IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака Обратен редослед
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 01:15
се извинувам и на двајцата заради мојата непрецизност, но сепак се надевам научивте нешто повеке и сега сте побогатти

поентата ми беше за редоследот на настанокот на евангелијата, матеј, марко, лука и јован кои и не случајно така се подредени.

тој податок го имаш баш на посочената стран, најдолу.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 20:52
Na krajot ja dobiv...

Neprofesionalno napraveno. Jas koristam Mac i stranava ne se otvatra na nego... trebashe da minam na PC za da ja dobijam...

Опитен, neli beshe poarno da staveshe link od soodvetnata strana vmesto da me soochuvash so chitanje na celoto delo???

Srekja sto go prochitav komentarot na Marko, pa bev prigoven na vakvo iznenaduvanje... brzo prolistav po stranite i moram da se soglasam so nego - sto beshe poentata od davanjeto na ovoj link?

Tuka nema ama bash nishto povekje od onoa sto go veli oficijalnata teologija, samo sto e preraskazhano na stranski jazik.

Kade se argumentite za koi spomna so posochuvanjeto na linkot? Jas ne chitam nishto takvo... Izvini, ama chovekov si go preraskazhuva Svetoto Pismo i ne dokazhuva nishto. Povekje argumenti povrzani megjusebno i direktno crpeni od Noviot Zavet ti dadov jas vo mojot kus komentar otkolku sto starecov ima napraveno vo celoto negovo pisanie.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 20:26
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

има нешто

Ima , ama nema....se zezam, ok, ...bez nikakva namera da ja devalviram analizata na Svetiov Otec koja si ja posochil, ama vo nea( kolku shto prochitav vo poslednite nekolku glavi), ne gledam bilo kakvo objasnuvanje - zoshto Juda e bash toj koj go izdal Hrista, nitu pak nekakva analiza - doobjasnuvanje na bibliskiot koncept na Hrsitovoto predavstvo. Negovata descripcija - doobjasnuvanja na bibliskite nastani voopshto ne ja tangiraat nashava diskusija !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 17:23
има нешто

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 15:44

Незнам што е. Јас го отварам.

пробај вака:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm

Se obiduvam povekje pati da ja otvoram taa stranica, no sekogash go dobivam ovoj odgovor:

Could not open the page “http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm” after trying for 60 seconds.

Bozji znak ?

Ajde, denovive kje se obidam od drug kompjuter...

Изменето од Messenger - 10.Февруари.2009 во 15:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 12:47
Kako ja pochnavte, teshko deka kje se razberete ? Belkim mojov komentar mozhe da pomogne, pa da vidme :

Mozhebi kako analogija treba da se pogledne Hristovoto ragjanje. Zashto Bog ja odbral Marija a ne nekoja druga zhena. Logikata e deka togash doshlo vremeto i sledsteveno na Bozhjata mokj da go vidi bitieto na chovekot so site negovi karakteristiki i potencijal, kako i da ja gleda i idninata, pa kako ja odbral Marija, isto taka go 'odbral' i Juda.

Iako gorniov stav e dovolno indikativen, sepak da go doelaborirame prashanjeto zashto Bog niv dvajca gi "izbral" ?

Zatoa shto ( naukata veli) deka lugjeto se predvidlivi vo svoite postapki, soodvetnbo na nivnite veruvanja, VERA, svest, sovest, obichai, tradicii i sl. Iako tie imaat slobodna volja pri donesuvanjeto na nivnite odluki, sepak site sme so golem procent na sigurnost predvidlivi. Naukata deneska ( osobeno vo marketinshkite analizi) i te kako tochno mozhe da predvidi za pogoleiot del od odreden segmet kako kje se odnesuva po osnov na nekoja reklama, lansiranje na nov proizvod i t.n) a shto ostana za Bog, koj e daleku ispred site nauki.
Bozhjiot design na nastanite mozhel da bide i poinakov,( normnalno i prorocite kje propovedale poinaku) Hristos mozhel da se pojavi na pionakov nachin, t.e. da ne bide od zhena roden, ili pak da bide predaden od nekoja 'beznachajna' lichnost.
No Bog PREMUDRO gi dizjaniral nastanite - nachinot kako shto se opishani vo Biblijata. Pred se od prichnia shto sakal so Hristovoto ragjanje od zehna da dade popravichno mesto na zhenata, t.e. da ja stavi na piedestal koj vistinski go zasluzhuva ( koja niz vekovite bila ponizhuvachki tretirana) kako i max. respect na siot chovekov rod: Negoviot Sin sleze megju lujeto na chovechki nachin - se rodi od zhena. Taka da od nachinot na Hristovoto ragjanje, Bog ja iskazhuva seta pochit i ljubov sperma svojata kreacia.
E sega, zashto Petar tri pati se otkazha od Hrista ? Bog saka da ukazhe na chovekovata slabost, na negovata prevrtliva priroda, duri e spermen ( Juda) da go predade Bozhjiot Sin za 30 srtebrenici.
Ednostavno , Bag gi dizajniral nastanite na premudar nachin so koj na najslikovit i najpouchen nachin kje im ukazhe na lugjeto za nivnata padnata priroda, za nivnata slabost od koja ne se imuni i onie najizbranite - onie koi lichno go gledaa i slushaa, istite tie doagjaat vo situacija da se otkazhat od Nego, da go predadat.……Znachi, Juda soodvetno na negovata svest i sovest, na negovata “silna vera” i so svojata slobodna volja bil predvidliv od Bozhja strana deka toj e 'spermen' - 'sposoben' na neshto takvo - da go predade Hrista ….
I sledstevno na tie nastani, osobeno Hristovoto voskresenie , koe da ne beshe , sigurno hristijanstvoto nemashe da prezivee ni 100 god ( spored referentni istorichari na veruvanjata), i bash toa voskresnuvanje so vekovi podocna, e najsilniot motiv i znak, koj na lugjeto im dava VERA i NADEZH vo Hrsita i pridonese hr. da se proshiri kako najzastapena religija na planetava.

