IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто Христос ја проколнал смоквата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто Христос ја проколнал смоквата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака Обратен редослед
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 13:26
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Ејјј, сега испаѓа дека Христос лаже???
Христос никогаш не лаже. Друга работа е дали ние неговите зборови ги сфаќаме по смисла или дословно. И отиде смоквата и темата, пиши во л.п. подобро.

Изменето од Majkl - 26.Октомври.2008 во 13:27
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 13:20
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Позната ме е твојата фолоЗофија - нешто слично на Оригеновата, а?

А ако Бог не казнува (за да се поучиме, а на крајот и во пекол, ако не се научиме) зошто тогаш во Светото Писмо се вели дека секој татко кој го љуби својот син го казнува?

Ова некак ми се коси со твоите видувања.
Ништо не се коси. Ако некој Татко го казнува својот син, тој тогаш не го љуби него правилно.

Ејјј, сега испаѓа дека Христос лаже???
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 13:19

А ако Бог не казнува (за да се поучиме, а на крајот и во пекол, ако не се научиме) зошто тогаш во Светото Писмо се вели дека секој татко кој го љуби својот син го казнува?

Ништо не се коси. Ако некој Татко го казнува својот син, тој тогаш не го љуби него правилно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 13:11

Ај, интересна шала. Ама да се вратиме на сериозното определување зошто била проколната смоквата.
Па според некои и не е шега, туку сериозна дилема. Ако можел Господ(според дословното сфаќање на Библијата) да ја казни змијата да се влече по земјата што ја излажала Ева, тогаш можел и смоквата да ја казни. Но јас би прашал:Ако е така, зошто доцнела казната толку време?

Инаку според мене Бог никого не казнува и не проколнува бидејќи тој е Апсолутниот Закон во кој владее чиста милост и љубов. Тој има само љубов! Поинаку кажано: може ли некој нешто да ти даде ако тој тоа не го поседува?

Одтаму ни Христос, како син Божји, не можел да ја проколне и казни така сурово смоквата, ниту Бог змијата.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:59

Ај, интересна шала. Ама да се вратиме на сериозното определување зошто била проколната смоквата.
Па според некои и не е шега, туку сериозна дилема. Ако можел Господ(според дословното сфаќање на Библијата) да ја казни змијата да се влече по земјата што ја излажала Ева, тогаш можел и смоквата да ја казни. Но јас би прашал:Ако е така, зошто доцнела казната толку време?

Инаку според мене Бог никого не казнува и не проколнува бидејќи тој е Апсолутниот Закон во кој владее чиста милост и љубов. Тој има само љубов! Поинаку кажано: може ли некој нешто да ти даде ако тој тоа не го поседува?

Одтаму ни Христос, како син Божји, не можел да ја проколне и казни така сурово смоквата, ниту Бог змијата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:48
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:38

Ај сега протолкувај ни го вицот

Па барем тоа им е на сите јасно! Вицот вели дека првиот лист бил тој од смоквата, а во српскиот јазик под лист се подразбира и дневен печат=весник. А митот вели дека Адам и Ева си направиле гаќички од смоквиниот лист.

и кажи ни во каква релација е со темата.
Се поставува сега прашањето дали Исус ја проколнал смоквата како казна дека таа се дрзнала со своите лисја гаќички да прави за грешните Адам и Ева или што се дрзнала да биде првиот весник во историјата на човештвото наместо божјите пратеници-вестојавители?

Изменето од Majkl - 26.Октомври.2008 во 12:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:31

Простете што вака ви се мешам во разговорот, но мислам дека треба да си отворите нова тема за тоа што го зборувате. Сега не знам до каде сме со смоквата.
Јас кажав виц за смоквата од книгата на Андриќ Д.

Ај сега протолкувај ни го вицот и кажи ни во каква релација е со темата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:24

Простете што вака ви се мешам во разговорот, но мислам дека треба да си отворите нова тема за тоа што го зборувате. Сега не знам до каде сме со смоквата.
Јас кажав виц за смоквата од книгата на Андриќ Д.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:21
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:15

Точно така. Тоа не го правеле ниту останатите вистински Божји пророци низ историјата, ниту го прави пророчицата Божја за денешно време.

