тоа подразбира и финансирање на истата а војската исто така има обврска спрема народот да го штити без разлика дали се работело за бившата армија или сегашната. Тоа што бившата држава се распаднала е пукнале разни срања е сосема друга тема веќе.
Факт е дека војната сила и капацитет на една држава е еднакво важна колку и економската и политичката моќ.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 04:37
Таканаречениот виетнамски синдром е познат и проучен во светот, и власта треба да си превземе мерки и да ги згрижи луѓето што страдаат од него.

Туку, пак ќе бидам „болка во органот за седење“ ...

Она што ми пречи, покрај неправилната употреба на македонскиот јазик, е и напумпана суета и придавање на неосновано себезначение. Како тоа мислиш „човек кој целиот свој живот за доброто на народот го поминал во чизма“? Веројатно си бил платен затоа што си бил војник (офицер во бившата армија). Не ми е јасно како заклучи дека тоа било „за доброто на народот“. Секој вработен во бившата држава мораше да работи три од осум часа дневно за ти да можеш да ја носиш униформата и да ги уживаш бенефициите на бившата армија. Затоа, друже заставниче, погледни го станот во кој живееш, сметката на која стига државната пензија и сети се на деновите кога ниту чорапи не купуваше на своја сметка. Сето тоа ти е од народот.

Изменето од Анастеа - 07.Септември.2009 во 20:22
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 00:01

Темата не е македонска граматика и правопис. А, што очекуваш од од човек кој целиот свој живот за доброто на народот го поминал во чизма и тоа најдолгиот дел во бившата армија. Тоа е оправдата деформација. Но, тоаи толку не е важно. Темата не како што рековмакедонска граматика и правопис. Него дај ти нешто кажи во прилог на темата па макар нападнија како синдромот кој ги напаѓа воините. Војната а и синдромот било тоа балкански, македонски или виетнамски се сведува на ПТСР, и не признава граматика. Тој си делува по свои правила на штета на борците.

Изменето од Анастеа - 07.Септември.2009 во 20:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 20:14

Тема: ВЛАСТА НЕМАШЕ ДОСЛУХ ЗА ВИЕТНАМСКИОТ СИНДРОМ

Не сакам да бидам pain in the ass, ама ми боде очи неправилната употреба на македонски зборови. Зборот ДОСЛУХ не одговара тука (значи “во тајна соработка со“), треба да стои СЛУХ.

Изменето од Polar Bear - 01.Април.2009 во 20:29
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:12
Има од акредитираните новинари во РМ кои на дбело ги интересира состојата во државата баш со Борците од воениот конфликт- 2001 а кои се припадници на ОС на РМ. Затоа и убедливо ти зборувам. Бргу ќе пукне резилот на сите политичари независно кој од која олитичка опција е. Важно е да е инволвиран во настаните.

Изменето од Анастеа - 07.Септември.2009 во 20:21
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 19:28
i desetici iljadi da ima vlasta pak ke nema dosluh za sindromot na voenite veterani
nitu za zivite nitu za mrtvite
nitu mediumite imaat dosluh
imam idea da napravish eden spisok i da go stavish na web
i da go ispratish do site mediumi
jas bi bil sreken koga barem eden medium bi otvoril debata za toa

Изменето од Анастеа - 07.Септември.2009 во 20:21
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 17:24
Originally posted by rabani rabani напиша:

toa vo kumanuvo i se ochekuvashe
porano ili podocna ke ima i drugi vakvi sluchaevi
pa polovina veterani se vo depresija
i jas sum vo nekoja poludepresija
neka dojdat od doma da me teraat da glasam za ovie bagabontive goko i frchko

А, кај тебе во Прилеп како рози да цветаат. Колкумина погинаа или починаа само од 2005 до преднекој месец кога почина оној БОРЕЦ од ЕУРО КОМПОЗИТ?
Секаде умират драг БОРЕЦУ, само што тоа вие во детали и секојдневно не го знаете. Овој случај од Куманово вчера, мораше да се обелодени- некој со него си направи политички маркетинг. Само да знаеш пред тоа колку други во Куманово и Крува Паланка ги имаше и тек ќе ги има, си немаш престава.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 16:36

imam problemi so nesonica
agresija
neredovna ishrana
nervoznost
psihoza
ama toa nekako e normalno vo protektoratov
55 % od makedonskata populacija e nervozna i psihozna
taka da ova e neshto normalno
barem taka instituciite gledaat na toa
inaku RM e najnervozna i najpsihotichna nacija vo svetot spored svetskata zdravstvena organizacija
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 16:33
toa vo kumanuvo i se ochekuvashe
porano ili podocna ke ima i drugi vakvi sluchaevi
pa polovina veterani se vo depresija
i jas sum vo nekoja poludepresija
neka dojdat od doma da me teraat da glasam za ovie bagabontive goko i frchko
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,422 секунди.