Znachi, Bozhjiot plan funkcionira i e celosoobrazen, t.e. "istorijata ima svoja cel - taa e niza od obidi i iskushenija koi, preku Bozhestvena intervencija, vodat do konechen spas"... Avgustin.

Изменето од Marko sk - 10.Февруари.2009 во 21:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 07:40
Незнам што е. Јас го отварам.

пробај вака:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 05:31
Linkot ne ti raboti.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 03:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

п.с. а за евангелието по марко незнам од кај ти е тој податок. Матеј е првиот

Oficijalno najstaroto Evangelie e od Marko. Taka se uchi na Univerzitetite za komparativna religija, taka e usvoeno od avtoritetite spored rezultatite od istrazhuvanjata.

Za toa ima bezbroj izvori na podatoci, no mislam deka dovolno e da ti posocham eden (najpopularen megju liugjeto ) za da se uverish vo toa:

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament

Vruvam deka chitash angliski. Pojdi nadolu do poglavieto "Date of composition". Megju ostanatoto tamu pishuva:

Most secular scholars agree on the dating of the majority of the New Testament, except for the epistles and books that they consider to be pseudepigraphical (i.e., those thought not to be written by their traditional authors). For the Gospels they tend to date Mark no earlier than 65 and no later than 75. Matthew is dated between 70 and 85. Luke is usually placed within 80 to 95.

Isus neka bide sekogash so tebe.

Амин, и со тебе брате.

ЗА име на вистината и јас имам ист број свои аргументи.
Еве блажен Теофилакт Охридски (10 век)еден од најпознатите толкувачи на Светото Писмо и составувач на житието и службата на св.Климент Охридски, што кажува за потеклото на Евангелијата.

Блажен Теофилакт Охридски

п.с. воедно прочитај го и толкувањето за Јуда

Изменето од Опитен - 10.Февруари.2009 во 03:56
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 02:51
OK, ne se nerviraj... dobra nokj.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 00:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sega ti vo potpolnost se slozhuvash so mojot stav.

Bog dozvolil Satanata da vleze vo Juda i da go natera da napravi onoa sto toj napravil, sto znachi deka Juda bil samo instrument vo Bozhjite race. Bez niv nemalo da se sluchi onoa sto se sluchilo i nie nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.

Toa go velam i jas.

Na krajot se slozhivme.

Ниту сега, ниту пред тоа јас не се сложив ниту се сложувам со твојот став и не разбирам каде сум нејасен што ти поинаку ги тумачиш моите изјави.
Јас велам дека да Бог дозволил Сатаната да влезе во Јуда, но исто така велам дека и Јуда дозволилл Сатаната да влезе во него и не е Сатаната која го натерала да направи нешто, туку тој - Јуда заедно со Сатаната го направил тоа што го направил.
Јуда не бил инструмент во Божјите раце, туку своеволно го направил тоа што го направил.
Без нив или со нив ќе се случило тоа што требало да се случи и ние ќе бевме спасени од нашите гревови. Во мојот предходен коментар образложив дека Јуда воопшто не бил потребен за погубувањето на Исус. Не би сакал да се повторувам.

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 23:14
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Ако кроиме иднина врз основа на сегашноста........го обравме бостанот.......

Јас пак мислам дека луѓето се врзуваат помалку отколку што треба за -тоа што било пред 2000 години-. Кога би се врзале повеќе......светот не би пропаднал..........БИ НАПРЕДНАЛ...

Taka e polzavce....ISUS ni e najgolemiot primer kako treba da se odnesuvame so bliznite i Negovite soveti za zivotot se sekogas najdelotvorni.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 22:52
Ако кроиме иднина врз основа на сегашноста........го обравме бостанот.......

Јас пак мислам дека луѓето се врзуваат помалку отколку што треба за -тоа што било пред 2000 години-. Кога би се врзале повеќе......светот не би пропаднал..........БИ НАПРЕДНАЛ...
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 22:45
toe e problemot na denesninata,
lugjeto se vrzuvaat za nesto sto bilo pred 2000 godini,
zatoa propagja segasnosta,
dodeka idninata segasnosta ja kroi
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.