Ти сведочам преку МИЛОСТА што мие (без моја заслуга) дадена, дека Оној кој живее во секое верно срце е поголем од секој пророк (пророчица) кој/која се издигнува (или е издигнат/а од други) над другите Чеда БОЖЈИ, кои живееле и живеат низ времето и просторот!

До тебе Majkl и до твојата пророчица, најљубезни поздрави

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 11:26
Originally posted by spiros spiros напиша:

Мајки, сите пророци укажуваат на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА која се отелотвори во ИСУС.
Никој од учениците и очевидците ХРИСТОВИ не се издигнал над другите со изјавата дека само тој го има пророчкиот дар!

Точно така. Тоа не го правеле ниту останатите вистински Божји пророци низ историјата, ниту го прави пророчицата Божја за денешно време.

ЖИВИОТ БОГ на кого верувам јас а и секој човек, може да ти даде актуелно откровение преку се и секој, но пред се преку оној што живее во срцето на тој што љуби (или поточно од То што е љубен), верува (или поточно од Тој што е вистински верен) !
Со ова целосно се согласувам!

Сознанието (смоквата) без плодот на ДУХОТ е нешто проклето што на човекот (и на сите битија) повеќе им штетело (и им штети) одколку што им користело.

Затоа да ги отвориме срцата за Оној кој раѓа добар плод!

Така е spiros , оти по плодовите нивни ќе ги познаеме!

Голем поздрав

Изменето од Majkl - 26.Октомври.2008 во 11:29
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 11:16

Те разбирам spiros, значи според тебе пророците Мојсеј, Исаија, Јован(апостолот Исусов) се бескрајни секташи кои ги одвраќале луѓето од единството на ТЕЛОТО ХРИСТОВО???

И ако е според тебе Исус единствениот медиум зошто го цитираш посланието до Евреите напишано од Павле?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
кон темата - Во книгата „Сваштара - уџбеник нон-сенса„ од српскиот сатиричар Д. Андриќ го прочитав следното: Први дневни лист у историји човечанства био је смоквин!

Мајки, сите пророци укажуваат на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА која се отелотвори во ИСУС.
Никој од учениците и очевидците ХРИСТОВИ не се издигнал над другите со изјавата дека само тој го има пророчкиот дар!
ЖИВИОТ БОГ на кого верувам јас а и секој човек, може да ти даде актуелно откровение преку се и секој, но пред се преку оној што живее во срцето на тој што љуби (или поточно од То што е љубен), верува (или поточно од Тој што е вистински верен) !   

Сознанието (смоквата) без плодот на ДУХОТ е нешто проклето што на човекот (и на сите битија) повеќе им штетело (и им штети) одколку што им користело.

Затоа да ги отвориме срцата за Оној кој раѓа добар плод!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 10:21

...И јас можам истото да го напишам што ти горе го напиша и да речам дека ти си во заблуда, да те замолам за прошка што не сум спремен да го прифатам твоето „вистинито„ мислење и тн. и тн. и ќе нема крај ...

Мајкл роде, не јас и не моето учење туку *ДУХОТ БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ – и МАЈКАТА – на Животот чија Светлина се отелотвори во *ИСУС. Тој е единствениот МЕДИУМ а се друго е безкрајно секташтво и неводи кон единството на ТЕЛОТО ХРИСТОВО! (Епистел до Евреите 8:11)    

п.с. инбоксот ми има повторно место.

Те разбирам spiros, значи според тебе пророците Мојсеј, Исаија, Јован(апостолот Исусов) се бескрајни секташи кои ги одвраќале луѓето од единството на ТЕЛОТО ХРИСТОВО???

И ако е според тебе Исус единствениот медиум зошто го цитираш посланието до Евреите напишано од Павле?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
кон темата - Во книгата „Сваштара - уџбеник нон-сенса„ од српскиот сатиричар Д. Андриќ го прочитав следното: Први дневни лист у историји човечанства био је смоквин!

Изменето од Majkl - 26.Октомври.2008 во 10:25
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.